ID.nl logo
Facebook, Hyves en Twitter: Zo komt u van  uw accounts op internet af!
© CIDimport
Huis

Facebook, Hyves en Twitter: Zo komt u van uw accounts op internet af!

Voor vrijwel alle sociale netwerken en andere online diensten bent u verplicht een account aan te maken. Maar hoe lastig is het om zo’n account op een later moment weer op te heffen?

©CIDimport

Het Oudhollandse gezegde ‘bezint eer u begint’ is anno 2011 nog steeds actueel. Afmelden voor diensten als Skype, Twitter, Google, World of Warcraft, Flickr en You-Tube blijkt namelijk nog niet zo eenvoudig. Bij sommige online diensten moet u allerlei capriolen uithalen om er vanaf te komen. En als het u wel lukt, blijken uw gegevens niet te worden verwijderd of gebeurt dit pas na een bepaalde periode. Computer Idee laat zien hoe u bij een aantal populaire diensten uw account kunt stopzetten en geeft tips.

Deactiveren of opheffen?

Wist u dat er een aantal online diensten zijn waar u helemaal nooit meer vanaf kunt komen? Je zou denken dat het anno 2011 goed geregeld is wat betreft uw privacy, maar niets is minder waar. Op AccountKiller.com – een site waar van veel diensten is te zien of en hoe u er vanaf kunt komen – is een zwarte lijst opgesteld van diensten waarbij afmelden niet of nauwelijks mogelijk is. Uw Skype-account kunt u bijvoorbeeld niet verwijderen, u kunt hooguit uw gegevens wissen zodat u niet langer vindbaar bent. Dit geldt ook voor het onder jongeren populaire Habbo, de banensite Nationale Vacaturebank en de online gamedienst Steam.

Argumenten die aangevoerd worden is dat men spijtoptanten de mogelijkheid wil bieden om op een later tijdstip het account te kunnen reactiveren. Ook zou het voor hackers anders makkelijker worden accounts over te nemen wanneer accounts kunnen worden opgezegd. Dat uw privacy hier vervolgens onder lijdt, is blijkbaar van ondergeschikt belang.

Bij een aantal andere diensten gaat afmelden lastig. Om van muziekdienst Spotify af te komen, moet u bijvoorbeeld zelf een mailtje sturen naar support@spotify.com en dan pas zullen ze uw account verwijderen. Hoe lang dit duurt is echter niet duidelijk. Ook Marktplaats moet u zelf een bericht sturen. Bij een dienst als iTunes wordt het de gebruiker ook flink lastig gemaakt. Men raadt aan om het account te deactiveren. Verwijderen is mogelijk, maar kan als gevolg hebben dat uw gekochte muziek niet meer op bepaalde apparaten kan worden afgespeeld of dat uw apps niet langer worden bijgewerkt. Een vorm van klantenbinding waar we vraagtekens bij zetten.

Tips om af te melden

Bij een aantal sites en sociale netwerken gaat afmelden vrij eenvoudig, bijvoorbeeld via een knop die te vinden is onder Account-instellingen. Bij andere ontbreekt een duidelijke functie en is het zoeken. De volgende tips helpen u op weg:

- Weet u zeker dat u een account wilt stopzetten? Verwijder eerst zoveel mogelijk content die u geplaatst hebt of zorg ervoor dat dit niet langer zichtbaar is voor andere gebruikers.

- Gebruik de zoekfunctie van de aanbieder of kijk in de Terms of Service of Privacy Policy hoe u zich kunt afmelden. Goede zoekwoorden zijn: ‘delete’, ‘terminate’, ‘cancel’, etc. Zoek ook op het forum als dit er is.

- Nog steeds niets gevonden? Zoek dan op Google of kijk op AccountKiller.com waar voor veel diensten informatie is te vinden over hoe er vanaf komt.

- Stuur de dienst een e-mail of gebruik het webformulier voor support om aan te geven dat u wilt dat uw account verwijderd wordt. Bellen en faxen kan eventueel ook, maar dat is kostbaar wanneer een dienst in het buitenland is gevestigd.

- Lukt het nog niet of was het lastig? Geef dit dan door aan AccountKiller.com en deel uw ervaringen met andere gebruikers. Diensten die geen gebruiksvriendelijke methode bieden om af te melden, komen op de zwarte lijst terecht.

Let op: sommige diensten reactiveren automatisch uw account wanneer u na het afmelden of deactiveren probeert in te loggen. Dat maakt het lastig om te checken of uw account inactief of verwijderd is. Vraag in zo’n geval aan een vriend of familielid dat nog wel een account heeft om te checken of u nog ‘gevonden’ wordt.

Flickr

Via de link www.flickr.com/profile_delete.gne kunt u heel eenvoudig afscheid nemen van uw account bij Flickr. Wel is het zo dat uw foto’s na beëindiging nog zo’n 90 dagen in het systeem blijven staan. Ze zijn dan niet langer zichtbaar voor andere gebruikers. Mocht u binnen deze periode niet uw account reactiveren, dan wordt het materiaal alsnog verwijderd.

Hyves

Wilt u uw Hyves-account verwijderen, ga dan naar Instellingen, Profielbeheer, Account opzeggen. Klik als u zeker bent op de knop Ik neem afscheid. Daarna ontvangt u via de e-mail een bericht met een link waarop u moet klikken om te bevestigen dat u inderdaad uw Hyves-account wilt verwijderen.

Let op: het is in veel gevallen mogelijk dat u na het verwijderen nog steeds kunt inloggen omdat het zo’n 24 uur kan uren voordat uw account daadwerkelijk is verwijderd.

LinkedIn

Klik wanneer u bent aangemeld bij LinkedIn rechtsboven op uw naam en kies voor Settings. Klik op het tabblad Account en daarna op Close your account. Geef eventueel een reden in en klik op de knop Continue.

YouTube

Wanneer u uw account bij YouTube wilt stoppen, raden we u aan om eerst uw video’s te verwijderen. Sommige gebruikers die dit niet hebben gedaan beweren dat hun video’s gewoon nog online staan, ondanks het feit dat YouTube zegt dat alles wordt verwijderd. Ga daarna naar Accountinstellingen, Account beheren en klik op de knop Account sluiten. Wanneer u een Google account gebruikt, blijft dit account gewoon beschikbaar voor andere diensten die u daar gebruikt.

Google

Uw Google-account gebruikt u waarschijnlijk voor meer diensten dan u denkt. Daarom krijgt u wanneer u naar www.google.com/accounts/DeleteAccount gaat een overzicht van alle diensten waarvoor u dit account gebruikt. U dient deze allemaal aan te vinken om te bevestigen dat u echt wilt stoppen. Voer daarna uw wachtwoord in en vink nog tweemaal ‘Yes’ aan om te bevestigen dat u uw account echt wilt verwijderen. Klik daarna op Delete Google Account.

UPDATE:

Google heeft zijn privacybeleid gewijzigd, lees hier meer over.

Wikipedia

Hebt u een account bij online encyclopedie Wikipedia, bijvoorbeeld omdat u daar in het verleden een bijdrage aan hebt geleverd? Helaas is het niet mogelijk om uw account hier te verwijderen. Wikipedia heeft deze informatie nodig om te achterhalen wie welke bijdrage heeft gemaakt. Gelukkig bewaart Wikipedia nauwelijks persoonlijke informatie. Het is eventueel wel mogelijk om uw gebruikersnaam te laten veranderen.

Twitter

Stoppen met Twitteren doet u door in te loggen en te kiezen voor Settings, Account. Scroll vervolgens helemaal naar het einde van de pagina en klik op Deactivate my account. U kunt ook rechtstreeks naar twitter.com/settings/accounts/confirm_deactivation gaan. Na het stopzetten bewaart Twitter 30 dagen al uw tweets en andere gegevens voordat deze worden verwijderd. Gedurende deze periode kunt u uw account reactiveren.

Facebook

Via www.facebook.com/deactivate.php kunt u uw Facebook-account deactiveren. Echter, uw gegevens worden bewaard en het op het moment dat u zich in de toekomst aanmeldt, wordt uw account automatisch gereactiveerd. Als u uw account permanent wilt verwijderen, moet u hiervoor een verzoek indienen. Dat doet u via www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account of door in het Facebook Helpcentrum te zoeken naar ‘Hoe verwijder ik mijn account permanent?’.

MySpace

Om van het sociale netwerk My-Space af te komen gaat u naar My Stuff, Account Settings en klikt u in de linker kolom op Cancel Account. Klik daarna op de knop Cancel account. Nadat u de reden hebt opgegeven waarom u wilt opzeggen, ontvangt u een e-mail met een link waarop u moet klikken. U moet daarna wederom uw e-mailadres ingeven en op de knop Cancel Account klikken. Het kan vervolgens nog zo’n 48 uur duren voordat uw account daadwerkelijk is ver-wijderd.

Koppelingen met andere diensten

Veel online diensten zoals Facebook en LinkedIn bieden ontwikkelaars een zogeheten ‘Application programming interface’ (API) aan. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat diensten achter de schermen gegevens met elkaar uitwisselen. Op die manier kunt u de locatie-informatie van bijvoorbeeld FourSquare automatisch publiceren op Facebook, en kunnen andere Facebookgebruikers zien welke route u tijdens het sporten hebt gelopen nadat u deze op uw mobieltje geregistreerd hebt, bijvoorbeeld met Endomondo of Nike+GPS. Handig? Dat wel. Maar het maakt het verwijderen van accounts en de bij-behorende gegevens nog een stuk ingewikkelder. Want als u een account opheft bij één dienst, worden de gegevens die deze dienst in het ver-leden heeft doorgegeven aan andere diensten daar nog wel gewoon getoond. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Welke externe toepassingen toegang hebben tot bijvoorbeeld uw Facebook-account, vindt u bij Facebook onder Accountinstellingen, Toepassingen. U kunt hier ook de toestemming weer intrekken. Andere online diensten beschikken over een soortgelijk dashboard waarin te zien is met wie er gegevens worden uitgewisseld.

Foursquare

Een sociaal netwerk dat intensief gebruikt maakt van locatiegegevens en dat steeds populairder wordt is Foursquare. Afmelden is zo gebeurd via de link foursquare.com/delete_me. Nog even uw wachtwoord in-voeren en zoals de mensen achter Foursquare aangeven: “U komt terecht op de homepage van Four-square en zult zich afvragen... was het allemaal een droom?”

Tot slot

Is het afmelden gelukt? Uw account werkt dan misschien niet langer, maar of uw data wordt verwijderd is maar helemaal de vraag. In de voorwaarden van veel diensten staat expliciet vermeld dat zij van alles met uw gegevens mogen doen, ook nadat u bent vertrokken. Veel diensten zijn – onder druk van consumentenorganisaties – zo fatsoenlijk om uw gegevens inderdaad te wissen, maar toch is het belangrijk om de voorwaarden eens te lezen.

U krijgt dan ook een indruk wat er allemaal met uw gegevens kan worden gedaan. Daarnaast is het opvallend dat vrijwel alle aanbieders in het reglement een clausule hebben opgenomen waarin staat dat ze de voorwaarden zonder vooraankondiging mogen wijzigen. Kortom: een minder sociale kant van sociale netwerken en iets om over na te denken wanneer u zich een volgende keer voor zo’n dienst aanmeldt.

In Memoriam

Is het opheffen of stopzetten van uw eigen account al niet eenvoudig, nog lastiger is het wanneer u een account wilt stopzetten van iemand die overleden is. Immers, de kans is groot dat u niet over de inloggegevens van deze persoon beschikt. Bij veel sociale netwerken is mogelijk om de status van accounts van mensen die niet langer in leven zijn te laten veranderen naar ‘in memoriam’ of ‘herdenkingsstatus’.

In zo’n geval is het betreffende profiel alleen nog zichtbaar voor vrienden. Doorgeven dat iemand overleden is, doet u door contact op te nemen met het betreffende sociale netwerk, waarbij u een bewijs (bijvoorbeeld een overlijdensbericht) moet mee sturen. Op Facebook – waar volgens schattingen 5 miljoen leden niet langer in leven zijn – doet u dit via de pagina: https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=deceased.

Wilt u een account van een overledene daadwerkelijk verwijderen? Houd er rekening mee dat dit tijd kan kosten, want de kans is groot dat u samen met andere vrienden zult moeten aantonen dat dit de uitdrukkelijke wens was van de persoon die niet langer onder u is.

En dat brengt ons op de volgende vraag: wat wilt u eigenlijk zelf met de accounts van uw sociale netwerken wanneer u komt te overlijden? Misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om deze wens – samen met de inloggegevens - op te nemen in uw testament.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 25, jaargang 2011.

▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.