Maak je tv slim met een Chromecast

© PXimport

Maak je tv slim met een Chromecast

Geplaatst: 21 maart 2015 - 06:51

Aangepast: 14 december 2022 - 15:43

Maikel Dijkhuizen

In plaats van een dure smart-tv kun je als alternatief ook de Chromecast aanschaffen. Dit apparaatje kost slechts 35 euro en maakt iedere televisie een stuk slimmer. Je speelt hiermee bijvoorbeeld films af vanaf YouTube en Netflix. Daarnaast kun je nog veel meer met een Chromecast doen.

Tip 01: Aansluiten

De Chromecast is een HDMI-stick uit de stal van Google. Op iedere televisie met een HDMI-ingang kun je dit apparaatje gebruiken. De Chromecast maakt verbinding met je wifi-netwerk en kan content van allerlei apps op je televisie tonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Deezer, NPO (Uitzending Gemist), Popcorn Time, Netflix en YouTube. Via een computer, smartphone of tablet bepaal je welke media (bijvoorbeeld film, serie of muziekalbum) je via de Chromecast wilt afspelen. Lees ook: Zo vind je de beste films en series op Netflix.

De mogelijkheden van dit slimme apparaatje doen dus niet onder voor die van een gemiddelde smart-tv. Het aansluiten van deze HDMI-stick is erg simpel. Stop de Chromecast in een vrije HDMI-poort van je televisie. Er zit in de verpakking een usb-kabel waarvan je de kleine stekker op de Chromecast aansluit. Het andere uiteinde sluit je aan op een usb-poort van je televisie. Een voorwaarde is dat deze usb-poort voeding levert. Is dat niet het geval, gebruik dan de meegeleverde adapter om de stick via een contactdoos van stroom te voorzien. Selecteer met de afstandsbediening van je televisie de juiste bron waarop de Chromecast actief is. Het startscherm verschijnt in beeld.

 

© PXimport

Tip 01 De Chromecast is een wifi-ontvanger die je rechtstreeks op een HDMI-poort van de televisie aansluit.

Tip 02: Configuratie iOS

Je configureert de Chromecast het eenvoudigst met een mobiel toestel. Je gebruikt deze smartphone of tablet namelijk ook meteen als afstandsbediening. Voor iOS (iPhone, iPad en iPod touch) heeft Google een gebruiksvriendelijke app uitgebracht. Heb je een Android-toestel, ga dan naar tip 3. Open op je iOS-toestel de App Store en zoek de toepassing Chromecast op. Na de installatie start je de app op. Via Accepteren kies je voor Een nieuwe Chromecast instellen.

 

© PXimport

Tip 02 Vanuit de iOS-app verbind je de Chromecast met je netwerk.

Druk vervolgens op de thuisknop en navigeer naar Instellingen / Wi-Fi. Selecteer in het overzicht de Chromecast om verbinding te maken. Keer terug naar de Chromecast-app en druk na enkele seconden wachten op Volgende. Op de televisie en het iOS-apparaat zie je dezelfde code staan. Via Volgende selecteer je Nederland. Je geeft de HDMI-stick eventueel een andere netwerknaam, waarna je bevestigt met Volgende. Selecteer met Een wifi-netwerk kiezen het juiste wifi-netwerk en geef het bijbehorende wachtwoord op. Druk op Instellen om de Chromecast met internet te verbinden. Mogelijk downloadt het apparaat een nieuwe update. Er verschijnt in dat geval een melding op televisie. Wanneer de tekst Klaar om te casten verschijnt, is de Chromecast gereed voor gebruik.

Tip 03: Android

De Chromecast en Android zijn allebei Google-producten, waardoor ze uitstekend kunnen samenwerken. Met een Android-toestel lukt het dan ook eenvoudig om een Chromecast te configureren. Ga naar de Play Store en zoek de Chromecast-app op. Kies na de installatie voor Accepteren en Instellen. Als het goed is verschijnt op het mobiele toestel en de televisie dezelfde code in beeld. Bevestig met Ik zie de code. Geef je Chromecast eventueel een andere naam en druk op Naam instellen. Typ in het volgende scherm het wachtwoord van je wifi-netwerk. Nadat je hebt gekozen voor Netwerk instellen, maakt de Chromecast verbinding met internet.

 

© PXimport

Tip 03 Je Android-toestel geeft aan wanneer de Chromecast volledig is ingesteld.

Tip 04: YouTube

Zodra je eenmaal een Android- of iOS-apparaat hebt gekoppeld aan een Chromecast, is het eenvoudig om audio en video naar het apparaatje te streamen. Installeer maar eens de app YouTube op je smartphone of tablet. Tijdens het kijken van een filmpje zie je bovenaan een vierkantje met drie kleine wifi-streepjes staan. Dit pictogram heeft Google de naam Casten gegeven. Druk erop en selecteer de Chromecast als afspeelapparaat.

Na enkele seconden wachten, start meteen de weergave op televisie. Je smartphone of tablet gebruik je nu als afstandsbediening. Je kunt de video bijvoorbeeld pauzeren of met de schuifregelaar een ander fragment selecteren. Wil je de weergave stoppen? Druk op het pictogram Casten en bevestig vervolgens met Loskoppelen.

Tip 05: Netflix

Ook Netflix heeft ondersteuning voor de Chromecast ingebouwd. Na tussenkomst van een Android- of iOS-apparaat speel je rechtstreeks populaire films en series of op de televisie. Je hebt hiervoor wel een Netflix-account nodig. Een maandabonnement is beschikbaar vanaf 7,99 euro. Open de applicatiewinkel op je smartphone of tablet en installeer de Netflix-app. Zodra je de toepassing hebt geopend, log je in met het e-mailadres en het wachtwoord van je account. Zoek in de catalogus naar een interessante titel. Druk eerst op het pictogram Casten en selecteer de Chromecast. Via Afspelen start de weergave op televisie, waarbij je het mobiele toestel als afstandsbediening gebruikt. Je kunt onder meer het audiospoor en de ondertiteling wijzigen. Verder kies je eventueel een andere aflevering van de betreffende serie.

 

© PXimport

Tip 05 Geef aan dat je Netflix-series via de Chromecast wilt bekijken.

Tip 06: Deezer

Ook muziekliefhebbers profiteren van een Chromecast. Je kunt je Deezer-bibliotheek namelijk via de Chromecast afspelen. Als je versterker een HDMI-ingang bevat, is het vaak mogelijk om het geluid via de speakers af te spelen. Overigens werkt dat in de praktijk niet altijd, dus je zult zelf moeten proberen of het in jouw situatie werkt. Ga naar de applicatiewinkel van je toestel en installeer Deezer. Open de app en maak zo nodig een account aan. Als alternatief kun je ook inloggen via Facebook. Houd er rekening mee dat je de mobiele app slechts vijftien dagen gratis mag gebruiken. Daarna kost een abonnement 9,99 euro per maand.

 

© PXimport

Tip 06 In tegenstelling tot Spotify kun je met de app van Deezer wel muziek streamen naar de Chromecast.

Geef tijdens de introductie aan welke muziekgenres je leuk vindt en bevestig met Volgende. Deezer schotelt enkele suggesties voor van artiesten. Bepaal met het al dan niet gebroken hartje of je de muziek wel of niet waardeert. Deezer leert op die manier je muzieksmaak kennen, zodat je vlotter in aanraking komt met goede muziek. Bevestig met KLAAR! en bekijk het aanbod. Klik rechtsboven op het pictogram Casten. Wanneer je de Chromecast selecteert, speelt Deezer de muziek af via het apparaat waarin de Chromecast zit.

Tip 07: NPO

Onlangs heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Chromecast-ondersteuning aan zijn Android-app toegevoegd. Je kunt deze toepassing gratis installeren en downloaden vanuit de Play Store. In de gebruikersinterface tik je bovenaan op het inmiddels bekende Casten-pictogram om verbinding te maken met de Chromecast. Zoek naar een leuke uitzending die je wilt terugkijken en speel de video af.

 

© PXimport

Tip 07 Gebruik de nieuwe NPO-app om live-televisie te streamen.

Gunstig is dat je via de NPO-app ook live-tv kunt streamen naar de HDMI-stick. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je televisie niet is aangesloten op een tv-kabel. Druk linksboven op de drie streepjes om het menu te openen. Veeg een stukje omlaag totdat je het onderdeel LIVE TV tegenkomt. Je hebt keuze uit drie hoofdzenders. Via Meer live tv kun je ook overige zenders casten, zoals NPO Cultura en NPO Politiek. De makers werken momenteel aan een nieuwe app voor iOS met Chromecast-ondersteuning.

Alternatieve HDMI-sticks

Naast Google zijn er ook gespecialiseerde bedrijven die slimme oplossingen voor televisies uitbrengen. De Chromecast dupliceert in feite alleen maar het beeld, maar er zijn ook producten die voorzien zijn van een eigen besturingssysteem. Dit zijn in feite mini-pc's compleet met een eigen processor en geheugen. Het Russische iconBIT biedt verschillende HDMI-sticks aan.

Op deze apparaatjes is een versie van Android geïnstalleerd, waardoor gebruikers in de Play Store eigen apps kunnen toevoegen. Je streamt bijvoorbeeld films via Netflix en muziek via Spotify. Of je speelt eigen mediabestanden af met behulp van de XBMC-app. Middels een extra usb-poort is het meestal mogelijk om randapparatuur aan te sluiten, bijvoorbeeld een webcam of toetsenbord. Ook merken als MiniX, Point of View en Fantec brengen geregeld nieuwe apparaatjes op de markt om je televisie slimmer te maken.

 

© PXimport

Fabrikanten van Android-sticks leveren een afstandsbediening of mini-toetsenbord mee om het besturingssysteem te bedienen.

Tip 08: Pc koppelen

Je koppelt eventueel een pc aan de Chromecast. Vanaf de computer beslis je dan welke content je naar de HDMI-stick streamt. Wel is het een vereiste dat Chrome op je computer is geïnstalleerd. Zodra je het programma hebt opgestart, surf je naar deze site.

Gebruik de zoekfunctie om de extensie Google Cast te vinden en voeg deze uitbreiding toe aan Chrome. Je ziet rechtsboven de knop Casten verschijnen. Op websites met Chromecast-ondersteuning stream je nu gemakkelijk content naar je televisie. Neem maar eens een kijkje op YouTube en start een filmpje op. Rechts onder het videokader bevindt zich het pictogram Casten. Klik daarop en kies voor de naam van je Chromecast om de uitzending te starten. Ook de webversie van Netflix biedt ondersteuning voor Googles HDMI-stick.

 

© PXimport

Tip 08 Dankzij een uitbreiding in Chrome lukt het om webinhoud naar je televisie te streamen.

Tip 09: Websites casten

Als je de app Google Cast in Chrome hebt geïnstalleerd, stream je iedere webpagina probleemloos naar je televisie. Op die manier kijk je ook videodiensten op groot scherm die geen Chromecast-ondersteuning hebben ingebouwd. Zodra je de juiste website hebt geopend, klik je rechtsboven op de Casten-knop. Onder Dit tabblad casten naar klik je op de naam van de Chromecast. De webinhoud verschijnt nu op de televisie. Je beëindigt de weergave door in het menu te kiezen voor Casten stoppen.

 

© PXimport

Tip 09 Ook websites zonder Chromecast-ondersteuning stream je naar een televisie.

Tip 10: Plex

Sommige desktopprogramma's hebben Chromecast-ondersteuning in huis. Een mooi voorbeeld hiervan is Plex. Met deze freeware breng je alle mediabestanden van je pc en andere netwerkbronnen in kaart. Vervolgens stream je deze bestanden eenvoudig naar Googles HDMI-stick.

Na de installatie opent Plex in een browser. Voordat je met deze software aan de slag kunt, creëer je eerst een account. Vergeet niet om je account via e-mail te bevestigen. Via AKKOORD stem je in met de gebruikersvoorwaarden. Neem vervolgens alle stappen door om de mediaserver in te richten en mediabibliotheken toe te voegen. Na afloop zijn alle videobestanden netjes gerangschikt.

 

© PXimport

Tip 10 Bepaal in de Plex-app welke film je wilt bekijken.

Log zo nodig in met je accountgegevens. Rechtsboven staat het Casten-pictogram voor je klaar om de film naar een groter beeld te streamen. Het is in de praktijk omslachtig om de Chromecast vanaf een pc te bedienen, zeker wanneer beide apparaten niet in dezelfde ruimte staan. Gelukkig is er een app voor iOS en Android beschikbaar. Hiermee bepaal je op afstand welke mediabestanden je via de Chromecast wilt weergeven. De iOS-app kost 4,49 euro, voor de Android-app betaal zo'n 4 euro.

Tip 11: Backdrop

Als je Chromecast even niets te doen heeft, verschijnen er diverse wallpapers op televisie. Via de functie Backdrop kun je dit onderdeel personaliseren. Open de Chromecast-app op je iOS- of Android-toestel. Kies in het menu voor Backdrop en log indien nodig in met je Google-account. Open de instellingen via het tandwieltje en bepaal welke onderdelen je wilt weergeven. Wanneer je lid bent van Google+, kun je bijvoorbeeld eigen foto's als eigen achtergrond gebruiken. Verder zet je de onderdelen Weer, Kunst, Satellietfoto's en Aanbevolen foto's aan of uit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten