Het beste tech-nieuws van 2019

© PXimport

Het beste tech-nieuws van 2019

Geplaatst: 28 december 2019 - 15:16

Aangepast: 14 december 2022 - 11:06

Roel Stortelder

We brengen je op Computer!Totaal het hele jaar door hardware-nieuwtjes, maar wat was nou het beste tech-nieuws van 2019? Wij hebben voor jou een top-5 samengesteld met het beste en meest verrassende nieuws van dit jaar.

AMD en Intel krijgen er een concurrent bij

Het in Europa nog redelijk onbekende merk Zhaoxin werkt hard aan processors die moeten gaan concurreren met Intel en AMD. Dit jaar brachten ze al hun 8-core KaiXian KX-6000 uit op een 16nm-technologie, maar in 2021 verwachten ze mee te kunnen doen met de twee marktleiders. Ze maken namelijk binnenkort de overstap naar een 7nm-proces en voegen een DirectX 12-GPU toe. Ook support voor PCIe 4.0 en DDR5 RAM komt er vanaf 2021 bij waardoor ze in ieder geval qua ondersteuning met AMD en Intel mee kunnen komen.

Het is onwaarschijnlijk dat we de KX-6000-processors in Europa tegen gaan komen, maar naar alle waarschijnlijkheid wil Zhaoxin de stap naar de Europese en Amerikaanse markten zetten zodra ze met AMD en Intel kunnen concurreren.

Marktaandeel AMD groeit naar 20% onder gamers

Na een lange tijd te zijn ondergesneeuwd door marktleider Intel, is AMD nu al enkele jaren bezig met een flinke comeback die mede mogelijk is gemaakt door de Ryzen 3000-serie. Waar twee jaar geleden Intel nog goed was voor 92% van alle processors in de Steam Hardware Survey, heeft AMD nu een marktaandeel van 20.5. Een ruime verdubbeling van het marktaandeel in slechts twee jaar is een gigantische sprong die niemand een paar jaar geleden aan had kunnen zien komen.

De enorme vraag naar AMD-processors wordt voornamelijk veroorzaakt door de ijzersterke Ryzen 3000-serie. De processors, die in mei tijdens Computex werden aangekondigd, waren direct vanaf de lancering al een grote hit onder gamers en professionals. Intel heeft simpelweg geen goed antwoord op de betaalbare processors met veel kernen en hoge kloksnelheden.

Het einde van Windows 7

Ok, eerlijk is eerlijk, het echte moment is pas halverwege januari 2020, maar het tijdperk van Windows 7 komt aan zijn eind. Over twee weken stopt Microsoft met het support voor het ooit zo populaire besturingssysteem. Doordat er geen regelmatige beveiligingsupdates meer komen, zullen er ernstige veiligheidsrisico’s zijn. Helemaal einde verhaal is het nog niet, want de grootste lekken en gevaren zullen nog een paar jaar gepatcht worden.

De trouwe gebruikers van Windows 7 krijgen al een poosje pop-up meldingen die waarschuwen voor de gevaren na 14 januari. Uiteraard is het Microsofts advies om de upgrade naar Windows 10 te maken, maar ook zij beseffen zich dat niet alle oude computers daar geschikt voor zijn. Het enige wat er dan over blijft, is een nieuwe computer kopen aldus Microsoft:

We recommend that you don’t install Windows 10 on an older device, as some Windows 7 devices are not compatible with Windows 10 or could experience reduced feature availability

-

Mocht je nog gebruik maken van Windows 7, kijk dan snel op microsoft.com/windows7 voor een aantal tips en advies.

Lekken bij Intel, AMD, Asus, Facebook en vele anderen

2019 leek wel het jaar van de hackers. Vrijwel elk groot bedrijf kreeg te maken met serieuze aanvallen of nieuw ontdekte kwetsbaarheden. Zo zijn onderzoekers er achter gekomen dat de processors van Intel en AMD kwetsbaar zijn voor verscheidene aanvallen, maar Intel spande hier de kroon. De driver-updates die bij Intel nodig waren om de kwetsbaarheden op te lossen, kwamen met significante invloeden op de prestaties. In de praktijk heeft niet iedereen daar last van, maar voor een aantal gebruikers kon het verschil groot genoeg zijn om over te stappen naar AMD.

Ook software- en netwerk-gerelateerde hacks waren dit jaar veelvoudig in het nieuws. Zo installeerde Asus een lange tijd software op splinternieuwe systemen die door een hacker waren voorzien van een achterdeur. Bij Facebook was de beveiliging ook voor een lange tijd niet goed op orde. Door een bug waren ruim 2000 medewerkers in staat om de inloggegevens inclusief wachtwoorden te bekijken van alle gebruikers. Of deze gegevens vervolgens ook zijn gebruikt voor kwaadaardige bedoelingen, is niet bekend.

© PXimport

Nieuwe game-console van Microsoft

Tijdens The Game Awards heeft Microsoft een nieuwe console gepresenteerd genaamd Xbox Series X. De console, welke eerder bekend stond als Project Scarlett, moet rond de feestdagen van 2020 uit komen en heeft een aantal flinke hardwarematige upgrades. Het apparaat krijgt een AMD RDNA-videokaart en een processor met de Zen 2-architectuur. Volgens Microsoft is de console met die hardware in staat om games in 4K af te spelen met 60 FPS, maar ook 8K-output behoort tot de mogelijkheden. De RDNA-gpu komt met hardwarematige ondersteuning voor raytracing en variabele verversingsfrequenties. Als laatste moet een SSD er voor zorgen dat je vrijwel nooit te maken zult krijgen met laadtijden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000