ID.nl logo
Nieuws op maat: bepaal zelf wat je leest (en wat niet)
© alisluch - stock.adobe.com
Huis

Nieuws op maat: bepaal zelf wat je leest (en wat niet)

Ben je al dat negatieve nieuws weleens zat? Bouw dan je eigen nieuwsfilter. Je bepaalt daarmee welke onderwerpen er wel of juist niet de revue passeren. Kies daarnaast ook van welke mediabronnen je interessante artikelen wilt lezen. In feite creëer je op deze manier je eigen online voorpagina. Hoog tijd om met Google Nieuws aan de slag te gaan.

In dit artikel laten we zien hoe je je eigen gepersonaliseerde nieuwspagina maakt met Google Nieuws:

  • Log in op Google Nieuws en volg onderwerpen die je interessant vindt
  • Volg specifieke nieuwsbronnen die je betrouwbaar vindt en verberg ongewenste media
  • Train het algoritme door artikelen te liken of minder relevante nieuwsberichten te verbergen

Lees ook: Krant lezen? Zo doe je dat anno nu het handigst

Wie dagelijks heel wat uurtjes op de websites van landelijke nieuwsmedia doorbrengt, kan met Google Nieuws veel tijd besparen. Via dit platform van Google lees je alleen nog maar artikelen die jij interessant vindt. In dit artikel ontdek je hoe je zo’n gepersonaliseerd nieuwsfilter instelt.

Inloggen met Google

Google Nieuws is voor iedereen met een internetverbinding bereikbaar. Ga maar eens naar https://news.google.com. Je ziet hier allerlei koppen van actueel nieuws. Als je op een titellink klikt, opent het bewuste artikel op de website van bijvoorbeeld NU.nl, AD of NOS. Verder zie je aan de rechterkant nog wat lokale berichten. Houd er rekening mee dat er mogelijk ook artikelen achter een betaalmuur zitten. Die kunnen alleen abonnees van het bewuste nieuwsmedium lezen. Ben je lid van een (online) krant, dan krijgen deze artikelen in Google Nieuws op den duur vanzelf een hogere positie.

Het loont de moeite om de nieuwsstroom te personaliseren. Dat kan alleen wanneer je bent aangemeld met een Google-account. Is dat nog niet het geval? Klik dan rechtsboven op Inloggen en kies je Google-account. Typ zo nodig het bijbehorende wachtwoord. Je kunt via Een ander account gebruiken / Account maken jezelf ook als nieuw Google-lid registreren.

Zonder dat je ook maar iets hebt ingesteld, bekijk je op Google Nieuws de belangrijkste headlines.

Interesses volgen

Als je eenmaal bent ingelogd, bekijk je via Je volgt jouw voorkeuren. Wanneer je bovenaan op dit onderdeel klikt, is de pagina nog leeg. Dat komt doordat je als kersverse gebruiker nog geen interesses volgt. Bovenin staan alvast wat rubrieken die je mogelijk interessant vindt. Klik bijvoorbeeld op Sport voor een overzicht van relevante koppen. Je ziet hier veel voetbal, maar je kunt ook items vinden over onder meer wielrennen, autoraces en schaatsen. Kom je graag artikelen over sport tegen in je persoonlijke nieuwsstroom? Klik dan rechtsboven op deze pagina op Volgen. Op soortgelijke wijze volg je ook andere categorieën, zoals Gezondheid, Amusement, Wetenschap en technologie en Zakelijk.

Naast de hoofdcategorieën voeg je net zo eenvoudig specifieke interesses toe. In plaats van alle bekende sporten ben je misschien voornamelijk geïnteresseerd in voetbal. Typ dit trefwoord bovenaan in het zoekveld en klik in de resultaten op Voetbal Onderwerp. Bevestig vervolgens rechtsboven met Volgen. Je kunt op deze manier ook onderwerpen als economie, muziek, informatica en dieren aan je interesses toevoegen.

Als je geïnteresseerd bent in meerdere sporten, ligt het voor de hand om de sportfeed van Google Nieuws te volgen.

Beroemdheden volgen

Of je het nou leuk vindt of niet: BN’ers domineren tegenwoordig het nieuws in de landelijke media. Je kunt dan ook acteurs, presentatoren en professionele sporters aan je interesselijstje van Google Nieuws toevoegen. Typ in het zoekveld bijvoorbeeld Max Verstappen en druk op Enter. Klik daarna op Volgen. Naast bekende Nederlanders kun je ook buitenlandse beroemdheden toevoegen.

Volg met Google Nieuws het wel en wee van bekende mensen uit het binnen- en buitenland.

Systematisch trainen

Ben je benieuwd naar je persoonlijke nieuwspagina? Klik bovenaan in Google Nieuws op Voor jou. Als het goed is, zie je nu allemaal koppen die naadloos aansluiten bij je opgegeven interesses. Daarnaast toont Google ook nieuwsberichten op basis van je activiteit in andere diensten van de zoekgigant, zoals YouTube. Kortom, uiteindelijk bepaalt een algoritme wat je te zien krijgt.

Je kunt Google Nieuws systematisch trainen. Daarmee komen er meer artikelen over hetzelfde onderwerp en van dezelfde bron voorbij. Het trainen werkt simpel. Zweef met de muisaanwijzer over een boeiende kop en klik vervolgens op de drie puntjes. Via de optie Meer vergelijkbare artikelen kun je het artikel liken. Vind je een kop juist minder interessant? Kies dan voor Minder vergelijkbare artikelen.

Je vergroot de kans op interessante berichten door Google Nieuws systematisch te trainen.

Nieuwsbronnen filteren

Lees je dagelijks vol overgave het Algemeen Dagblad en vind je De Telegraaf helemaal niks? Of is het bij jou juist andersom? Niet vreemd, want lezers zijn trouw aan hun favoriete nieuwsmedia. Je kunt Google Nieuws hierop inrichten door nieuwsbronnen te volgen of te verbergen.

Open via Voor jou de gepersonaliseerde nieuwspagina en klik bij een artikel van een ongewenste bron op de drie puntjes. Via Alle artikelen van [nieuwsmerk] verbergen voorkom je dat er nog koppen van dit nieuwsmedium voorbijkomen. Wie later spijt krijgt, kan deze actie weer ongedaan maken. Klik in dat geval rechtsboven op het tandwiel en kies Instellingen. Via Beheren verschijnt er een overzicht met verborgen bronnen. Als je een blokkade wilt opheffen, klik je achter een nieuwsmerk op het rode pictogram.

In de instellingen zie je welke nieuwsmerken je in Google Nieuws hebt verborgen.

Het is ook mogelijk om nieuwsbronnen te volgen. Op die manier verschijnen er vaker koppen van je favoriete krant, tv-programma of website op jouw nieuwspagina. Typ in de zoekbalk bijvoorbeeld ID.nl en klik in de resultaten op ID.nl Bron. Er opent een overzicht met artikelen die onlangs op ID.nl zijn gepubliceerd. Via Volgen belanden deze koppen voortaan in je persoonlijke nieuwsfeed.

Gebruik het zoekveld om de pagina van een specifieke nieuwsbron te openen.

Lokale nieuwsbubbel

Uiteraard blijf je ook graag op de hoogte van ontwikkelingen die zich in jouw directe omgeving afspelen. Google Nieuws is daar bij uitstek voor geschikt. Navigeer naar de rubriek Lokaal en klik daarna op Lokaal nieuws beheren (pictogram met meerdere streepjes). Waarschijnlijk stelt de nieuwsdienst al een locatie voor. Op basis van Google Maps-gegevens en je ip-adres weet Google vermoedelijk je woonplaats.

Je kunt ook andere steden en dorpen toevoegen. Nuttig voor het geval er familieleden of vrienden in uiteenlopende gemeenten wonen. Typ in dat geval de plaatsnaam of postcode in het zoekveld en klik in de resultaten achter de betreffende locatie op het sterretje. Je kunt ook buitenlandse steden en dorpen toevoegen.

Soms is het zinvol de primaire locatie te wijzigen. Op die manier kun je meer artikelen van een andere regio lezen. Klik achter een stad of dorp op de drie puntjes en kies Instellen als primair. Je klikt bovenin wederom op Lokaal om het regionale nieuws te tonen. Vanzelfsprekend kun je lokale nieuwsmedia eveneens volgen en verbergen.

Bepaal welke nieuwsregio jij het belangrijkst vindt.

Leeslijst samenstellen

Wie elke dag meerdere keren in Google Nieuws struint, heeft logischerwijs niet altijd direct de tijd om alle interessante artikelen te lezen. Zo verwijst de webdienst regelmatig naar diepgaande achtergrondverhalen. Een handige optie is om dergelijke artikelen te bewaren, zodat je ze later alsnog kunt lezen.

Zweef met de muisaanwijzer boven een nieuwskop en klik daarna op de drie puntjes. Bevestig nu met Opslaan voor later. Je bewaart op deze wijze zoveel artikelen als je maar wilt. Je hebt op elk (mobiel) apparaat toegang tot deze leeslijst. Klik bovenaan eerst op Je volgt. Hier staat een overzicht van interesses, locaties en bronnen die je eerder hebt toegevoegd. Op deze pagina kun je een of meerdere items ook weer ontvolgen. Klik hiervoor achter een item op de drie puntjes en kies Verwijderen uit bibliotheek. Ga nu naar Opgeslagen artikelen om je leeslijst te openen.

Vind je een verhaal zo interessant dat je het graag met anderen wilt delen? Klik onder het opgeslagen artikel dan op Delen (pictogram met connectielijnen). Je kunt direct een verwijzing op Facebook of X (voorheen Twitter) publiceren. Klik op Link kopiëren wanneer je de url van het artikel zelf wilt delen, bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp.

Je kunt vanuit Google Nieuws rechtstreeks een artikel delen.

Weersverwachting

Dankzij een koppeling met Weather.com zie je rechtsboven op de homepage van Google Nieuws een weersverwachting. Klik op het pijltje om het voorspelde weer voor de komende dagen te bekijken. Hierbij houdt de weerdienst rekening met je locatie. Klopt die niet? Via de ronde lokaliseerknop achter de plaatsnaam vraagt Google Nieuws je huidige locatie op. Een voorwaarde is wel dat je de browser toestemming geeft om de locatiegegevens op te halen.

Uitgebreid zoeken

Zoek je een nieuwsbericht dat een tijdje geleden is gepubliceerd? Google Nieuws heeft een uitgebreide functie waarmee je in het verleden kunt speuren. Klik rechts van de zoekbalk op het kleine PijltjeOmlaag. Er verschijnen nu extra velden. Misschien weet je nog (een deel van) een exacte zin in het artikel. Daarmee vergroot je de vindkans. Je kunt ook op losse trefwoorden zoeken of juist woorden uitsluiten.

Herinner je je nog bij welk nieuwsmerk het artikel is gepubliceerd, dan typ je achter Website het correcte webadres. Je kunt bij Datum ook nog binnen een bepaalde periode zoeken. Selecteer hier bijvoorbeeld Afgelopen 24 uur, Afgelopen week of Afgelopen jaar. Bevestig je speuractie met Zoeken.

Hoe meer velden je van de zoekfunctie invult, hoe groter de kans dat je vindt wat je zoekt.

Donkere modus

Google Nieuws heeft van zichzelf een lichte achtergrond. Sommige mensen kunnen hierdoor tekst minder goed lezen. Je kunt als alternatief de donkere modus activeren. Klik rechtsboven op het tandwielpictogram en kies Instellingen. Klik daarna achter Donker thema op het kleine pijltje. Zodra je in het uitklapmenu Altijd kiest, krijgt Google Nieuws meteen een donkere achtergrond. Navigeer nu naar Voor Jou en bepaal voor jezelf of de huidige weergave bevalt. Zo niet, dan kun je altijd weer naar de lichte modus schakelen.

Overigens verandert deze instelling niets aan de artikelweergave van nieuwsbronnen. Open je een artikel op pakweg NU.nl, dan is de achtergrond standaard wit. Veel nieuwsmedia hebben wel zelf een optie om een donkere modus te activeren.

Geef jij de voorkeur aan de lichte of donkere modus van Google Nieuws?

Nieuwsfilter op je mobiel

Wanneer je Google Nieuws volledig naar eigen smaak hebt ingericht, mag de bijbehorende app niet op je smartphone of tablet ontbreken. Zo kun je altijd en overal een gepersonaliseerde nieuwsstroom opvragen. De mobiele applicatie is voor elke iPhone, iPad en elk Android-toestel beschikbaar. Installeer Google Nieuws vanuit de App of Play Store en log vervolgens in met je Google-account.

Vergeleken met de webversie heeft de mobiele evenknie een iets andere indeling. Gebruik onderaan de categorieën Voor jou en Topnieuws om interessante koppen te snellen. Gunstig is dat er een browser in de app is geïntegreerd. Zodra je op een link klikt, opent het artikel direct in Google Nieuws. Hierdoor hoef je niet steeds tussen verschillende apps te wisselen.

Lees in de categorie Voor jou artikelen die aansluiten op je interesses.

De mogelijkheden van de app zijn vergelijkbaar met die van de webversie. Tik bij een artikel bijvoorbeeld op de drie puntjes om een artikel op te slaan of te delen. Je kunt ook bepaalde bronnen volgen of verbergen. Kijk voor het toevoegen van verse nieuwsmedia even in de Kiosk. Verdeeld over verschillende rubrieken tref je hier een heleboel mediabronnen. Tik bij een nieuwsmerk op het sterretje om hiervan berichten op je gepersonaliseerde pagina te lezen.

Wil je weten welke bronnen je allemaal hebt toegevoegd? Ga naar Je volgt en veeg de items onder het onderdeel Onlangs gevolgd helemaal naar links. Tik ten slotte op Alles voor een totaaloverzicht.

Check eens welke kanalen Google Nieuws in de categorie Huis en tuin voorstelt.

Meldingen instellen

Je gebruikt de app ook voor het bijhouden van breaking news. Wanneer er iets belangrijks gebeurt, ontvang je een pushbericht op je smartphone. Zo ben je direct op de hoogte. Tik rechtsboven op je profielafbeelding of initiaal en kies Instellingen voor nieuws. Via Meldingen activeer je zo nodig de schuifknop achter Meldingen ontvangen.

Je kunt het aantal Google Nieuws-meldingen enigszins reguleren. Selecteer met de schuifregelaar Laag, Standaard of Hoog. Vanzelfsprekend ontvang je met de laatste optie de meeste notificaties. Bepaal verder ook van welke zaken je wel of juist geen pushberichten wilt ontvangen. Zo zet je achter Actueel nieuws, Hoofdpunten, Geselecteerde content (door Google-medewerkers), Voor jou en Dagelijks topartikel het schuifje aan of uit. Veel leesplezier!

Nieuwsjunkies ontvangen desgewenst continu verse nieuwsupdates.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing

De Samsung Galaxy A36 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar voor een tientje meer kun je de beschikbare opslagruimte verdubbelen én het werkgeheugen uitbreiden. De midrange smartphone is dus aantrekkelijk geprijsd; hoe bevalt het toestel in de praktijk?

Oké
Conclusie

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft. Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36. Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Lange softwaresupport
  • Chipset knijpt niets af
  • Weinige opgelegde AI-functies
  • Processorprestaties ondermaats
  • Software soms wat traag
  • Geen micro-sd-kaartsleuf meer
  • Video's laten te wensen over
  • Foto's ogen onnatuurlijk

Als je de Samsung Galaxy A36 naast de Galaxy A35 legt, dan vallen een aantal dingen op. Het scherm is 0,1 inch groter (nu 6,6 inch) en ook de achterkant is dit keer voorzien van een goede beschermlaag (net als de voorkant). Daarnaast is Samsung afgestapt van zijn eigen Exynos-processor, om ruimte te maken voor een Snapdragon-chipset. De software-ondersteuning is verlegd, maar de micro-sd-kaartsleuf is dan weer verdwenen. Tot slot is er een iets nieuwere bluetoothversie (5.4) en kun je de accu sneller opladen (met 45 watt).

Zet je de veranderingen op een rij, dan komt de Samsung Galaxy A36 er bekaaid vanaf. De verschillen tussen beide smartphones zijn namelijk minimaal. Tegelijkertijd moet gezegd worden: bijna geen enkele smartphone doorstaat zo'n vergelijking glansrijk, ook niet in het hogere segment. Toch heeft de A36 enkele opvallende aanpassingen gekregen, waar we in deze recensie dieper op ingaan. Denk aan de nieuwe processor en het ontbreken van de micro-sd-kaartsleuf. Voor het grootste deel leveren beide toestellen echter nagenoeg dezelfde ervaring.

©Wesley Akkerman

Ervaring in een vogelvlucht

Bekijken we die ervaring in vogelvlucht, dan volgt al snel een positieve indruk. Voor 329 of 339 euro haal je een prettig, betaalbaar en capabel toestel in huis. Het ontwerp oogt fris en kleurrijk. Draai je de A36 om, dan vallen de verschillende kleurovergangen direct op. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft afgeronde hoeken en voelt met 190 gram niet zwaar aan. Het oled-scherm toont levendige kleuren, terwijl de helderheid (1200 nits), resolutie (1080p) en verversingssnelheid (120 Hertz) lekker hoog zijn.

Wat we altijd waarderen aan de Galaxy A-serie is het knoppeneiland aan de rechterzijde. De power- en volumeknoppen zitten op een verhoogd deel, waardoor je ze moeiteloos vindt en blind bedient. Dit element doet niets af aan het strakke en eenvoudige ontwerp. Wel even wennen is dat de behuizing en het frame volledig van plastic zijn gemaakt. Daardoor is de A36 iets minder bestand tegen een valpartij, maar blijft het toestel wel lekker licht. Een stevig hoesje kan die kwetsbaarheid eventueel opvangen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

AI: Awesome Intelligence?

Achterop zit overigens ook hetzelfde camerasysteem als op de A35. Dat betekent dat je een hoofdcamera hebt van vijftig megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Voorop zit nu een twaalf megapixel-selfiecam, terwijl dat vorig jaar een dertien megapixel-variant was. De aanpassingen zitten hem dit keer onder de motorkap. Samsung heeft het over Awesome Intelligence in de marketing; twee woorden die een mooie knipoog vormen naar AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie).

In vergelijking met de cameraprestaties van vorig jaar valt op dat de Samsung Galaxy A36 kleuren warmer in beeld brengt. Ook worden details soms onnodig hard en scherp vastgelegd, wat niet altijd prettiger oogt. Foto's ogen onnatuurlijker vergeleken met van vorig jaar, maar springen er wel meer uit – zeker op sociale media of het kleine schermpje van je smartphone. Zoomen levert daarnaast een redelijke kwaliteit op, terwijl de groothoeklens weinig indruk maakt. Video's presteren niet beter: het dynamisch bereik is minder, waardoor beelden minder contrasteren.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

Betere processor, maar…

De Samsung Galaxy A36 draait op de Qualcomm Snapdragon 6 Gen 3-chipset. Dat is gunstig, want Qualcomm-processors presteren meestal beter dan Samsungs eigen Exynos-chips. In de praktijk houdt het in dat het toestel minder warm wordt, maar echte prestatieverbeteringen merk je nauwelijks. Vergelijk je beide chips op papier, dan is de Snapdragon marginaal beter, en dan met name als het gaat om batterijduur. Voor de snelheid hoef je de Galaxy A36 dus niet te kiezen.

Toch zijn we niet ontevreden. Uit onze test blijkt dat het toestel achtergrondprocessen niet afremt of voortijdig stopt. Voor dagelijkse taken werkt alles naar behoren. Verwacht alleen niet dat je snel kunt schakelen. De vingerafdrukscanner reageert traag, apps laden duurt soms even en multitasken gaat niet altijd soepel. Animaties haperen af en toe, maar dat is op dit prijspunt niet uitzonderlijk. Het kan echter wel iets beter, maar we kunnen er ook weer niet té streng over doen.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

0,5x

Minder flexibiliteit

De keuze voor de processor is opvallend, maar het verwijderen van de micro-sd-kaartsleuf nog meer. Veel gebruikers waarderen zo'n uitbreiding juist. Het biedt niet alleen extra flexibiliteit voor opslag en app-installaties, maar maakt ook het snel overzetten van foto's en video's eenvoudig. Vooral betaalbare smartphones hielden deze geliefde functie vaak in stand. Toch lijkt ook hier het einde nabij. Net zoals eerder de koptelefoonaansluiting verdween, verdwijnt nu ook de sd-kaartsleuf steeds vaker.

De batterij in de Samsung Galaxy A36 is net zo groot als die in de A35: 5000 mAh. Je haalt er nu iets meer gebruikstijd uit, omdat de Snapdragon-chip zuiniger met energie omgaat. In de praktijk scheelt het echter niet veel. Je haalt zonder moeite anderhalve dag op één lading. Opladen gaat bovendien sneller: met een oplader van 45 watt is de accu in ongeveer zeventig minuten weer vol. Na een half uur laden zit je rond de 55 procent. Hierbij rekenen we vanaf een batterijpercentage van ongeveer vijf procent.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Lange software-ondersteuning

Samsung scoort punten met de lange software-ondersteuning. Waar het bedrijf vorig jaar nog vier jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates beloofde, is dat nu uitgebreid naar zes jaar. Of de chipset dat tempo bijhoudt, moet nog blijken, maar voorlopig is het een duidelijk voordeel. De One UI-schil oogt even opgeruimd en fris als altijd. Wel moet je rekening houden dat het systeem soms wat traag reageert op je input. Ook staan er vooraf geïnstalleerde apps op het toestel.

Op het gebied van AI hoef je (gelukkig / jammer genoeg – doorstrepen wat niet van toepassing is) weinig te verwachten. Veel minder dan bij de S25-reeks, in elk geval. Je krijgt toegang tot onderdelen als Circle to Search, een magische gum (ook die van Samsung), bewerksuggesties en speciale fotofilters. Via het AI-paneel kun je zelf gifjes en vergelijkbare creaties maken. Google Gemini is eveneens aanwezig en doet wat je ervan mag verwachten. Heb je weinig interesse in AI, dan is dit toestel juist prettig: je wordt er minder mee geconfronteerd dan bij duurdere modellen.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy A36 kopen?

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft.

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36.

Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?
© Murarev Pavel
Huis

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Een schone koelkast is belangrijk: niet alleen blijft je eten langer vers, ook krijgen bacteriën en schimmels minder kans – wel zo goed voor je gezondheid! Maar hoe vaak moet je de koelkast eigenlijk schoonmaken?

Een schone koelkast... ✅ Houdt etenswaren langer vers ✅ Is beter voor de voedselveiligheid ✅ Verbruikt minder energie

Lees ook: Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Wanneer is het weer tijd om de koelkast schoon te maken?

Het is belangrijk om voedselresten of gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk te verwijderen. Anders vormt je koelkast een broedplaats voor bacteriën, die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vaak ontkom je er niet aan om wekelijks met een vochtige doek achtergebleven restjes te verwijderen. Een andere taak die wekelijks terugkeert, is het afnemen van de buitenkant en de handgrepen van de koelkast met een vochtige doek. 

Op den duur is het nodig om je koelkast grondiger schoon te maken. Hoe vaak je de koelkast uitgebreid moet schoonmaken, hangt logischerwijs af van hoe vies het apparaat is, maar doe dit over het algemeen ten minste eens in het kwartaal. Vaker schoonmaken is zeker geen overbodige luxe, want een schone koelkast is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar voorkomt ook nare geurtjes en houdt je voedsel langer vers. 

Tip: mee met de seizoenen 📆 Ben je vergeten wanneer de koelkast weer toe is aan een grondige schoonmaakbeurt? Maak je koelkast dan schoon op het moment dat er een nieuw meteorologisch seizoen begint. De lente start in maart, de zomer in juni, de herfst in september en de winter in december. 

Nieuwe koelkasten zijn vaak uitgerust met antibacteriële en geurabsorberende technologieën, maar ook no frost en geavanceerde luchtcirculatiesystemen zorgen ervoor dat je de koelkast minder vaak uitgebreid schoon hoeft te maken. Is je koelkast al wat ouder? Dan is het juist vaker nodig om je koelkast grondig te reinigen. Door de jaren verslechtert de luchtcirculatie van een koelkast, waardoor er sneller bacteriën en schimmels groeien en voedsel eerder bederft. Een maandelijkse grondige schoonmaakbeurt is dan aan te raden. 

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

©Andrey Popov

Hoe maak je je koelkast schoon?

Voor je aan de slag gaat, is het slim om je koelkast uit te zetten. Dit voorkomt dat de koelkast harder gaat werken en bespaart dus energie. Het schoonmaken van je koelkast is een goed moment om de houdbaarheidsdata van de voedingswaren te bekijken en wat niet meer te bruikbaar is weg te gooien. De rest van de producten zet je op het aanrecht zodat de voedingswaren niet in aanraking komen met schoonmaakmiddel. Op warme zomerdagen gebruik je een koeltas of koelbox om de producten koel te houden. 

Maak een sopje met allesreiniger of afwasmiddel en warm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, omdat dit de afsluitrubbers van de koelkast kan aantasten. Verwijder alle plateaus en bakken uit de koelkast en maak ze schoon met een schone (microvezel)doek of een zachte spons. 

Neem vervolgens de binnenkant van de koelkast af, van boven naar onderen. Vergeet niet de deur en de afsluitrubbers schoon te maken. Controleer ook of de rubbers niet vervormd, beschadigd of gescheurd zijn, en vervang deze indien nodig. Maak alles droog met een schone theedoek en zet alle producten weer terug in de koelkast. Dit is het ideale moment om je koelkast opnieuw in te delen.

Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het ook belangrijk om jaarlijks de achterkant van het apparaat schoon te maken. Door stof op het rooster kan het apparaat niet goed warmte afvoeren, wat het energiegebruik verhoogt.

Houd het overzicht

Met koelkastorganizers