ID.nl logo
Nederlandse internetabonnementen flink duurder: gemiddeld 66 euro per maand
© Giulio Fornasar
Huis

Nederlandse internetabonnementen flink duurder: gemiddeld 66 euro per maand

Nederlanders maken steeds meer gebruik van internet, blijkt uit recent onderzoek. Veel Nederlanders willen een zo hoog mogelijke snelheid als het op mobiel internet aankomt en zijn 5G-abonnementen ook steeds meer gemeengoed. Maar dat heeft ook een prijskaartje.

Onderzoek van Pricewise onder gebruikers van haar vergelijkingssite toont aan dat mensen flink in de buidel moeten tasten voor hun internetabonnement. Gemiddeld wordt hier 66 euro per maand aan uitgegeven, en dat is inclusief het internet- en eventueel tv-abonnement voor thuis.

Een huishouden van twee personen betaalde in 2024 gemiddeld 23 euro per maand aan twee mobiele simkaarten en daar komen de kosten voor internet thuis dus nog bovenop. De kosten voor één thuisabonnement zijn gemiddeld 43 euro per maand, met een gemiddelde van 513 euro per jaar voor een verbinding van 100mbit/s.

Lees ook: Slechte wifi & KPN, Ziggo of Odido? Dit kun je doen!

Hans de Kok, directeur van Pricewise zegt hierover: “Ondanks dat gemiddeld 787 euro per jaar aan internetkosten een hoog bedrag is, leeft de wens om altijd en overal online te zijn en bestaat de noodzaak voor huishoudelijke systemen en apparaten. Wees je daarom in ieder geval bewust van de prijs die je bij elkaar opgeteld betaalt en kijk waar je eventueel kunt besparen, zo heb je niet altijd de hoogste snelheid nodig als je minder stabiel wifi hebt, of kun je besparen door abonnementen te bundelen of slimmer af te sluiten."

Prijsverhogingen providers

Providers verhogen vaak jaarlijks hun prijzen, meestal zo rond halverwege het jaar. Onlangs gaf KPN nog aan het tv- en internetabonnement met gemiddeld 2 euro per maand te verhogen vanaf 1 juli. Ziggo verhoogde de prijzen van haar televisie- en telefoonabonnement met 50 cent, en het internetabonnement zelf wordt tussen de één en twee euro per maand duurder, afhankelijk van de gekozen internetsnelheid. Een zogeheten alles-in-een-abonnement kan hierdoor op jaarbasis opeens een een stuk duurder uitvallen. De tussentijdse verhoging van de abonnementskosten is meteen een goed moment om eens te kijken naar een betere aanbieding. Let daarbij vooral ook op de geboden welkomstkortingen. Die zijn vaak maar geldig voor een periode van zes of tien maanden, maar na het verlopen van de welkomstperiode betaal je de gewone, hogere prijs.

Veranderen van provider

Je kunt in principe voor je internetabonnement thuis zo vaak overstappen als je zelf wilt en zolang je contract dit toelaat, maar houd dan wel rekening met de volgende zaken:

  • Opgenomen tv-programma's: als je het abonnement van je tv- en internetdienst opzegt, verlies je ook de eerder tv-opgenomen programma's van de meegeleverde tv-box.

  • Gekoppelde e-mailadressen: Het is niet slim om het e-mailadres dat je van je internetprovider krijgt, te gebruiken voor belangrijke zaken. Als je overstapt naar een andere provider, raak je dat e-mailadres namelijk kwijt. Beter is het om voor belangrijke e-mail een eigen mailhoster te kiezen, of gebruik te maken van de gratis maildiensten van Google (Gmail) en Microsoft (Outlook.com), zodat je altijd bereikbaar blijft zonder afhankelijk te zijn van een @kpnmmail.nl- of @ziggo.nl-adres.

  • Televisie-instellingen: Stap je over naar een andere televisieprovider samen met je internetabonnent? Wees je er dan van bewust dat je daarbij ook een nieuw tv-kastje krijgt, of een nieuwe decoder(kaart). Dat betekent dat je je televisie wellicht opnieuw moet instellen, en - als je heel gevoelig bent voor bepaalde kleurinstellingen - je ook die laatstgenoemde opties moet veranderen.

  • Wijziging in je thuisnetwerk: Als je een nieuw internetabonnement neemt, dan krijg je daar ook een nieuw (glasvezel)modem bij. De meeste modems zijn ook gelijk een wifi-router, en bij een wijziging van je abonnement betekent het vaak ook dat je je netwerkinstellingen moet aanpassen op het nieuwe netwerk. Heb je bijvoorbeeld veel slimme apparaten in huis die via wifi zijn verbonden, moet je de verbindingen voor die apparaten natuurlijk ook weer aanpassen.

Weinig concurrentie = hoge prijzen

Bij je zoektocht naar een nieuwe provider is het je misschien al opgevallen: erg uiteen lopen de prijzen niet. Sterker nog: de prijzen voor internetabonnementen zijn behoorlijk hoog, en die jaarlijkse prijsverhogingen helpen natuurlijk ook niet mee. Volgens de Consumentenbond is de dominante positie van KPN en Ziggo daar debet aan. Doordat KPN nu bijvoorbeeld ook op veel plekken in Nederland zijn kopernetwerk vervangt door glasvezel, wordt het op steeds meer locaties in Nederland lastig om een andere internetprovider te kiezen, bijvoorbeeld via adsl.

KPN en Ziggo zijn momenteel niet verplicht om hun glas- en kabelnetwerken open te stellen voor derden, iets waar de ACM al wel lange tijd op aandrong. KPN heeft het glasvezelnetwerk nu wel iets opengegooid, maar mag andere providers voor het gebruik van die glasvezel een bedrag in rekening brengen. Dit werkt echter juist hogere prijzen in de hand, want internetproviders die hun diensten via het glasvezelnetwerk van KPN aanbieden, berekenen die extra kosten aan de consument door.

Nederland koploper duurste internet

Kijken we naar de rest van Europa, dan blijkt volgens de Consumentenbond dat je in Nederland ook de hoofdprijs betaalt voor een gemiddelde internetverbinding. Waar je bijvoorbeeld in Zwaden 17 euro per maand betaalt voor een 100mbit-verbinding, kost je dat in Nederland al gemiddeld 30 euro. Nederlandse consumenten betalen hierdoor gemiddeld 10 euro per maand meer dan de rest van Europa. Dat komt dus mede door die extra kosten die KPN vraagt voor het gebruik van de glasvezelverbinding. En wat kabelinternet betreft is er naast Ziggo al helemaal geen andere mogelijkheid tot het nemen van een abonnement, omdat Ziggo haar netwerk helemaal niet heeft opengesteld.

(Zo houd je ook nog geld over voor andere dingen!)

4x laptops onder de 400 euro

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare pc-monitors met interne speakers
© Stocks Marketing
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare pc-monitors met interne speakers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een betaalbaar pc-scherm dat zowel beeld als geluid afspeelt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Samsung M5 M50D (LS27DM502EUXEN)

Met de Samsung M5 M50D koop je een pc-monitor en smart-tv ineen. Zodra je dit 27inch-model met wifi verbindt, heb je toegang tot het Tizen-smartplatform. Voor het streamen van Netflix-series en YouTube-filmpjes is het dus niet per se nodig om een verbonden computer te gebruiken. Navigeer met de bijgesloten afstandsbediening door het app-aanbod en kijk naar videocontent in Full-HD-kwaliteit. Verder komen voor streamingdoeleinden de twee geïntegreerde speakers goed van pas.

Zet de M5 M50D via de bijgesloten voet op het bureau of gebruik een los verkrijgbare VESA-monitorbeugel. Voor verbinding met een pc of laptop telt de achterzijde twee HDMI-poorten. Daarvan ondersteunt één poort de techniek ARC (Audio Return Channel), zodat je het audiosignaal naar een verbonden soundbar of receiver kunt doorsturen. Met behulp van twee usb-poorten verbind je zo nodig ook nog randapparaten. Een leuk extraatje is dat je via deze monitor andere slimme Samsung-apparaten in je woning kunt bedienen. Dat werkt via het SmartThings-platform. Dit product is ook in een groter schermdiagonaal van 32 inch te koop.

Philips 271V8LAB/00

De Philips 271V8LAB/00 biedt aantrekkelijke specificaties tegen een scherpe prijs. Zo telt het 27inch-scherm 1920 × 1080 pixels, waardoor je video's in Full-HD-kwaliteit kunt bewonderen. Bovendien is de vernieuwingsfrequentie van 100 hertz dik in orde. Films, series en animaties verschijnen dus vloeiend in beeld. In dit scherm zijn twee kleine speakers verwerkt. Dat is nuttig voor het geval er geen luidsprekers op de computer zijn aangesloten.

Onderaan de behuizing vind je een HDMI-poort. Je kunt daarop zo'n beetje elke pc of laptop aansluiten. Gebruik gewoon de bijgesloten HDMI-kabel. Voor het verbinden van een oude computer is er ook nog een VGA-ingang voorhanden. Een pluspunt is de matte coating. Hierdoor ervaar je in sterk verlichte ruimtes minder hinder van lichtweerkaatsingen. Er is ook een instelling voor het reduceren van blauw licht. Dat is minder vermoeiend voor de ogen. Je zet de 271V8LAB/00 via de bijgesloten standaard neer of monteert hem op een geschikte VESA-monitorbeugel. Dit betaalbare scherm kun je uitsluitend verticaal kantelen.

AOC 24B3HMA2

Op zoek naar een goedkope compacte pc-monitor met interne speakers? Dan kom je vermoedelijk al gauw uit bij de AOC 24B3HMA2. De schermdiagonaal van exact 23,8 inch leent zich goed voor kantoortaken. Dankzij een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels ogen de programma's scherp. Voor bewegende beelden is de vernieuwingsfrequentie van 100 hertz een pluspunt. Er is daardoor minder sprake van haperingen.  

Zoals je van dit degelijke kantoorproduct mag verwachten, heeft het scherm een matte coating. Zo kun je overdags bij veel omgevingslicht evengoed nog comfortabel werken. Werk je graag in de late uurtjes? Dankzij de zogenoemde Low Blue Light-modus verminder je het blauwe licht, zodat je het 's avonds langer volhoudt. Via de bijgesloten HDMI-kabel verbind je de 24B3HMA2 met een pc of laptop. Als alternatief voor de twee geïntegreerde speakers kun je ook nog een koptelefoon aansluiten. Gebruik hiervoor de 3,5mm-audiouitgang aan de onderzijde.

Lees ook: Tips en tools voor het gebruik van je monitor

Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B5

Kan het jou niet groot genoeg? In plaats van twee afzonderlijke monitors plaats je net zo makkelijk de Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B5 op het bureau. Met een schermdiagonaal van 34 inch open je probleemloos twee vensters naast elkaar. Werk bijvoorbeeld aan een tekst, terwijl je ondertussen op internet naar informatie zoekt. Via twee HDMI-poorten en een DisPlayPort-aansluiting verbind je tot maximaal drie systemen met dit scherm. Voor de weergave van geluid bevat de behuizing twee speakertjes.

De ProLite XUB3493WQSU-B5 is een ideale partner voor liefhebbers van videostreaming en beeldbewerking. Met een royale resolutie van 3440 × 1440 pixels blijven er geen details achterwege. Bovendien staat het aanwezige ips-paneel bekend om zijn levendige kleuren. De fabrikant heeft ook aan een goede werkhouding van zijn gebruikers gedacht. Je past de hoogte van het scherm namelijk eenvoudig aan: je hebt vijftien centimeter 'speling'. Daarnaast kun je de monitor kantelen en draaien. Ondanks het riante formaat kun je de ProLite XUB3493WQSU-B5 optioneel aan een capabele VESA-beugel bevestigen.

ASUS TUF Gaming VG328H1B

Wanneer je op de pc weleens een spelletje speelt, is de betaalbare ASUS TUF Gaming VG328H1B een interessante optie. Met een hoge vernieuwingsfrequentie van 165 hertz weet je zeker dat de snelste gameanimaties vloeiend voorbijrazen. Dankzij een royale beelddiagonaal van 31,5 inch en resolutie van 1920 × 1080 pixels zie je geen teamgenoot of tegenstander over het hoofd. Voor de fanatiekste gamers is de rappe reactietijd van slechts één milliseconde gunstig. Zo reageer je vrijwel meteen op de gameplay en ben je vijanden te vlug af.

Uiteraard leent de TUF Gaming VG328H1B zich ook goed voor kantoortaken. Met behulp van HDMI sluit je elke hedendaagse pc aan. Je kunt zowel overdags als 's avonds werken, want het scherm heeft een matte afwerking. Opvallend is verder de lichte kromming van 1500R. Daardoor sluit het scherm beter aan bij je gezichtsveld. Tot slot kan deze pc-monitor draaien en kantelen.

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.