Bestanden uitwisselen tussen cloudopslagdiensten doe je zo
Je gebruikt ongetwijfeld ook een cloudopslagdienst en misschien zelfs meerdere om de opslagbeperkingen van gratis diensten te omzeilen. We reiken je enkele handige tools aan waarmee je onder meer bestanden kunt uitwisselen tussen cloudopslagdiensten.
Heb je inderdaad een account bij meerdere cloudopslagdiensten en kopieer of verplaats je wel vaker bestanden hiertussen, of tussen je lokale opslag en je online opslagruimtes, dan is Cyberduck best handig. Je vindt deze opensource-tool op www.cyberduck.io voor Windows en macOS. We nemen de Windows-versie als voorbeeld.
Lees ook: Dit zijn de beste gratis cloudopslagdiensten van nu
Installeer de app en start deze op. Klik op Nieuwe verbinding en open het uitklapmenu om de gewenste cloudopslagdienst te selecteren. Je treft hier de meeste bekende providers aan en desnoods klik je op Meer opties om (via het tabblad Profiles) het verbindingsprofiel van ‘exotischer’ cloudopslagdiensten op te halen en te gebruiken. Overigens vind je hier ook protocollen terug als WebDAV, FTP(S) en SFTP.
We gaan hier even uit van Google Drive. Selecteer deze provider en kik op Verbind, waarna je het gewenste Google-account selecteert. Bevestig met Doorgaan om Cyberduck toegang te geven tot je data bij Google Drive en klik op Cyberduck openen. Als het goed is, vind je even later je Google Drive terug in het venster van Cyberduck. Op vergelijkbare wijze kun je nu andere clouddiensten en -servers toevoegen. Mogelijk moet je nog even een autorisatiecode kopiëren en plakken voor je verder kunt.
Druk op de knop Bladwijzers en op + om de toegevoegde cloudopslagdienst(en) te bewaren en met één muisklik te kunnen benaderen. Klik met rechts in de bestandslijst voor opties als Nieuwe map, Kopieer URL, Deel, Download, Upload enzovoort.
Beheren (MultCloud)
Met Cyberduck is dus al heel wat mogelijk, maar voor echt ‘cloudbeheer’ is MultCloud beter geschikt. Je kunt er bijvoorbeeld data in bulk mee verhuizen tussen diverse cloudopslagdiensten, maar ook gegevens tussen diverse diensten netjes synchroon houden. Wij gaan aan de slag met de gratis versie van MultCloud, die goed is voor 5 GB aan datatransfers per maand. Met een commercieel account (maandelijks circa 8 dollar) verhoog je dit tot 100 GB.
De browser-app kan met een kleine veertig cloudopslagproviders overweg, zowel persoonlijke als zakelijke. Surf naar www.multcloud.com en klik op Sign up Free voor je gratis account. Verwijder hier eventueel het vinkje om commerciële e-mailberichten te vermijden en bevestig met Create Account.
Nadat je op de link in de bevestigingsmail hebt geklikt en je hebt ingelogd, beland je in het beheervenster. Klik hier op Add Cloud om je eerste cloudopslagdienst toe te voegen. Net als bij Cyberduck moet je ook MultCloud bij de dienst autoriseren. Na afloop komt de inhoud dan beschikbaar vanuit het linkerpaneel van het beheervenster, bij My Cloud Drives.
Naast Cyberduck en het (gebruiksvriendelijkere en flexibelere) MultCloud zijn er nog enkele andere apps die zich goed lenen voor cloudopslagbeheer.
Een ervan is cloudHQ dat vooral geschikt is voor wie van gratis cloudopslagdiensten gebruikmaakt. Immers, tussen deze diensten kun je dan gratis back-up- en synchronisatie-operaties uitvoeren, met bestanden van maximaal 100 MB. Wil je onbeperkte transfers tussen niet-gratis diensten dan betaal je een forse 149 euro per jaar.
Ook Cloudsfer regelt migraties tussen diverse cloudopslagdiensten – je kunt hier uit een kleine dertig providers kiezen. In de gratis proefperiode ben je helaas wel beperkt tot een luttele 250 MB aan datatransfers. Wil je meer, dan moet je (flink) de knip trekken.
Verder vermelden we ook graag Oxygen Cloud alias odrive, die 25 cloudopslagdiensten ondersteunt en tevens een heuse desktop-client aanbiedt voor Windows, macOS en Linux (inclusief een virtuele map voor je online data). De Premium-versie biedt onder meer AES-256-encryptie aan.
MultCloud: basisbewerkingen
Wanneer je nu in een van de toegevoegde cloudopslagdiensten een of meer mappen of bestanden selecteert (met een vinkje), komen bovenaan diverse opties beschikbaar, waaronder Copy, Copy to, Share, Cut en Delete. Het verschil tussen Copy en Copy to is dat bij de eerste de data tussentijds in het MultCloud-klembord worden gestopt tot je een andere map of opslagdienst selecteert en je via Paste de inhoud daar neerzet. Bij Copy to duikt een uitklapmenu op waar je zelf aanduidt naar welke dienst je de geselecteerde gegevens wilt kopiëren.
In het linkerpaneel, bij Common Tools, vind je nog een aantal andere opties, zoals Remote Upload. Klik je hier op Create Task, dan kun je een taak aanmaken om bestanden via links, torrents en magnets rechtstreeks naar de beoogde clouddienst te verkassen. Heb je eerder gebruikgemaakt van de optie Share, dan krijg je alle reeds gedeelde data te zien via Shares. Van hieruit kun je je shares overigens altijd nog aanpassen (via Edit Share / Re-edit).
MultCloud: kopiëren
Om af en toe wat bestanden te kopiëren, kun je goed uit de voeten met de eerder besproken opties Copy en Copy to. Is het je bedoeling om grote brokken data in één keer van de ene naar de andere dienst te transfereren, dan gebruik je beter de optie Cloud Transfer. Er verschijnen vervolgens twee panelen, FROM en TO, en het is natuurlijk de bedoeling dat je voor beide een andere cloudopslagdienst selecteert. Dit hoeft trouwens niet de volledige opslagruimte te zijn, omdat je de bron- of de doellocatie ook tot een specifieke map kunt beperken.
Klik op Task [x] om de nieuwe transfertaak een eigen naam te geven en klik op Options voor allerlei kopieermogelijkheden. Je geeft hier bijvoorbeeld aan wat er moet gebeuren als het bestand al bestaat op de doellocatie (tabblad Transfer), of je na afloop een e-mailbevestiging wilt ontvangen (tabblad Email) en of je bepaalde bestandsextensies wilt negeren (tabblad Filter; alleen voor betaalde accounts). Bevestig met Save. Tot slot is er nog Schedule, waarmee je de datatransfers kunt inplannen op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis.
In het linkerpaneel, bij Task List, krijg je op elk moment een mooi overzicht van de ingeplande en de actieve taken.
MultCloud: synchroniseren
Data transfereren of kopiëren is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als data synchroniseren, en ook dit is perfect mogelijk met MultCloud. Kies hiervoor Cloud Sync in het linkerpaneel en geef je voorkeur aan: Normal Sync of Real Time Sync. Kies dit laatste als je de beoogde synchronisatie zo snel mogelijk uit wilt laten voeren en je de operatie niet wilt inplannen. Immers, alleen bij Normal Sync verschijnt de optie Schedule, zoals je die inmiddels kent van Cloud Transfer.
Bij beide sync-opties verschijnen weer de panelen FROM en TO, met een pijl van links naar rechts. Deze pijl duidt aan dat het om een eenrichtingssynchronisatie gaat. Kies je voor een synchronisatie in beide richtingen, klik dan op Switch to two-way sync.
Heb je voor een One-way sync gekozen, dan kun je bij Options (op het tabblad Sync Modes) nog uit diverse types kiezen. Standaard is dit een Simple Sync, waarbij verwijderde, gewijzigde en nieuwe bestanden uit de bronlocatie naar de doellocatie worden gesynchroniseerd (dus niet in de andere richting). Andere opties zijn nog, Mirror, Move, Cumulative, Update, Cumulative en Full Backup, maar deze zijn helaas voorbehouden aan de betaalde edities. Net als bij Cloud Transfer zijn hier tevens de tabbladen Email en Filter beschikbaar.
Je kunt je data uiteraard ook 'gewoon' offline bewaren. Maak bijvoorbeeld geregeld back-ups naar een externe schijf. Van tijd tot tijd raakt die wellicht vol en is het tijd voor een extra schijf. Hier vind je welke externe harde schijven Bol.com zoal verkoopt.