ID.nl logo
Deze apps heb je nodig in noodsituaties
© PXimport
Huis

Deze apps heb je nodig in noodsituaties

De smartphone wordt vaak vervloekt omdat we alleen nog maar naar het schermpje staren en daardoor veel minder in reallife sociaal bezig zijn. Daar zit wellicht een kern van waarheid in, maar je smartphone kan ook het ideale apparaat zijn als de nood aan de man is. Wij bespreken tien gratis apps die onmisbaar zijn in noodsituaties.

Tip 01: Medische informatie

Eigenlijk is Medische informatie geen app, maar een basisfunctie van je smartphone die nog steeds veel te weinig gebruikt wordt. Het maakt niet uit of je een Android-toestel hebt of een iPhone, beide besturingssystemen hebben de mogelijkheid om bepaalde informatie toe te voegen, zodat hulpverleners informatie hebben die het verschil kan betekenen tussen leven en dood, mocht het daarop aankomen.

Op je iPhone kun je deze informatie invoeren door te navigeren naar Instellingen en vervolgens naar Gezondheid. In dit menu vind je twee opties die van belang zijn, Gezondheidsprofiel en Medische ID. In Gezondheidsprofiel geef je informatie op zoals je naam, geboortedatum, bloedgroep, huidtype enzovoort. In Medische ID kun je aanvullende informatie kwijt, zoals eventuele aandoeningen die je hebt, wie je noodcontactpersoon is, en dergelijke. Zorg er wel voor dat Toon bij vergrendeling aan staat, zodat je toestel niet eerst ontgrendeld hoeft te worden. Bij Android is het iets minder uitgebreid, daar kun je alleen een noodcontactpersoon toevoegen. Zoals Android betaamd, moet je vaak zelf even zoeken waar je die informatie kwijt kunt. Bijvoorbeeld bij Contacten / Groepen / ICE - contacten bij nood. Klik op het plusteken om een contactpersoon toe te voegen, en selecteer de persoon die je wilt laten bellen wanneer er iets niet in orde is met jou.

Tip 02: Hoofdletsel Sport

Ongelukken kunnen overal gebeuren en letsel kun je overal oplopen. Toch is de kans dat je letsel oploopt wanneer je fanatiek aan het sporten bent een stukje groter dan wanneer je thuis op de bank zit te Netflixen. Daarom is deze app een must-have voor iedereen die op wat voor manier dan ook actief is in de sportwereld. De app Hoofdletsel Sport richt zich met name op hoofdletsel bij het sporten, omdat de zorg die daarbij verleend moet worden een stuk acuter is dan bij bijvoorbeeld een gebroken of gekneusde enkel. Wanneer er iemand met medische kennis in de buurt is, kun je die natuurlijk het beste zijn werk laten doen, maar is die persoon er niet, dan zul je zelf adequaat moeten handelen. Deze app helpt je daarbij aan de hand van een aantal vragen, zoals: is de sporter bij bewustzijn (geweest)? Heeft de sporter pijn aan nek of rug? Aan de hand van je antwoorden krijg je advies wat te doen. Uiteraard is al deze informatie ook gewoon online beschikbaar, maar het stapsgewijs beantwoorden van vragen helpt je snel en adequaat te kunnen reageren.

©PXimport

Hoe meer je van tevoren invult, hoe minder je hoeft te doen in geval van nood

-

Tip 03: ANWB Wegenwacht

©PXimport

Noodgevallen zijn natuurlijk niet altijd direct van levensbedreigende aard. Wanneer je onderweg bent en je auto stopt ermee, dan valt dat in sommige gevallen wel degelijk onder een noodgeval. En doorgaans is dat ook het moment dat je de Wegenwacht belt. In theorie is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om alle informatie die de Wegenwacht nodig heeft via de telefoon te verstrekken, maar veel eenvoudiger is het om dat te doen in de app die zij daarvoor ontwikkeld hebben, ANWB Wegenwacht Pechhulp.

Wanneer je de app installeert, krijg je meteen de vraag of je telefoonnummer en locatie gedeeld mag worden. We adviseren je dat te doen, zodat de Wegenwacht je in geval van nood snel kan bereiken én je locatie vast kan stellen. Vervolgens raden we je aan om ook alvast de gegevens van je voertuig in te voeren. Wanneer er dan daadwerkelijk iets aan de hand is, hoef je alleen nog maar aan te geven wát er precies stuk is, waarna de Wegenwacht dit kan combineren met de gegevens die je eerder al hebt ingevuld. Helaas is de dienst van de Wegenwacht zelf niet gratis.

Tip 04: HogeNood

Voordat we ons verder richten op incidenten die je gezondheid in gevaar kunnen brengen, willen we nog even niet-levensbedreigend noodgeval benoemen. Tenslotte is er maar weinig vervelender dan onderweg zijn en ineens heel erg nodig naar de wc moeten, maar geen idee hebben waar het dichtstbijzijnde toilet is. Met de app HogeNood hoef je je daar geen zorgen meer om te maken.

Het is dan wel onze gewoonte om apps geen toegang te geven tot onze locatie, maar bij dit soort apps is het gewoonweg noodzaak. Want wanneer de nood hoog is, wil je niet eerst nog je locatievoorzieningen aan hoeven zetten. Zodra je de app opstart, zie je direct waar je in de buurt een toilet kunt vinden. Daarbij zie je eerst de meest nuttige informatie, zoals de afstand, het soort toilet (man/vrouw/invalide) en of het toilet open is of niet (niet geheel onbelangrijk). Druk je op een toilet in kwestie, dan krijg je nog wat extra informatie te zien, zoals de kosten voor het doen van je boodschap.

©PXimport

Back-up, geen vervanging!

De apps die we in dit artikel bespreken, zijn superhandig en kunnen je daadwerkelijk redden als dat nodig is. Toch vinden we het belangrijk om te benadrukken dat deze apps als back-up bedoeld zijn, niet moet gaan zien als vervanging van andere belangrijke zaken. Kortom: probeer regelmatig dingen te lezen over reanimeren, volg een EHBO-cursus, meld mensen waar je heengaat, enzovoort. Het is heel fijn dat een app een redmiddel kan zijn, maar laten we ervoor zorgen dat het wel het laatste redmiddel is.

Tip 05: Reanimatie

Wordt er iemand getroffen door een hartstilstand, dan is het van levensbelang dat er iemand in de buurt is die hem of haar kan reanimeren. Het prettige aan deze app van de Hartstichting, Reanimatie, is dat men rekening heeft gehouden met twee situaties: de behoefte aan informatievoorziening in het algemeen, en de behoefte om snel te kunnen handelen. Je kunt deze app dus ook gebruiken als er niets aan de hand is, om alles te leren over reanimatietechnieken, op zoek te gaan naar cursussen op dit gebied enzovoort.

Voor de tweede situatie is er de knop Nu reanimeren, die wat ons betreft wel wat groter had gemogen. Met één druk op de knop zet je het volume van je toestel op de hoogste stand, waarna je aan de slag kunt met behulp van audio-instructies. Je hoeft dus niet naar je telefoonscherm te kijken en kunt je volledig richten op het reanimatieproces.

Tip: gebruikers klagen soms dat de app steeds crasht. Wij hadden daar geen last van, maar daar wil je uiteraard niet pas achter komen als je hem nodig hebt.

©PXimport

Als je echt in gevaar verkeert, heb je vaak geen tijd of ruimte om te bellen of appen

-

Tip 06: Rode Kruis EHBO

©PXimport

Er zijn uiteraard meer soorten letsel te bedenken dan een hartaanval, en ook dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de juiste hulp verleent om erger te voorkomen. Het Rode Kruis heeft daarom een app uitgebracht, Rode Kruis EHBO, vol met actuele (en voortdurend bijgewerkte) EHBO-instructies.

De indeling van de app is heel prettig, met bovenaan de meest dringende situaties die kunnen voorkomen (zoals hevig bloeden, bewusteloosheid, niet meer ademen en brandwonden) en daarnaast een zoekveld, zodat je ook kunt zoeken naar een andere situatie die zich op dat moment voordoet. Net als bij de app van de Hartstichting, kun je een audio-instructie inschakelen waarna je het toestel weg kunt leggen en vervolgens hulp kunt verlenen.

Let wel: als je toestel op stil staat, zal het geluid niet te horen zijn (dat klinkt logisch, maar de app van de Hartstichting negeert – terecht – je geluidsinstelling).

Tip 07: Circle of 6

Een smartphone is natuurlijk een ideaal apparaat om contact te zoeken met vrienden en familie wanneer je in de problemen zit. Maar zit je echt in gevaar, dan heb je daar meestal niet de tijd voor. Met deze situatie in het achterhoofd is de app Circle of 6 ontwikkeld. Je kunt hiermee in één klap de juiste mensen op de hoogte te stellen en je locatie delen.

Wanneer je de app opstart, heb je de mogelijkheid om zes contactpersonen toe te voegen. Drie is in principe ook genoeg, maar de makers adviseren om er echt zes toe te voegen. Wanneer je dit hebt gedaan, verschijnt er in het midden van de cirkel: Ask my circle to… Hier heb je drie opties: een berichtje sturen met de melding dat je opgehaald moet worden, een berichtje met de vraag of ze je even willen bellen en doen alsof je per direct nodig bent (handig tijdens mislukte dates), of een berichtje met de melding dat je dringend iemand moet spreken. Is er echt iets aan de hand, dan open je de app en kies je de voor dat moment relevante optie, waarna er direct hulp wordt ingeschakeld.

©PXimport

Hulp is niet alleen iets dat je zelf nodig hebt, hulp kun je ook verlenen

-

Tip 08: Be My Eyes

Hulp is natuurlijk niet alleen iets dat je zelf nodig hebt, hulp kun je ook verlenen. Wanneer je niets (meer) kunt zien, kan het leven behoorlijk lastig zijn. Blinden en slechtzienden weten zichzelf vaak veel beter te redden dan wij ons kunnen voorstellen, maar dan nog zijn er situaties waarin ook zij weleens hulp nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige situatie waarin een medicijn ingenomen of toegediend moet worden, maar de persoon in kwestie niet kan zien wat hij/zij vasthoudt.

Als er niemand in de buurt is om het aan te vragen, komt de smartphone goed van pas. Heb je de app Be My Eyes geïnstalleerd en heb je jezelf geregistreerd als iemand die hulp wil bieden, dan kan iemand die blind of slechtziend is contact zoeken wanneer dat ook maar nodig is. Er wordt hulp gevraagd aan personen die op dat moment beschikbaar zijn, en als je de oproep accepteert, kun je dus voor heel even iemands ogen zijn. Het is één van de meest innovatieve en sociale initiatieven op het gebied van hulp-apps die we tot nu toe hebben gezien, en je helpt er écht mensen mee uit de brand.

Tip 09: Family Locator

De functie Zoek mijn vrienden op een iPhone kun je gebruiken om uit te zoeken waar iemand op een bepaald moment is. Maar wanneer er iets ernstigs aan de hand is, wil je in één klap kunnen zien waar bijvoorbeeld je gezinsleden zich bevinden. Installeer dan de app Family Locator en voeg de personen toe die je graag wilt kunnen volgen (uiteraard moeten zij toestemming geven voordat je ze kunt volgen). Vervolgens verschijnen ze direct in beeld op een kaart. Je kunt nu zones invoeren die veilig en niet veilig zijn, en een melding krijgen wanneer bepaalde zones worden verlaten of betreden. Het werkt goed en overzichtelijk, maar we raden je wel aan de app alleen te gebruiken in geval van nood, want je wordt geheid paranoïde wanneer je de hele dag de locatie van je dierbaren in de gaten houdt.

Overigens is de app gratis, maar na een proefperiode van zeven dagen betaal je zo’n 54 euro per drie maanden (of 75 euro per jaar). Je moet dus echt wel iemand zijn die zich enorme zorgen maakt om die prijs te willen betalen.

©PXimport

Tip 10: COVID-19 Tracker

©PXimport

Op het moment van schrijven zitten we midden in de periode waarin het coronavirus vat heeft gekregen op ons land. We hebben geen idee hoe het met Corona gesteld is op het moment dat je dit blad onder ogen krijgt, wél weten we dat COVID-19 Tracker een fantastisch voorbeeld is van hoe technologie gebruikt kan worden om de risico’s te beperken in het geval van een lokale of, in dit geval, wereldwijde crisis. De app laat je op een kaart zien hoeveel besmette personen er zijn (zelf gemeld en gemeld door de Wereldgezondheidsorganisatie, ieder met een eigen kleur).

Dat is natuurlijk geen vrijbrief om lekker tussen die gebieden door te fietsen, maar wel een goede indicator om bepaalde gebieden te vermijden. We noemen deze app vooral als voorbeeld, bij elk nieuw virus verschijnt er wel een dergelijke tracker, je hoeft alleen maar op de naam van het virus in kwestie te zoeken. Goed om te zien is dat de informatie in ieder geval zeer up-to-date is, het aantal besmette personen, waaronder het aantal doden, klopte op het moment van schrijven precies met wat er enkele minuten eerder door het RIVM was doorgegeven.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro
© jon anders wiken
Huis

Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Waar je een paar jaar geleden nog de hoofdprijs betaalde voor een goede 65 inch smart-tv, zijn deze tv's nu al een stuk betaalbaarder. Wij vonden vijf exemplaren die voor minder dan 600 euro te koop zijn.

Een 65 inch 4K smart-tv is natuurlijk de ultieme televisie voor het kijken van series en films in de hoogste kwaliteit. Voordeel is verder ook dat je niet al te dicht op je scherm hoeft te zitten: voor een 65 inch televisie geldt een afstand vanaf zo'n drie tot drieënhalve meter. En dankzij de smart-functionaliteit heb je toegang tot tal van streamingdiensten. Wij bekeken de mooiste modellen die je voor minder dan 600 euro kunt kopen.

LG 65UR73006LA

Voor wie houdt van heldere beelden en natuurlijke kleuren is de LG 65UR73006LA.AEUQ een prima keuze. Het 4K-paneel met ondersteuning voor HDR10 en HLG laat films en series mooi uitkomen. Wat direct opvalt is het brede kijkhoekpaneel, zodat je vanuit elke hoek goed beeld hebt. Drie HDMI 2.1-poorten zijn aanwezig, handig voor bijvoorbeeld een spelcomputer of soundbar. Het geluid is degelijk, met 20 watt RMS, al kan een extra speaker geen kwaad. De televisie zelf is niet overdreven dik, ongeveer 57 mm, en draait op WebOS dat vlot en makkelijk werkt.

Besturingssysteem: WebOS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

TCL 65C655 Pro

Deze TCL 65C655 Pro is een goede keus als je graag series kijkt of een filmavond houdt. Dankzij de QLED-techniek komen de kleuren mooi tot leven en ook HDR10+ en Dolby Vision helpen mee voor extra diepte. Google TV zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de meeste (streaming-)apps van Netflix tot YouTube. Het geluid springt eruit: met 50 watt RMS en een ingebouwde subwoofer krijg je een stevig geluid. De tv zelf is daardoor wel een tikje dikker, zo’n 80 mm. Er zijn drie HDMI-poorten voor het aansluiten van extra apparaten.

Besturingssysteem: Google TV
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 50W

Hisense 65A7NQ

Ben je iemand die vooral van gemak houdt? De Hisense 65A7NQ biedt precies dat. De tv is simpel in gebruik, draait op het VIDAA-besturingssysteem en start razendsnel op. Met zijn 4K-beeld en ondersteuning voor Dolby Vision zie je mooie kleuren en scherpe beelden. Er zijn drie HDMI-poorten, voldoende voor al je apparaten. De tv heeft een redelijk slank ontwerp, ongeveer 80 mm dik. Het geluid van 20 watt RMS is prima voor dagelijks gebruik, al klinkt het met een soundbar net even beter.

Besturingssysteem: VIDAA U
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

Samsung QE65Q80DAT

Wat deze Samsung QE65Q80DAT meteen bijzonder maakt, is het strakke ontwerp en de Direct Full Array-achtergrondverlichting. Daardoor zijn de zwarttinten diep en het contrast sterk. De tv is heel geschikt voor wie sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Hij heeft vier HDMI 2.1-poorten en een krachtig geluid van 40 watt RMS, wat zorgt voor een volle klank bij films. Het scherm is vrij dun, met 54 mm, en draait op het vertrouwde Tizen-besturingssysteem dat soepel werkt.

Besturingssysteem: Tizen
Aantal HDMI-poorten
: 4
Audio-output (RMS)
: 40W

Philips 65PUS7609/12

Bij de Philips 65PUS7609/12 draait het om eenvoud en betaalbaarheid. De beeldkwaliteit is prima voor dagelijks gebruik, met 4K-resolutie en ondersteuning voor Dolby Atmos voor beter geluid. De tv werkt met Titan OS, dat simpel is en vlot laadt. Er zijn drie HDMI 2.1-poorten, genoeg om bijvoorbeeld een spelcomputer of extra box aan te sluiten. De tv is iets dikker dan sommige andere modellen, ongeveer 92 mm, en levert 20 watt RMS geluid. Philips is voor deze serie afgestapt van Google TV en levert de modellen nu met Titan OS.

Besturingssysteem: Titan OS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

▼ Volgende artikel
Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos
© ID.nl
Mobiliteit

Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

Ga je op vakantie met je camper of met de caravan? Dan wil je vooral ontspannen rijden, zonder zorgen over te lage viaducten, smalle haarspeldbochten of weggetjes waar je amper kunt keren. Toch gebruiken veel mensen nog steeds een standaard autonavigatie, terwijl die niet is afgestemd op de afmetingen en het rijgedrag van een groter of zwaarder voertuig. In dit artikel lees je wat campernavigatie anders doet – en waarom dat handig is.

📍 Wat het verschil is tussen gewone navigatie en campernavigatie 📍 Waarom standaard navigatie niet altijd geschikt is voor campers of caravans 📍 Welke problemen speciale campernavigatie voorkomt 📍 Welke extra functies campernavigatie biedt 📍 Wanneer campernavigatie echt nodig is 📍 Waar je op moet letten als je campernavigatie wilt kopen 📍 Waarom een groter scherm handig is in een camper

Lees ook: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

Een gewone navigatie – los toestel of via smartphone – is gebouwd voor personenauto's. Je voert een bestemming in, kiest eventueel tussen snelste of kortste route, en krijgt aanwijzingen gebaseerd op normale verkeersregels en gangbare voertuigafmetingen. Voor dagelijks gebruik werkt dat prima. Maar zodra je met een grote camper of een caravan op pad gaat, kom je al snel beperkingen tegen. Denk aan tunnels met een beperkte doorrijhoogte, wegen met maximale asdruk of gewichtslimiet, scherpe bochten in bergachtig gebied of dorpskernen waar je amper kunt keren of parkeren. Een standaard navigatie houdt daar geen rekening mee. Dat kan onderweg voor behoorlijk wat stress zorgen, of in het slechtste geval zelfs voor schade.

Wat doet campernavigatie anders?

Een speciaal campernavigatiesysteem is ontworpen met campers en auto's met aanhanger in gedachten. Je voert vooraf de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van je combinatie in. Op basis daarvan worden alleen routes getoond die ook echt geschikt zijn voor jouw voertuig. En dat maakt een wereld van verschil.

Zo vermijd je automatisch bruggen waar je niet onderdoor kunt, te smalle weggetjes in dorpjes of natuurgebieden, steile hellingen waar je niet comfortabel kunt rijden of keren en wegen waar een caravan officieel niet is toegestaan. Veel campernavigaties bieden ook aanvullende functies. Denk aan filters voor campings, servicepunten of camperplaatsen, kaarten die je offline kunt gebruiken in gebieden zonder bereik, weergave van hellingspercentages en scherpe bochten onderweg en waarschuwingen voor zijwind, milieuzones of tolwegen. Sommige systemen kun je zelfs koppelen aan een achteruitrijcamera, wat handig is bij parkeren of keren op krappe plekken.

Wat je bij campernavigatie ook vaak ziet: een groter scherm dan bij standaard modellen. Dat is geen luxe, maar een bewuste keuze. De zitpositie in een camper is meestal hoger en wat verder van het dashboard af. Een scherm van 7 inch of groter zorgt dan voor beter overzicht en leesbaarheid, zonder dat je moet turen of knijpen met je ogen. Zeker als je tijdens het rijden snel de kaart of de aanwijzingen wilt checken, is dat een voordeel.

©GARMIN International ©2022

Voorbeelden uit de praktijk

Stel: je rijdt met een camper door de Ardennen. De kortste route volgens je telefoon gaat dwars door een dorpje met een smal bruggetje en steile oprit. Een standaard navigatie stuurt je daar zonder waarschuwing heen. Een campernavigatie herkent de beperkingen en kiest een alternatieve route via een doorgaande weg, ook al is die iets langer. Of je rijdt in Zuid-Frankrijk met een caravan achter je auto. Je komt bij een tunnel waar voertuigen hoger dan 2,60 meter niet doorheen mogen. Een gewone navigatie weet dat niet – een campernavigatie voorkomt dit soort problemen.

Is het altijd nodig?

Als je met een compacte buscamper reist die nauwelijks groter is dan een gewone auto, heb je in de praktijk minder snel last van beperkingen. Maar zodra je camper langer of hoger is, of je met een flinke caravan rijdt, wordt specifieke navigatie al snel een stuk comfortabeler – en veiliger. Ook voor langere reizen of tochten buiten West-Europa is het verschil merkbaar. Niet elk land signaleert hoogte- of gewichtsbeperkingen even duidelijk. Dan is het prettig als je navigatie dat voor je bijhoudt.

Campernavigatie kopen? Hier moet je op letten

Niet elk navigatiesysteem voor campers biedt dezelfde functies. Let daarom goed op de specificaties voordat je iets aanschaft. Controleer of je de voertuigafmetingen (lengte, breedte, hoogte, gewicht) kunt invoeren. Alleen dan kan het systeem echt rekening houden met obstakels op de route. Kijk ook naar het kaartmateriaal: is het actueel en dekt het voldoende landen? Zeker als je buiten West-Europa reist, is dat belangrijk. Sommige modellen bieden gratis kaartupdates, anderen niet. Let daarnaast op of er specifieke camper-POI's in het systeem zitten, zoals camperplaatsen, servicestations of campings. Ook de gebruikersinterface speelt een rol: is het systeem vlot te bedienen, ook als je onderweg bent? En niet onbelangrijk: hoe groot is het scherm? Bij voorkeur is dat minstens 7 inch. Een groter scherm is niet alleen prettiger tijdens het rijden, maar maakt het ook makkelijker om in een oogopslag hellingen, bochten en alternatieven te overzien. Ten slotte: als je al een achteruitrijcamera hebt, controleer dan of deze te koppelen is aan het systeem. Dat maakt het manoeuvreren op een krappe camping een stuk makkelijker.

Fijne vakantie!

Een campernavigatie lijkt op het eerste gezicht misschien een extra uitgave, maar het levert je onderweg vooral rust en gemak op. Geen stress over bruggen, geen gedoe bij keren, en geen verrassingen bij tunnels of bergwegen. Zeker als je vaker met je camper of caravan op pad gaat, is het een investering die je reis een stuk comfortabeler en ontspannen maakt.

P.S. Ook handig als je vaak op pad bent:

Een compacte camping-wasmachine