ID.nl logo
DuckDuckGo Email Protection - Anoniemer mailen
© PXimport
Huis

DuckDuckGo Email Protection - Anoniemer mailen

Veruit de meeste commerciële e-mails bevatten onzichtbare software om je te volgen en om zo een completer advertentieprofiel van jou op te bouwen. Dergelijke volgsoftware blokkeren is lastig. Maar DuckDuckGo doet dit automatisch, gratis en stuurt de e-mail vervolgens door naar je huidige e-mailadres. We leggen uit hoe je je aanmeldt voor deze privacyvriendelijke e-maildienst.

Goed om vooraf te weten is dat je DuckDuckGo Email Protection mogelijk nog niet kunt gebruiken. DuckDuckGo kondigde deze tool in juli aan en opende een bètaprogramma via een wachtlijstsysteem. Op moment van schrijven staan wij al een tijd op de wachtlijst, maar we kunnen de dienst nog niet gebruiken. Ook is het onduidelijk wanneer dit verandert.

DuckDuckGo heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het Email Protection voor iedereen, zonder wachtlijst, beschikbaar stelt. Gelukkig is wél duidelijk wat Email Protection precies doet. In deze workshop leggen we je uit hoe je je aanmeldt op de wachtlijst en hoe DuckDuckGo Email Protection je helpt om je huidige e-mail privacyvriendelijker te maken. Ook lees je waarom dat zo fijn is.

Wachtlijst

Je meldt je aan voor Email Protection door de DuckDuckGo-app te installeren op je Android- of iOS-apparaat. Open de app, klik op het menu en kies Instellingen. Veeg naar beneden en druk onder het tabblad Privacy op E-mailbescherming. Dit is de Email Protection-functie. Deze functie wordt nog aangeduid als bèta, wat dan ook de reden is dat DuckDuckGo een wachtlijst hanteert. Het bedrijf laat steeds meer gebruikers toe en optimaliseert de e-mailbescherming voordat de functie voor iedereen beschikbaar komt.

Op de E-mailbescherming-pagina zie je drie opties. Je kunt je inschrijven voor de privéwachtlijst, aangeven dat je al een aanmeldingscode hebt, of aangeven dat je al een Duck-adres hebt. Grote kans dat je nog geen code of e-mailadres hebt. In dat geval kies je de optie Schrijf je in voor de privéwachtlijst. Eén druk op de knop en je bent klaar. De DuckDuckGo-app onthoudt je aanmelding en geeft je een seintje als je de e-mailbescherming kunt gebruiken. Verwijder de DuckDuckGo-app daarom niet, want dan ben je je plaats op de wachtlijst kwijt.

E-mailadres aanmaken

Wat doet DuckDuckGo Email Protection precies? Kort gezegd haalt de gratis tool op het oog onzichtbare volgsoftware (trackers) uit e-mails die jij (ongevraagd) krijgt van bedrijven en andere afzenders. Waarom dat zo fijn is, lees je zo meteen. Eerst leggen we uit hoe de Email Protection werkt.

Wanneer DuckDuckGo je aanmelding op de wachtlijst verwerkt heeft, krijg je een link. Klik hierop en voltooi de stappen in het registratieproces, waarin het bedrijf uitlegt wat de Email Protection wel en niet doet. Zo slaat DuckDuckGo geen e-mails van je op en verzamelt het geen informatie over jou voor reclamedoeleinden. Dat laatste is iets wat veel bekende gratis e-maildiensten wel doen, maar wat slechts weinig mensen weten.

Als je akkoord gaat met de privacyvoorwaarden van DuckDuckGo kom je bij het leukste deel: het aanmaken van je eigen @duck.com-e-mailadres. Je e-mailadres moet tussen de drie en dertig letters en cijfers hebben. Omdat de Email Protection splinternieuw is, is er nog veel keuze uit e-mailadressen. Als je een beschikbaar e-mailadres hebt gekozen, geef je aan naar welk e-mailadres de @duck-e-mails moeten worden doorgestuurd. Vul hier je huidige e-mailadres in, bijvoorbeeld van Gmail, iCloud of Outlook. Controleer het ingevulde e-mailadres goed, want anders komen je e-mails niet (of bij iemand anders) aan. Na het bevestigen van de informatie, ben je klaar om aan de slag te gaan. Let erop dat @duck.com geen eigen e-mailomgeving heeft en je zelf ook geen e-mails kunt sturen naar bekenden.

©PXimport

Email Protection

Je kunt je @duck.com-e-mailadres wel invullen op websites. DuckDuckGo raadt met name aan om het e-mailadres te gebruiken als je je aanmeldt voor nieuwsbrieven en een bestelling plaatst bij een webwinkel. E-mails verschijnen met een minuut of twee vertraging in je normale inbox, bijvoorbeeld die van Gmail.

Bovenin de e-mail zie je een korte tekst van DuckDuckGo dat Email Protection trackers uit de e-mail heeft verwijderd. De tekst bevat een link, waarop je kunt klikken om te zien welke trackers er in de originele e-mail zaten. Vaak gaat het om trackers van de afzender, regelmatig aangevuld met trackers van derde partijen als Google en/of de nieuwsbriefdienst waarvan de afzender gebruikmaakt. Aan de e-mail zelf zie je niet dat er eventuele trackers zijn verwijderd. Goed om te weten is dat zeker niet elke e-mail een of meerdere trackers bevat. Er zijn genoeg bedrijven en andere organisaties die e-mails zonder volgsoftware sturen.

Privacy

Toch is het gebruik van DuckDuckGo’s Email Protection absoluut het overwegen waard. Een gerenommeerd onderzoek maakt duidelijk dat zeventig procent van de e-maillijsten trackers bevat. Die trackers zijn niet nodig voor de e-mail en voegen ook niets toe aan jouw gebruikservaring. 

Bedrijven stoppen trackers in hun e-mails om jouw e-mail- en internetervaring te kunnen volgen. Trackers die allemaal een klein deel van jouw internetgebruik vastleggen, worden door datareuzen als Google en Facebook gecombineerd om een zo compleet mogelijk advertentieprofiel van jou samen te stellen.

Hoe meer de bedrijven over jou weten, hoe relevantere advertenties ze jou kunnen voorschotelen. Relevantere reclames leveren partijen als Google meer geld op en zijn ook waardevoller voor bedrijven die jou iets willen verkopen. Zij betalen Google om hun advertenties te vertonen aan internetters die online zoeken naar hun producten en diensten.

Omdat DuckDuckGo Email Protection de trackers uit je e-mails haalt komen de betrokken partijen simpelweg veel minder over jou te weten. Dat vinden ze ongetwijfeld heel vervelend, maar voor jouw privacy is het een goede ontwikkeling.

Of Email Protection ook voorkomt of bedrijven zien of jij een e-mail hebt geopend en op een link hebt geklikt, is nog niet duidelijk. De ene testgebruiker laat bewijs zien van wel, waar een andere testgebruiker aantoont dat een nieuwsbriefplatform nog steeds ziet dat hij de e-mail heeft bekeken. 

Mogelijk werkt DuckDuckGo achter de schermen aan het optimaliseren van deze functie en werkt het straks wel in de definitieve versie van Email Protection. Dat zou interessant zijn omdat bedrijven dan niet meer weten of jij hun e-mails hebt geopend, en jou dus ook niet meer lukkraak kunnen e-mailen dat je een aanbieding misloopt.

©PXimport

Wachten waard

Hoewel op het moment van schrijven dus nog niet duidelijk is wanneer je DuckDuckGo Email Protection zonder uitnodiging kunt gebruiken, is de tool er een om naar uit te kijken. Email Protection helpt je om je huidige e-maildienst privacyvriendelijker te maken, gratis en op een gebruiksvriendelijke wijze. 

Wie zich – terecht – afvraagt hoe DuckDuckGo de dienst kosteloos kan aanbieden: het bedrijf verdient jaarlijks tientallen miljoenen euro’s door privacyvriendelijke advertenties in zijn DuckDuckGo-browser te tonen. Die browser staat los van de Email Protection, maar werkt er uiteraard wel goed mee samen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.