ID.nl logo
Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen
© PXimport
Huis

Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen

Dankzij de vorige twee WordPress-delen heb je nu een fraaie website draaien. Met behulp van extra gebruikers, widgets en veelzijdige plug-ins kan het zelfs nog beter! Voeg slimme functies toe en verhoog het aantal bezoekers door je website te optimaliseren voor zoekmachines.

De vorige delen nog eens teruglezen? Deel 1 van je eigen Wordpress-site bouwen vind je hier, terwijl deel 2 via deze link te lezen valt.

Tip 01: Profiel

Als je zelf WordPress op de webserver van je hostingprovider hebt geïnstalleerd, ben je automatisch ook de beheerder van de website. Je beschikt daarmee over alle rechten om de website naar eigen inzicht aan te passen. Zodra je bijvoorbeeld op een reactie van een bezoeker reageert, is dit profiel ook voor de buitenwereld zichtbaar. Om die reden is het verstandig om de instellingen van je profiel even door te nemen. Ga naar www.jouwwebsite.nl/wp-login.php, waarbij je 'jouwwebsite' vervangt door je eigen domeinnaam. Klik in het linkermenu op Gebruikers. Je ziet vervolgens je eigen gebruikersnaam staan. Klik daarop om je persoonlijke instellingen door te nemen. Je past onder meer het kleurenschema van het dashboard aan en voegt persoonlijke informatie toe. Onderaan bij Biografie typ je eventueel een kort stukje over jezelf. Bepaalde thema's plaatsen de biografie onder ieder bericht dat je op de website publiceert. Sla de wijzigingen op door op Profiel bijwerken te klikken.

©PXimport

Tip 01 Je activeert eenvoudig een ander kleurenschema van het dashboard.

Tip 02: Avatar instellen

Bij je persoonlijke profiel hoort uiteraard ook een avatar. Dit is een profielfoto die bij berichten en reacties verschijnt. Om een blanco avatar te voorkomen, voeg je een eigen profielfoto toe. Opvallend is dat WordPress geen mogelijkheid bevat om een eigen avatar te uploaden. Deze taak besteedt de software uit aan Gravatar. Surf naar www.gravatar.com en klik aan de rechterkant op Create Your Own Gravatar. Vul hetzelfde e-mailadres in dat je voor het WordPress-account hebt gebruikt. Bedenk een gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je bevestigt met Sign up. Je ontvangt daarna een registratiemail. Open je e-mailbox en klik op de link. Middels Sign in to Gravatar kies je met Add a new image / Upload new een foto op je harde schijf. Klik op Next en bepaal met het selectiekader welk deel van de foto je wilt gebruiken. Bevestig met Crop and Finish en klik daarna op rated G. Je avatar voor je WordPress-website is automatisch geactiveerd.

©PXimport

Tip 02 Je gebruikt de webdienst Gravatar om een persoonlijke avatar voor WordPress te creëren.

Tip 03: Extra gebruikers

Zeker bij een website waarop je iedere dag nieuwe berichten wilt publiceren, is het zeer veel werk om dat allemaal in je eentje te doen. Misschien wil je hierbij ook je partner, kinderen, vrienden of collega's betrekken. WordPress biedt de mogelijkheid om extra gebruikers aan te maken zonder dat je ze toegang geeft tot alle functionaliteit van de website. Zo kun je iemand bijvoorbeeld alleen de rechten geven om nieuwe berichten te publiceren, terwijl de opmaakfuncties en instellingen van de website voor diegene verborgen blijven. Klik in het dashboard op Gebruikers en Nieuwe toevoegen. Vul daarna de gevraagde velden in, waarbij een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in ieder geval verplicht zijn. Belangrijk is de rol die je aan de gebruiker toekent. De optie Abonnee heeft de minste rechten, terwijl je met Beheerder alle functies van je website voor de betreffende gebruiker activeert. Met Auteur kies je voor de gulden middenweg. Een gebruiker mag hiermee alleen eigen berichten bewerken en publiceren op de website. Klik als laatste op Nieuwe gebruiker.

©PXimport

Tip 03 Bedenk goed welke rol je toewijst aan een nieuwe gebruiker.

Tip 04: Widgets

WordPress ondersteunt het gebruik van zogeheten widgets. Dat zijn mini-applicaties die je op de website kan publiceren. Denk hierbij aan een kalender, tagwolk, zoekvenster of plek om advertenties te tonen. De plek waar je deze widgets kunt stallen, is afhankelijk van het gekozen thema. Meestal is er een zijbalk aanwezig waarin je de mini-applicaties kwijt kunt. Klik in het dashboard op Weergave / Widgets en bekijk de lijst met beschikbare toepassingen. Aan de rechterkant zie je welke gebieden van de website geschikt zijn voor widgets. Wil je een mini-applicatie toevoegen? Sleep de betreffende widget dan naar het gewenste gebied aan de rechterkant van het venster. Bevestig daarna met Opslaan. Veel thema's bieden via Weergave / Customizer / Widgets een alternatieve manier om extra toepassingen te integreren.

©PXimport

Tip 04 Je activeert widgets door ze naar het juiste gebied van de website te slepen.

Tip 05: Plug-ins

Naast widgets ondersteunt WordPress ook het gebruik van plug-ins. Widgets zijn aan de voorkant zichtbaar in de vorm van een mini-applicatie, terwijl plug-ins allerlei ingrijpende functies kunnen bevatten voor WordPress. Dat is niet altijd aan de voorkant zichtbaar. Wanneer je de website aan de hand van een plug-in bijvoorbeeld optimaliseert voor zoekmachines, verandert er verder niets aan het uiterlijk. Overigens zijn er ook genoeg plug-ins die wel zichtbare wijzigingen aanbrengen, bijvoorbeeld wanneer je een uitbreiding voor een webshop of contactformulier installeert.

In WordPress zijn er standaard al twee plug-ins actief. Open het dashboard en ga naar Plugins om het overzicht te bekijken. Als je een website ontwikkelt waarop bezoekers reacties kunnen achterlaten, is de uitbreiding Akismet een nuttig hulpmiddel. Hiermee weer je namelijk vervelende spamberichten. Klik op Activeren om de plug-in te gebruiken. Hiervoor dien je nog wel een Akismet-account met bijbehorende sleutel aan te maken. De tweede plug-in die WordPress standaard meelevert, draagt de naam Hallo Dolly. Deze uitbreiding heeft geen noemenswaardige functie. Klik daarom op Verwijderen / Ja, verwijder deze bestanden.

©PXimport

Tip 05 De nutteloze plug-in Hallo Dolly verwijder je eenvoudig uit WordPress.

Plug-ins bijwerken

Ontwikkelaars van plug-ins geven regelmatig nieuwe versies vrij. Uit veiligheidsoverwegingen is het belangrijk om verse updates altijd te installeren, zodat hackers geen veiligheidslekken misbruiken om op jouw website in te breken. Klik op Dashboard / Updates en controleer bij Plugins of er nieuwe versies beschikbaar zijn. Kies voor Alles selecteren en bevestig ten slotte met Plugins bijwerken.

©PXimport

Het is belangrijk om geregeld de aanwezigheid van verse updates te controleren.

Tip 06: Plug-ins zoeken

WordPress beschikt over een uitgebreide bibliotheek met plug-ins. Klik vanuit het dashboard op Plugins en Nieuwe plugin om een kijkje te nemen. Er verschijnt vervolgens een overzicht met uitgelichte uitbreidingen. Gebruik de categorieën Populairste en Aanbevolen om nog meer interessante plug-ins te ontdekken. Verder doe je natuurlijk een beroep op de zoekfunctie wanneer je een specifieke extensie wilt vinden. Klik op de naam van een plug-in om extra details weer te geven. Je vindt er onder meer een beschrijving, schermafbeeldingen en reviews van andere gebruikers. Controleer ook of de plug-in regelmatig wordt bijgewerkt. Wil je een bepaalde uitbreiding uitproberen? Bevestig met Nu Installeren om de installatie in orde te maken. Via Plugin activeren schakel je het tooltje in voor jouw website.

©PXimport

Tip 06 In de bibliotheek van WordPress zijn ruim veertigduizend plug-ins beschikbaar.

Tip 07: Plug-ins importeren

Naast de interne bibliotheek van WordPress bestaan er op internet nog meer vindplaatsen met plug-ins. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want lang niet iedere plug-in is even betrouwbaar. Verder vragen sommige aanbieders geld voor hun product. Wanneer je een plug-in vanaf internet hebt gedownload, heb je op de harde schijf van je computer een zip-bestand opgeslagen. Dit bestand importeer je eenvoudig binnen WordPress, waarna de plug-in voor jouw website beschikbaar is. Open het WordPress-dashboard en ga naar Plugins / Nieuwe plugin / Plugin uploaden. Selecteer via Bestand kiezen het zip-bestand en bevestig met Nu installeren. Je schakelt vervolgens de plug-in in door op Plugin activeren te klikken.

©PXimport

Tip 07 Je uploadt ook eenvoudig een plug-in die niet in de bibliotheek van WordPress te vinden is.

Tip 08: Plug-in-pakket

Voor WordPress bestaan er talloze plug-ins die de moeite waard zijn. Er bestaan ook kant-en-klare pakketten waarin tientallen populaire plug-ins zitten opgesloten. Het voordeel hiervan is dat het niet nodig is om alle tooltjes handmatig op te sporen. Jetpack is hier een mooi voorbeeld van. Ga naar Plugins / Nieuwe plugin en installeer de uitbreiding Jetpack door WordPress.com. Nadat je deze uitbreiding hebt geactiveerd, krijg je het verzoek om het pakket met een WordPress-com-account te verbinden.

Als je al een Gravatar-avatar hebt ingesteld of de uitbreiding Akismet gebruikt, beschik je al over zo'n account. Zo niet, dan registreer je jezelf gratis. Zodra dat is geregeld, nestelt Jetpack zich in het menu van het dashboard. Klik daarop en kies voor Jump Start om het configuratiemenu te openen. Je gebruikt de schakelaars om functies aan- of uit te zetten. In het configuratiemenu zijn overigens niet alle functies te vinden. Klik aan de linkerkant op Instellingen om alle extensies te tonen. Als je op de naam van een functie klikt, verschijnt er praktische informatie over het betreffende onderdeel. Jetpack is onder meer geschikt om bezoekersaantallen bij te houden, je website beter te beveiligen en automatisch updates op sociale netwerken te publiceren.

©PXimport

Tip 08 Geef aan welke functies je van Jetpack wilt gebruiken.

Tip 09: Yoast SEO

Indien je veel bezoekers naar je website wilt lokken, is een goede rangschikking in Google een absolute must. Bij de juiste zoekwoorden hoort jouw website dan hoog in de resultaten te verschijnen. Dat is niet zo eenvoudig, maar de plug-in Yoast SEO helpt je hierbij. De uitbreiding is erin gespecialiseerd om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Door Yoast SEO te gebruiken, verhoog je de kans op een goede vindbaarheid van jouw website en dus op meer bezoekers. De plug-in is beschikbaar in de WordPress-bibliotheek.

Na de installatie klik je op Rondleiding starten om het tooltje beter te leren kennen. Neem hiervoor even de tijd, want het is een behoorlijke klus om alles goed in te stellen voor een betere vindbaarheid in Google. Merk ook op dat er bij het maken van een nieuw bericht of nieuwe pagina een extra Yoast-veld beschikbaar is. Door het belangrijkste trefwoord regelmatig terug te laten keren in het bericht, verbeter je de zoekmachineoptimalisatie. Hoe meer groene bolletjes je voor het bericht of de pagina realiseert, hoe meer bezoekers er op jouw website terechtkomen.

©PXimport

Tip 09 Volg bij het maken van een nieuwe bericht de tips van Yoast SEO op om de vindbaarheid te vergroten.

Tip 10: Back-ups maken

Wie een WordPress-website runt, doet er verstandig aan om frequent een back-up op slaan van de complete website. Er kan namelijk altijd iets misgaan, bijvoorbeeld een defect in het datacenter van je hostingprovider of je maakt zelf een cruciale fout bij het wijzigen van je website.

Daarnaast kan ook een vervelende hacker roet in het eten gooien. Met een back-up kun je problemen eenvoudig weer herstellen. De gratis plug-in UpdraftPlus Backup and Restoration is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om meerdere keren per dag een reservekopie van je website op te slaan. Ga na de installatie naar Instellingen / UpdraftPlus-backups en klik op het tabblad Instellingen. Geef achter Planning bestandenbackup en Planning databasebackup aan hoe vaak je deze taak wilt uitvoeren, bijvoorbeeld Wekelijks of Om de 4 uur. Belangrijk is dat je een externe opslaglocatie aanwijst, bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Kies een opslaglocatie en volg de instructies om verbinding met deze online opslaglocatie te maken. Zorg ervoor dat alle bestandstypen in de back-up zijn ingesloten. Je klikt onderaan op Wijzigingen opslaan om de back-uptaak definitief in te stellen.

©PXimport

Tip 10 UpdraftPlus ondersteunt diverse online opslagdiensten om je back-up te bewaren.

Geen back-up?

Ligt je website plat en heb je geen recente back-up bij de hand? Neem dan contact op met je hostingprovider. De meeste aanbieders bewaren automatisch reservekopieën voor hun klanten. Die zijn eigenlijk voornamelijk bedoeld voor ernstige calamiteiten (brand, waterschade of diefstal) in het datacenter, maar de meeste helpdesk-medewerkers zijn niet te beroerd om individuen een handje te helpen.

▼ Volgende artikel
Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen
© Sara Winter
Huis

Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen

Of je nu houdt van gourmetten met pannetjes of alles direct op de grillplaat klaarmaakt: als iedereen klaar is en de plaat is afgekoeld, maak je hem in een paar stappen weer grondig schoon.

In dit artikel lees je:

  • Pannetjes schoonmaken
  • Bakplaat schoonmaken
  • Luchtjes verwijderen (video)
  • Eettafel schoonmaken

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Vroeger gebruikten we een gourmetstel vooral met de pannetjes. Tegenwoordig kun je meer: op de bovenplaat kun je vlees en groenten grillen, terwijl je op de verdieping daaronder bijvoorbeeld kleine omeletten of pannenkoekjes bakt in de pannetjes. Beide oppervlakken zijn gelukkig vrij makkelijk schoon te maken. Dat is niet alleen hygiënisch, maar houdt je gourmetstel ook netjes. Ingebrande vetvlekken of etensresten zien er tenslotte niet zo fris uit.

©Patrick

Pannetjes schoonmaken

Na het gourmetten kunnen de pannetjes er flink gebruikt uitzien. Vul de gootsteen of een teiltje met warm water en een scheutje afwasmiddel. Leg de pannetjes erin en laat ze 5 tot 10 minuten weken. Maak ze daarna schoon met een zachte doek, zoals een microvezeldoekje. Droog de pannetjes goed af en laat ze nog even aan de lucht drogen, bij voorkeur met de handvatten omhoog. Let op: hebben je pannetjes houten handgrepen? Die mogen vaak niet volledig onder water. Reinig deze pannetjes voorzichtig in een sopje, waarbij de handgrepen uit het water blijven steken. Zo voorkom je dat het hout beschadigt.

Gourmetten met Oud & Nieuw?

Wees er dan snel bij: als je nu bestelt, heb je 'm op tijd in huis!

Bakplaat schoonmaken

Begin met schoonmaken als de bakplaat nog handwarm is. Met keukenpapier verwijder je eenvoudig de vettige resten die nog niet zijn gestold. Neem daarna een vochtige doek om het oppervlak helemaal schoon te maken. Vermijd schuursponsjes, schoonmaakspray of staalwol, want die kunnen de coating beschadigen of krassen veroorzaken.

Als het apparaat volledig is afgekoeld, kun je de buitenkant en randen schoonmaken met een licht vochtige doek. Vergeet het snoer niet, want daar zitten vaak vetspetters op. Spray een dubbelgevouwen stuk keukenpapier licht in met een ontvetter en veeg het snoer daarmee schoon. Zorg ervoor dat de stekker droog blijft om risico op kortsluiting te voorkomen..

©Lukassek

Watch on YouTube

Eettafel schoonmaken

Als je gourmetstel schoon is en je goed hebt geventileerd om de gourmetlucht uit huis te krijgen, is er misschien nog één klusje: de eettafel inspecteren. Bij gourmetten komen er altijd vetspetters vrij. Idealiter heb je een werptafelkleed gebruikt, want dat kan meteen na het eten de vuilnisbak in. Hoe je vetvlekken kunt verwijderen uit stoffen tafelkleden en servetten, lees je hieronder. Heb je verlichting boven de eettafel hangen? Die lampen kunnen dan ook behoorlijk vet worden, dus vergeet ze niet af te nemen met een vetoplossende spray en keukenpapier.

TAFELKLEED VAN STOF?

Als je een stoffen tafellaken of servetten hebt gebruikt, kun je vetspetters eenvoudig behandelen voordat je ze wast. Strooi wat talkpoeder of maïzena op de vetvlek en laat het een paar uur intrekken. Dit helpt om het vet op te nemen. Schud het poeder er daarna af en behandel de vlek met een ontvetter of wat afwasmiddel. Masseer dit voorzichtig in de stof en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het tafellaken of de servetten in de wasmachine doen op het programma dat geschikt is voor de stof.

▼ Volgende artikel
Zo kies je een parfum dat echt bij je past
© ranczandras
Gezond leven

Zo kies je een parfum dat echt bij je past

Een parfum is meer dan een geur; het is een verlengstuk van wie je bent. Het juiste parfum kan je stemming versterken, je zelfvertrouwen boosten en een blijvende indruk achterlaten. Maar hoe vind je een geur die echt bij jouw persoonlijkheid past? In dit artikel krijg je praktische tips om een parfum te kiezen dat perfect bij jou aansluit.

In dit artikel lees je:

  • Welke geuren goed passen bij welke persoonlijkheden
  • Hoe je een geur vindt die echt bij jou past

Lees ook: Parfum, eau de parfum of eau de toilette: wat is eigenlijk het verschil?

Geuren hebben de kracht om emoties op te roepen en herinneringen te activeren. Denk maar aan hoe de geur van vers gebakken brood je naar een warme keuken kan brengen of hoe een frisse bloesemgeur je doet denken aan de lente. Parfums werken op dezelfde manier. Ze kunnen iets over jouw persoonlijkheid vertellen zonder dat je een woord hoeft te zeggen.

Elke geur is opgebouwd uit noten die samen een bepaalde indruk creëren. Citrusgeuren stralen energie uit, bloemige geuren roepen zachtheid op en houtachtige tonen worden vaak geassocieerd met kracht en stabiliteit. Door een parfum te kiezen dat overeenkomt met jouw karaktereigenschappen, kun je een geur vinden die naadloos bij jou past.

Persoonlijkheidstypen en bijpassende geuren

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende persoonlijkheidstypen en welke geuren daar goed bij aansluiten.

1. Romantisch en dromerig

Als je gevoelig, creatief en een tikkeltje nostalgisch bent, passen bloemige en poederachtige geuren goed bij jou. Ze roepen een zachte, romantische sfeer op die jouw persoonlijkheid onderstreept.

Voorbeeldnoten: roos, jasmijn, viooltje, vanille.

2. Krachtig en zelfverzekerd

Heb je een sterke aanwezigheid en straal je vertrouwen uit? Houtachtige en kruidige geuren versterken deze eigenschappen. Ze hebben een warme, diepe basis die jouw kracht benadrukt.

Voorbeeldnoten: sandelhout, cederhout, patchouli, peper.

3. Mysterieus en sensueel

Ben je iemand die graag een beetje raadselachtig blijft en houdt van subtiele verleiding? Oriëntaalse geuren met exotische kruiden en warme, zoete tonen passen hier goed bij. Deze geuren hebben een rijke, gelaagde samenstelling die je een tikkeltje mysterieus maakt.

Voorbeeldnoten: amber, wierook, kardemom, muskus.

4. Speels en spontaan

Ben je altijd vrolijk, ongecompliceerd en een beetje eigenzinnig? Frisse, fruitige geuren passen bij jouw vrolijke uitstraling. Deze geuren zijn licht en uitnodigend, perfect voor een ongedwongen sfeer.

Voorbeeldnoten: perzik, appel, framboos, zwarte bes.

5. Avontuurlijk en energiek

Houd je van spanning en ben je altijd op zoek naar nieuwe ervaringen? Kies dan voor frisse, energieke geuren zoals citrus, aquatische tonen of groene accenten. Deze geuren geven een gevoel van vitaliteit en passen perfect bij een actieve levensstijl.

Voorbeeldnoten: bergamot, grapefruit, munt, zeewater.

©colnihko

Zo vind je jouw perfecte parfum

Nu je weet welke geuren bij jouw persoonlijkheid passen, is het tijd om een parfum te kiezen. Hier zijn enkele handige tips:

1. Ken je favoriete geurnoten

Noteer geuren waar je je prettig bij voelt. Dit kunnen geuren zijn die je al eerder hebt gebruikt, of natuurlijke geuren waar je van houdt, zoals lavendel of citroen. Probeer parfums met vergelijkbare noten uit.

2. Neem de tijd

Probeer niet te veel geuren tegelijk. Spray een parfum op je huid en wacht minstens een paar uur om te zien hoe de geur zich ontwikkelt. Topnoten vervliegen snel, maar de hart- en basisnoten blijven langer hangen.

Topnoten, hartnoten en basisnoten

Topnoten, hartnoten en basisnoten vormen samen de verschillende lagen van een parfum. De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt zodra je het parfum aanbrengt, vaak fris en licht, maar ze vervliegen snel. Na enkele minuten komen de hartnoten naar voren, die het ‘hart’ van de geur vormen en meestal bloemig, kruidig of fruitig zijn. Deze laag blijft langer hangen en bepaalt de kern van het parfum. De basisnoten verschijnen als laatste en zijn het meest blijvend. Ze geven diepte en warmte aan het parfum, vaak met houtachtige, muskusachtige of vanille-achtige geuren.

3. Laat je niet leiden door trends

Wat populair is, past niet altijd bij jou. Kies een parfum dat goed voelt, ook als het niet ‘in de mode’ is. Je parfum is een persoonlijke keuze.

4. Vraag om hulp

Parfumeriemedewerkers kunnen je helpen met het vinden van een geur die bij je past. Vertel iets over je voorkeuren en persoonlijkheid, zodat ze gericht advies kunnen geven.

5. Denk aan verschillende gelegenheden

Net zoals je kleding aanpast aan een situatie, kun je ook je parfum variëren. Kies een lichte geur voor overdag en een intensere geur voor speciale gelegenheden.

Je geur als visitekaartje

Een parfum vertelt veel over wie je bent. Besteed dus wat tijd aan het vinden van een geur die goed bij je past. Met de tips in dit artikel moet dat zeker lukken!

Geur gevonden? Dan weet je nu...

...altijd wat je als cadeau kunt vragen!