Geen tijd voor frustratie: zo kopieer je vliegensvlug de grootste bestanden
Video’s, raw-foto’s, moderne games: soms neemt het kopiëren van bestanden flink wat tijd in beslag. Werk je vaak met grote bestanden die je wilt kopiëren? Roep dan wat extra hulp in om het proces sneller te laten verlopen.
In dit artikel laten we zien hoe je supersnel megalomane bestanden naar een andere locatie kopieert:
- Voor iedereen: TeraCopy
- Voor gevorderden: RoboCopy
Ook interessant: Nieuwe pc, maar liever geen nieuwe start? Overzetten doe je zo!
Een bestand kopiëren van een usb-stick naar de vaste schijf, een bestand vanaf de NAS kopiëren naar het lokale bureaublad of een bestand kopiëren van de ene naar de andere computer. Er zijn verschillende scenario’s waarin je met een kopieeractie bezig bent. Uiteraard kun je hiervoor de Verkenner van Windows gebruiken. Deze voldoet in de meeste gevallen, maar kent aantal tekortkomingen en werkt niet altijd even vlot en efficiënt. Externe programma’s spelen hier slim op in.
Snel kopiëren
Voor ons doel maken we gebruik van TeraCopy. Dit programma richt zich op het snel kopiëren van bestanden en heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Prettig is dat je TeraCopy voor thuisgebruik kosteloos mag gebruiken. Het programma heeft naast snelheid meerdere belangrijke voordelen in vergelijking met de Verkenner.
Treedt er bijvoorbeeld tijdens het kopiëren van meerdere bestanden met de verkenner onverhoopt een fout op, bijvoorbeeld doordat een van de bestanden vergrendeld of beschadigd is? Dan stopt de hele actie en kun je opnieuw beginnen. Die frustratie probeert TeraCopy je te besparen: het bestand wordt overgeslagen en het proces gaat verder. Je kunt de bestanden ook handmatig overslaan en het na afloop nog een keer proberen. Verder kun je situaties automatiseren en daarmee onderbrekingen voorkomen. Bij naamconflicten kun je bijvoorbeeld van tevoren aangeven wat er moet gebeuren wanneer zoiets plaatsvindt.
Back-up Ga je voor het eerst aan de slag met een nieuw programma, zoals TeraCopy? Voer de eerste acties dan altijd uit met een aantal testbestanden die je bijvoorbeeld speciaal hiervoor maakt. Gaat er onverhoopt iets mis of doet het programma niet wat je wilt, dan is er geen man overboord. Zorg ook altijd voor een recente back-up van je kostbare bestanden, zodat je in geval van nood kunt terugkeren naar de oorspronkelijke situatie.
Aan de slag
Standaard toont TeraCopy de uitgebreide weergave. Je kunt per actie een lijst maken met de bestanden of mappen waarmee je aan de slag gaat: klik op het plusteken (+) boven in de menubalk. Sleep de bestanden en mappen die je wilt kopiëren naar het grote vlak rechtsonder in het venster.
Dit gedeelte is opgebouwd uit een aantal tabbladen: Bestandslijst, Doel, Opties, Status en Logboek. Heb je de bestanden en mappen geselecteerd? Open de tab Doel. Hier bepaal je naar welke locatie je wilt kopiëren. Klik op Bladeren, selecteer de locatie en kies Map selecteren. Je kunt in plaats hiervan ook klikken op de knop met het plusteken (+).
Meerdere opties
De derde tab – Opties – bevat waardevolle instellingen om het kopiëren nog vlotter te laten lopen. Dit onderdeel is opgebouwd uit meerdere secties. Bij Overdragen bepaal je welke kenmerken van de bestanden en mappen moeten worden gekopieerd. Schakel bijvoorbeeld Tijdstempels uit als je de datum en tijd van de bestanden of mappen niet wilt meenemen. Bij Beveiliging geef je aan welke beveiligingseigenschappen mee moeten: het is verstandig aan de oorspronkelijke instellingen niets te wijzigen. Per optie kun je bepalen of deze op bestanden of mappen van toepassing is: voor elk type is er een aparte kolom die je aanvinkt.
Ook de sectie Overdracht-opties is interessant. Hier geef je aan wat er moet gebeuren als er dubbele bestandsnamen zijn: kies bijvoorbeeld voor Alle oudere bestanden overschrijven of Alle doelbestanden hernoemen. Plaats verder een vinkje bij Bestanden verifiëren na overdracht: TeraCopy controleert dan of de integriteit van je kostbare data nog in orde is.
In de sectie Wanneer klaar voer je aanvullende acties uit. Bijvoorbeeld als je de resultaten in een logboekbestand wilt bewaren. Klik dan op Exporteren als en kies het gewenste bestandsformaat. Deze informatie vind je overigens ook altijd op de tab uiterst rechts: Logboek.
Tijd besparen Voer je een grote kopieeractie of meerdere acties tegelijk uit, dan hoef je niet te blijven wachten totdat het proces is voltooid. Rechtsboven in het venster van TeraCopy vind je de optie Wanneer klaar. Hier bepaal je wat er moet gebeuren als de actie gereed is. Kies bijvoorbeeld voor App open houden als je het programma niet wilt verlaten. Je kunt ook kiezen om TeraCopy automatisch af te sluiten (App sluiten). Of je geeft aan dat Windows wordt afgesloten, in de slaapstand gaat of de sluimerstand activeert.
Controleren maar
Boven in het venster vind je een samenvatting van de instellingen. Zo zie je bij Filter welke bestanden er klaarstaan voor de actie. Bij Bron zie je waar deze items zich bevinden en bij Doel lees je waar ze terechtkomen. De onderste rij knoppen bepaalt de actie.
Welke actie je ook wilt uitvoeren, maak eerst gebruik van de testfunctie van TeraCopy. Hiermee controleer je of de bestandskwaliteit in orde is, nog voordat je de actie begint. Klik op Testen. Hiermee controleer je of de kopieeractie kan worden uitgevoerd zonder fouten. Er worden nu nog geen bestanden gekopieerd of verplaatst. Wil je de lijst kopiëren, klik dan op de knop Kopiëren. Om de items van de ene naar de andere locatie te verplaatsen, kies je Verplaatsen.
Tijdens de actie
Bij de tabs onderin het venster kun je kiezen voor Status. Hierop zie je grafisch en tekstueel hoe de actie vordert. Tijdens het kopiëren toont TeraCopy bovenin ook de voortgang. Je vindt hier bovendien drie knoppen. Met Pauzeren onderbreek je de actie tijdelijk. Met Overslaan sla je een bestand of map over, bijvoorbeeld als dat problemen geeft of voor vertraging zorgt. De volledige kopieeractie kun je hierdoor alsnog afronden. Met Stoppen beëindig je de lopende kopieeractie direct.
Tijdens het kopiëren vind je rechtsboven bij de voortgangsbalken ook de optie Zonder toezicht. Vink deze aan als je niet wilt dat TeraCopy vragen stelt bij conflicten, bijvoorbeeld als er twee dubbele bestanden bestaan. In plaats hiervan geef je eenmalig op wat er met het bestand moet gebeuren, waarna deze actie op alle situaties wordt toegepast.
Je kunt acties tijdelijk pauzeren of specifieke bestanden overslaan.
Voor later Wil je onthouden welke items je hebt gekopieerd? Exporteer de lijst, zodat je deze altijd kunt raadplegen. Klik op de knop Afdrukken/exporteren (herkenbaar aan de printer). Een menu verschijnt. Kies Print/Export en geef het bestand een geschikte naam. Standaard wordt de lijst als html-bestand bewaard. Je opent dit eenvoudig in een browser en kunt het afdrukken. Je kunt het bestand ook als cvs- en txt-bestand opslaan. Die opties vind je in hetzelfde menu.
Via rechtermuisknop
Standaard wordt TeraCopy toegevoegd aan het menu van de rechtermuisknop, dat verschijnt zodra je een bestand of map selecteert en hierop met rechts klikt. In Windows 10 is TeraCopy meteen zichtbaar. In Windows 11 wordt het programma zichtbaar zodra je het uitgebreide menu opent. Dat doe je door Shift ingedrukt te houden wanneer je met de rechtermuisknop klikt, of door in het verkorte menu te kiezen voor Meer opties weergeven. Kies vervolgens voor TeraCopy.
Ben je helemaal tevreden over TeraCopy, dan kun je het programma ook standaard gebruiken voor het kopiëren van items. In het hoofdvenster van TeraCopy klik je op de knop Voorkeuren (herkenbaar aan het tandwiel). Kies voor TeraCopy als standaard kopieerbehandelaar gebruiken. Hier kun je TeraCopy ook weer verwijderen uit het menu van de rechtermuisknop: haal het vinkje weg bij Aan het contextmenu van verkenner toevoegen.
In hetzelfde venster kun je verder aangeven of de app standaard moet sluiten na een kopieeractie en of het venster altijd zichtbaar moet blijven. Die laatste optie (die standaard is ingeschakeld) kan in de praktijk frustrerend werken: andere vensters zijn dan niet altijd zichtbaar. Verwijder daarom het vinkje bij de optie Altijd bovenaan.
Comprimeren maar Geen behoefte aan externe programma’s, maar wil je wel meerdere bestanden of mappen sneller kopiëren? Comprimeer dan eens de items voordat je ze kopieert. Het resultaat: Windows hoeft minder losse handelingen uit te voeren en het geheel is eerder op de plaats van bestemming. In de verkenner selecteer je de items. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Comprimeren naar ZIP-bestand. Vervolgens verplaats of kopieer je de bestanden.
Snel alternatief
Wist je dat Windows zelf ook een ingebouwd alternatief kopieerprogramma heeft? Het heet RoboCopy: een samentrekking van Robust File Copy. Ook RoboCopy is in veel gevallen een stuk sneller dan de standaardkopieerfunctie in Windows Verkenner. In tegenstelling tot TeraCopy gebruik je RoboCopy via de opdrachtregel van Windows. Er is dus geen apart programmavenster. Dit maakt het programma geschikt voor de meer gevorderde gebruiker. Open het Startmenu en typ opdrachtprompt. Klik erop met rechts en kies Als administrator uitvoeren. Om een map van de ene locatie naar de andere locatie te kopiëren, typ je de opdracht:
robocopy C:\bronmap C:\doelmap
Typ bijvoorbeeld:
robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief
Met zogeheten schakelopties geef je extra instructies aan RoboCopy. Wil je bijvoorbeeld dat alle submappen ook worden meegenomen in de actie, dan typ je /E en /COPYALL. Die /E zorgt ervoor dat ook lege submappen worden gekopieerd. Wil je dat lege submappen juist niet worden gekopieerd, dan gebruik je de schakeloptie /S. Voer bijvoorbeeld de volgende opdracht uit:
robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief /E /COPYALL
Je kunt met RoboCopy ook bestanden verplaatsen. Gebruik hiervoor /MOV, dus dan wordt de opdracht:
robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief /MOV
De bestanden worden van de oorspronkelijke locatie verwijderd na de verplaatsactie. Wil je zowel bestanden als mappen verplaatsen? Gebruik dan /MOVE.
Gewoon doorgaan
Waar Windows Verkenner het tijdens een kopieeractie opgeeft bij een fout, is RoboCopy standvastiger. Tenminste, als je dat aangeeft. Met de schakeloptie /R:n kun je bepalen dat RoboCopy een kopieeractie meerdere malen opnieuw probeert in geval van pech. De letter n vervang je door het aantal gewenste pogingen. Typ bijvoorbeeld Robocopy /R:3, als je wilt dat RoboCopy een actie drie keer probeert.
Vaak is het goed om even te wachten tussen de pogingen door: wellicht is een vergrendeld bestand na enige tijd wél weer beschikbaar. Gebruik hiervoor /W:n, waarbij je n vervangt door het aantal gewenste seconden. Bijvoorbeeld Robocopy /W:5, om RoboCopy vijf seconden te laten wachten. Gebruik je deze schakeloptie niet, dan wacht RoboCopy een halve minuut tussen de pogingen door.
Over doorgaan gesproken: zodra een kopieeractie tijdelijk wordt onderbroken, bijvoorbeeld bij een haperende wifi-verbinding, kan het handig zijn om niet de hele kopieeractie opnieuw uit te voeren. Vooral bij een grote hoeveelheid bestanden kan dat frustrerend zijn. Met de schakeloptie /Z geef je aan dat RoboCopy moet doorgaan waar het is gebleven.
Nog sneller
RoboCopy kan meerdere processen naast elkaar laten lopen, zodat het kopiëren nog sneller gaat. Er worden dan meerdere bestanden tegelijkertijd gekopieerd, zodat de hele actie sneller is afgerond. Gebruik hiervoor de optie /MT:n, waarbij n bepaalt hoeveel threads naast elkaar mogen lopen. Standaard lopen acht threads tegelijkertijd. Je kunt hier maximaal 128 threads van maken. Probeer het eerst met een aantal testbestanden en kies een waarde van bijvoorbeeld 16.
Ook over RoboCopy kunnen we nog wel even doorgaan: het aantal schakelopties (en daarmee mogelijkheden) is flink. Wil je weten wat je nog meer met RoboCopy kunt doen? Hier vind je een handig overzicht met alle beschikbare schakelopties. Ook kun je op de opdrachtregel Robocopy /? typen, waarna een overzicht van beschikbare opties verschijnt.