Is je VPN langzaam? Deze tips kunnen helpen
Een VPN is een krachtige tool waarmee je jezelf online kunt beschermen. Ze hebben echter allemaal hetzelfde probleem: ze maken je internetverbinding traag. Dat betekent niet dat je altijd heel lang zou moeten wachten tot een pagina geladen is. Is je VPN langzaam, dan kunnen deze tips helpen de snelheid te verhogen.
Voordat we kunnen achterhalen wat het probleem is, moeten we het probleem vaststellen. Daarom is het een goed idee om eerst je internetsnelheid zonder actieve VPN te checken. Schrijf de getallen in beeld op en doe dezelfde test nogmaals met de VPN aan. Mocht het zo zijn dat de snelheid met meer dan zestig procent (!) afneemt, dan is er dus een probleem. Merk je een verschil van een paar Mb/ps, dan is er niets aan de hand. Dat is namelijk normaal.
Problemen met VPN oplossen
Mocht je VPN langzaam zijn, dan kun je drie dingen doen. Omdat elke dienst zo zijn eigen opties en functies heeft, beschrijven we de oplossingen zo algemeen als mogelijk. Je moet misschien zelf even op zoek gaan naar bepaalde instellingen, maar met een beetje zoekwerk is dat zo gedaan.
Optie één is het wisselen van servers. Je VPN maakt verbinding met een externe server voor het omleiden van het internetverkeer. Door over te schakelen op een server die fysiek dichterbij staat, zorg je voor een boost in snelheid. Mocht je verbinding maken met een specifiek land, omdat je daarmee contentrestricties wil omzeilen, dan kun je eens proberen een server op te zoeken die ietwat dichterbij is. Het zal wellicht verschil maken. Wat ook kan helpen is wisselen naar een server die veel minder druk is.
©PXimport
Mocht dit niet helpen, dan is je tweede optie de instellingen aanpassen. Elke VPN heeft zo zijn eigen omgeving of pagina voor instellingen. Veel VPNs maken gebruik van beveiligingsprotocol AES-256. Je kunt zoeken naar de optie waarmee je terugschakelt naar 128-AES. Dit lijkt op een flinke stap terug in je online veiligheid, maar in de praktijk valt het reuze mee. Betrouwbare VPNs gebruiken 128-AES als standaard encryptie, dus het is volledig veilig.
Weet je niet precies hoe dat moet of vertrouw je het toch niet helemaal, dan is er nog optie drie: van VPN-protocol wisselen. Zo’n protocol bestaat uit een set regels en instructies, die bepalen hoe zo’n dienst werkt. Het protocol bepaalt de snelheid en de online veiligheid van een VPN. Heel vaak komt het erop neer dat hoe sneller een dienst is, hoe meer er ingeleverd wordt op encryptie. Over het algemeen zijn PPTP, L2TP en IKEv2 behoorlijk snel, terwijl OpenVPN (de standaard voor heel veel VPNs) wat trager is. We raden aan om OpenVPN te blijven gebruiken, omdat dit een ontzettend goed en veilig protocol is. Wat je nog zou kunnen aanpassen binnen de instellingen is wisselen van TCP naar UDP. De technologie achter die termen is wat ingewikkeld, maar waar het op neerkomt is dat OpenVPN gecombineerd met UDP een goed balans oplevert tussen snelheid en veiligheid.
Tot slot: een snellere VPN?
Het kan natuurlijk altijd zijn dat je een slechte keuze gemaakt hebt aangaande je VPN-dienst. De ene dienst is de andere niet. Dus mochten de bovenstaande tips niet helpen, dan doe je er goed aan je eens te oriënteren op wat er nog meer beschikbaar is. Er zijn genoeg VPNs te vinden die een goede snelheid en encryptie aanbieden, die niet verlangen dat je instellingen aanpast.