ID.nl logo
Gratis software: de beste freeware van oktober 2020
© PXimport
Huis

Gratis software: de beste freeware van oktober 2020

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Pexels - Beeld

Geschikt voor: elk systeem

Ooit was fotograferen een hele onderneming. Je had namelijk naast een scherp oog ook heel veel geduld en allerlei chemicaliën nodig om de perfecte plaat op papier te krijgen. Fotografie was naast een kunstvorm dan ook een ambacht en fotografen werden voor hun inspanningen terecht rijkelijk beloond en geprezen. Tegenwoordig is fotografie niet meer voor de elite, want zelfs smartphone-camera’s zijn van een dusdanige kwaliteit dat iedereen met een beetje esthetisch gevoel de schitterendste plaatjes kan schieten. Al betaal je voor het gebruik van een foto van een professional nog altijd exorbitante bedragen; lastig wanneer je bijvoorbeeld een beeld zoekt voor een privé- of non-profitwebsite. Gelukkig is er een oplossing in de vorm van Pexels. Op deze site vind je een enorme collectie foto’s (en video’s) die je niet alleen gratis mag gebruiken (soms zelfs commercieel), maar ook mag aanpassen. Zelfs bronvermelding is niet vereist, al wordt het wel op prijs gesteld. Je kunt de collectie doorzoeken op trefwoorden (Engels) en krijgt dan niet alleen heel veel foto’s, maar ook suggesties voor aanverwante zoektermen. Onder het kopje Explore kun je ook door de collectie bladeren op basis van allerlei thema’s of foto’s zoeken op een bepaalde kleur. Heb je iets van je gading gevonden, dan kun je dat downloaden in allerlei resoluties, vaak tot wel 24 megapixel. Kortom: Pexels is een goudmijn voor gratis beeld.

©PXimport

Tip 02: Visions of Chaos - Chaotisch

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Aanvankelijk leken fractals (oneindig gedetailleerde figuren) vooral interessante curiosa, maar door de jaren heen doken ze overal in de natuur op en vonden ze er zelfs allerlei praktische toepassingen voor, zoals antennes in mobieltjes, compressie van bijvoorbeeld videosignalen en het creëren van realistisch ogende werelden in games.

Er zijn dus heel wat soorten fractals en het aardige ervan is dat heel veel – wanneer je ze grafisch weergeeft – buitengewoon fraaie plaatjes opleveren, ook al weet je niets van de achterliggende theorie.

Visions of Chaos (VoC) poogt zo veel mogelijk verschillende soorten fractals te visualiseren, waarbij je naar hartenlust met de instellingen kunt spelen om het uiterlijk te veranderen. Daarnaast kun je in VoC zien waar een grafische kaart werkelijk toe in staat is dankzij de vele voorbeelden in de OpenGL Shading Editor. Gevorderden kunnen zelfs Googles kunstmatige intelligentie voor beeldherkenning installeren en zo vanuit VoC op de eigen pc zogeheten Deep Dream-beelden genereren. Een feest voor het oog.

©PXimport

Tegenwoordig kan iedereen met een beetje esthetisch gevoel de schitterendste plaatjes schieten

-

Tip 03: Learning Music - Muzikaal

Geschikt voor: elk systeem

Er is bijna geen mens te vinden die niet geniet van muziek, maar zelf muziek maken is weer een heel ander verhaal. Toch is het niet vreselijk moeilijk, zeker niet wanneer je een paar basisbeginselen hebt geleerd. Dat kan met de gratis lessen van Ableton Learning Music.

Ableton is maker van (virtuele) instrumenten waarmee vooral populaire muziek wordt gemaakt en het is dan ook niet vreemd dat daarop de focus ligt. Verwacht na het voltooien van de cursus dus niet dat je je eigen Bach-compositie kunt maken, maar wel dat je begrijpt hoe popmuziek ongeveer in elkaar steekt en dat je zelf je eigen deuntjes kunt maken.

De cursus begint met de basis van vrijwel alle popmuziek: ritme. Daarna volgen noten en toonladders, akkoorden, baslijnen en melodieën en de structuur van nummers. Muziek is namelijk niet zomaar een opeenvolging van noten, maar vaak volgen die een bepaald stramien met herhalingen. Al deze begrippen leer je aan de hand van interactieve oefeningen en praktijkvoorbeelden van bekende nummers. Heb je die eenmaal onder de knie, dan kun je naar hartenlust zelf experimenteren in de muzikale speelplaats waar je ritmes, noten, akkoorden, baslijnen en melodieën naar eigen inzicht kunt samenvoegen.

Wie daarna de smaak te pakken heeft, kan zich verder bekwamen via een aantal geavanceerde onderwerpen, zoals de opbouw van majeur-, mineur- en pentatonische toonladers, modi, omkeringen van akkoorden en septiem-akkoorden.

©PXimport

Tip 04: Autorun Organizer - Opgestart

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Het is algemeen bekend dat bij het starten van Windows ook allerlei extra onderdelen worden opgestart, vaak zelfs vele tientallen. Een deel daarvan is van Microsoft en nodig om Windows goed te laten functioneren, terwijl een ander deel afkomstig is van derden en verband houdt met bepaalde hard- of software die je hebt geïnstalleerd, denk bijvoorbeeld aan stuurprogramma’s en hulpprogramma’s. Omdat dit allemaal volautomatisch en op de achtergrond gebeurt, heb je er geen zicht op. Maar wat als een onbetrouwbaar programma kwaadaardige software aan de opstartlijst toevoegt? Dan wil je toch graag weten dat dat is gebeurd.

Om op zulke zaken zicht te krijgen, is er sinds jaar en dag Autorun Organizer (AO). AO draait voortdurend op de achtergrond en waarschuwt wanneer er een nieuw onderdeel aan de opstartlijst wordt toegevoegd, ongeacht op welke manier. Daarnaast geeft het programma een overzicht van opstarttijden, zodat je ziet hoe snel Windows gereed is. Componenten die niet essentieel zijn (zoals zelf-geïnstalleerde hulpprogramma’s) maar de boel wel ophouden, kun je met vertraging starten waardoor de pc sneller gebruiksklaar is. Ook waarschuwt AO door middel van een kleurcode voor onderdelen die geen perfecte score bij Virustotal hebben. Alhoewel dat niet meteen op groot gevaar hoeft te duiden, is het wel prettig om te weten.

©PXimport

Tip 05: Bibliovore - Lees!

Geschikt voor: Windows 10

Alhoewel veel mensen nog altijd graag een fysiek boek in hun handen houden, heeft het lezen van digitale exemplaren toch wel veel voordelen. Zo kun je over een enorme bibliotheek beschikken, zonder dat je een kapitale villa hoeft te bezitten om ze kwijt te kunnen. Wie zijn e-books niet op een e-reader leest, maar op een pc of laptop heeft uiteraard een programma nodig om ze te kunnen beheren. De krachtigste producten brengen vaak de nodige complexiteit met zich mee, maar in de Windows Store vinden we een alternatief dat gericht is op soberheid en eenvoud: Bibliovore.

In Bibliovore kun je pdf- en ePub-bestanden per stuk of met mappen tegelijk importeren in je bibliotheek. Deze kun je vervolgens doorzoeken op titel of auteur en je kunt ook zelf rubrieken aanmaken waarin je boeken onderbrengt. Uiteraard houdt Bibliovore voor elk boek bij waar je gebleven bent en kun je zelfs bladwijzers plaatsen. Tot slot kun je kiezen voor weergave van één of twee pagina’s tegelijk.

©PXimport

Tip 06: Graph Paper Printer - Patroon

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Computers zijn natuurlijk enorm handige apparaten die ons helpen bij van alles en nog wat, maar er zijn bepaalde klussen die toch echt sneller en gemakkelijker te klaren zijn met pen en papier. Neem bijvoorbeeld het maken van een grafiek door een paar meetpunten of het schrijven van muziek. Met een vel ruitjespapier klaar je het eerste karwei in een handomdraai en met een leeg vel muziekpapier begin je simpelweg met noten schrijven.

Blijft één probleem over: waar haal je dat speciale papier vandaan? Het antwoord is even simpel als doeltreffend. Dat druk je zelf af met het handige Graph Paper Printer. Dit programmaatje biedt een groot scala aan patronen die je stuk voor stuk uitgebreid naar je hand kunt zetten. Zo zijn er sjablonen voor grafiekpapier in rechthoekige- en poolcoördinaten, patronen met veelhoeken en stippen, perspectiefpapier om ruimtelijke tekeningen mee te maken, sjablonen voor tabellen, muziekpapier, logaritmisch papier en het ouderwetse dubbele lijntjespapier dat wordt gebruikt voor schoonschrijven. Kortom: hiermee hoef je nooit meer naar de (online) kantoorboekhandel.

©PXimport

Bepaalde klussen zijn sneller en makkelijker te klaren met pen en papier

-

Tip 07: MakeMKV - Kopietje

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Alhoewel we tegenwoordig massaal gebruikmaken van Netflix en andere streamingdiensten, hebben veel mensen nog steeds de nodige dvd’s of blu-rays in huis. Spelers voor zulke schijfjes hebben echter niet het eeuwige leven en dat geldt ook voor de schijfjes zelf. Wie beschikt over een NAS, zou zijn collectie kunnen digitaliseren. Heb je zo’n apparaat niet, dan doe je er toch verstandig aan op een of andere manier kopieën van je verzameling te maken voordat de originelen leesfouten gaan vertonen. Probleem is dat een heleboel schijven voorzien zijn van een kopieerbeveiliging.

Het programma MakeMKV maakt daar in veel gevallen korte metten mee. Zeker bij schijven met een complexe structuur (zoals veel verborgen extra’s) kan het decodeerproces in eerste instantie wel even duren. Zodra de schijf helemaal geanalyseerd is, kun je aangeven welke onderdelen ervan je wilt verwerken. Vervolgens maakt het programma hiervan – zoals de naam al doet vermoeden – een mkv-bestand waarin alle essentiële kenmerken zoals hoofdstukken, aanvullende audiosporen en verschillende ondertitelingen behouden blijven. Het omgezette bestand kun je vervolgens op veel verschillende apparaten afspelen. Mocht je een apparaat hebben dat toevallig niet uit de voeten kan met mkv, dan kun je kiezen uit een groot aantal gratis programma’s om het naar een ander formaat te converteren.

©PXimport

Tip 08: PrintWhatYouLike - Isolatie

Geschikt voor: elk systeem

Wie veel tijd op internet doorbrengt, komt zo nu en dan interessante en wetenswaardige dingen tegen. Dat moet ik niet vergeten, denk je dan vaak. Ben je nog van de oude stempel, dan kan het best zijn dat je de webpagina afdrukt. Uiteraard is dat niet erg efficiënt, want doorgaans bevatten die webpagina’s ook allerlei zaken die je niet hoeft te bewaren, zoals menu’s en reclames. Bovendien kost dat nodeloos veel papier en vooral veel inkt of toner. Via de website www.printwhatyoulike.com kun je precies vastleggen wat je wel en niet afgedrukt wilt hebben. Wie PrintWhatYouLike (PWYL) bezoekt, vindt daar een invoervak waar je de url van de website kunt opgeven waarvan je de informatie wilt bewaren. Daarvan toont PWYL vervolgens een speciale versie waarin alle pagina-onderdelen losse blokken zijn die je herkent wanneer je er met de cursor overheen beweegt. Door Ctrl ingedrukt te houden, kun je met de linkermuisknop meerdere blokken selecteren. Heb je alle relevante informatie verzameld, kies dan voor Isolate en vervolgens verschijnt alles in een verder blanco scherm en kun je het afdrukken met Print. Via Save As kun je de pagina ook opslaan als pdf- of html-bestand. Wie een gratis account aanmaakt, kan bovendien informatie van meerdere sites tegelijk in één document vergaren.

Voor de verschillende browsers is er ook een zogeheten bookmarklet beschikbaar zodat je vanuit elke pagina snel toegang tot PWYL kunt krijgen.

©PXimport

Tip 09: AIVA - Compositie

Geschikt voor: elk systeem

Kunstmatige intelligentie manifesteert zichzelf op steeds meer terreinen en één daarvan is het componeren van muziek. AIVA biedt je de gelegenheid om daar zelf online mee te spelen. Het systeem kan muziek componeren in verschillende stijlen, zoals pop, rock, jazz, filmmuziek, ambient en Chinees. Voor elk van die stijlen kun je desgewenst een toonsoort, maatsoort, tempo, instrumentatie en duur kiezen. Tot slot kun je ervoor kiezen om AIVA meerdere composities tegelijk te laten maken in de gekozen stijl, zodat je met het meest geslaagde resultaat verder kunt werken. Op voltooide nummers kun je namelijk nog allerlei bewerkingen loslaten. In de gratis versie kun je drie composities per maand downloaden als mp3, maar je kunt er zo veel maken als je wilt en daar online mee spelen.

Sinds kort biedt AIVA ook de mogelijkheid om midi-bestanden te uploaden die dienen als stijlvoorbeeld zodat je niet meer afhankelijk bent van het aanbod aan presets.

©PXimport

Tip 10: Spread32 - Slanke rekenaar

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Wanneer je maar af en toe het soort berekeningen hoeft te maken waar een spreadsheet voor nodig is, dan is de installatie van een complete kantoorbundel – zelfs als die gratis is – nogal een zware maatregel, ook bedenkend dat het flink wat schijfruimte inneemt. Spread32 is een schitterend Excel-compatibel spreadsheetprogramma, dat eenmaal uitgepakt slechts iets meer dan 1 MB in beslag neemt. Het mooiste is nog dat de grootte van het programma niets zegt over de mogelijkheden. Zo kun je werken met 256 kolommen en 65536 rijen in tot wel 255 spreadsheets tegelijk. Daarin kun je gebruikmaken van ruim 300 functies, kun je cellen formatteren, rijen en kolommen vastzetten of ernaar verwijzen via een naam en zelfs grafieken maken. Kortom: veel voor weinig.

©PXimport

Tip 11: Earth's Core - Edelsteen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

In den beginne was er waterstof. Dit lichtste elementen klonterde door zwaartekracht samen en zo ontstonden de eerste sterren. Door kernfusie ontstonden binnen die sterren zwaardere elementen die het heelal werden in geslingerd toen ze ontploften. Gelukkig maar, want zo konden vervolgens nieuwe sterrenstelsels worden geboren, compleet met planeten en zelfs leven. Al die nieuwe elementen vormden ook een veelheid aan gesteenten, mineralen en edelstenen. Met name die laatste oefenen op veel mensen een grote aantrekkingskracht uit.

In het fraaie Earth’s Core leert u alles over die al dan niet waardevolle keien. Het programma is dan ook een uitgebreide mineralen-encyclopedie met naast 2.100 fraaie foto’s, alles wat je maar zou kunnen willen weten over maar liefst 600 mineralen, 300 soorten edelstenen en 200 andere gesteenten. Ook geeft Earth’s Core informatie over alle bekende elementen, is er een uitgebreid woordenboek met uitleg over Engelse geologische termen en is er een biografie van bekende mineralogen en ontdekkers van elementen.

©PXimport

Tip 12: OpenSesame - Vraagbaak

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Meten is weten. Dat zal dan ook wel de reden zijn dat steeds meer bedrijven hun klanten bestoken met tevredenheidsonderzoeken. Enquêtes bestaan al heel lang en zijn natuurlijk breed toepasbaar. De vraag is vooral hoe je het beste de antwoorden kunt verwerken. OpenSesame is een mooi programma hiervoor. Het biedt de mogelijkheid om onderzoeken op te stellen en de antwoorden statistisch te verwerken. Overigens hoef je het niet te houden bij het samenstellen en verwerken van eenvoudige vragenlijsten, want OpenSesame wordt zelfs gebruikt voor allerlei psychologische onderzoeken.

©PXimport

Gevaarlijk?

Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico, of met een overijverig beveiligingsprogramma.

©PXimport

Niet te snel klikken

We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om ‘verkeerde vinkjes’ op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone
© iDoPixBox - stock.adobe.com
Huis

Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone

Nederlanders besteden elke dag gemiddeld bijna 3,5 uur aan hun telefoon. Daarmee kun je gerust stellen dat smartphones een heel belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven. Door meer taken te automatiseren kun je jezelf mogelijk wat tijd besparen.

In dit artikel laten we zien hoe je veelgebruikte handelingen op je smartphone automatiseert, zodat je tijd en moeite bespaart:

  • Gebruik Google Assistent-routines om meerdere acties met één commando uit te voeren
  • Automatiseer taken op specifieke locaties of tijden met Google Pixel-regels of Bixby-routines
  • Stel Snelle instellingen en focusmodi in voor directe toegang en minder afleiding
  • Automatiseer handelingen op iPhone met de Opdrachten-app en eigen workflows
  • Stel meldingen, herinneringen of acties in met triggers zoals spraak, locatie of netwerken

Lees ook: Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!

Als je merkt dat je veel tijd op je telefoon doorbrengt en minder afhankelijk wilt zijn, kun je schermtijd beperken, pushmeldingen verminderen en bewust telefoonvrije momenten in je routine inplannen. Gratis apps als StayFree kunnen je hierbij ondersteunen. In dit artikel focussen we op een andere aanpak: het automatiseren van taken met ingebouwde functies en tools, zodat je daar minder tijd aan kwijt bent. We bekijken de belangrijkste mogelijkheden binnen Android en iOS (iPhone).

Google Assistent instellen

In afwachting van het moment waarop Google Gemini alle functies van Google Assistent overneemt, laten we zien hoe je met Google Assistent meerdere acties kunt koppelen en deze met een stemcommando of op een bepaald tijdstip activeert. Google Assistent is beschikbaar voor Android en iOS en apparaten als Google Nest (Hub).

Open de app (de eerste keer) en spreek Assistent instellingen in, of ga naar Instellingen / Apps / Assistent. Bij Voice Match kun je de app trainen op je stem en de functie Hey Google inschakelen, zodat de app reageert zodra je Hey Google zegt. Bij Languages kun je meerdere talen selecteren die assistent moet ondersteunen. Met Lock Screen zorg je dat de app ook bij een vergrendeld scherm reageert op je stem. Je kunt bij deze instellingen trouwens ook altijd schakelen tussen Gemini en Google Assistent. Test de werking met instructies als Welk weer wordt het morgen, Speel mijn afspeellijst op Spotify of Wat staat er op mijn agenda.

Ga na of alle opties van Google Assistent optimaal zijn ingesteld.

Specifieke apparaten

Afhankelijk van het merk en model van je Android-telefoon zijn er vaak extra automatiseringsopties beschikbaar. Op de meeste Samsung Galaxy-modellen vind je Bixby-routines (via Instellingen / Geavanceerde functies). Hiermee kun je triggers koppelen aan locatie, tijd of apparaatstatus, zodat bijvoorbeeld Spotify automatisch start zodra je telefoon via bluetooth aan de autoradio is gekoppeld. Op Google Pixel-toestellen kun je instellingen aanpassen op basis van locatie of een wifi-netwerk (via Instellingen / Systeem / Regels). Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je telefoon stil wordt zodra je verbinding maakt met het wifi-netwerk van kantoor.

Google Pixel bevat een eigen functie voor het instellen van regels.

Krachtige routines

Een krachtige functie van Google Assistent zijn routines, waarmee je met één gesproken instructie meerdere acties achter elkaar kunt activeren. Open de app, ga naar Instellingen en kies Routines. Hier vind je suggesties om direct uit te proberen. Wil je een eigen routine maken, tik dan op +Nieuw en selecteer Persoonlijk (alleen jij kunt details beheren) of Huishouden (gezinsleden kunnen details bekijken en aanpassen). Kies Huishouden bijvoorbeeld voor acties waar ook huisgenoten mee te maken hebben, zoals het inschakelen van de lamp bij de voordeur bij beweging of het aanpassen van de helderheid en kleur van smartlampen wanneer de televisie aangaat. Geef daarna je routine een naam, bijvoorbeeld Thuiskomen.

Geef je nieuwe routine een zinvolle naam.

Start … en actie

Tik op +Starter toevoegen en kies uit vier opties: Als ik het de Google Assistent vraag, Op een specifieke tijd, Bij zonsopkomst of zonsondergang, of Als ik aankom op een locatie of deze verlaat. Voor dit voorbeeld selecteren we de laatste optie. Je moet hierbij de voorgestelde machtigingen aan de Google-app geven, zoals Locatie: Altijd toestaan en Exacte locatie gebruiken. We beantwoorden de vraag Wil je een Hele dag-routine plannen met Ja. Tik vervolgens op Selecteer een locatie en kies een bestaande locatie uit Mijn plaatsen of voeg er een toe via +Nieuwe plaats toevoegen. Stel de Straal in (in meters) en bevestig met Starter toevoegen.

Ga daarna naar het tweede deel: +Actie toevoegen. Kies uit opties zoals Informatie en herinneringen, Media afspelen en bedienen, Telefooninstellingen aanpassen, Smarthome-apparaten beheren (zoals lampen, stekkers, thermostaten of Google Chromecast) en Je eigen opdrachten uitvoeren. Voeg één of meerdere acties toe, bevestig met Klaar en vervolgens Opslaan. De routine verschijnt nu bij Je routines, waar je deze kunt (de)activeren en bewerken. Let op dat routines beperkt kunnen worden door Digitaal welzijn, bijvoorbeeld via filters of via de functie Time-out of Niet storen.

Je kunt ook slimme apparaten aansturen met een Google Assistent-routine.

Andere automatiseringen

Android biedt nog wel enkele standaardfuncties om taken te automatiseren of minstens te versnellen. Zo kun je via Instellingen / Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht (Android 15) specifieke apps blokkeren binnen bepaalde tijdstippen. Selecteer Focusmodus, kies de storende apps die je wilt verbergen en tik op +Een schema instellen om de modus automatisch te starten en te stoppen.

Via Snelle instellingen (veeg naar beneden en tik op het potloodicoon) kun je tegels voor specifieke acties toevoegen en positioneren voor directe toegang. Voorbeelden zijn Zaklamp, Niet storen, QR-code scannen, Batterijbesparing en andere circa vijftig opties.

Een kleine greep uit het beschikbare arsenaal aan snelle tegels in Android.

Externe apps

Zoek je krachtiger automatiseringsopties, dan is een dienst als IFTTT geschikt (te vinden in de officiële appstores voor Android en iOS). We geven een eenvoudig voorbeeld in Android: je wilt een melding ontvangen zodra je apparaat verbinding maakt met een specifiek wifi-netwerk.

Meld je aan via de app. Tik op de plusknop Create en kies Add bij If this. Selecteer Android Device en Connects to a specific WiFi network. Vul de exacte Network name in en tik op Continue. Tik daarna op Add bij Then That, kies Notifications en selecteer Send a notification from the IFTTT app. Vul bij Message bijvoorbeeld Verbonden met {{SSID}} in. Bevestig met Continue (2x) en Finish. Verleen de nodige toestemmingen en zorg dat Verbonden is ingeschakeld.

Voor Android kun je ook de app Tasker gebruiken. Hiermee kun je uiteenlopende, complexere taken automatiseren, al vereisen sommige acties wel extra machtigingen.

Ook met IFTTT kun je (met behulp van je smartphone) heel wat taken automatiseren.

Voorbeelden van opdrachten

Vanaf iOS 12, iPadOS 13, macOS Monterey en watchOS 7 is de app Opdrachten (Shortcuts) beschikbaar. Hiermee kun je meerdere stappen in één taak automatiseren, vergelijkbaar met Google Assistent Routines. De app is standaard geïnstalleerd, maar indien nodig te downloaden via de App Store.

Bij het opstarten vind je al enkele voorbeeldopdrachten. Tik op de drie puntjes bij een voorbeeld om de onderliggende taakopbouw te bekijken. Elke opdracht bestaat namelijk uit een of meer taken. Zo bestaat de opdracht Stuur laatste afbeelding als tekstbericht uit: Haal nieuwste [1 foto] op, Inclusief schermafbeeldingen, Stuur [Laatste foto] naar [Ontvangers] en Toon bij Uitvoeren (om de ontvangers direct in te voeren).

De opdracht Neem een pauze is complexer. Deze vraagt invoer van een getal voor de minuten dat de niet-storen-functie actief moet blijven. Een als-dan-regel controleert of het getal kleiner is dan één. In dat geval vraagt de app opnieuw om invoer. Deze kennis komt wellicht goed van pas bij het maken van je eigen opdrachten.

De logica achter de standaardopdracht ‘Neem een pauze’, inclusief een voorwaardelijke actie.

Nieuwe opdrachten

Stel, je wilt een ingegeven tekst opslaan als herinnering en tevens naar jezelf sturen als bericht, bijvoorbeeld om een taak of idee niet te vergeten. Open de app Opdrachten en tik op het plusteken bij Starteropdrachten. Typ Vraag om invoer in de zoekbalk Zoek taken en selecteer deze actie. Tik op instructie en typ een tekst als Wat wil je opslaan en versturen? Het onderdeel Tekst kun je laten staan, omdat je geen specifiek type invoer nodig hebt, zoals getal, url, datum of tijd.

Zoek vervolgens Herinneringen in Zoek taken en kies Voeg nieuwe herinnering toe. Tik op Herinnering en veeg de optiebalk boven het toetsenbord naar links tot je Vraag om invoer ziet. Selecteer deze en tik op Gereed. Via het pijlknopje bij de taak kun je nog extra opties instellen, zoals de Prioriteit of een Vlag.

Typ daarna Berichten in de zoekbalk Zoek taken en kies Verstuur bericht. Pas indien nodig de inhoud aan door Vraag om invoer te selecteren. Tik op Ontvangers en zoek naar je eigen telefoonnummer of een andere gewenste ontvanger. Tik op Gereed en vervolgens op het pijlknopje bij deze taak. Schakel desgewenst Toon bij uitvoeren uit.

Tik op Gereed om de opdracht af te ronden. Wil je de taak hernoemen, tik dan op de drie puntjes, gevolgd door het pijlknopje naast de opdrachtnaam. Kies in het menu Wijzig naam of selecteer (ook) andere opties, zoals Kies symbool of Zet op beginscherm. Je kunt de opdracht ook starten via Siri door de naam uit te spreken, bijvoorbeeld: Hé Siri, onthoud dit!

Controleer de logica achter je opdrachten.

Focus-modi

Net als Android biedt Apple een flexibele focusfunctie. Ga naar Instellingen en open Focus. Kies een bestaande focus, zoals Werk, of tik op de plusknop om een eigen modus te maken. Bij een aangepaste focus kun je aangeven waarop je wilt focussen, zoals Lezen of Gamen, en deze een naam en kleur geven.

Stel vervolgens de focus naar wens in. Bepaal bijvoorbeeld van welke personen of apps je geen meldingen wilt ontvangen, hoe je toegangsscherm of beginscherm eruit moet zien en hoe specifieke apps of je systeem zich moeten gedragen. Zo kun je instellen welke inkomende mails je wilt zien in Mail, of je de energiebesparingsmodus wilt activeren enzovoort. Tot slot kun je een tijdsschema instellen voor automatische activering van de focusmodus.

Je kunt diverse focusfilters inschakelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: