De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

© PXimport

De 15 leukste apps voor leergierige kinderen

Geplaatst: 24 oktober 2016 - 03:01

Aangepast: 14 december 2022 - 14:42

Dirk Schoofs

Natuurlijk zullen kinderen beter leren wanneer hun ouders regelmatig helpen. Toch kan ouderlijke aandacht nooit de creatieve manier evenaren waarop jongeren worden uitgedaagd door leerapps. Wanneer zoon- of dochterlief vraagt om samen rekensommen te oefenen, is er dus altijd een excuus: “Goh lieverd, neem even de tablet, want papa is verschrikkelijk dom.”

Gecontroleerde vrijheid

1 Prins Bof en de magie van leren lezen (iOS, € 3,99)

Leren lezen, het blijft een magische ervaring. Letters vormen woorden, woorden vormen begrippen en begrippen vormen een verhaal. In deze app luistert je kind naar het verhaal van de kleine prins Bof, die dankzij zij een oom, die fakir is, op magische wijze leert lezen. Je kind herkent letters in sterren of ontdekt een magische spiegel met zwevende kaarsen waarmee het nieuwe woorden samenstelt. Kinderen tussen 5 en 7 jaar zullen spelenderwijs letters herkennen, zowel op zicht als op gehoor. De app gebruikt de methode van ‘hakken en plakken’ en leert klankzuivere woorden te schrijven. Voor je het beseft kan je spruit zelfstandig een eenvoudig verhaaltje lezen. Lees ook: Dr. Panda is de grootste mobiele kindervriend.

De uiteindelijke beloning is dat je kind zelf een verhaal kan lezen.

© PXimport

2 Rekentuin (Webapp, familielicentie € 3,30)

Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, breuken, tellen: het blijft een kwestie van oefenen en nog eens oefenen. Daarom biedt dit online rekenoefenprogramma ruim 20.000 opgaven. Rekentuin bevat naast kale rekenoefeningen vooral veel spelletjes om de dagelijkse oefensessie naar ‘meer’ te laten smaken. Er zijn ook zogenaamde redactieopgaven, waarbij de rekenoefeningen zijn verpakt in een verhaalcontext. Rekentuin is geschikt voor alle leeftijden en niveaus, maar door de vormgeving voelen vooral jonge kinderen zich aangesproken. Elke speler krijgt in zijn tuin een score die aangeeft hoeveel opgaven er al worden beheerst. Een score van 10 betekent bijvoorbeeld dat de speler alle opgaven juist heeft.

3 Scratch (iOS, gratis)

Hoe lollig kunnen leerapps zijn! Het vak programmeren wordt niet in de basisschool gegeven, maar Scratch bewijst dat het wel degelijk leerrijk en verslavend kan zijn. In deze gratis app laat je figuurtjes dingen doen door met blokjes acties aan te duiden. Blauwe blokjes zetten beweging in gang, groene blokjes voegen audio toe en met oranje blokjes geef je aan hoe vaak iets moet gebeuren. Sommige combinaties laat je in een lus draaien en soms laat je acties samenlopen. Voor je er erg in hebt, kom je spelenderwijs tot complexe resultaten.

Met Scratch leren kinderen programmeren en vooruitdenken.

© PXimport

4 Topo Nederland HD (Android en iOS, € 3,99)

Kinderen van de basisschool leren met dit aardrijkskundespel de topografie van Nederland kennen. Stap in het vliegtuig en verken de provincies, grote steden en bezienswaardigheden. Dit keer gaat het niet om een afgezaagde quiz, maar wordt een leeromgeving met drie spelvormen aangeboden. Topo Nederland werkt op drie moeilijkheidsniveaus. In de oefenmodus verbeter je je kennis zonder dat er tijdsdruk op staat. In de tijdsrace vlieg je in een race tegen de klok naar zo veel mogelijk bestemmingen, waarbij elk goed antwoord extra tijd oplevert. Het derde moeilijkheidsniveau bestaat uit een reeks meerkeuzevragen. De app wordt regelmatig vernieuwd, en er zijn ook versies zoals Topo Europa, Topo België, Topo USA, Topo Duitsland, enzovoort.

5 Planetenreis (iOS, € 0,99)

Welk kind is niet gefascineerd door de sterren en planeten? In Planetenreis trekt de speler op een spannende ontdekkingsreis langs alle planeten en moet hij voorwerpen verzamelen om verder te kunnen in het zonnestelsel. Zo moet hij bijvoorbeeld op zoek naar een hitteschild om Mercurius te kunnen bezoeken, een planeet die dicht bij de zon staat. Tijdens het spel krijg je informatie over de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. De app oogt leuk, alsof alles is geboetseerd. Bovendien kun je op meerdere plekken in het spel een encyclopedie raadplegen met informatie over ons zonnestelsel.

Op iedere planeet moet je een probleem oplossen.

© PXimport

6 Human Resource Machine (Windows, iOS, macOS, €4,99 / € 9,99)

Human Resource Machine is een verslavend spel voor kleine nerds vanaf het vijfde leerjaar. In het begin denken ze dat het om een puzzelgame gaat, maar in feite leren kinderen hiermee programmeren. De speler moet de werknemers van zijn kantoor bepaalde handelingen laten uitvoeren en zo het werkproces automatiseren. Het gaat er simpelweg om dat de pakketjes van de inbox naar de uitbox worden gebracht. Dit vergt steeds meer logisch en wiskundig denkwerk. Laat je niet verrassen door de eenvoudige opzet. Deze app heeft zeker in het begin wel wat ouderlijke assistentie nodig, en de uitdagingen worden al snel moeilijk.

7 HiveLife (Android, iOS, gratis)

Jonge natuurvrienden leren in HiveLive over hommels, zweefvliegen, zandbijen, honingbijen en wespen. Het gratis spel, dat uitkwam ter gelegenheid van de ‘Week van de bij’, ziet er erg mooi uit. Op de tablet zien kinderen de wereld door de ogen van de bij. In het spel zitten 20 minigames, zoals een quiz, een doolhof, memory en een spelletje waarin larven moeten worden gevangen. Bovendien is er een multiplayermodus waarmee je vanaf maximaal zes tablets tegen elkaar kunt spelen. Leuk is dat alle uitleg in audio is te horen. Bovendien heeft het spel geen vast scenario, zodat het iedere keer weer een andere belevenis biedt.

Nadat je een nieuwe hoofdfiguur hebt gekozen, leer je het insect beter kennen.

© PXimport

8 Rekenrenner HD (iOS, € 1,99)

Je zult zien dat jonge kinderen door RekenRenner of Meerkath Math HD sneller kunnen rekenen. Door die snelheid op te drijven, leren ze sommen te automatiseren. In de gratis versie kunnen ze optelsommen oefenen tot 100. De betaalde versie biedt bovendien acht minigames waarin de vier hoofdbewerkingen centraal staan. De app ziet er speels en leuk uit. Bovendien zijn de spelletjes van korte duur, zodat ze niet gaan vervelen. Natuurlijk zijn kinderen soms ontgoocheld als ze de race niet hebben gewonnen. Ze zien dan echter wel hoe hun persoonlijke progressiebalkje is gegroeid, zodat ze toch weer gemotiveerd zijn voor een volgend spel.

9 Taalzee (Webapp, 1 licentie € 3,30 per niveau)

Om online Nederlands te oefenen, biedt Taalzee diverse soorten adaptieve spellen. Het systeem, dat zich aanpast aan het niveau van de leerling, is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam. Je kunt als ouder of leraar ook aangeven welke spellen het kind kan spelen en op welke domeinen hij moet oefenen: flitsen, dictee, zinsontleding, woordenschat, werkwoorden, spelling of lezen. Taalzee is bedoeld voor spelers van 4 tot en met 18 jaar. De app draait online, wat betekent dat je continu een internetverbinding nodig hebt. De rapportage die de app genereert geeft inzicht in de zwakke en sterke punten van de deelnemer.

De moeilijkheidsgraad past zich aan het niveau van het kind aan.

© PXimport

10 Spel van de Gouden Eeuw (macOS, Windows, Android, iOS, gratis)

Je leeft in het jaar 1594, bent een beginnend koopman in Amsterdam en met je eigen geld en het krediet van anderen kun je, als je het slim aanpakt, erg rijk worden. Helaas raak je ook makkelijk bankroet als je te veel risico neemt of niet goed op je geld past. Deze serious game is gebaseerd op historisch onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de geschiedenis van Amsterdam rond 1600. Al met al duurt het ongeveer anderhalf uur om het spel uit te spelen. Door de moeilijkheidsgraad te verhogen, maak je het uiteraard lastiger om in de volgende ronde stinkend rijk te worden.

11 Actionbound (Android, iOS, webapp, gratis)

Organiseer een stadsrally, zoektocht of leerwandeling met ActionBound. Aan de hand van de gps-functie van je mobiele apparaat stippel je een route uit, en op diverse locaties geef je de deelnemers een opdracht mee. Je kunt bijvoorbeeld quizvragen maken, een QR-code plaatsen of toernooitjes en missies opzetten. Er zijn genoeg spelelementen voor wie leuke buitenopdrachten wil organiseren. Erg bijzonder is dat je via Actionbound ook gps-zoektochten kunt volgen die anderen ooit hebben gepubliceerd. Van iedere tocht wordt per deelnemer een score bijgehouden, terwijl iedere deelnemer op zijn beurt een waardering voor de betreffende tocht kan plaatsen.

12 AppWijs Biologie (iOS en Android, € 0,99 per leerjaar)

Heeft je kind bij zijn rapport te horen gekregen dat hij zwak is in biologie? Met AppWijs Biologie kun je zijn kennis bijspijkeren. AppWijs Biologie bevat meer dan 3.300 meerkeuzevragen en ruim 500 afbeeldingen. Bovendien staat bij iedere vraag uitleg, zodat jongeren ook leren waarom ze iets fout hebben gedaan. De scholier krijgt steeds andere vragen, in een wisselende volgorde. De app is gemaakt door leraren biologie uit Nederland, maar de inhoud van het materiaal komt ook overeen met de Vlaamse leerweg. Het oefenleerjaar is gratis, maar voor leerjaar 1 tot en met 4 moet je steeds 99 cent betalen.

13 Wozzol (Android, Web app, gratis)

Wozzol maakt het leren van woordjes in een vreemde taal leuker en makkelijker. Het programma is gemaakt voor het vergroten van de woordenschat in Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools, Latijn en Oudgrieks. De woordenlijsten zijn zelfs te downloaden, in de vorm van als flitskaarten (flashcards) die je kunt afdrukken. Wozzol heeft veel aandacht voor de motivatie. Het Wozzol-poppetje helpt je met leren, bepaalt welke woorden je vandaag leert en rekent erop dat je hem niet teleurstelt. Het systeem houdt bij welke woorden je kent en wanneer je ze vergeet. Bovendien geeft Wozzol kennispunten, voor elke dag dat je een nieuw woord leert.

Je kunt je eigen woordenlijsten ook delen met anderen.

© PXimport

14 Vidra (iOS, gratis)

Installeer Vidra op een iPhone of iPad, laat jongeren naar het demofilmpje kijken en wacht af. Wedden dat het jonge volkje uren zoet is en voor de dag komt met heerlijke uitlegvideo’s? Vidra maakt het makkelijk om instructievideo’s samen te stellen op basis van slides met vormen, tekst en foto’s. Ondertussen neemt de gebruiker zijn eigen stem op en voegt hij achtergronddeuntjes toe. Door de uitgewerkte thema’s ziet het resultaat er erg goed uit, zodat jongeren apetrots zijn en hun projecten vanuit de app op YouTube willen publiceren. Vidra is gratis, maar bevat een in-app aankoopmogelijkheid van extra features.

Vidra is gemaakt om pittige instructievideo’s te publiceren op YouTube.

© PXimport

15 My Life as a Refugee (iOS, Android, gratis)

De vluchtelingenproblematiek is een heikel actueel thema dat niemand onberoerd raakt. Moeten we ze wel of niet toelaten? Wanneer wel en wanneer niet? My Life as a Refugee draait om inleving. De app is Engelstalig en grafisch niet heel sterk. Hij brengt echter wel inzicht en begrip bij voor de situatie die vluchtelingen doormaken voordat ze voet op Europese bodem zetten. Jongeren kiezen een personage en bepalen steeds welke keuze de keuze maakt. Neem je je broertje wel of niet mee? Sluit je aan bij andere vluchtelingen, of niet?

0,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten