ID.nl logo
Nederlandse internetabonnementen flink duurder: gemiddeld 66 euro per maand
© Giulio Fornasar
Huis

Nederlandse internetabonnementen flink duurder: gemiddeld 66 euro per maand

Nederlanders maken steeds meer gebruik van internet, blijkt uit recent onderzoek. Veel Nederlanders willen een zo hoog mogelijke snelheid als het op mobiel internet aankomt en zijn 5G-abonnementen ook steeds meer gemeengoed. Maar dat heeft ook een prijskaartje.

Onderzoek van Pricewise onder gebruikers van haar vergelijkingssite toont aan dat mensen flink in de buidel moeten tasten voor hun internetabonnement. Gemiddeld wordt hier 66 euro per maand aan uitgegeven, en dat is inclusief het internet- en eventueel tv-abonnement voor thuis.

Een huishouden van twee personen betaalde in 2024 gemiddeld 23 euro per maand aan twee mobiele simkaarten en daar komen de kosten voor internet thuis dus nog bovenop. De kosten voor één thuisabonnement zijn gemiddeld 43 euro per maand, met een gemiddelde van 513 euro per jaar voor een verbinding van 100mbit/s.

Lees ook: Slechte wifi & KPN, Ziggo of Odido? Dit kun je doen!

Hans de Kok, directeur van Pricewise zegt hierover: “Ondanks dat gemiddeld 787 euro per jaar aan internetkosten een hoog bedrag is, leeft de wens om altijd en overal online te zijn en bestaat de noodzaak voor huishoudelijke systemen en apparaten. Wees je daarom in ieder geval bewust van de prijs die je bij elkaar opgeteld betaalt en kijk waar je eventueel kunt besparen, zo heb je niet altijd de hoogste snelheid nodig als je minder stabiel wifi hebt, of kun je besparen door abonnementen te bundelen of slimmer af te sluiten."

Prijsverhogingen providers

Providers verhogen vaak jaarlijks hun prijzen, meestal zo rond halverwege het jaar. Onlangs gaf KPN nog aan het tv- en internetabonnement met gemiddeld 2 euro per maand te verhogen vanaf 1 juli. Ziggo verhoogde de prijzen van haar televisie- en telefoonabonnement met 50 cent, en het internetabonnement zelf wordt tussen de één en twee euro per maand duurder, afhankelijk van de gekozen internetsnelheid. Een zogeheten alles-in-een-abonnement kan hierdoor op jaarbasis opeens een een stuk duurder uitvallen. De tussentijdse verhoging van de abonnementskosten is meteen een goed moment om eens te kijken naar een betere aanbieding. Let daarbij vooral ook op de geboden welkomstkortingen. Die zijn vaak maar geldig voor een periode van zes of tien maanden, maar na het verlopen van de welkomstperiode betaal je de gewone, hogere prijs.

Veranderen van provider

Je kunt in principe voor je internetabonnement thuis zo vaak overstappen als je zelf wilt en zolang je contract dit toelaat, maar houd dan wel rekening met de volgende zaken:

  • Opgenomen tv-programma's: als je het abonnement van je tv- en internetdienst opzegt, verlies je ook de eerder tv-opgenomen programma's van de meegeleverde tv-box.

  • Gekoppelde e-mailadressen: Het is niet slim om het e-mailadres dat je van je internetprovider krijgt, te gebruiken voor belangrijke zaken. Als je overstapt naar een andere provider, raak je dat e-mailadres namelijk kwijt. Beter is het om voor belangrijke e-mail een eigen mailhoster te kiezen, of gebruik te maken van de gratis maildiensten van Google (Gmail) en Microsoft (Outlook.com), zodat je altijd bereikbaar blijft zonder afhankelijk te zijn van een @kpnmmail.nl- of @ziggo.nl-adres.

  • Televisie-instellingen: Stap je over naar een andere televisieprovider samen met je internetabonnent? Wees je er dan van bewust dat je daarbij ook een nieuw tv-kastje krijgt, of een nieuwe decoder(kaart). Dat betekent dat je je televisie wellicht opnieuw moet instellen, en - als je heel gevoelig bent voor bepaalde kleurinstellingen - je ook die laatstgenoemde opties moet veranderen.

  • Wijziging in je thuisnetwerk: Als je een nieuw internetabonnement neemt, dan krijg je daar ook een nieuw (glasvezel)modem bij. De meeste modems zijn ook gelijk een wifi-router, en bij een wijziging van je abonnement betekent het vaak ook dat je je netwerkinstellingen moet aanpassen op het nieuwe netwerk. Heb je bijvoorbeeld veel slimme apparaten in huis die via wifi zijn verbonden, moet je de verbindingen voor die apparaten natuurlijk ook weer aanpassen.

Weinig concurrentie = hoge prijzen

Bij je zoektocht naar een nieuwe provider is het je misschien al opgevallen: erg uiteen lopen de prijzen niet. Sterker nog: de prijzen voor internetabonnementen zijn behoorlijk hoog, en die jaarlijkse prijsverhogingen helpen natuurlijk ook niet mee. Volgens de Consumentenbond is de dominante positie van KPN en Ziggo daar debet aan. Doordat KPN nu bijvoorbeeld ook op veel plekken in Nederland zijn kopernetwerk vervangt door glasvezel, wordt het op steeds meer locaties in Nederland lastig om een andere internetprovider te kiezen, bijvoorbeeld via adsl.

KPN en Ziggo zijn momenteel niet verplicht om hun glas- en kabelnetwerken open te stellen voor derden, iets waar de ACM al wel lange tijd op aandrong. KPN heeft het glasvezelnetwerk nu wel iets opengegooid, maar mag andere providers voor het gebruik van die glasvezel een bedrag in rekening brengen. Dit werkt echter juist hogere prijzen in de hand, want internetproviders die hun diensten via het glasvezelnetwerk van KPN aanbieden, berekenen die extra kosten aan de consument door.

Nederland koploper duurste internet

Kijken we naar de rest van Europa, dan blijkt volgens de Consumentenbond dat je in Nederland ook de hoofdprijs betaalt voor een gemiddelde internetverbinding. Waar je bijvoorbeeld in Zwaden 17 euro per maand betaalt voor een 100mbit-verbinding, kost je dat in Nederland al gemiddeld 30 euro. Nederlandse consumenten betalen hierdoor gemiddeld 10 euro per maand meer dan de rest van Europa. Dat komt dus mede door die extra kosten die KPN vraagt voor het gebruik van de glasvezelverbinding. En wat kabelinternet betreft is er naast Ziggo al helemaal geen andere mogelijkheid tot het nemen van een abonnement, omdat Ziggo haar netwerk helemaal niet heeft opengesteld.

(Zo houd je ook nog geld over voor andere dingen!)

4x laptops onder de 400 euro

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: