ID.nl logo
De 25 gaafste producten van IFA 2016
© PXimport
Huis

De 25 gaafste producten van IFA 2016

De IFA-beurs in Berlijn was zoals altijd weer een verzameling van bizarre en gave gadgets. Om wat duidelijkheid te scheppen in de chaos maakte Computer!Totaal samen met PCM en Computer Idee een hotlist van 25 eye-catching products op IFA 2016. Dit zijn de genomineerden!

LG OLED65G6V OLED TV

LG zet vol in op beeldkwaliteit met hun volgende generatie smart-tv's. HDR en natuurlijk een 4K-resolutie zijn aanwezig. Maar vooral het oled-schermpaneel is ongeëvenaard. De

was voor LG de ultieme manier om met de beeldkwaliteit te pronken. Lees ook: De vreemdste gadgets van IFA 2016.

Release: 65" reeds beschikbaar, 77" verschijnt binnenkort

Prijs: vanaf 7000 euro

©CIDimport

Xtorm B2 Discover (XB202)

De Discover-powerbank van het Nederlandse Xtorm heeft een enorme capaciteit van 17.000 Mah. Handig zijn de USB-C-poort en Quick Charge 3.0-ondersteuning voor sneller en eenvoudiger opladen.

Release: eind oktober

Prijs: 79 euro

©CIDimport

Sony Xperia X Compact

Sony is al jaren de enige fabrikant die kleine Android-smartphones met krachtige hardware uitbrengt. De nieuwste Xperia X Compact maakt indruk met zijn 4,6 inch HD-scherm en uitstekende 23 megapixel camera.

Release: begin september

Prijs: 449 euro

©CIDimport

Huawei Nova

De Nova-smartphone combineert een stijlvolle metalen behuizing met vlotte specificaties en 8 megapixel selfiecamera. Deze heeft bovendien allerlei filters, waardoor de 5 inch telefoon ideaal is voor wie er graag goed uitziet.

Release: begin oktober

Prijs: 399 euro

©CIDimport

AVM Fritz!Box 4040

Naar aanleiding van zijn voorganger, de Fritz!Box 4020 hadden we (en vooral hardware-specialist Jeroen Boer) flink commentaar. Kort gezegd: wifi en netwerkpoorten te traag. AVM heeft al die kritiekpunten in de 4040 aangepast en de prijs is scherp gebleven. Dit is de ideale upgrade-router of repeater. Wij noemen hem overigens intern de Jeroen Boer-router.

Release: oktober

Prijs: 89 euro

©CIDimport

Jimu Inventor Kit

Ubtech heeft een sets gemaakt waarmee je zelfprogrammeerbare robots kunt maken. De inventor-kit biedt onderdelen voor 6 voorbeeld-karakters maar je kunt ook zelf aan het knutselen gaan. Superleuk en leerzaam!

Release: per direct

Prijs: rond de 400 dollar

©CIDimport

Creative SoundBlasterX Katana

De Katana is een soundbar voor bij je gaming-pc of -laptop. Hij heeft lekker veel aansluitmogelijkheden, de geluidskwaliteit is behoorlijk en voor de liefhebbers kun je er een RGB-lichtshow mee maken.

Release: november

Prijs: 299 euro

©CIDimport

Teufel Mediadeck

Goed geluid bij je pc zonder dat je een hele set aan speakers bij je pc moet zetten? Teufel liet op de IFA het Mediadeck zien. Krachtig geluid dat je direct onder je monitor neerzet.

Release: Direct beschikbaar

Prijs: 399 euro

©CIDimport

Lenovo Yoga Book Touch

Of het praktisch is, daar kun je over discussiëren. Maar uniek is de Yoga Book Touch van Lenovo in ieder geval wel. In plaats van een fysiek toetsenbord heeft de Yoga een touchpad waar je op kunt scrollen en tekenen, óf juist een toetsenbord op kunt projecteren. Dat ziet er uniek uit!

Release: nog niet bekend

Prijs: rond de 500 euro

©CIDimport

Garmin Fenix Chronos

Deze smartwatch heeft een luxe ontwerp dat nauwelijks verraadt dat hij bedoeld is voor sporters. Volgestopt met sensoren en met een waterdichte behuizing kan de Fenix Chronos overal voor worden gebruikt. Je haalt alles uit het horloge door Garmin’s Connect IQ-app op je telefoon te installeren.

Release: september

Prijs: vanaf 900 euro

©CIDimport

TomTom VIO

Een navigatiesysteem voor scooters, afkomstig van (niet helemaal verrassend) TomTom. De VIO heeft een weerbestendig ontwerp, rond scherm en toont flitsermeldingen, inkomende oproepen en waarschuwingen als je te hard rijdt. De verbinding gaat via bluetooth en een app.

Release: beschikbaar

Prijs: 170 euro

©CIDimport

Ockel 3 (Sirius A)

Het Nederlandse Ockel komt met zijn nieuwste mini-pc: de Sirius A. Deze is vertrouwd compact, maar bevat prima hardware en een 6 inch scherm. Je kan zelf kiezen of je hem met of zonder Windows 10 wilt.

Release: nog niet bekend

Prijs: nog niet bekend

©CIDimport

ASUS Zenbook 3

De fraaie Zenbook-serie van ASUS wordt uitgebreid met de Zenbook 3. Deze 12.5 inch Ultrabook heeft een metalen behuizing die qua afmetingen vergelijkbaar is met Apple’s Macbook. Er zit minimaal een Intel Core i5 met 4GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte in.

Release: vierde kwartaal

Prijs: waarschijnlijk vanaf 999 euro

©CIDimport

Samsung HW-K950 soundbar

Als je echt goed geluid bij je tv wil, is de HW-K950 een aanrader. De soundbar heeft een 5.1.4 kanaalsysteem met 15 speakers, die weer verdeeld zijn in drie groepen. Via Bluetooth, Wifi en de Multiroom-app kun je je eigen muziek streamen.

Release: september

Prijs: 1299 euro

©CIDimport

3Doodler Pro

De gaafste 3D-objecten maak je met de 3Doodler Pro. De uiterst precieze pen is bedoeld voor professionals als architecten en ontwerpers, en heeft een ingebouwde ventilator. Hij wordt geleverd met diverse accessoires.

Release: begin oktober

Prijs: 250 euro

©CIDimport

Philips 901f 4K UHD OLED TV

De mooiste tv van de IFA is zonder twijfel van Philips. Het 901f-paradepaardje heeft een 55 inch OLED-scherm met HDR-technologie, 4K-resolutie én Ambilight. Daarnaast is hij voorzien van een 6.1-speakersysteem van Dolby en het Android TV-besturingssysteem.

Release: begin november

Prijs: rond de 3500 euro

©CIDimport

Netgear Orbi

De stijlvolle Orbi belooft volledige wifi-dekking in het hele huis. De kit bestaat uit een router en satelliet, en is voorzien van de laatste snufjes. Door de automatische updates ben je bovendien altijd up-to-date.

Release: nog onbekend

Prijs: 430 euro

©CIDimport

Misfit Ray

De Misfit Ray is een fraaie activity-tracker die niet per se om je pols hoeft te zitten, maar ook als ketting of armband gedragen kan worden. Hij werkt eenvoudig, is waterdicht en heeft een accuduur van zes maanden. Je vergeet bijna dat je hem omhebt.

Release: Beschikbaar

Prijs: 99 euro

©CIDimport

Philips Hue White Ambiance GU10 spot

Philips Hue heeft zowel witte als kleurenversies beschikbaar van de GU10-spots. Maar wil je een beetje gezelliger kleur wit in je kamer, dan wordt het lastig. Dat duurt niet lang meer want de White Ambiance versie van de GU10 komt eraan. Eindelijk al die halogeenspotjes vervangen!

Release: November

Prijs: vanaf 55 euro

©CIDimport

Epson EcoTank ET-3600

Epsons nieuwste EcoTank-printer biedt veel gebruiksgemak en een lage prijs per pagina. Volgens eigen opgave kosten 400 pagina’s slechts een euro en met de meegeleverde inkt kun je 11.000 printjes in zwart en kleur afdrukken. Wifi is standaard evenals dubbelzijdig afdrukken.

Release: september

Prijs: 449 euro

©CIDimport

Acer Swift 7

De dunste laptop ter wereld is (voor zolang het duurt) de Swift 7 van Acer. Hij meet slechts 9.98 millimeter, weegt 1,1 kilo en heeft een 13,3 inch Full-HD scherm. De laptop is een genot voor het oog en een goede keuze voor bijvoorbeeld forenzen.

Release: oktober

Prijs: vanaf 1199 euro

©CIDimport

Devolo Gigagate

Het starterpack van de Gigagate bestaat uit een basisstation en een satelliet, die een maximale overdrachtssnelheid van 2 Gbit/s bieden. Er zijn vier gelijktijdige Wifi-verbindingen op de 5Ghz-frequentieband mogelijk, met heel veel extra opties.

Release: begin 2017

Prijs: 230 euro

©CIDimport

Mydlink Home Smart Power Strip

Dit stekkerblok met vier aansluitingen ondersteunt Wifi en is te bedienen via een app. Zo kun je elke aansluiting individueel aan- of uitzetten, een timer geven en het energieverbruik bekijken. Door de stekkerdoos aan andere mydlink Home-apparaten te koppelen, ontstaan er meer mogelijkheden.

Release: vierde kwartaal

Prijs: nog onbekend

©CIDimport

Yamaha YSP-2700 soundbar

Yamaha was beslist niet de eerste met een streaming-audio systeem, maar nu het beschikbaar is pakt het merk het meteen goed aan. In bijna alle nieuwe apparaten vind je MusicCast waardoor het meteen mogelijk is om muziek te streamen door diverse ruimtes.

Release: beschikbaar

Prijs: 999 euro

©CIDimport

Harman Omni+ speakers

De opvolgers van de Omni-lijn beschikken allemaal over ingebouwde Google Cast-functionaliteit dus je zit niet vast aan een eigen systeem. Aantikken en spelen maar. De geluidskwaliteit is prima en de Omi 50+ is zelfs als draagbare speaker te gebruiken.

Release: vierde kwartaal

Prijs: vanaf 250 euro

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.