ID.nl logo
Huis

Hoe computers foto's herkennen via deep learning

Er zijn vele redenen waarom het handig is om automatisch beelden te kunnen herkennen. Naast de wetenschappelijke uitdaging is er ook de enorme groei van video en foto’s online. Op Facebook alleen al worden op dit moment per minuut 136.000 foto’s gepubliceerd. Het zoeken in deze gigantische verzamelingen vergt uiterst slimme technologie: deep learning.

Bij de foto’s die we maken met onze smartphones en digitale camera’s bestaat de enige informatie vaak uit generieke metadata zoals datum, tijd, type toestel en eventueel gps-coördinaten.

In veel gevallen weten we niet wat er op die foto’s staat en is de enige manier om daarachter te komen, de foto’s bekijken. Tenminste, tot voor kort.

De afgelopen jaren zien we een sterke groei in het onderzoek naar deep learning en ook een aantal startups het gebied van deep learning, het geautomatiseerd in kaart brengen van de inhoud van visuele content, het zogenoemde taggen.

Gezichtsherkenning

De afgelopen jaren hebben we al kennisgemaakt met gezichtsherkenning in foto’s. Google Picasa (nu vervangen door Google Photo’s) was een van de eerste programma’s (voor het grote publiek) dat dit kon.

De reden voor Google om dit te doen was aan de ene kant het ontwikkelen van nieuwe technologie, maar er was ook een commerciële overweging: door het aanbieden van deze functie kun je je verzameling foto’s beter doorzoeken en ga je hopelijk meer gebruikmaken van de diensten van Google.

Een andere partij die heel duidelijk de waarde kent van een verzameling foto’s is stockfotoleverancier iStock. Iedere foto die de dienst online aanbiedt is voorzien van tussen de 20 en 50 tags die de inhoud beschrijven. Dit taggen wordt grotendeels door mensen gedaan met behulp van een standaardlijst van tags. Afhankelijk van de foto zijn tags in gebruik die het onderwerp (vrouw, auto), de sfeer (vrijheid) of het concept beschrijven.

De waarde van tags

Alle tags helpen je om de foto te vinden doordat ze zoektermen bevatten. Zonder deze zoektermen is de omvangrijke verzameling van iStock veel minder waardevol, je zou dan alle foto’s moeten gaan bekijken.

Afhankelijk van de wijze van publicatie en uit welke fotoverzameling wordt gekozen, kan het gebruik van een foto van enkele euro’s tot honderden euro’s kosten. Er is dus ook echt een businessmodel: beter vindbaar betekent meer omzet. De tags overlappen qua inhoud, omdat dit de vindbaarheid vergroot. In het praktijkvoorbeeld aan het einde van het artikel gaan we zelf de foto uit het kader analyseren en kijken zelf welke tags er worden gegenereerd.

Opvallend is dat er zowel stemmingen of gevoelens (Freedom) zijn getagd, als harde feiten zoals Mountain Range. Sommige tags worden handmatig toegevoegd op basis van de informatie van de fotograaf (locatie, leeftijd modellen en etniciteit).

Hoe werkt deep learning?

Deep learning is qua technologie niet echt nieuw, in die zin dat er al jaren aan gewerkt wordt. Het herkennen van objecten is een technologie die teruggaat tot de jaren 50 met Rosenblatt’s Perceptron, een systeem geïnspireerd door de werking van het menselijk brein. Voordat deep learning en geautomatiseerde herkenning rond 2012 met de opmars begon zijn, zijn er diverse technologieën ontwikkeld die het mogelijk maken om te selecteren op bepaalde aspecten.

Dit waren op regels gebaseerde systemen. Een voorbeeld is herkenning van seksueel getinte afbeeldingen waar de aanwezigheid van een hoog percentage huidkleurige pixels een indicatie is om een afbeelding als zodanig te labelen. Hier zit ook de makke, een close-up van een gezicht zal waarschijnlijk als seksueel getint wordt aangemerkt. Een mens moet op dat moment de uiteindelijke beslissing nemen bij de classificatie.

Ook andere op regels gebaseerde modellen werden gebruikt om afbeeldingen te taggen. Zo zijn de grote aanwezigheid van gele pixels (zandkleurig) en blauwe pixels (water, lucht) een indicatie van een mogelijke strandopname. Regels zijn echter beperkt doordat zij altijd uitgaan van een vooraf beschreven situatie. Dat maakt modellen die erop gebaseerd zijn inflexibel.

Deep learning is het vermogen van een computer om kennis te vergaren zonder expliciet te worden geprogrammeerd.

-

In 2012 begon het tijdperk van deep learning. Dat beschrijft het vermogen van een computer of systeem om te leren (kennis vergaren) zonder expliciet te worden geprogrammeerd. Geautomatiseerde beeldherkenning werkt met het voeden van een systeem met een groot aantal voorbeelden, waarna het in staat moet zijn om soortgelijke voorbeelden te beoordelen. Het bestaat uit de software die kan leren, in dit geval het in kaart brengen van afbeelding met daarbij de kennis wat in de afbeelding te zien is (berg, auto, vrouw, zomer). Dit wordt gebundeld in een model. Dit model kan specifiek zijn, zoals bij auto’s, of meer generiek. In het laatste geval ziet het model wel dat het een auto is, maar waarschijnlijk niet het merk.

Deze technologie is trouwens niet alleen geschikt voor beeldverwerking, ook handschriftherkenning, ocr (optical character recognition) en spraakherkenning zijn geschikte toepassingen. Ook hierbij geldt dat het gaat om het herkennen van woorden, handschriften enzovoort.

Herkennen

Herkennen van objecten is kinderspel. Letterlijk zelfs: op jonge leeftijd leren we objecten te herkennen en maken we verbindingen tussen een object en de naam. We beginnen met iets een ‘ding’ te noemen (of zelfs ‘dat’), dan wordt het een ‘vogel’ en eindigen, afhankelijk van onze kennis, bij bijvoorbeeld een mus. Wanneer een specifiek type vogel wordt geleerd dan wordt die soort toegevoegd.

Daarnaast kijken we naar kenmerken. Daarbij maken we al snel een hele slimme inschatting: we herkennen de basisvorm (vleugels, snavel) en classificeren het dier als een vogel, ook al hebben we deze vogel nog nooit gezien. We leren objecten herkennen doordat we dus niet ‘absoluut’ kijken maar relatief. We kijken meer naar generieke aspecten dan naar specifieke zaken. Als je een kind vraagt om een huis te tekenen is de kans groot dat het een vierkant blok wordt met een driehoek erboven. Dat is de essentie van een huis, raam, schoorsteen en deur horen daar ook bij. Dat wordt aangeleerd en helpt om zaken te kunnen classificeren.

Een computer kijkt niet naar het totaalplaatje, maar deelt het beeld op in kleine vierkantjes. Bij ieder vierkant wordt gekeken of er een vorm of kleur op staat die het kent (van de voorbeelden waarmee het getraind is, bijvoorbeeld een stukje van een wiel. Op na een aantal van deze analyses worden de stukjes bij elkaar gelegd en vormen bijvoorbeeld een of twee wielen. Op dat moment neemt de waarschijnlijkheid toe dat het een vervoersmiddel is (want die hebben vaak wielen). Het zou ook een hoepel kunnen zijn, wat ook rond is, dus als een hoepel ook een bekend object is neemt daarvan ook de waarschijnlijkheid toe.

Als alle afzonderlijke zaken uiteindelijk zijn bekeken en opgesteld, komt er bijvoorbeeld uit dat het vanwege het herkennen van twee wielen en een stuur zeer waarschijnlijk een fiets is. Als het systeem nog meer objecten kent met wielen, niet zijnde een fiets, zal het daar ook nog een waarschijnlijkheid aan verbinden.

Een computer kijkt niet naar het totaal plaatje maar deelt het beeld op inkleine vierkantjes.

-

Trainen

Zoals gezegd wordt het ‘leren’ van het systeem gedaan door het aanbieden van een aantal afbeeldingen met tags (de ‘ground truth’) die worden gebruikt om het model te maken. Later in dit artikel gaan we zelf aan de slag met geautomatiseerde beeldherkenning. We gebruiken hiervoor de api’s van Clarifai, een bedrijf dat is gespecialiseerd in geautomatiseerde beeldherkenning. Clarifai wordt gebruikt bij stockfotografie bedrijven zoals 500px en Pond5 om het taggen van stockfoto’s te ondersteunen en te versnellen. Clarifai biedt een volledige suite van diensten inclusief het zelf maken van een model.

Een model zoals dat van Clarifai is getraind met miljoenen foto’s. Clarifai gebruikt meerdere modellen, generiek (breed) of meer specifiek, inclusief een model met de titel NSFW. Op dit moment is het nog niet haalbaar om alle concepten en objecten in een model onder te brengen, dan zou de analyse te lang duren.

Het hoofdmodel van Clarifai identificeert meer dan 11.000 generieke concepten zoals objecten, concepten en gevoelens. Vooral dit laatste is subjectief omdat bijvoorbeeld vrijheid moeilijk te definiëren is als visuele vorm.

Als je een verkeerd model (met kennis) gebruikt bij een afbeelding, bijvoorbeeld een model voor voedsel met een foto van een tropisch strand, levert dat geen of foute tags op. Het model kent tenslotte niet de zaken die in de foto’s staan. In het generieke model wordt wel voedsel als tag herkend maar is een specifiek model nodig om daar verfijning in aan te brengen (bijvoorbeeld pizza).

Hoewel we op dit moment volgens sommigen bijna op menselijk niveau beeldherkenning kunnen doen is er nog voldoende ruimte voor verbetering. Een van die gebieden is het ‘voor de gek houden’ van het systeem. Het blijkt redelijk eenvoudig om beelden fout te laten classificeren, door bijvoorbeeld zoekpatronen mee te nemen. Hierdoor kan het systeem beweren dat een afbeelding met 99,99 procent zekerheid een bepaalde voorstelling is, terwijl het in feite nergens op lijkt. Het systeem zou kunnen worden getraind met ‘anti afbeeldingen’ om dit tegen te gaan.

Tekst: Rob Blaauboer

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en Bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie hdmi-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie hdmi-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimte

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee hdmi-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi als Ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12-Volt stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V auto-adapter, waardoor deze makkelijk is aan te ideaal voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een goede kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12 Volt-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.