ID.nl logo
Gratis opslag in de cloud: dit zijn je opties!
© PXimport
Huis

Gratis opslag in de cloud: dit zijn je opties!

Wanneer je bestanden wilt opslaan in de cloud, kun je kiezen uit heel veel verschillende aanbieders, van Google Drive tot MEGA. Bij een enkele dienst loopt de gratis opslagcapaciteit zelfs op tot maar liefst 100 GB! Je leest in dit artikel welke gratis online-opslagdiensten de moeite waard zijn. We leggen uit hoe ze werken en bespreken hierbij de voornaamste functies.

De cloud: er lijk haast geen ontkomen meer aan. Online zijn er veel aanbieders te vinden die jou voorzien van gratis opslagcapaciteit. Maar door de bomen zie je soms het bos niet meer. In dit artikel laat ID.nl jou zien welke diensten de moeite waard zijn. We bespreken onder andere:

Waarom cloudopslag? 

Cloudopslag kent ten opzichte van lokale opslag een aantal voordelen. In de eerste plaats is het veelal veiliger om dierbare gegevens in een datacentrum onder te brengen. Zo’n serverpark is over het algemeen streng beveiligd tegen schijfuitval, brand en inbraak. Bestanden die je thuis bewaart, zijn een stuk kwetsbaarder. Denk aan gijzelingssoftware (ransomware) die toegang tot de computer blokkeert of aan een schijfcrash. Ook kan een agressief virus roet in het eten gooien. Het is dus verstandig om al je dierbaars naar een datacentrum te back-uppen. Hiervoor bestaan tal van mogelijkheden. 

 

Naast een hogere veiligheid biedt cloudopslag ook meer gebruiksgemak. Je hebt namelijk met elke computer, tablet en smartphone toegang tot je persoonlijke bestanden. Log hiervoor gewoon in op de website van de betreffende online-opslagdienst. 

 

De betere aanbieders ontwikkelen daarnaast synchronisatie-apps voor verschillende (mobiele) besturingssystemen. Je hebt hierdoor overal toegang tot dezelfde data. Een synchronisatie-app wisselt namelijk voortdurend data uit met de onlineserver. Hierdoor zijn de beschikbare bestanden op ieder toestel gelijk. 

©Arjuna Kodisinghe - stock.adobe.com

Bij gespecialiseerde datacenters zijn je persoonlijke bestanden in goede handen. 

 

Bekende aanbieders van cloudopslag 

Bij cloudopslag denken veel mensen aan de bekende namen Microsoft OneDrive, Google Drive en iCloud. Begrijpelijk, want de genoemde diensten zijn standaard in diverse besturingssystemen genesteld. Bij een computer met Windows 10 of 11 ligt bijvoorbeeld het gebruik van OneDrive voor de hand. Deze dienst werkt prima, maar de gratis opslagcapaciteit is beperkt tot slechts 5 GB. Hetzelfde geldt voor iCloud op een iPhone, iPad of Mac. 

 

Google Drive biedt op papier betere opslagvoorwaarden. Wie een Google-account aanmaakt, heeft toegang tot 15 GB gratis opslagruimte in de cloud. Helaas dien je deze ruimte wel met meerdere diensten van het Amerikaanse techbedrijf te delen, namelijk Gmail en Google Foto’s. Ontvang je al sinds jaar en dag e-mails via Gmail, dan is mogelijk al een behoorlijk deel van de gratis opslagcapaciteit gereserveerd. 

 

Benieuwd naar je huidige opslaggebruik bij Google? Surf dan naar one.google.com/storage? en log in met je Google-account. Daar zie je hoeveel data er bij Google Drive, Gmail en Google Foto’s zijn opgeslagen. Van plan om ruimte vrij te maken? Op one.google.com/storage/management staan diverse tips die van toepassing zijn op jouw account. Denk onder meer aan het legen van de prullenbak en spammap in Gmail. 

 

Bekijk hoeveel opslagcapaciteit er binnen jouw Google-account nog vrij is.

🟢Dropbox 

Dropbox was in 2008 pionier op het gebied van opslag in de cloud voor consumenten. De dienst werd in korte tijd zeer populair en heeft nog altijd een goede reputatie. Voor gratis gebruik is deze cloudaanbieder niet zo interessant. Met een Basic-account mag je namelijk maar 2 GB aan data opslaan. Met de hoge cameraresoluties van tegenwoordig kun je om die reden relatief weinig foto’s en video’s online opslaan. Dat is helaas nauwelijks de moeite. 

Dropbox heeft een gebruiksvriendelijke interface, maar de gratis opslagcapaciteit is erg beperkt. 

 

MEGA-account aanmaken 

MEGA werd in januari 2013 opgericht door Kim Dotcom. Voor die tijd beheerde de markante Duitse internetondernemer Megaupload, maar deze clouddienst werd door de Amerikaanse autoriteiten offline gehaald. Megaupload maakte namelijk auteursrechtelijk beschermde bestanden openbaar, zoals muziek, series en films. Gelukkig heeft MEGA zijn zaakjes wél op orde. Deze aanbieder versleutelt alle opgeslagen gegevens, zodat niemand de inhoud ervan kan zien. Ook de eigen medewerkers niet. 

 

Voorheen stelde MEGA 50 GB gratis opslagcapaciteit beschikbaar, maar daar is het Nieuw-Zeelandse bedrijf van teruggekomen. Iedere gebruiker krijgt momenteel 20 GB opslagruimte cadeau. Dat is nog altijd zeer de moeite waard. Daarnaast zijn er veel nuttige functies beschikbaar. 

 

Als je MEGA wilt uitproberen, surf je naar www.mega.io. Klik op Creëer account en vul de gevraagde gegevens in. Houd er rekening mee dat je het wachtwoord niet kunt resetten. Wanneer je dat vergeet, is toegang tot de opgeslagen gegevens dus niet meer mogelijk. MEGA bevat namelijk geen ‘wachtwoord vergeten’-functie. Zet onder het formulier vinkjes en klik op Account creëren. Zodra je het account via e-mail activeert, vul je wederom het wachtwoord in. Klik op Bevestig uw account. Scrol zo nodig een stukje omlaag en klik op Ga gratis aan de slag

De eerste keer staat er een pdf met instructies voor je klaar. 

 

MEGA verkennen 

Vergeleken met Microsoft OneDrive, Google Drive en iCloud biedt MEGA grotendeels dezelfde functies. De gebruiksomgeving is bovendien Nederlandstalig. Je voegt eenvoudig een mappenstructuur toe. Klik bovenaan op Creëer map en bedenk een logische naam. Bevestig daarna met Creëren. Voor het toevoegen van gegevens heb je keuze uit twee mogelijkheden. Je klikt bovenaan op Uploaden, waarna je kiest voor Map uploaden of Upload bestand. Zodra je in Verkenner een bestand of map selecteert, bevestig je respectievelijk met Uploaden of Openen. Afhankelijk van de dataomvang duurt het wellicht even voordat alle bestanden in MEGA zichtbaar zijn. 

 

Veel bestanden kun je in de browser rechtstreeks openen, zoals foto’s en pdf’jes. Verder maak je desgewenst een nieuw tekstdocument aan. Klik ergens met de rechtermuisknop en kies Nieuw tekst bestand. Typ een relevante bestandsnaam, klik op Creëren en werk de tekst uit. Ben je klaar, dan klik je onderaan op Opslaan. Handig voor het geval je bijvoorbeeld notities in MEGA wilt bewaren. 

 

Je deelt gegevens eenvoudig met bekenden. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een bestand. Via Link ophalen / Ik ga akkoord genereert de clouddienst een unieke link. Klik op Kopiëren en plak de url bijvoorbeeld in een e-mail of chatbericht. 

Het kan even duren voor grote bestanden zichtbaar zijn bij MEGA. 

 

MEGAsync gebruiken 

In de vorige tip heb je misschien via de browser een bestand of map naar MEGA geüpload. Je kunt als alternatief ook een synchronisatiemap op de pc of laptop instellen. Alle data die je in deze map stopt, belanden daarmee vanzelf op de onlineserver van MEGA. Je hebt hiervoor een speciaal programma nodig. Er bestaan versies voor macOS, Linux en Windows. Wij gaan in dit artikel met het Windows-programma aan de slag. 

 

Surf naar https://mega.io/desktop en klik op Windows. Dubbelklik nu op het exe-bestand om het installatieprogramma te starten. Via OK / Volgende / Akkoord / Volgende / Installeren / Voltooien staat het hulpprogramma MEGAsync op je computer. Je klikt in het startvenster op Inloggen, waarna je het e-mailadres en wachtwoord opgeeft. Bevestig met Inloggen

 

Je staat nu voor een belangrijke keuze. Kies Volledige Synchronisatie om de volledige inhoud van MEGA naar de pc te kopiëren. De andere mogelijkheid is Selectieve synchronisatie. Geef hierbij aan welke mappen je wilt synchroniseren. Als nieuwe gebruiker geeft een volledige synchronisatie het meeste overzicht. Maak een keuze en klik tweemaal op Volgende / Voltooien. De synchronisatiemap bevindt zich standaard in Documenten. Voeg hieraan bestanden toe die je op de MEGA-server wilt bewaren. 

Met Volledige synchronisatie houd je de lokale en cloudomgeving identiek. 

 

MEGA: Mobiele app 

Net als veel andere aanbieders heeft MEGA een mobiele app voor Android en iOS. Download de toepassing uit de Play Store of App Store. Tik na de installatie op Login. Na opgave van het e-mailadres en wachtwoord vraagt MEGA toestemming voor een aantal zaken. Kies MEGA instellen en volg naar eigen inzicht de resterende instructies. 

 

Geef de online-opslagdienst bijvoorbeeld toegang tot de fotobibliotheek, zodat de app automatisch kiekjes in de cloud bewaart. Verder vraagt de app toegang tot je contactenlijst. De toepassing bevat namelijk een chatfunctie waarbij gebruikers gecodeerde chatberichten kunnen uitwisselen. Door toegang te verlenen, kun je bekenden uitnodigen. Het is ook mogelijk om spraakberichten te versturen en videogesprekken te starten. 

 

De MEGA-app biedt grotendeels dezelfde mogelijkheden als de browseromgeving. Upload via het plusteken een bestand naar de server of voeg een nieuwe map toe. Je kunt een bestand ook delen. Tik bij een item op de drie puntjes en kies Link delen. Via Kopieer link plak je de url bijvoorbeeld in een WhatsApp- of Messengerbericht. 

Gebruik de drie puntjes onder een foto om hem via een unieke url te delen

Foto’s uploaden naar MEGA 

Handig is dat je foto’s en video’s desgewenst automatisch naar MEGA uploadt. Bewaar zo een kopie van alles wat je met de smartphonecamera fotografeert of filmt. Je tikt op M of de drie horizontale streepjes om de accountinstellingen te openen. Via Instellingen / Camera Uploads zet je de functie aan. 

 

Bepaal in hoeverre je filmpjes automatisch online wilt bewaren. Die nemen immers veel ruimte in. Je maakt via Video’s uploaden een keuze. Stel hierbij ook de gewenste videokwaliteit in. Kies tussen Laag, Gemiddeld, Hoog en Origineel. Beslis ten slotte of je de beelden via een mobiele dataverbinding wilt uploaden. Zet je deze functie aan, dan gaat dat ten koste van je mobiele data-abonnement. Als je de functie uitzet, uploadt de app alleen beelden via wifi. 

Duik in de app-instellingen en upload automatisch foto’s naar MEGA. 

 

🟢Beloningssysteem MEGA 

MEGA hanteert een beloningssysteem waarmee je de gratis opslagcapaciteit van 20 GB verder kunt uitbreiden. Wie het synchronisatieprogramma MEGAsync op de computer installeert, krijgt 5 GB extra opslagruimte cadeau. Hetzelfde geldt voor gebruik van de mobiele app op een tablet of smartphone. Verder kun je ook nog vrienden uitnodigen. Voor elke aangedragen MEGA-gebruiker ontvang je eveneens 5 GB extra opslagcapaciteit. Overigens schuilt er nog wel een addertje onder het gras. De beloningen zijn namelijk een jaar geldig. Gratis gebruikers vallen na deze periode terug naar 20 GB. 

Je kunt de gratis opslagcapaciteit van MEGA met specifieke acties uitbreiden. 

 

Degoo Cloud gebruiken 

Vind je de gratis opslagcapaciteit van 20 GB bij MEGA niet genoeg? Het Zweedse internetbedrijf Degoo Cloud belooft maar liefst 100 GB aan gratis online-opslagruimte. Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Soms is het uploadproces namelijk traag. Verder klagen enkele gebruikers in fora dat Degoo lukraak bestanden van de server zou verwijderen. Overigens hebben wij die ervaring niet. 

 

Deze clouddienst is om de genoemde redenen vooral interessant wanneer je even snel iets op een server op internet wilt stallen. Denk bijvoorbeeld aan een omvangrijk fotoalbum dat je met familieleden of vrienden wilt delen. Voor het permanent huisvesten van dierbare gegevens is bijvoorbeeld MEGA of Google Drive beter geschikt. 

 

Wil je Degoo Cloud toch eens uitproberen? Vul op www.degoo.com aan de rechterkant je e-mailadres en een nieuw wachtwoord in. Via Create account verschijnt de abonnementspagina. Klik onder Free 100 GB cloud space op Choose this plan. Vervolgens komt de Engelstalige gebruikersomgeving tevoorschijn. Klik op Upload om bestanden aan de cloud toe te voegen. 

 

Degoo Cloud heeft ook een deelfunctie. Klik hiervoor bij een item op de drie puntjes en kies Share / Copy link. Een synchronisatieprogramma voor de computer is niet beschikbaar. Je kunt op een iPad, iPhone of Android-toestel wel een app installeren. 

Creëer met een paar klikken een account en upload bestanden naar Degoo Cloud. 

 

🟢KPN Cloud

Elke abonnee van KPN heeft sinds mei 2022 ‘gratis’ toegang tot 10 GB cloudruimte. Log hiervoor in op webmail.kpnmail.nl met je KPN-webmailaccount. Klik vervolgens op het pictogram met de negen puntjes en kies Drive. Je kunt nu eigen bestanden uploaden. Onder de noemer KPN Cloud is deze online-opslagdienst ook in de Play Store en App Store te vinden. Tot slot bestaan er programma’s voor Windows en macOS.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.