ID.nl logo
Google Agenda-tips: Haal alles uit de online kalender
© PXimport
Huis

Google Agenda-tips: Haal alles uit de online kalender

Een online-agenda biedt best veel voordelen. Niet alleen kun je die bijna overal inkijken en bewerken, het is ook mogelijk hem met familie, vrienden of collega’s te delen. We stellen enkele Google Agenda-tips aan je voor. Wedden dat je nog niet alle functionaliteit van de handige online agenda benut?

Een van de populairste online agenda’s is ongetwijfeld die van Google. De Google Agenda is beschikbaar vanuit de browser, na een eenvoudige aanmelding met je Google-account, en als mobiele app voor zowel Android als iOS. 

In principe is het werken met zo’n agenda niet ingewikkeld. Je tikt een datum aan, geeft een gebeurtenisnaam, tijdstip, duur en locatie op en stelt eventueel een herinnering in. In dit artikel gaan we kijken naar uiteenlopende technieken om nog meer uit je Google Agenda te halen.

Desktop-synchronisatie en Google Agenda in Windows Agenda

Heb je de webapplicatie van Google Agenda liever op je bureaublad, dan kun je eenvoudig een snelkoppeling maken. We nemen Chrome als uitgangspunt. Surf naar Google Agenda, druk op het knopje met de drie puntjes en kies Meer hulpprogramma’s / Snelle link maken. Geef de snelkoppeling een naam, plaats (eventueel) een vinkje bij Openen als venster en bevestig met Maken.

Het blijft natuurlijk een webapp en misschien vind je een heuse desktopapplicatie wel handiger. Je kunt Google Agenda dan openen in de standaardapp Windows Agenda. Start de app op en klik linksonder op het tandwielpictogram. Kies Accounts beheren / + Account toevoegen / Google en meld je aan met je Google-account. Bevestig met Toestaan. 

Even later is de koppeling een feit en kun je ook vanuit deze app je Google-agenda beheren. Klik op het knopje met de drie puntjes en kies Synchroniseren om alles op elkaar af te stemmen.

©PXimport

Google Agenda in Outlook

Werk je standaard met Microsoft Outlook, maar wil je toch ook een of meer Google-agenda’s importeren? Open dan het hoofdmenu van Google Agenda en klik op het knopje met de drie puntjes naast de agenda die je wilt exporteren. Kies Instellingen en delen. Scrol tot bij Agenda integreren en klik op het icoontje Kopiëren naar klembord bij Geheim adres in iCal-indeling.

Gewapend met dit adres open je MS Outlook en open je Bestand / Accountinstellingen / Accountinstellingen. Ga naar het tabblad Internetagenda’s, klik op Nieuw en plak het adres in het veld. Druk op Toevoegen, geef een geschikte mapnaam op en bevestig met OK: de agenda wordt nu aan Outlook toegevoegd.

Let wel, in tegenstelling tot de oplossing hierboven (met Windows Agenda) werkt deze methode slechts in één richting: wijzigingen in Google zetten zich door in Outlook, maar niet omgekeerd.

 Heb je liever toch een synchronisatie die beide kanten opgaat, dan kun je het gratis Outlook Google Calendar Sync overwegen. Op het tabblad Settings leg je alle opties voor configuratie vast. Op het tabblad Sync vind je de knop Start Sync terug en kun je alle operaties mooi volgen.

©PXimport

Mail je afspraken naar jezelf

Heb je het geregeld druk, dan vind je het misschien handig om je dagelijkse agenda automatisch naar je doorgemaild te krijgen. Open hiervoor Google Agenda en ga naar het Menu Instellingen / Instellingen. Klik op je agenda bij Instellingen voor mijn agenda’s en scrol tot bij Overige meldingen. Bij Dagelijkse agenda kies je E-mail

Merk op dat je hier ook e-mails voor diverse andere gebeurtenissen kunt instellen, zoals Nieuwe afspraken en Geannuleerde afspraken.

Snelle agendavulling

Je kunt in Google Agenda natuurlijk ook herhaalafspraken opnemen. Maar wat als een afspraak net iets minder regelmatig is, of niet altijd op dezelfde dag of tijdstip plaatsvindt? Dan kun je via Google Spreadsheets snel alle afspraken invoeren en die vervolgens mooi in Google Agenda importeren.

Open hiervoor een nieuw rekenblad in https://docs.google.com/spreadsheets en vul op de bovenste rij de titels van de items in die je mee in je agenda wilt opnemen. Deze kolomtitels moeten wel herkenbaar zijn voor Google Agenda en die horen er als volgt uit te zien: Subject; Start Date (bijvoorbeeld 07/13/2021), Start Time (bijvoorbeeld 9.15 AM of 3.45 PM), End Time (indien vermeld ook End Date opnemen), All Day Event (mogelijke waarden zijn True of False), Description, Location, Private (True of False).

©PXimport

Alleen de eerste twee items zijn verplicht, de volgorde van je items maakt weinig uit. Bewaar het rekenblad, klik op Bestand en kies Downloaden als / Door komma’s gescheiden waarden (.csv, huidig blad). Over nu naar Google Agenda, waar je Instellingen opent en Importeren en exporteren selecteert. 

Klik op Selecteer een bestand op je computer en verwijs naar je csv-bestand. Selecteer de gewenste agenda in het uitklapmenu en bevestig met Importeren. Als het goed is, verschijnt nu het bericht ‘x van x afspraken geïmporteerd’.

Weergave aanpassen

Standaard krijg je een maandweergave in Google Agenda, maar dat kun je aanpassen. Hiervoor druk je rechtsboven op het pijlknopje. Selecteer een geschikte weergave, zoals Dag, Week, Maand of Jaar. De weergave Planning zet alle ingeplande afspraken netjes onder elkaar. 

De weergave kiezen gaat trouwens nog iets sneller met de respectievelijke sneltoetsen D, W, M, Y en A. In ditzelfde uitklapmenu kun je verder aangeven of je weekenden en geannuleerde afspraken wilt zien. Om snel te zien of er geen overlappende afspraken zijn, kun je bijvoorbeeld de dag- of planningsweergave oproepen en in het linkervenster alle gewenste agenda’s zichtbaar maken.

Leuk voor wie Chrome gebruikt: hier vind je de extensie Custom Calendar Background. Daarmee kun je een online-afbeelding als achtergrond voor je Google Agenda instellen. Via Opties kun je ook per maand een ander plaatje kiezen.

©PXimport

Google Task-integratie

Google Agenda is niet alleen handig om afspraken in te plannen, je kunt deze ook als taakplanner inzetten. Onderliggend maak je dan eigenlijk gebruik van Google Tasks, maar deze module is wel mooi geïntegreerd in zowel Gmail als Google Agenda.

Een taak invoeren doe je eenvoudig door in het rechtervenster de blauwe Tasks-knop in te drukken en Taak toevoegen te kiezen. Daarna geef je een titel op en eventueel verdere Details en een Datum/tijd. Heb je een taak uitgevoerd, dan hoef je die maar te selecteren (in het rechtervenster of rechtstreeks in je agenda) en een vinkje te plaatsen of Markeren als voltooid te selecteren. 

Houd je de taken toch liever buiten je reguliere agenda? Klik dan op het hamburgericoontje linksboven en verwijder het vinkje naast je Tasks-agenda.

©PXimport

Meerdere agenda's beheren

Je hoeft je natuurlijk niet tot één agenda te beperken. Zo kunnen we ons voorstellen dat je zowel een agenda voor privézaken als voor zakelijke afspraken wilt hebben. Klik hiervoor op het plusknopje bij Andere agenda’s, onderaan het linkervenster. Klik op Nieuwe agenda maken, geef een Naam en Omschrijving op en bevestig met Agenda maken. Je kunt een agenda trouwens op elk moment ook weer verwijderen.

Een agenda zichtbaar maken voor anderen kan ook. Druk op het knopje met de drie puntjes naast de agenda, kies Instellingen en delen en scrol naar Delen met specifieke mensen. Kies Mensen toevoegen en vul het e-mailadres van een persoon of een Google-groep toe.

In het uitklapmenu bij Rechten geef je aan wat die persoon met je agenda mag doen, van Alleen statusinformatie beschikbaar/bezet weergeven tot Wijzigingen aanbrengen en opties voor delen beheren. Bevestig met Verzenden.

©PXimport

Bijlagen toevoegen

Je wilt een gebeurtenis inplannen en anderen daarvan op de hoogte brengen, maar het zou wel handig zijn als iedereen over de nodige documenten beschikt. Die kun je natuurlijk wel vooraf als bijlagen doormailen, maar is veel handiger wanneer je alle nodige bestanden tegelijk met het inplannen van de gebeurtenis klaarzet. Daar kijken we tenslotte nog even naar.

Klik hiervoor op het gewenste tijdstip in je agenda en vul onder meer de titel en het tijdstip. Klik op Gasten toevoegen en vul de e-mailadressen in.

Bij Rechten voor gasten vind je nuttige opties als Afspraak bewerken, Anderen uitnodigen en Gastenlijst bewerken. Klik vervolgens onderaan het venster op Bijlage toevoegen. Kies Mijn Drive, of Uploaden om lokale bestanden beschikbaar te stellen. De geselecteerde bestanden worden nu toegevoegd.

Ook goed om weten: via de knop Google Meet-videovergadering toevoegen voeg je meteen een link naar een geplande online-meeting toe. Of je klikt op Beschrijving toevoegen en je voegt zelf de url toe als je een andere dienst dan Google Meet gebruikt. Bevestig met Opslaan.

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam