ID.nl logo
Huis

Let’s Encrypt op server installeren: Overal https

Let’s Encrypt deelt gratis certificaten uit aan de bezitters van een domein. Wie al eens met certificaten heeft gewerkt weet hoe lastig het de aanvraag, installatie en configuratie kan zijn. Let’s Encrypt neemt die klus vrijwel volledig uit handen. Zo installeer je het op je server.

Lees ook: Je website beveiligen met https - Hoe en waarom

Een geautomatiseerd proces kan het aanmaken van de certificaten en zelfs de configuratie daarvan in Apache voor je uit handen nemen. Maar waarom kiezen voor Let's Encrypt? Er zijn meer partijen die gratis certificaten verstrekken, zoals StartSSL van het Israëlische StartCom alsmede het Chinese WoSign, maar die worden door enkele misstanden minder vertrouwd. Bovendien wordt commercieel gebruik bij StartSSL uitgesloten. Het aanvraagproces is ook gecompliceerder.

Let’s Encrypt lijkt zijn zaken beter voor elkaar te hebben. Het proces van aanvragen is eenvoudig en laat geen ruimte voor geknoei. Als er al bugs zijn worden ze dankzij de transparante bedrijfscultuur openlijk gecommuniceerd.

Let's Encrypt-client

Bij Let’s Encrypt installeer je een client op de server die werkt volgens het open-source acme-protocol (Automated Certificate Management Environment). Wij gebruiken de officiële client Certbot, maar op deze pagina vind je ook veel alternatieven. De client vraagt een certificaat aan bij de servers van Let’s Encrypt. De server stuurt daarna een opdracht door om te bewijzen dat je de eigenaar van het bewuste domein bent. Dat kan een dns-record zijn of een bestand dat via een url op je server beschikbaar moet worden gemaakt.

Na verificatie wordt het certificaat opgehaald, geïnstalleerd en wordt Apache geconfigureerd. Ook het vernieuwen kun je gemakkelijk automatiseren zoals we in de vierde workshop laten zien. Dat is belangrijk omdat de certificaten van Let’s Encrypt maar drie maanden geldig zijn. In de praktijk biedt het vooral voordelen, ook wat veiligheid betreft. Je kunt het zien als een wachtwoord dat je regelmatig moet veranderen.

Subdomeinen

Let’s Encrypt verstrekt alleen Domain Validated (dv) certificaten. Heel praktisch is dat één certificaat voor meerdere domeinnamen kan worden gebruikt. Dit heet ook wel Subject Alternative Name (san). In de workshop profiteren we hiervan door zowel mijndomein.nl als www.mijndomein.nl in het certificaat op te nemen. Een wildcard (*.mijndomein) waarmee je direct alle subdomeinen afvangt is helaas niet mogelijk. Wel is de limiet erg ruim: een certificaat kan tot 100 domeinen bevatten. Er zijn wel enkele limieten, die je op deze pagina kunt nalezen, maar die zijn over het algemeen dusdanig ruim dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Wat heb je nodig?

De belangrijkste vereiste om Let’s Encrypt te installeren op je server is dat je als root kunt inloggen en het Python-programma kunt uitvoeren. Prettig om te weten is dat je voor het domein dat je achter https gaat zetten geen uniek ip-adres nodig hebt. Bij andere certificaten is dat soms wel een vereiste. Voor de autorisatie heeft Let’s Encrypt wel van buitenaf toegang tot de server nodig. De poorten 80 (http) en 443 (https) moeten openstaan, maar die heb je sowieso nodig voor het onbeveiligde en beveiligde webserververkeer.

Je kunt de installatie ook op een server in je eigen netwerk testen, maar dan moet je wel die twee poorten doorsturen van buitenaf via je router, met port forwarding. Verder is het bij de configuratie handig als je wat ervaring met Apache hebt. In deze workshop geven we ook veel tips voor deze populaire webserver. We nemen ook meteen de configuratie van http/2 mee, een belangrijke technologie om websites te versnellen. Daarmee hoeft de overgang naar https geen tragere performance te geven.

Heb je geen eigen server? Steeds meer webhostingpartijen bieden ssl voor weinig of niets als extraatje. Zo is ssl op basis van Let’s Encrypt sinds april dit jaar gratis actief voor alle accounts bij hostingprovider Antagonist dat ook meteen overstapte naar http/2.

HTTP/2

Het versleutelen van een website kan vertraging geven, maar dat hoeft niet. Google ontwikkelde als onderzoeksproject het verbeterde internetprotocol SPDY dat inmiddels de basis vormt voor versie 2 van http, bekend als http/2. Ongeveer 80 procent van de browsers ondersteunt de nieuwe standaard reeds. Het grootste voordeel is multiplexing. De bestanden die nodig zijn voor een webpagina, zoals afbeeldingen, css en javascript, kunnen via een veel kleiner aantal verzoeken opgehaald worden. Dat dit heel veel snelheidswinst kan geven zie je als je achtereenvolgens httpvshttps.com en httpvshttps.com bezoekt.

Dat is wel een extreem voorbeeld, maar de praktijk laat ook zien dat er veel winst mee valt te behalen. Hoewel het protocol ook voor gewoon http-verkeer geschikt is, blijkt dat in de praktijk geen optie: hedendaagse browsers accepteren alleen https-verkeer via het protocol.

©PXimport

Dns-instellingen

Nog een vereiste voor de validatie is dat de dns-instellingen voor je website correct zijn, maar dat verschilt niet van een gewone situatie. Het betekent concreet dat voor alle domeinen die je in het certificaat wilt opnemen het A-record naar het ipv4-adres van de server verwijst. Heb je ipv6 geconfigureerd op je server met een verwijzend AAAA-record, zorg dan dat dit correct is. Bij de validatie geeft Let’s Encrypt vaak de voorkeur aan ipv6 als het beschikbaar is. Je kunt testen of de server bereikbaar is met bijvoorbeeld

curl -4 http://www.mijndomein.nl

Of vervang de 4 voor een 6 bij ipv6. Een alternatief is een website als ip6.nl. Het is ook een goede controle als je Let’s Encrypt op een server in je eigen netwerk wilt testen. Hoewel we het in deze workshop buiten beschouwing laten, kun je bij Let’s Encrypt ook gebruikmaken van dns-validatie.

Hierbij kun je door het toevoegen van een txt-record aan de dns-instellingen bewijzen dat je de eigenaar van dat domein bent. Dat klinkt eenvoudig als je vertrouwd bent met dns, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Je zult nog altijd het aanvraagproces via je server moeten doen. Dat is met de dns-validatie gecompliceerder. En als je naast je hoofddomein ook extra domeinen aan een certificaat wilt toevoegen moet je voor die extra domeinen ook een txt-record aanmaken, om te bewijzen dat je ook daar de eigenaar van bent.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.