ID.nl logo
Movie Maker: Zo maak je video's met leuke extra's
© PXimport
Huis

Movie Maker: Zo maak je video's met leuke extra's

Je hebt een reeks foto's of een aantal video-opnames op je schijf staan en daar wil je graag een dvd van maken, mét wat leuke overgangen, effecten en passende achtergrondmuziek. Het gratis programma Movie Maker kan dit, samen met DVD Maker voor het branden, allemaal voor je regelen.

Wat gaan we doen?

We gaan een videofilm (al dan niet op DVD) maken op basis van foto's en filmopnames. Dat doen we met het gratis Movie Maker en DVD Maker, en we maken meteen van de gelegenheid gebruik onze film op te fraaien met allerlei effecten en andere extra's.

Tip 01: Software

Afhankelijk van je Windows-versie is het best mogelijk dat de benodigde software al op je pc geïnstalleerd staat. Windows Movie Maker tref je namelijk standaard aan in Windows XP en Vista. Windows DVD Maker vind je in Windows Vista Home Premium en Ultimate en in Windows 7-versies vanaf Home Premium. Vind je Windows Movie Maker niet terug op je systeem, geen nood: je kunt dit programma nog steeds gratis downloaden, als onderdeel van Windows Essentials.

Surf naar http://tipsentrucs.link.idg.nl/wmm, download de installatiemodule en start hem op. Tenzij je de volledige set met Windows Essentials wil, klik je op Zelf de programma's kiezen die geïnstalleerd moeten worden, waarna je de optie Photo Gallery en Movie Maker aanklikt. Heb je Windows 8, dan kun je je gemaakte videobestand niet branden met DVD Maker. Dit programma is helaas niet beschikbaar voor dit besturingssysteem. In het kader 'Alternatieve tools' vind je een aantal betaalde programma's die zowel een video kunnen samenstellen als kunnen branden en die wel werken in Windows 8.

©PXimport

Tip 01 Movie Maker is onderdeel van de Windows Essentials (2012).

Tip 02: Beeldmateriaal inladen

We gaan ervan uit dat het benodigde beeldmateriaal al ergens op een schijf staat, klaar om in Movie Maker in te laden. Wanneer je Movie Maker opstart, kun je niet zonder het rechter deelvenster, waar je de link Klik hier om naar video's en foto's te zoeken terugvindt. Net als de knop Video of foto toevoegen (op het tabblad Start) brengt die je naar een bestandsbrowser waarmee je alle gewenste beeldbestanden inlaadt.

Je zult merken: Movie Maker kan met heel wat verschillende formaten overweg. Heb je toch een foto of video met een formaat dat Movie Maker niet kan lezen, dan kun je het gemakkelijk omzetten met een gratis programma als EasyBrake. De ingeladen beeldbestanden kun je in het rechter deelvenster naar een andere plek in de film verslepen, en aangezien deze volgorde ook de volgorde van je eindresultaat bepaalt, kan dit belangrijk zijn om te doen.

©PXimport

Movie Maker kan best wel met wat formaten overweg.

Tip 03: 1-klikfilm maken

Je wil graag een mooi filmpje, maar hebt helaas niet zoveel tijd. Daarvoor heeft Movie Maker een aantal Thema's voor 1-klikfilms.

Je vindt deze thema's terug op het tabblad Start, ongeveer in het midden. Wanneer je je muis boven een van de zeven thema's houdt, zie je direct een voorbeeldweergave van het resultaat. Door op een thema te klikken, bevestig je je keuze. Vervolgens krijg je de gelegenheid muziek aan je filmpje toe te voegen. Je standaard muziekmap wordt geopend, waarna je een of meer muzieknummers kunt selecteren. De muziek verschijnt in een groene balk onder je filmpje. Dubbelklik erop om het tabblad Opties voor muziek te openen. Hier kun je het volume aanpassen en aangeven of je de muziek wil in- of uitfaden. Ook kun je de start- en eindtijd van de muziek instellen wanneer je muziek bijvoorbeeld langer is dan je filmpje.

Ook kun je gemakkelijk een stuk midden uit het liedje knippen, zonder daarvoor een audiobewerkingsprogramma als Audacity te moeten gebruiken. Zoek het begin op van het stuk dat je wil verwijderen, en klik in het tabblad Opties voor muziek op Splitsen. Doe ditzelfde voor het eindpunt. Klik daarna op groene audiospoor dat je net gesplitst hebt, en verwijder het met Delete.

©PXimport

Welke achtergrondmuziek wil je, wanneer en hoelang?

Tip 04: 1-klikfilm bewerken

Afhankelijk van het gekozen thema zijn er nog wel een paar andere mogelijkheden. We nemen het thema Modern als voorbeeld. Je ziet aan het begin van het filmpje de titel die zich over het beeld beweegt. Dubbelklik op deze titel (standaard heet het Mijn film) in het rechter deelvenster. De titel, maar ook de aftiteling, kun je in het voorbeeldvenster bewerken.

Ook zijn op het tabblad Opties voor tekst 25 kant-en-klare animaties te vinden, waarmee je vastlegt hoe de titel of aftiteling over de beelden moet bewegen. Op dit tabblad kun je ook de starttijd en de -duur van de tekstweergave vastleggen.

©PXimport

Met een 1-klikfilm kun je snel een simpel filmpje in elkaar zetten.

Tip 05: Muziek en gesproken tekst

Heb je meer tijd, en wil je zelf de nodige effecten en extra's aan je video toevoegen, dan kan dat natuurlijk ook. Wanneer je je film in Movie Maker geïmporteerd hebt, kun je beginnen met het toevoegen van een achtergrondmuziekje. Klik hiervoor op Muziek toevoegen op het tabblad Start.

Een andere handige optie is Muziek toevoegen op dit punt waarbij de muziek pas begint vanaf het punt waar de 'aanwijzer' (de zwarte streep) staat. Voordat je muziek toevoegt vanaf een bepaald punt, moet je dus eerst die aanwijzer op de juiste plek in de film zetten. Je vindt in ditzelfde menu ook opties terug die je naar online collecties met muziek en geluidseffecten brengt. En wat dacht je ervan je film zelf te becommentariëren? Klik op Gesproken tekst opnemen op het tabblad Start en selecteer de (juiste) microfoon. Zet de aanwijzer op het gewenste beginpunt in de film en druk op de knop Opnemen. Ben je klaar, druk dan op Stoppen en sla het audiobestand (in wma-formaat) op: het wordt automatisch in een apart spoor toegevoegd aan je film.

Ook je gesproken tekst kun je bewerken, onder het tabblad Opties voor gesproken tekst. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van het bewerken van de toegevoegde muziek.

©PXimport

Waarom zou je niet gewoon zelf commentaar geven bij de beelden?

Tip 06: Animaties

Zolang je niet overdrijft, kan ook een animatie, zoals een overgang, een extra accent aan je video geven. Selecteer een of meer clips of foto's in het 'storyboard' door ze (al dan niet met ingedrukte Ctrl- of Shift-toets) aan te klikken en open het tabblad Animaties. Klik vervolgens bij Overgangen op het onderste pijltje met het streepje erboven. Je krijgt nu een overzicht van alle beschikbare overgangen. Net als bij de 1-klikfilms hoef je de muisaanwijzer alleen maar boven een pictogram te houden om het effect te zien. Met een enkele klik selecteer je de gewenste overgang.

Vind je de overgang toch niet mooi, selecteer dan het eerste pictogram Geen om de animatie te verwijderen. Op het tabblad Opties voor video is het mogelijk de duur van de overgang aan te passen. Met Overal toepassen geef je alle filmpjes en foto's in het project dezelfde overgang mee. In hetzelfde tabblad vind je ook nog verscheidene pan- en zoom-effecten.

©PXimport

Je hebt keuze uit heel veel verschillende soorten overgangen voor je film.

Tip 07: Effecten

De pan- en zoomeffecten die je onder Animaties vindt, zijn niet de enige effecten. Het tabblad Visuele effecten heeft nog eens 26 andere effecten. Deze effecten voeg je op dezelfde manier toe als de overgangen, door er gewoon op te klikken. Verwijderen is even gemakkelijk: klik op het effect Geen effect, en je hebt het weer verwijderd. Je kunt zelfs meerdere effecten tegelijk op een foto of film toepassen.

Open hiervoor het uitklapmenu door op het pijltje met de streep erboven te klikken. Helemaal onderaan vind je de optie Meerdere effecten. In dit venster kun je meerdere effecten toevoegen, en ook weer verwijderen als ze niet te bevallen of het te veel blijkt te zijn. Via de knoppen Omhoog verplaatsen en Omlaag verplaatsen kun je nog de volgorde van de effecten wijzigen. Bevestig met Toepassen. Een handige optie is de knop Helderheid. Wanneer je die aanklikt, maak je in één keer de geselecteerde beelden donkerder of lichter.

©PXimport

Voor wie het niet laten kan: meervoudige effecten zijn ook mogelijk.

Tip 08: Projectinstellingen

De film is nu bijna klaar. Maar voordat je je film opslaat en eventueel brandt, kun je onder het tabblad Project het een en ander optimaliseren. Heb je bijvoorbeeld zowel gesproken tekst als achtergrondmuziek toegevoegd, dan kun je met de (schuif)knop Audiomix het relatieve geluidsvolume instellen. Je kunt ook op Gesproken tekst benadrukken klikken om je tekst beter te horen of op Muziek benadrukken wanneer je liever de achtergrondmuziek wat beter hoort.

Heb je foto's - en voldoende achtergrondmuziek - toegevoegd, dan zorgt de knop Passend maken voor de muziek ervoor dat de weergaveduur van de foto's automatisch wordt aangepast aan de lengte van je muziek. Tot slot kun je hier het gewenste beeldformaat kiezen, wat natuurlijk ook afhankelijk is van je beeldmateriaal: Breedbeeld (16:9) of Standaard (4:3).

©PXimport

Wil je de nadruk leggen op je eigen teksten of toch liever op de muziek?

Tip 09: Delen en opslaan

Nu bent je klaar om je film op te slaan. Movie Maker geef je de mogelijkheid je film met anderen te delen via SkyDrive, Facebook, YouTube, Vimeo en Flickr, of op hem lokaal op te slaan. We focussen ons in dit artikel op de lokale opslag.

Klik op het tabblad Start op de tekst Film opslaan. Er verschijnt een menu met veel verschillende mogelijkheden om je film op te slaan, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en het beoogde toestel (zoals High-definition, Apple iPhone, Android (1080p) enz.). Helemaal onderaan vind je de optie Aangepaste instellingen aanmaken terug: hiermee kun je eigen afmetingen, bitsnelheid, frameverwerking en audio-indeling instellen. Wij kiezen echter voor de optie Een dvd branden. Movie Maker zal je film nu eerst lokaal opslaan als een wmv-bestand, een proces dat enige tijd kan duren.

©PXimport

Je kunt je film in verschillende formaten en kwaliteiten opslaan.

©PXimport

Wil je je film op een dvd? Dan start automatisch DVD Maker op.

Tip 10: Dvd(menu) samenstellen

Heb je voor Een dvd branden gekozen, dan wordt automatisch DVD Maker opgestart met je wmv-bestand in de aanslag. Dit neemt niet weg dat je via Items toevoegen nog andere filmpjes (en foto's) kunt toevoegen aan je dvd-video, zodat je die vanuit een dvd-menu apart kunt aansturen. Onderaan vul je nu eerst de titel van je dvd in.

Bij Opties kun je voor de zekerheid nog even kijken of alle instellingen goed staan. Zo zal je video standaard beginnen met een dvd-menu en staat PAL ingesteld als video-indeling (wat in Europa normaal is). Zodra je op Volgende drukt, krijg je een statische voorbeeldweergave van je dvd-menu te zien. In het rechter deelvenster kun je uit zo'n twintig menustijlen kiezen en met de knoppen Menu-tekst en Menu aanpassen kun je het menu nog beter naar eigen wens instellen. Druk op de knop Voorbeeld om te zien hoe het dvd-menu werkt, inclusief animaties.

Ziet alles er goed uit, stop dan een lege dvd in het station, druk op de knop Branden en wacht geduldig af. Als alles goed loopt, is het resultaat een fraaie dvd-film die zich op bijna elke speler laat bewonderen!

©PXimport

Je kunt je dvd-menu testen, voordat je de dvd daadwerkelijk brandt.

Alternatieve tools

Movie Maker en DVD Maker zijn natuurlijk niet de enige programma's waarmee je een videofilm kunt samenstellen en op dvd kunt branden. Er zijn verschillende kwalitatief goede programma's waarmee dat ook kan en vaak bieden die zelfs meer mogelijkheden dan het duo van Microsoft, ze zijn alleen niet gratis. Te denken valt aan software als Pinnacle Studio, Cyberlink PowerDirector en Adobe Premiere. Lightworks kan zich met deze krachtpatsers meten én is gratis - je moet hier echter wel een steile leercurve voor lief nemen. Ook online kun je voor (gratis) videobewerking terecht, al is het met de nodige beperkingen. Liefhebbers van YouTube moeten zeker eens de

uitproberen en ook Magisto of Loopster zijn aardige programma's.

Wij vinden echter de optimale combinatie van snelheid, functionaliteit, prijs en gebruiksvriendelijkheid bij Movie Maker en DVD Maker.

©PXimport

Online video editors hebben vaak beperkte mogelijkheden.

▼ Volgende artikel
Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging
Zekerheid & gemak

Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging

De Tapo H500 is een nieuwe HomeBase die beveiliging centraliseert, gegevens beschermt en het beheer van het slimme huis vereenvoudigt. Dit apparaat biedt volgens Tapo een oplossing voor wie worstelt met het beheren van meerdere camera's, beperkte opslagruimte en onbetrouwbare detectiesystemen.

Het systeem slaat alle opnames lokaal op via 16GB ingebouwde opslag, die uitbreidbaar is tot 16TB met een 2,5" HDD of SSD. Dit zorgt niet alleen voor bescherming van belangrijke beelden, maar biedt ook een alternatief voor cloudopslag zonder maandelijkse abonnementskosten. De privacy wordt gewaarborgd door AES-128- en RSA-1024-versleuteling tijdens overdracht en opslag.

Bediening via app

De bijbehorende app heeft verschillende functionaliteiten voor camerabeheer. Het gezichtsbeheersysteem maakt een database van gezichten die door camera's zijn vastgelegd. De gezichtsvolging toont hoe personen zich verplaatsen door verschillende camerabeelden binnen één scène, wat nuttig is voor het monitoren van bewegingen en het herkennen van verdachte activiteiten. Deze functie komt beschikbaar in mei 2025 via een software-update. Met gebeurtenis inzichten kunnen gebruikers zoeken naar specifieke voorvallen zoals 'onbekende personen' op meerdere camera's tegelijk.

AI-besturing

De Tapo H500 gebruikt AI-gestuurde detectie en herkenning met een nauwkeurigheid van 99,9%. Het systeem kan onbekenden detecteren en beschikt over een 110dB-alarm. Daarnaast herkent het voertuigen, pakketjes en huisdieren, en stuurt het realtime meldingen.

Als centrale hub ondersteunt de Tapo H500 tot 16 Tapo-camera's, 64 Tapo-sensoren en meerdere IoT-apparaten. Via de app is er een overzicht van alle camera's en apparaten. Het apparaat werkt ook als extra deurbel voor aangesloten Tapo deurbellen. De H500 heeft een tabletstandaard en ondersteunt HDMI-uitvoer voor vier camera's tegelijkertijd. Het systeem is compatibel met de Matter-standaard en krijgt ONVIF-ondersteuning via een update in de zomer van 2025.

De Tapo H500 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.