ID.nl logo
Deze plug-ins laten je nog productiever werken met Word
© Ilia Nesolenyi - stock.adobe.com
Huis

Deze plug-ins laten je nog productiever werken met Word

Ruim 1,2 miljard mensen gebruiken Microsoft Word dat met elke update veelzijdiger wordt. Met een groot aantal plug-ins zet je de tekstverwerker nog meer naar je hand. Je tilt er je schrijfproductiviteit mee naar een hoger niveau. We gaan in op enkele interessante invoegtoepassingen, waarbij onze voorkeur uitgaat naar de gratis uitbreidingen.

In dit artikel doen we een greep uit het aanbod plug-ins waarmee je tijd en moeite bespaart bij het werken aan Word-documenten:

  • Pexels
  • I Should Be Writing
  • Consistency Checker
  • Symbols and Characters
  • Bjorn's Word Cloud
  • Pro Word Cloud
  • PDF-filler
  • Music Snippet
  • ChatGPT
  • Emoji Keyboard
  • AI Detector Pro

Lees ook: Deze Chrome-extensies op basis van AI verhogen je productiviteit

Plug-ins zijn kleine programmaatjes gemaakt door derden die extra mogelijkheden aan Microsoft Office toevoegen. Net zoals Chrome plug-ins heeft, zijn er inmiddels meer dan tweeduizend Microsoft Office-invoegtoepassingen. Gelukkig heeft Microsoft ze in categorieën georganiseerd. We doen een greep uit het aanbod.

Pexels

Je wilt een project van rechtenvrije kwaliteitsfoto’s voorzien? Met de Pexels-invoegtoepassing komt er een extra knop in het tabblad Invoegen. Hiermee kun je rechtstreeks de beeldenbank Pexels benaderen. Fotografen stellen hun werk vrij ter beschikking op Pexels. De zoekmachine verschijnt in de rechterzijbalk. Daar vind je foto’s op basis van zoekwoorden of kleur. Alle hogeresolutiefoto’s mag je gratis gebruiken en het is zelfs niet nodig om de fotograaf te vermelden. Wanneer je een foto selecteert, kun je kiezen uit Large, Medium of Small.

Selecteer de gewenste resolutie van de afbeelding.

I Should Be Writing

Soms heb je voor een project een extra zetje nodig. Voor I Should Be Writing maak je eerst een account aan. Daarna meet deze tool voortdurend je output. De add-in houdt je schrijftijd bij en de hoeveelheid woorden die je hebt geschreven. Hiermee meet je je vooruitgang en weet je of je goed bezig bent.

Je kunt ook de competitie aangaan met anderen.

Schrijf begrijpelijk!

Dit boek leert je alles over schrijven op B1-niveau

Consistency Checker

Uiteraard gebruik je de ingebouwde spellingscontrole om spelfouten te ontdekken, maar soms gaat het eerder om inconsequenties. Met Consistency Checker heb je een extra paar ogen om foutjes te vinden in het gebruik van cijfers, koppeltekens en woordafbrekingen. Bij ons haalde hij uit de tekst woorden die we soms wel en dan weer niet tussen aanhalingstekens hadden gezet. Ook hadden we de ene keer ‘Gmail app’ en de andere keer ‘Gmail-app’ geschreven.

Vind de inconsequenties in je tekst.

Symbols and Characters

Een Oostenrijkse ontwikkelaar trakteert op een gratis plug-in om heel makkelijk symbolen en speciale tekens te vinden. Microsoft Word heeft zelf ook een interne functie om speciale tekens in te voegen, maar Symbols and Characters werkt veel eenvoudiger. Zo kun je werken met een zoekterm om bijvoorbeeld het copyright- of het yen-symbool te vinden. Daarnaast heeft het basisscherm categorieën als Currency, Arrows, Math, Circles en Emoticons. Ook kun je een taal selecteren, daarmee krijg je direct alle speciale lettertekens die in deze specifieke taal worden gebruikt.

Nooit meer zoeken naar speciale tekens in een andere taal.

Bjorn’s Word Cloud

Een woordenwolk geeft visueel het belang van bepaalde termen rond een thema weer. Bjorn’s Word Cloud mag je zeven dagen gratis gebruiken, daarna heb je je creditcard nodig. Met deze tool vraag je aan de hand van geselecteerde tekst een grafische weergave op. Daarmee creëer je een gewone woordenwolk, een weergave met cirkels en een weergave met vierkante vlakken. Bjorn’s Word Cloud heeft zelfs een 3D-weergave. Met deze plug-in kun je de tekst, de kleuren en zelfs de achtergrond tot in detail bepalen.

In plaats van een woordenwolk kun je ook een schijfweergave kiezen.

Pro Word Cloud

Wil je geen enkele cent uitgeven? Dan kom je met Pro Word Cloud aan je trekken. Deze invoegtoepassing genereert een klassieke woordenwolk op basis van de frequentie waarop de woorden in de tekst voorkomen. Termen die meer voorkomen, worden groter geplaatst dan woorden die minder vaak zijn gebruikt. Je kunt ook het lettertype, het kleurenschema en de grootte aanpassen. Klik op Create Word Cloud om een voorvertoning te zien. Daarna kun je de wolk op het klembord plaatsen en in het document plakken.

Met de gratis Pro Word Cloud maak je klassieke woordenwolken.

Invoegtoepassingen installeren Om een bepaalde invoegtoepassing te zoeken en te installeren ga je naar het tabblad Invoegen. Daar zie je de knop Invoegtoepassingen. In sommige versies van Word staat die knop in het tabblad Start. Als je op deze knop klikt, kom je in een pop-up met bovenaan Mijn invoegtoepassingen. Dat zijn de plug-ins die je al hebt geïnstalleerd. Door op zo’n invoegtoepassing te klikken, komt deze beschikbaar in de rechterzijbalk.

Onder Mijn invoegtoepassingen zie je de groep Populaire invoegtoepassingen en helemaal onderaan staat de knop +Meer invoegtoepassingen. Dat is de meest interessante weg om naar het volledige aanbod in de Store te gaan. Aan de linkerkant zie je diverse categorieën, zoals CRM, Documenten redigeren en Microsoft 365 gecertificeerd. Verder kun je het aanbod sorteren op Populariteit, Beoordeling, Naam en Releasedatum. Bij iedere plug-in staat een sterwaardering. Als je een invoegtoepassing uit dit artikel wilt proberen, typ je de naam in het zoekvak en druk je op Enter. Dubbelklik op de invoegtoepassing om deze aan het weergavevenster toe te voegen.

Als je filtert op Releasedatum kom je snel bij de nieuwste invoegtoepassingen.

PDF-filler

Word kan pdf-bestanden openen en bewerken, maar dat verloopt niet altijd vlekkeloos, omdat de regels kunnen afbreken. PDF-filler heeft een eigen editor waarmee je een invulbare en afdrukbare pdf opent vanuit OneDrive. Je kunt het bestand bewerken, ondertekenen en delen vanuit hetzelfde venster in Word. Je bespaart dus tijd, omdat je de bestanden niet hoeft te down- of te uploaden.

Bewerk de pdf’s die op OneDrive staan.

Music Snippet

Een jonge add-in is Music Snippet. De basisfunctie om partituurfragmenten te maken is gratis en kun je onbeperkt in tijd gebruiken. Als je de fragmenten wilt bewerken, opslaan in de bibliotheek of exporteren, en onbeperkte opslagruimte wilt hebben, moet je upgraden voor 19 euro. Zonder in te loggen, kun je dus geen muziek opslaan. Met deze tool voeg je fragmenten muziek toe aan het Word-document die je ook in de invoegtoepassing kunt beluisteren. In de Snippet-bibliotheek zitten al klassieke werken en het is mogelijk om die muziek te importeren.

Gebruik de toetsen om muziek te schijven.

Zelf muziek maken?

Een midi-keyboard sluit je aan op je pc

ChatGPT

Ghostwriter is een invoegtoepassing waarmee je in Word de opdracht kunt geven om vanuit de zijbalk tekst te genereren in een document. Nadat je de plug-in hebt geïnstalleerd kun je enkele opdrachten laten uitvoeren. Je moet je wel registreren. Een single product key kost 50 dollar. Bijzonder aan Ghostwriter zijn de mogelijkheden om de AI in te stellen. Je kiest een taal en een stijl. Zo kun je een academische tekst, een kritische tekst, een emotionele stijl of een andere stijl kiezen. Bovendien bepaal je ook de lengte van de tekst. Het is verder mogelijk om de inhoud af te stemmen op een bepaalde doelgroep. Daarna typ je zo nauwkeurig mogelijk de opdrachtprompt en krijg je binnen enkele seconden het resultaat.

Je kunt onder meer de lengte en de toon van je tekst aangeven.

Verwijderen Invoegtoepassingen installeren is kinderspel, toch kun je plug-ins die tegenvallen of die je nooit aanspreekt, beter verwijderen. Dat doe je door via Invoegtoepassingen naar +Meer invoegtoepassingen te gaan. Daar zie je bovenaan het tabblad Mijn invoegtoepassingen. Wanneer je met de muisaanwijzer over de naam van een add-on gaat, verschijnen er drie puntjes om de invoegtoepassing te beoordelen, om meer informatie over de plug-in te krijgen, of om de invoegtoepassing te verwijderen.

Plug-ins die je niet gebruikt, kun je beter verwijderen.

Emoji Keyboard

Met deze grappige gratis invoegtoepassing plaats je met één klik smileys voor verschillende emoties in je Word-document. Er zijn ook emoji voor onder meer dieren, voedsel, activiteiten en vervoer. Onderaan het deelvenster bepaal je hoe groot de emoji moet zijn. Je kunt het symbool afstemmen op de gebruikte tekstgrootte, daarnaast kun je afmetingen kiezen vanaf 16 tot 1024 pixels.

Bepaal hoe groot de emoji moet zijn.

AI Detector Pro

Ontvang je een tekst waarvan je vermoedt dat deze door AI is gemaakt? Open de invoegtoepassing AI Detector Pro en laat deze app de tekst scannen. Daarna lees je hoeveel procent van de tekst waarschijnlijk door ChatGPT of een andere AI is gegenereerd. Voor deze app moet je je ook registreren. De eerste drie rapporten zijn gratis, daarna kost een abonnement 13,99 dollar (ongeveer 13 euro) per maand waarbij je honderd rapporten mag opvragen. AI Detector Free geeft ook suggesties om de tekst aan te passen, zodat deze meer lijkt op het werk van iemand van vlees en bloed.

Inderdaad, we hebben deze tekst door AI laten genereren.

Watch on YouTube

 

 

▼ Volgende artikel
😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen
© Valeriia Lukashova
Huis

😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen

Iedereen die met Windows werkt, kent het wel: ineens een blauw scherm, en dan… niets meer. Het beruchte Blue Screen of Death (BSOD) hoort al sinds de jaren 90 bij Windows als pindakaas bij brood. Maar daar komt nu verandering in: het blauwe scherm gaat verdwijnen.

Het Blue Screen of Death bestaat al sinds de jaren 90. In Windows NT verscheen het voor het eerst in zijn bekende vorm: witte foutcodes op een felblauw vlak. De melding verscheen bij serieuze systeemfouten, vaak veroorzaakt door een kapotte driver of instabiele hardware. In latere versies kwamen er ook een verdrietige emoticon :( bij en, sinds 2016, een QR-code die naar een informatiepagina leidde. Hoewel er weinig dingen zo frustrerend zijn als een BSOD, is-ie ook handig: de foutmelding en STOP-code* die erop staan, kunnen je namelijk helpen om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Maar nu gaat het dus verdwijnen …
*Scrol naar beneden voor een overzicht met de meest voorkomende foutmeldingen/STOP-codes en hun betekenis.

©PXimport | Reshift Digital BV

Op zwart

Het is gelukkig iets minder dramatisch dan je denkt: Microsoft gaat het blauwe scherm vervangen door een zwarte variant. Het nieuwe ontwerp oogt rustiger, zonder QR-code of icoontjes, en toont direct de foutcode en de driver die mogelijk de oorzaak is. Handig voor wie het probleem wil opzoeken of oplossen.

De nieuwe interface is vanaf later deze zomer beschikbaar op alle computers die draaien op Windows 11 versie 24H2. Naast het zwarte scherm wordt ook het meldingsscherm dat je ziet bij onverwachte herstarts vernieuwd. Dat sluit beter aan op de rest van Windows 11, is overzichtelijker en verdwijnt vaak al binnen een paar seconden.

©Microsoft

Waarom deze verandering?

Volgens Microsoft draait het om duidelijkheid. Het scherm moet beter laten zien of het probleem in Windows zelf zit, of in een externe component. Dat scheelt tijd bij het zoeken naar de oorzaak. Zeker na de wereldwijde CrowdStrike-storing van vorig jaar – waarbij miljoenen computers vastliepen door een fout in beveiligingssoftware – wil Microsoft de foutafhandeling beter en sneller maken.

Quick Machine Recovery

Naast het nieuwe scherm introduceert Microsoft ook Quick Machine Recovery (QMR). Deze functie is bedoeld voor situaties waarin een pc helemaal niet meer opstart. Via de herstelomgeving van Windows kan het systeem dan automatisch reparaties uitvoeren, zonder dat je handmatig iets hoeft te doen of een expert hoeft in te schakelen.

QMR wordt later dit jaar beschikbaar op alle apparaten met Windows 11 versie 24H2. Op Home-edities staat het standaard aan. De functie wordt op dit moment al getest in het Beta Channel van het Windows Insider-programma, zodat Microsoft nog kan bijschaven waar nodig.

Wat merk jij ervan?

Voor de meeste mensen betekent dit vooral dat de foutmelding bij een crash er straks anders uitziet. Maar het belangrijkste verschil zit onder de motorkap: Windows toont duidelijker wat er misgaat en kan zichzelf sneller herstellen. In de volksmond zal er – denken wij – overigens weinig veranderen: Blue of Black, het zal een BSOD blijven.

Foutmeldingen en STOP-codes

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA STOP-code: 0x00000050 Windows probeert een deel van het geheugen te gebruiken dat niet beschikbaar is. Dit kan komen door kapot RAM-geheugen of problemen met de harde schijf.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x0000000A Een onderdeel van Windows probeerde iets te doen op een moment dat dat niet mocht. Meestal komt dit door foutieve drivers of hardwareproblemen.

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION STOP-code: 0x0000003B Een onderdeel van Windows veroorzaakt een fout tijdens een systeemtaak. Vaak door oude of conflicterende software of drivers.

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x000000D1 Een driver probeert iets te doen met geheugen op het verkeerde moment. Dit wordt vaak veroorzaakt door slechte of onjuiste drivers.

INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE STOP-code: 0x0000007B Windows kan bij het opstarten de schijf met systeembestanden niet bereiken. Oorzaak kan liggen in beschadigde bestanden of instellingen in het BIOS.

BAD_POOL_HEADER STOP-code: 0x00000019 Windows krijgt een fout in het geheugenbeheer. Dit kan komen door een slechte driver, hardwareproblemen of software die in de war raakt.

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED STOP-code: 0x0000007E Windows krijgt een fout in een systeemonderdeel. De boosdoener is meestal een verouderde of kapotte driver.

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR STOP-code: 0x00000124 Windows ontdekt een ernstige hardwarefout of probleem met stroom of temperatuur. Ook defecte systeembestanden kunnen dit veroorzaken.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME STOP-code: 0x000000ED Windows kan de opstartschijf niet goed lezen. Dit gebeurt meestal tijdens het opstarten van de computer.

▼ Volgende artikel
Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!
© gguy - stock.adobe.com
Huis

Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!

Vanaf 7 juli krijgt Google Gemini toegang tot apps als WhatsApp, Telefoon en Berichten – zelfs als je dat niet expliciet hebt aangezet. Wat betekent dat voor je privacy? En hoe voorkom je dat de AI méér weet dan jij wilt? Dit moet je weten voordat de verandering ingaat.

In dit artikel lees je:
  • Wat Gemini straks kan doen met apps als WhatsApp en Berichten
  • Waarom Google deze wijziging doorvoert
  • Hoe dit je privacy beïnvloedt (zelfs als je tracking hebt uitgeschakeld)
  • Hoe je zelf de toegang van Gemini kunt beperken
  • Wat deze stap zegt over de toekomst van AI op je telefoon

Googles AI-assistent Gemini wordt komende maand verweven met een aantal nogal essentiële apps op je Android-toestel. Denk aan Telefoon, Berichten en zelfs WhatsApp. Dat blijkt uit een e-mail die Google eind juni verstuurde naar gebruikers van Gemini, meldt de website Android Authority. De toon van die boodschap riep meteen vragen op: helpt Gemini je straks óók als je tracking hebt uitgeschakeld? En wat betekent dat voor je privacy?

Ook interessant: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Nieuwe Android-smartphone nodig?

Bekijk hier de allernieuwste modellen!

Vage communicatie zorgt voor onrust

In de e-mail staat dat Gemini binnenkort ondersteuning biedt bij basisfuncties zoals bellen en berichten versturen, óók als je de zogeheten Gemini Apps Activity uit hebt staan. Op papier klinkt dat als een handige extra, maar in de praktijk leidde het vooral tot verwarring. Want als Gemini kan helpen zonder dat die activiteit is ingeschakeld, betekent dat dan dat de AI toch nog steeds meeleest of gegevens opslaat?

De formulering was vaag, de impact onduidelijk, en aangezien onze privacy in combinatie met AI sowieso al een heet hangijzer is, ging het nieuws als een lopend vuurtje door de techcommunity. Al snel verschenen er bezorgde reacties op sociale media en in forums, waarin gebruikers zich afvroegen of ze straks ongemerkt data afstaan aan een AI-systeem dat ze zelf niet actief gebruiken.

©Andrea

Google stelt gerust, maar nuanceert niet alles

Gelukkig kwam Google snel met verduidelijking. De kernboodschap: al biedt Gemini straks hulp bij je apps, dat betekent níét dat je persoonlijke gegevens automatisch worden verzameld of opgeslagen. Als je Gemini Apps Activity uit hebt staan, worden je gesprekken niet opgeslagen, niet gebruikt om modellen te trainen en verdwijnen ze na korte tijd automatisch. De AI gebruikt die tijdelijke gegevens alleen om je direct te kunnen helpen, bijvoorbeeld als je zegt 'bel mama' of 'stuur een bericht naar Daan'.

Toch blijft er een nuance hangen. De toegang van Gemini tot deze apps wordt standaard ingeschakeld voor iedereen, tenzij je dat zelf dus actief uitschakelt. Dat betekent dat de AI wel degelijk macht krijgt over je telefoonfuncties, tenzij jij ingrijpt. En hoewel de data niet worden opgeslagen, is er technisch gezien wel sprake van toegang tot privé-interactie, al is het kortstondig en geanonimiseerd.

Ook interessant: Spraakberichten in WhatsApp lezen, zo werkt het

Gebruikers kunnen zelf de stekker eruit trekken

Voor wie zich niet prettig voelt bij deze mate van AI-integratie, is er goed nieuws: je kunt de toegang van Gemini tot je apps volledig intrekken. Dat doe je via de instellingen van de Gemini-app binnen Android of via de speciale webpagina gemini.google.com/apps. Daar bepaal je per app of je Gemini toestemming geeft om ermee te werken. Zet je die toegang uit, dan stopt de AI simpelweg met bellen, berichten sturen of andere app-interacties. Je behoudt dus altijd de controle – als je tenminste weet waar je moet kijken.

Wat belangrijk is om te onthouden: deze wijziging betekent niet dat Gemini een spion wordt op je telefoon. Het is eerder een uitbreiding van de Assistent-functie, zoals we die kennen van eerdere AI-integraties binnen Android. Maar doordat AI steeds meer verweven raakt met je dagelijkse digitale handelingen, is het goed om scherp te blijven op wat wel en niet wordt gedeeld.

©WEI ZHENG

Van slimme assistent naar app‑regisseur

De evolutie van Gemini laat zien waar het naartoe gaat met AI in Android: niet langer een slimme praatpaal in de marge, maar een behoorlijk dominante regisseur van je app-gebruik. Vergelijk het met Siri's vernieuwde integratie in iOS 18 of de opkomende app-functies in Android 16 – allemaal gericht op een AI die niet alleen antwoordt, maar ook handelt.

Die verschuiving is logisch, maar dwingt ontwikkelaars én gebruikers om na te denken over de ethiek van assistentie. Want hoe vriendelijk een AI ook oogt, als die steeds meer kan, moet je ook scherper kijken naar wat je precies weggeeft.

Wat betekent dat concreet voor jou?

Als gebruiker hoef je je voorlopig geen zorgen te maken dat Gemini heimelijk je gesprekken opslaat of meeluistert zonder toestemming. Maar het blijft belangrijk om je instellingen te checken, zeker nu de AI standaard meer bevoegdheden krijgt. De tools om die macht te beperken zijn er gelukkig, je moet ze alleen wel even opzoeken.

Wil je dus de voordelen van Gemini benutten zonder je privacy op het spel te zetten? Check dan vóór 7 juli je instellingen en bepaal zelf hoeveel zeggenschap je de AI geeft. Zo houd je het beste van twee werelden: slimme hulp, zonder ongewenste inmenging.

Check dit vóór 7 juli

Vanaf 7 juli activeert Google automatisch nieuwe functies in Gemini. Wil je niet dat de AI toegang krijgt tot apps als WhatsApp of Telefoon? Ga dan naar de instellingen van de Gemini-app of bezoek gemini.google.com/apps. Daar kun je per app zelf aangeven of Gemini ermee mag werken.