ID.nl logo
Hoe je een ssd inbouwt? Nou, zo.
© CIDimport
Huis

Hoe je een ssd inbouwt? Nou, zo.

De grootste vertrager in de pc is zonder enige twijfel de harde schijf. Een ‘ouderwetse’ schijf haalt ongeveer 100 MB/s of wellicht iets meer. En de zoektijden zijn bij een heel vlot model zo’n 6 ms. Dat lijkt snel, maar is niets vergeleken met de prestaties van een ssd. Die zit op 350 tot 550 MB/s en 0,01ms! En ja, dat scheelt enorm!

Het begon met een brief van een lezeres. Of we niet eens heel duidelijk konden laten zien hoe je een ssd inbouwt. Voor wie de ontwikkeling gemist heeft: een ssd is een soort harde schijf, maar dan zonder bewegende delen. Het grote voordeel daarvan is dat ssd’s razendsnel informatie kunnen wegschrijven en teruglezen. En dat komt de prestaties van een doorsnee computer of laptop zeer ten goede. Desgevraagd wilde ssd-maker OCZ ons wel een ssd ter hand stellen om de workshop mee uit te voeren. En omdat uw hoofdredacteur tobde met een al wat oudere pc die bij vlagen niet vooruit te branden was, viel op dat apparaat de keus voor het renovatieproject.


Een bestaande configuratie uitbreiden met een ssd – waarbij die gaat fungeren als C-schijf – hoeft helemaal niet lastig te zijn. Wel is het belangrijk op een paar dingen te letten.


Allereerst is het cruciaal te beseffen dat niet bij elke ssd cloning-software wordt meegeleverd. Dat is software die u nodig hebt om een letterlijke kopie van uw systeemschijf te maken. Zonder deze software is het een bijzonder lastige klus – zo niet onmogelijk – om uw systeem over te zetten naar een ssd en rest u niets anders dan uw hele pc (althans het besturingssysteem) opnieuw te installeren.
De grotere fabrikanten leveren vaak wel software mee, maar niet bij elk model. Controleer dat dus even. Een los pakket van bijvoorbeeld Acronis (de populairste software) kost u zo 50 euro. Er zijn gratis pakketten, maar die werken niet op elk systeem en zijn doorgaans niet zo gebruiksvriendelijk. Houd daar rekening mee.


Dan is het handig – in geval van een desktop – te bepalen waar u de ssd wilt plaatsen in de behuizing. Een ssd is (nagenoeg) altijd 2,5 inch en past dus niet zomaar in een 3,5 inch-bracket. Er zijn verloop-brackets die dat verschil in grootte compenseren. Sommige fabrikanten leveren deze mee.

 

Sata-2 en sata-3

 

©CIDimport

 

Sata-3-poorten hebben doorgaans een andere kleur. U vindt meer informatie in de handleiding van uw moederbord.

In geval van een desktop kunnen we ons voorstellen dat u de oude schijf die u vervangt door de nieuwe ssd, wilt blijven gebruiken voor dataopslag. U hebt in dat geval dus een extra schijfaansluiting nodig.

Hebt u een modern moederbord, dan hebt u wellicht naast de standaard sata-2-aansluitingen (serieel ATA, de aansluiting voor een harde schijf of bijvoorbeeld dvd-rom-station), ook nieuwere sata-3-poorten. Deze hebben doorgaans een andere kleur dan de sata-2-aansluitingen. Let daar even goed op! De handleiding van het moederbord geeft ongetwijfeld aan welke poort op welke snelheid werkt. Het voelt wellicht prettig als we zeggen dat sata-3 ook compatible is met sata-2 en andersom. Sata-3 is echter veel sneller (twee keer zo snel). Het loont dus de moeite om het even goed uit te zoeken.

Dan even over het kabeltje. Er is net als bij andere opslagmedia een dataverbinding en een energietoevoer nodig om een ssd aan de praat te krijgen. Nagenoeg alle moderne ssd’s maken gebruik van de nieuwe sata-3-standaard. Deze standaard is compatibel met sata-2. Echter: om op volle snelheid te werken, is een sata-3-verbinding op het moederbord nodig én een sata-3-kabel. Vaak staat op de kabel aangegeven welk type het is. De connector is gelijk.

Stootvast en energiezuinig
Bij een notebook heeft een ssd nog meer voordelen. Een ssd kan prima tegen vallen, stoten en vibraties. Iets wat bij een notebook toch meespeelt. Immers: u kunt uw tas laten vallen. Daarbij gebruikt een ssd aanzienlijk minder energie. Minder dan de helft dan een kleine 2,5 inch-schijf nodig heeft. En dat scheelt weer werktijd.

©CIDimport


Met een bracket kunt u een 2,5 inch-ssd in een gewoon 3,5 inch-slot bouwen.

Klein verschil
Een sata-3-kabeltje lijkt als twee druppels water op een sata-2-kabel. Er is echter een verschil. De interne afscherming is beter, én de aders zijn van elkaar gescheiden. Dat is zichtbaar door een soort ‘gootje’ in het midden van de kabel. Gebruik bij voorkeur deze nieuwere kabel om problemen te voorkomen. Er kunnen soms haperingen voorkomen als u een oude kabel gebruikt met een nieuwe ssd.

Voorbereiding
Wij raden met klem aan om gevoelige data veilig te stellen voordat u gaat overzetten. Denk aan documenten, foto’s, eventueel muziek of andere zaken die u absoluut niet wilt kwijtraken. Houd ook rekening met clouddiensten. OneDrive of bijvoorbeeld Google Drive. Deze gebruiken in veel gevallen virtuele mappen die ze ‘mounten’. Deze kan de dienst kwijtraken. In ons geval verliep het proces zeer soepel, maar het kan natuurlijk altijd fout gaan. Backups geven rust.

De test-pc

©CIDimport


De test-pc: een oude AMD FX dualcore. Hij start nadien zeker vier keer zo snel! De algehele werkervaring is niet te vergelijken!

Wij willen voor deze transplantatie een wat oudere pc – eigenlijk gewoon een heel oude pc – nieuw leven inblazen. Er zijn nogal wat verhalen over de winst die met een ssd te behalen zou zijn. Wij zijn benieuwd of dat nu echt zo is. En vooral: of dat ook geldt voor een oude pc. In dit geval een AMD FX dualcore-model, 4 GB ddr2-geheugen en een gemiddelde videokaart. Het besturingssysteem: Windows 8.1. Kortom: in basis gewoon een prima pc voor wat werk en internet.

Koppelen, installeren en starten!
Om te beginnen zet we onze ssd  in een usb-3 dockingstation. De ssd is een Arc 100 met een capaciteit van 240 GB en dat komt goed uit want daarmee is-ie groter dan de systeemschijf in de pc. We kunnen nu  de hele schijf klonen zonder in ruimteproblemen te komen en dat scheelt heel wat klussen.

©CIDimport


We gebruiken Acronis-software voor het overzetten van de data.

Om te gaan klonen, gebruiken we Acronis True Image 2014. Deze software is al heel wat jaren op de markt en werkt inmiddels feilloos. Niet gek dat heel veel fabrikanten het meeleveren met hun ssd’s. Helaas doet OCZ dat (nog?) niet bij dit model ssd. We hebben dus een aparte editie moeten aanschaffen.
 

©CIDimport


We kiezen voor automatische modus. Dat raadt Acronis ook aan.

We starten Acronis en kiezen voor Schijf klonen. De wizard vraagt vervolgens welke modus we willen. Standaard staat deze op Automatisch. In dit geval is dat perfect, want de bronschijf is kleiner dan de doelschijf. We klikken weer door.

©CIDimport


We moeten hier de bronschijf kiezen. Hij staat op de OCZ, maar we kiezen uiteindelijk de WDC: de startschijf. Controleer dit altijd goed!

We mogen nu de bronschijf kiezen. Dat is de eerste in het rijtje. Controleer dit altijd goed. Indien mogelijk: haal alle andere (behalve de doelschijf, dus de ssd) schijven los voordat u dit proces start. Zo kunt u nooit de verkeerde kiezen. We klikken weer door.

©CIDimport


Hier kiezen we voor de OCZ en klikken op verder om het proces te starten.

Acronis vraagt ons nu waar de image – dus de kopie van de bronschijf – naar toe moet. Wij kiezen voor de OCZ ARC100 ssd. We klikken op doorgaan, waarna Acronis start met het overzetten. Na een initialisatie meldt Acronis dat het moet herstarten om door te gaan met het klonen.

©CIDimport


Acronis is hier bezig met overzetten van alle data.

Wachten
Het overzetten van de data kan bijzonder lang duren. Heb hier dus even geduld. In ons geval heeft het gehele proces ongeveer een half uurtje geduurd. Maar wij hebben maar zo’n 100 GB hoeven overzetten en hebben gebruikgemaakt van een usb 3-dockingstation.

Testen

©CIDimport


©CIDimport


Haal alle schijven los, behalve de ssd. Zet nu de pc aan en kijk of hij goed start. Is dat het geval? Dan is alles goed gegaan.

De software zet de pc uit na het kloonproces. Wees dus niet ongerust als uw pc uitgaat. Wij raden aan om nu even een test uit te voeren. Koppel alles los en sluit alleen de ssd aan. Start de pc nu netjes? Perfect. Dan is het proces succesvol verlopen.
In ons geval is alles netjes verlopen en kunnen we nadat we de pc hebben uitgezet, weer alles aansluiten. Pas echter even op met de oude systeemschijf als u deze weer wilt gebruiken. Het kan namelijk zo zijn dat het bios (het Basic Input Output System van het moederbord) deze weer kiest als startschijf. Hebt u het dockingstation nog? Doe daar dan de oude schijf in als de pc hebt gestart. Nu kunt u deze schijf formatteren en terugplaatsen in de behuizing.

Hebt u geen dockingstation? Dan zult u – als de pc van de oude schijf blijft starten – even het bios van de pc in moeten gaan (druk daarvoor op Del, F2 of wellicht een andere F-toets), en ga naar de startopties of het bootmenu. Kijk daar of de ssd als primaire schijf geselecteerd is.

Niet defragmenteren

©CIDimport


Ssd’s kunnen niet tegen defragmentatie. U moet deze service dus beslist uitschakelen!

Als alle schijven er netjes in zitten en de pc nu goed start van de ssd, is het tijd voor wat tweaks. Een ssd werkt namelijk nét anders dan een gewone mechanische schijf. Waar een normale schijf baat heeft bij defragmenteren en ‘caching’ in Windows, heeft een ssd daar niets aan. Die zijn zo snel dat het klaarzetten van bepaalde data geen nut meer heeft. Sterker nog: het kan trager worden. Defragmenteren is zelfs schadelijk voor een ssd!

Hebt u nog Windows Vista of XP? Dan zult u even in Windows moeten aangeven dat u de ssd niet wilt defragmenteren. Windows 8 en Windows 7 zijn slim genoeg om geen defragmentatie uit te voeren op een ssd.
Om het defragmenteren uit te zetten, klikt u met rechts op de ssd in de Windows Verkenner. Klik op eigenschappen en kies voor Extra. Daar vindt u de optie voor defragmenteren. Zet het hier uit voor de ssd.

Super Tweaks

©CIDimport


Superfetch hebt u niet meer nodig als u met een ssd werkt. Schakel deze service uit via services.msc.

Een iets complexere ingreep is het uitschakelen van Superfetch en Prefetch. Dit zijn optimalisaties die handig zijn bij gebruik van een mechanische schijf, maar niet meer relevant zijn als u een ssd plaatst. Die zijn zo snel met zoeken, dat het zelfs tegen kan werken.
Om Superfetch uit te schakelen, opent u services.msc. druk op start en tik in het onderste zoekveld services.msc. Druk op enter. Het services-venster opent. Zoek naar superfetch en dubbelklik erop. Schakel de service uit.
Om prefetch uit te schakelen, opent u de register-editor. Dat doet u door naar het startmenu te gaan en daar ‘regedit’ in te tikken. Druk op enter om de applicatie te starten.

©CIDimport


Prefetch kunt u via het register uitschakelen. De snelheidswinst is opmerkelijk!

Nu moet u even gaan zoeken. Ga naar:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters.
U vindt daar in geval van Windows 8 twee items: prefetch en superfetch. Als u dubbelklikt op een item, kunt u de DWORD-waarde aanpassen. Zet deze op 0 om het uit te schakelen.

Winst?

©CIDimport


Zo! Die zit ingebouwd. Het resultaat? Een compleet nieuwe ervaring. Alles draait veel en veel soepeler.

Wat is nu de winst van de overgang naar de ssd? We kunnen kot zijn: het is een wereld van verschil. De pc startte met de gewone schijf in ongeveer drie minuten. Met name de services die Windows mee moet laden in de startfase, namen veel tijd in beslag. Deze maakten het ook onmogelijk om andere zaken te doen tijdens het inladen.
Met de ssd start de pc binnen een minuut op. Na het inloggen kunnen we ook direct werken, wat echt een verademing is. Dit is allemaal te danken aan de extra doorvoersnelheid van de ssd en natuurlijk de verwaarloosbare zoektijden. Kortom: het is echt de investering waard. Beter nog: het kan een oude pc nieuw leven inblazen!

Conclusie
De overgang naar een ssd is echt een verschil van dag en nacht. Het is simpelweg niet te vergelijken. Gelukkig is een ssd inbouwen niet moeilijk. En het klonen van de oude schijf is kinderspel. Als u maar weet wat u moet doen en waar u op moet letten. Wees er zeker van dat u na de installatie defragmentatie uitzet. Windows 7 en 8 doen dat automatisch. XP en Vista doen dat niet. Wilt u écht alles uit de ssd halen? Zet dan ook nog even Prefetch en Superfetch uit…

Grootte
Als u twijfelt aan de grootte van de ssd, dan kunnen we u alvast verklappen dat het zeer onverstandig is om een ssd te kiezen die kleiner is dan uw huidige systeemschijf. Cloning-software vindt het doorgaans niet zo prettig om schijven te klonen van groot naar klein. Van een kleine naar een grote schijf is geen probleem. Wat u kunt doen als uw ssd kleiner is dan uw oude schijf, is de partitie verkleinen en deze overzetten. U moet dan in veel gevallen wel opnieuw de bootsector herstellen of eventueel een startherstel uitvoeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: