Er zijn drie grote en bekende Linux-distributies: OpenSUSE, Ubuntu en Fedora. Aan de nieuwe edities van OpenSUSE en Ubuntu is al de nodige aandacht gegeven. Wat vinden van Fedora 8?
In 2002 koos Red Hat ervoor om een Enterprise Linux-lijn op te zetten. Deze Linux-distributie richt zich vooral op het bedrijfsleven en garandeert stabiliteit en kwaliteit. Naast deze Enterprise-lijn richtte Red Hat Fedora op: een Linux-distributie voor de community met volop nieuwe technologie. Fedora geeft een voorproefje van waar Red Hat Enterprise op termijn naartoe gaat. Voor Fedora wordt een releasecyclus van achttien maanden gehanteerd, wat inhoudt dat elke achttien maanden een nieuwe versie verschijnt. Opmerkelijk genoeg is er eigenlijk maar één manier om Fedora te bemachtigen en dat is door de cd- of dvd-images te downloaden en zelf te branden. U kunt dan kiezen uit een live-dvd of een installatie-dvd. Een live-dvd is handig wanneer u alleen wilt zien hoe een en ander werkt, zonder daadwerkelijk iets te installeren.
Wat zit er in?
Fedora is een zeer complete Linux-distributie. Als desktopomgeving is naar keuze KDE, Gnome of xfce beschikbaar. Bij KDE en Gnome kan de 3D-windowmanager Compiz worden gebruikt voor zeer mooie grafische effecten. Voor uw officetaken is er Open Office en Koffice, met als extra's het desktoppublishingpakket Scribus, het mindmappingprogramma Kdissert en een eenvoudig projectmanagementprogramma. Voor het bewerken van foto's en film zijn er Gimp (fotobewerking), Totem (videobewerking), Skencil (vector graphics) en Blender (3D modeler). Tel daarbij op tools om foto's in albums op te slaan, pdf's te maken en te bekijken en u zult weinig te wensen overhouden.
Mediaspelers
Fedora is verder uitgerust met veel mediaspelers, zoals Amarok, VLC, Audacious, Rhythmbox en Kaffeine. Helaas is ondersteuning van mp3 en divx nog steeds niet standaard bij Fedora. Gelukkig is het niet moeilijk om het later toe te voegen; er is een speciale (Engelstalige) website die (beginnende) gebruikers helpt bij de eerste stappen na de Fedora-installatie: www.fedorafaq.org.
Netwerk en Internet
Op het gebied van netwerken en internet heeft Fedora een transparante koppeling naar Windows-pc's. Er zijn diverse webbrowsers, zoals Firefox, Konqueror en Nautilus, en mailprogramma's zoals Thunderbird, Evolution en Kmail aanwezig. Ook zitten er enkele chatprogramma's bij waarmee u kunt chatten via MSN, ICQ, etc.
Spelletjes
Ook voor spelletjes kunt u tegenwoordig op Linux aardig vooruit. Er worden maar liefst ruim tweehonderd spelletjes meegeleverd, uiteenlopend van simpele kaartspellen tot Linux-versies van Doom en Quake. Het is opvallend hoe vlekkeloos het spelen daarvan gaat.
Voor wie Fedora bedoeld is, laat zich lastig beantwoorden. De installatie van Fedora is een peulenschil, mede dankzij de mogelijkheid om de installatie in elke gewenste taal uit te voeren - van Nederlands tot Swahili. Fedora kan netjes alle vrije schijfruimte gebruiken, en zich zo naast een bestaande Windows-installatie plaatsen. U hoeft zelf weinig vragen te beantwoorden om een nette en veilige installatie uit te voeren. En ook bij het gebruik kunt u als beginnende Linux-gebruiker goed vooruit. Maar... u moet niet terugschrikken van het zelf downloaden van de cd's of dvd, en het branden van die isofile. Ook qua documentatie en ondersteuning bent u aangewezen op uzelf en internet. Dit maakt Fedora toch meer geschikt voor gebruikers met wat meer Linux-ervaring.PluspuntenMinpuntenConclusie
vlekkeloze installatie
veel meegeleverde software
zeer fraaie werkomgeving
weinig documentatie
alleen als cd- en dvd-images te downloaden
Fedora is een moderne en zeer fraaie distributie die alles biedt voor doorsnee pc-gebruik. Het is een plezier om op deze stabiele omgeving te werken. Voor beginnende gebruikers maakt de afwezigheid van documentatie en ondersteuning Fedora echter tot een minder aantrekkelijke keuze.
Pluspunten
Minpunten
Conclusie