ID.nl logo
Energiecrisis blijkt lucratieve business voor oplichters
© Fizkes
Huis

Energiecrisis blijkt lucratieve business voor oplichters

Terwijl de een de eindjes aan elkaar knoopt om de naderende winter financieel te overleven, is het voor de ander een mooie gelegenheid een slaatje te slaan uit deze onzekere tijden. Oplichters maken namelijk gretig misbruik van het feit dat mensen op zoek zijn naar alternatieve manieren om hun huis te verwarmen.

Nu de energieprijzen hoger zijn dan ooit en steeds meer mensen moeite hebben om hun rekeningen te betalen, gaan consumenten wanhopig op zoek naar goedkopere manieren om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Helaas betekent dat ook dat oplichters hun kans schoon zien om misbruik te maken van de situatie.

Om te beginnen zijn er bij de Fraudehelpdesk diverse meldingen binnengekomen over oplichting bij de aankoop van haardhout of pellets, die simpelweg niet geleverd worden. Oplichters gebruiken daarbij bijvoorbeeld namen van bonafide bedrijven zonder eigen website; ze tuigen in dat geval zelf een website op om klanten in de fuik te lokken. Daarnaast zijn er gevallen bekend van particulieren die via Marktplaats een voorraad hout aanbieden, maar na aankoop niets leveren. En daar zit je dan: dan ben je dus je geld kwijt én moet je alsnog de verwarming aanzetten, met als gevolg een hoge energierekening. Dubbele kosten dus.

Frauduleuze mailtjes

Daarnaast meldt de Fraudehelpdesk dat er nepmails in omloop zijn afkomstig van Eneco, waarin wordt gesteld dat het energiebedrijf goede zaken zou doen met Qatargas ('s werelds grootste aardgasproducent, gevestigd in Qatar) en dat klanten geld terug kunnen krijgen door een QR-code te scannen. Na het scannen van die code kom je op een website die je om allerlei persoonlijke gegevens vraagt, zoals naam, adres en geboortedatum, maar ook je IBAN-nummer. En je raadt het al: naar die beloofde teruggave kun je fluiten en je gevoelige gegevens zijn in handen van oplichters – geen lekker idee natuurlijk.

Advies van de Fraudehelpdesk: scan nooit zomaar QR-codes die je niet vertrouwt en meld het als je er toch eentje in de mail ontvangt. 

Lees dit artikel om te lezen wat je moet doen als je slachtoffer bent van (online) fraude!

MijnOverheid

Ook RTL Nieuws meldt dat er inmiddels al vele honderden slachtoffers zijn gemaakt met deze specifieke phishingtactiek. Bovendien blijkt dat de mails die oplichters versturen steeds slimmer worden. Fraudeurs maken handig gebruik van afzenders die betrouwbaar ogen, zoals MijnOverheid. Ze houden mensen daarbij een wortel voor (zoals een energietoeslag) en weten mensen daarmee over de streep te trekken om allerlei gevoelige informatie prijs te geven, zoals bankgegevens en geboortedatums, met als uiteindelijke doel je DigiD-gegevens te ontfutselen.

Dit soort nep-e-mails circuleren momenteel en zien er soms verdraaid echt uit. | Bron: Fraudehelpdesk.nl

MijnOverheid zelf geeft aan nooit e-mails te versturen met een link naar een website. Daarnaast verstuurd de dienst überhaupt geen sms-berichten. Wel heeft MijnOverheid nog een aantal tips om phishingberichten te herkennen:

  • De boodschap speelt in op angstgevoelens. Je moet bijvoorbeeld direct reageren, anders wordt je account stopgezet.

  • Je wordt gevraagd om op een link te klikken en/of persoonlijke gegevens door te geven.

  • De e-mail komt in je spamfilter terecht.

  • Het bericht is in gebrekkig Nederlands geschreven.

  • De e-mail is niet aan jou persoonlijk gericht, maar begint bijvoorbeeld met 'Beste klant' of 'Beste gebruiker'.

Fraude leren herkennen

Gelukkig zijn er wat handige handvatten om onder meer phishingmails te (leren) herkennen. Check bijvoorbeeld altijd of een website of webshop betrouwbaar is door reviews en vergelijkingssites te controleren. En bedenk sowieso: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Vul daarnaast nooit zomaar je (bank)gegevens in, maak nooit geld over als je het niet helemaal vertrouwt, houd je pincode voor jezelf en leen nooit je bankrekening uit voor andere zaken dan je eigen bankzaken. Het is ongetwijfeld een open deur, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!

De website Zowerktfraude.nl brengt een aantal interessante oplichtingstactieken aan het licht.

Handige links:
https://check.veiliginternetten.nl
https://checkjelinkje.nl
https://www.rijksoverheid.nl
https://www.veiligbankieren.nl
https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/nepmails-en-phishing

â–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

â–¼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: