Gratis software: De beste freeware van februari
Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.
Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.
Tip 01: Digitaliseren
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Het lijkt nog niet eens zo heel lang geleden dat die glimmende schijfjes toekomstmuziek leken. Maar inmiddels zijn cd’s hartstikke ouderwets, en luistert bijna iedereen naar muziek via Spotify, of heeft z’n favoriete nummers op z’n telefoon staan. Maar wat doe je met die cd’s die je altijd grijs draaide, maar die nu in een hoekje stof liggen te happen? Rippen! Met fre:ac kun je cd’s gemakkelijk omzetten in mp3-bestanden. Nadat je een cd hebt toegevoegd, zoekt het programma automatisch de naam van het album en de titels van de nummers op. Door op de play-knop te drukken, worden de nummers omgezet in het gewenste formaat (flac, mp3, mp4). Maar fre:ac kent nóg een trucje. Heb je al eerder je cd’s gedigitaliseerd in mp4 via bijvoorbeeld iTunes, dan kan free audio converter ze automatisch voor je omzetten in mp3’s.
Tip 02: Middel tegen vastlopers
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
De producten van Apple worden gezien als de meest gebruiksvriendelijke. Maar dat wil niet zeggen dat er niets mis kan gaan met een iPad of iPhone. Zo kan het voorkomen dat tijdens het updaten of synchroniseren van de telefoon of tablet het apparaat blijft hangen op een zwart scherm (recovery mode). Als resetten niet meer helpt, is er gelukkig nog Reiboot. Dit programma kan je vastgelopen iPhone of iPad weer tot leven wekken. De betaalde versie van Reiboot kent nog een handige mogelijkheid: je telefoon terugbrengen naar een oudere versie van het besturingssysteem. Handig als iOS11 toch niet bevalt of als de update het apparaat aanzienlijk trager heeft gemaakt.
©PXimport
Tip 03 Eerlijk delen
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Nerds (zoals wij) hebben vaak niet genoeg aan één pc, maar werken op meerdere computers tegelijk. Bijvoorbeeld een om te gamen en een ander voor de dagelijkse zaken als mailen. Het lastige daarbij is dat je vaak meerdere toetsenborden en muizen op je bureau hebt liggen. Heel eenvoudig en gemakkelijk is het schakelen van de ene naar de andere pc daardoor niet. Met Share Mouse kun je je muis en toetsenbord via je netwerk met de verschillende pc’s verbinden. Stel, je hebt rechts een Windows-computer staan, en links een MacBook. Heb je Share Mouse geïnstalleerd, dan kun je de muis gewoon van het ene scherm naar het andere bewegen en zo schakelen tussen Windows en MacOS. Het werkt naadloos en je kunt zelfs bestanden van het ene besturingssysteem naar het andere slepen.
Tip 04: Vrijheid
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Facebook, Twitter, Instagram, Flickr, Pinterest… Van hoeveel sociale netwerken ben jij allemaal lid? Het aantal vrienden is dan ook niet meer op twee handen te tellen, laat staan het aantal berichten dat jij voorbij ziet komen. Digi.me kan je een handje helpen. Het programma zet al je sociale kanalen overzichtelijk op een rij en brengt alle posts, likes en reacties bij elkaar, wat maakt dat het allemaal een stuk eenvoudiger te volgen is. Je kunt de posts ook ordenen op datum, contacten of service. Het enige wat je hoeft te doen om digi.me te gebruiken, is eenmalig inloggen bij al je accounts én je moet de beschikking hebben over een Dropbox-account (of er een aanmaken). Want om de data tussen al die platformen te delen, maakt digi.me gebruik van Dropbox. Het programma is niet alleen te gebruiken op Windows en Mac, maar ook beschikbaar als app voor Android en iOS.
©PXimport
Tip 05: Tot in de details
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
CPU-Z bestaat al een tijdje, maar het blijft een nuttig programma. Het geeft een zeer gedetailleerd overzicht van vrijwel alle hardware in je computer. Op die manier weet je niet alleen precies wat je aan boord hebt, maar ook of het functioneert. Handig als je wilt kijken wat precies het model van je moederbord is, als je bijvoorbeeld overweegt om een nieuwe processor te kopen. Of nuttig als je wilt checken of de processor niet te warm wordt en op welke snelheid het draait. CPU-Z is vooral een uitkomst voor mensen die zelf hun computer van nieuwe hardware willen voorzien of de processor willen overclocken.
Tip 06: Opstartlijst
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Vraag je je ook weleens af waarom het opstarten van Windows zo lang duurt? Het besturingssysteem voert op de achtergrond allerlei taken uit die het nodig acht om de pc zonder problemen op te starten. Het probleem is dat het dus niet inzichtelijk is en je niet kunt bepalen of het allemaal wel echt nodig is. Autoruns kan je dat inzicht wel bieden. Echter, heel gebruiksvriendelijk is het niet. Nadat je het programma hebt gedownload, uitgepakt en de juiste versie gestart hebt, gaat Autoruns direct je pc scannen. In een ellenlange waslijst krijg je vervolgens te zien welke programma’s en drivers tijdens het opstarten worden aangezwengeld. Door gebruik te maken van de categorieën boven aan het programma, wordt de lijst iets overzichtelijker. Zie je er iets tussen staan wat écht niet meteen hoeft te worden opgestart als je je pc aan zet, haal dan het vinkje voor het programma weg.
©PXimport
Tip 07: Deel je internet
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Je hebt van die momenten dat het nodig is om je internetverbinding even te delen. Bijvoorbeeld omdat de databundel van je mobiel op is, of omdat je internet wilt delen met vrienden in een hotel. Baidu Hotspot is een van de gemakkelijkste manieren om zoiets voor elkaar te krijgen. Het programma scant tijdens het opstarten naar de beschikbare hardware en maakt meteen een wifi-hotspot aan. Het maakt daarbij gebruik van WPA2 PSK. Zodra je vrienden contact maken met het netwerk, kun je zien wie er op het netwerk zitten en hoe lang ze er al gebruik van maken. Het is ook mogelijk om bestanden over en weer te sturen. En vind je dat je vrienden lang genoeg van jouw verbinding gesnoept hebben, dan kun je ze gewoon blokkeren.
Tip 08: Printen op afstand
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Heb je weleens geprobeerd om contact te maken met een netwerkprinter? Het is een gedoe van jewelste. PrinterShare zorgt ervoor dat het allemaal automatisch verloopt. En het programma maakt niet alleen het delen van een printer binnen je eigen netwerk mogelijk, je kunt er ook printers mee delen op internet. Nadat je de software hebt geïnstalleerd, detecteert het vanzelf de beschikbare printers. Je hoeft alleen maar op Delen te klikken om de machine beschikbaar te maken. Wil je de printer online delen, dan moet je je eerst even (gratis) registreren. Het is ook mogelijk om een printer te delen met een mobieltje of tablet, maar daarvoor moet je betalen.
Tip 09: Instructievideo
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Wanneer je aan iemand wil uitleggen hoe iets werkt, kan het nuttig zijn om daar beeld bij te hebben. Screen Recorder is een uitkomst. Het programma geeft in een duidelijk menu een paar opties weer. Zo kun je een screenshot maken of een video van wat u op het scherm doet. Het programma kan het hele scherm opnemen, of een specifiek deel als je dat wenst. Tijdens de opname kun je audio opnemen van een microfoon – handig als je instructies wilt inspreken – of de beelden van je webcam toevoegen. Ook kun je live tekst of tekeningen toevoegen. De gratis versie laat het helaas niet toe meer dan vijf minuten op te nemen. Ben je langer bezig om iets duidelijk te maken, dan moet je 30 euro betalen.
©PXimport
Gevaarlijk?
Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwingen van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com (dat doen wij ook). Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico of met een overijverig beveiligingsprogramma.
Niet te snel klikken
We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en ‘zomaar’ aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette benaming is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor een geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.
©PXimport