ID.nl logo
Huis

De 10 grootste hacks

We zijn tegenwoordig haast murw gebeukt door de nieuwsstroom over digitale inbraken en gecompromitteerde gegevens. Toch moeten we de impact niet onderschatten. Bovendien lopen de hackmethodes uiteen van bijzonder inventief tot verbluffend simpel. We zetten tien grootste hacks op een rij.

Hack op banken: SWIFT

Banken zijn een logisch doelwit voor hacks door criminelen. Zij gaan voor geld en waar valt daarvan meer te vinden? Alleen hebben die doelwitten dit ook wel door en beschermen ze de financiën in stevige kluizen. Maar digitalisering brengt meer gemak en mogelijkheden: voor zowel banken en hun klanten als voor bankrovers. Moderne netwerken en beveiligde verbindingen geven niet alleen consumenten het voordeel van internetbankieren.

Banken zijn via een beveiligd interbancair systeem verbonden waardoor ze makkelijker onderling tegoeden kunnen overschrijven. Digitale bankrovers beseffen dit ook en hebben begin 2016 succesvol aangehaakt op dit zogeheten SWIFT-netwerk (Society for Worldwide Interbank Telecommunication). In plaats van de digitale voordeur te bestormen en een vergrendelde kluis te lijf te gaan, hebben criminelen zich naar binnen gewurmd bij een kleinere, slecht beveiligde bank. Vervolgens zijn ze massale overboekingen en wegsluisoperaties gaan plegen, op naam van anderen.

De binnendringing was dermate goed (en SWIFT werd dusdanig vertrouwd door de banken) dat de dieven ongezien hun werk konden doen. Totdat ze een tikfout maakten. Een tussenliggende bank, Deutsche Bank, viel het ineens op dat een forse overschrijving werd gedaan naar de non-profit stichting ‘Shalika Fandation’, in plaats van natuurlijk ‘Foundation’. De centrale bank in Bangladesh werd om opheldering gevraagd en zo kwam de lopende bankroof aan het licht. Klaarstaande overboekingen voor een totaal van ongeveer 1 miljard dollar werden gelijk geblokkeerd. Ondertussen was er al wel zo’n 80 miljoen dollar buitgemaakt.

Vervolgens bleek uit onderzoek naar deze hack dat meerdere banken waren gecompromitteerd, waarbij er meer malafide SWIFT-transacties op stapel stonden. De daders zijn nooit officieel geïdentificeerd of achterhaald, maar een deel van de miljoenen is wel getraceerd. Het geld is via-via uitgekomen bij een casino in de Filippijnen waar het werd witgewassen. Forensische analyse van de gebruikte malware heeft de verdenking op Noord-Korea gelegd, dat vanwege internationale sancties niet aan geld of goederen kan komen. Een waar(gebeurd) James Bond-verhaal.

Stuxnet

Het doel heiligt de middelen is een oud gezegde dat ook in moderne cybertijden geldt. De Islamitische Republiek Iran wordt er al jaren van verdacht stiekem zelf aan kernwapenontwikkeling te doen. Onder het mom van uraniumverrijking voor energievoorziening zou het regime aan middelen voor nucleaire wapens werken. Dit complexe en topgeheime kernwapenprogramma heeft een flinke tegenslag gekregen. Een klap die is toegediend door een cyberwapen.

We hebben het (natuurlijk) over het beruchte Stuxnet. Deze cybersaboteur is in 2010 ontdekt, deels door toeval. Het bleek een zeer vernuftig staaltje malware te zijn, dat maar liefst vier voorheen onbekende beveiligingsgaten (zero-days) inzette om zichzelf via usb-sticks te verspreiden. Zo kon het ook de beveiliging van zogeheten air gaps overbruggen. Dit is het qua netwerk geheel gescheiden houden van belangrijke computers met gevoelige gegevens of kritieke toegang tot andere systemen.

In het geval van Stuxnet was het doelwit de computers waarop machine-aansturingssoftware draait van de industriële gigant Siemens. Die systemen zorgden in een energie-installatie in het Iraanse stadje Natanz voor de operatie van centrifuges. In die snel ronddraaiende machines wordt uranium verrijkt zodat het materiaal dienst kan doen voor nucleair gebruik.

Stuxnet was ingesteld om de centrifuges te slopen door ze ongemerkt sneller of op telkens wisselende snelheden te laten draaien. Officieel zijn de makers van Stuxnet niet bekend, maar diverse anonieme bronnen hebben aan gerespecteerde media gemeld dat het een gezamenlijke cyberoperatie was van de Verenigde Staten en Israël.

Half-Life 2 hack

Een hack van een heel ander kaliber is de broncodediefstal van een ooit langverwachte game. Terwijl pc-gamers de hoop op Half-Life 3 inmiddels wel hebben opgegeven, is er begin deze eeuw met smart gewacht op het tweede deel in deze gameserie. Na het baanbrekende Half-Life uit 1998 heeft gamemaker Valve vele jaren gewerkt aan Half-Life 2.

Dat ontwikkelwerk heeft zo lang geduurd dat sommige gamers het echt niet meer uithielden. Zoals de Duitser Axel Gembe die in mei 2004 ‘s ochtends vroeg van zijn bed werd gelicht door een arrestatieteam. Hij wist wel waar ze voor kwamen. Gembe had op zijn beurt ruim een half jaar eerder Valve-grondlegger Gabe Newell met een schok wakker gemaakt. “Dit was niet één van de beste dagen voor mij of voor Valve. Ja, de broncode die online is gepost, is de Half-Life 2 broncode”, meldde Newell in oktober 2003 in een forumpost.

Hij reageerde op softwarecode die plots online was opgedoken. Was dit de game waar Valve al vijf jaar aan werkte en die volgens planning een jaar geleden af had moeten zijn? Ja dus. De bestolen ontwikkelaar vroeg de gamergemeenschap te helpen om de dief op te sporen. Uiteindelijk heeft Gembe zichzelf bij Valve ‘aangegeven’, omdat hij spijt had. Hij had zelf de broncode niet online gezet, maar zijn buit wel gedeeld met anderen om op te scheppen over zijn hackskills. Alleen is het dus geen spelletje, maar een serieuze zaak net zoals de miljardenindustrie van games.

©PXimport

Diginotar

Bepaald geen spielerei is het altijd actuele onderwerp van digitale communicatie en aftappen. Dit is een heet hangijzer voor Justitie, criminelen en terroristen plus voor regimes, spionnen en dissidenten. Het door Stuxnet gehackte Iran is zelf als hacker gelinkt aan een Nederlandse zaak, met wereldwijde impact. We hebben het over de DigiNotar-hack van 2011. Een open deur, die echter door zijn impact niet in dit lijstje mag ontbreken.

DigiNotar was een Nederlands bedrijf dat als notaris digitale certificaten uitgaf om beveiliging te controleren op echtheid. Is een gedownload programma wel echt gemaakt door Microsoft? Is de site waarmee je browser nu een veilige verbinding legt wel echt Gmail.com? Misschien is de software stiekem voorzien van spyware, of loopt de verbinding met Gmail via een afluisterende derde partij. Digitale certificaten moeten dit aantonen.

Een vals certificaat kan dit verhullen, maar een vals afgegeven écht certificaat werkt veel beter. De inbraak bij DigiNotar diende hiertoe: de hacker heeft daarop vele valse certificaten aangemaakt. De systemen waarop dit wordt gedaan, waren officieel streng beveiligd en middels audits gecontroleerd. In de praktijk bleek de beveiliging totaal niet op orde, zo was de website van DigiNotar al sinds 2009 meermaals gehackt en nooit hersteld. En de audits bestreken alleen beperkte checklists.

Ondertussen was er digitale afluistering gepleegd op dissidenten in Iran die onderlinge contacten onderhielden via Gmail (en de chatfunctie daarin). De onderschepping van hun beveiligde communicatie is gedaan met een zogeheten man-in-the-middle aanval waarbij een vals certificaat de betrokken systemen voorloog. In totaal zijn er toen meer dan 500 valse certificaten uitgegeven, voor onder meer domeinen van Google, Yahoo!, WordPress, Firefox-maker Mozilla en anonimiseringssoftware Tor.

Hack op RSA

Wat is er beter dan het hacken van een maker van echtheidscertificaten? Het kraken van een sloten- en sleutelmaker. In lijn met de hack van DigiNotar ligt de diepgaande inbraak bij encryptiebedrijf RSA. Deze Amerikaanse firma is onder meer bekend van zijn kleine hardware-tokens (genaamd SecureID) voor beveiligd inloggen. Deze plastic sleutelhangers met lcd-schermpje geven codes die een derde factor zijn bij multifactor-authenticatie. Dit is qua idee vergelijkbaar met identifiers voor internetbankieren: naast gebruikersnaam en wachtwoord is nog een ander element nodig voor inloggen.

Wereldwijd gebruiken miljoenen bedrijven de SecureID-tokens van RSA om vele miljoenen mensen beveiligde toegang te geven tot gevoelige gegevens en kritieke systemen. Toegang tot de sleutels van SecureID geven dan toegang tot alle digitale sloten die daarmee zijn beveiligd. Natuurlijk openen ze niet al die sloten in één keer, maar de moeilijkste factor van multifactor is daarmee wel genomen. Gebruikersnamen zijn immers vaak af te leiden en wachtwoorden vallen te raden of op slinkse wijze te achterhalen.

Dat laatste is namelijk precies de manier waarop hackers bij RSA zelf zijn binnengekomen. Gerichte phishingmails bezorgden een malware-dragend Excel-bestand dat een zero-day in Adobe Flash benutte. De computer van gebruiker die de bijlage opende kreeg zo een backdoor waarna de hackers zichzelf verdere computertoegang verschaften. De diefstal van RSA-geheimen is wel ontdekt tijdens de roof, maar toen waren er al gevoelige gegevens de deur uit.

Kaspersky-hack

Hoe krijgt de wereld toch te horen over complexe hacks en wie daar mogelijk achter zit? Door het harde werk van security-experts die malware analyseren, online-sporen volgen en hackgroepen in kaart brengen. De meeste leveranciers van securitysoftware hebben teams van zulke hackerjagers, die met hun werk ook de beveiligingsproducten van hun werkgevers weer beter laten werken. Dus wat wil een topgeheime tophackorganisatie? Daar inbreken om de opsporing goed in de gaten te kunnen houden. Cyberspionage 2.0.

In 2015 geopenbaard bleek dit al harde praktijk. Securityleverancier Kaspersky Lab maakte toen uit eigen beweging bekend dat het was gehackt. “We hebben een geavanceerde aanval op onze eigen interne netwerken ontdekt. Het was complex, heimelijk, het benutte diverse zero-day kwetsbaarheden, en we zijn er vrij zeker van dat een natiestaat achter zit”, blogde oprichter en CEO Eugene Kaspersky.

Hij stelde wel gelijk gerust dat de producten en diensten van zijn firma niet gecompromitteerd waren door de malware, die Duqu 2.0 is gedoopt. De ongekend geavanceerde hackaanval was tijdig ontdekt. Vervolgens zijn malware en methodes geanalyseerd om voortaan eerder gedetecteerd en tegengehouden te worden. Maar later bleek Duqu 2.0 slechts de eerst ontdekte te zijn van dergelijke supermalware die wereldwijd geheim hackwerk doet.

Hack op Yahoo

Het zijn heus niet alleen de sleutelmakers, banken en de hackerjagers die interessante doelwitten zijn voor hackers. Gewone gebruikers in grote aantallen zijn ook wat waard. Zeker als de massale diefstal van inloggegevens door het gehackte bedrijf jarenlang stil wordt gehouden. Dit gebeurt helaas vaker dan je zou denken en de schaalgrootte speelt geen rol voor wel of juist niet waarschuwen van de eigenlijke slachtoffers. Het net niet meer ‘levende’ bewijs hiervan is Yahoo! dat groots gehackt is, meermaals.

©PXimport

De gevallen zoekmachine en webpionier heeft vorig jaar twee records gebroken, of misschien wel drie. Eerst was er de bekendmaking in september dat er in 2014 digitaal is ingebroken waarbij de inloggegevens van wel 500 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt. Record één: 500 miljoen! Toen volgde in december de bekendmaking dat er in 2013 ook al was ingebroken en dat daarbij de inloginformatie van 1 miljard gebruikers is buitgemaakt. Record twee: 1 miljard!

Nog schokkender dan deze recordaantallen was het feit dat Yahoo! de hacks niet bekendmaakte omdat het die toen net had ontdekt. Nee, intern waren de digitale diefstallen bij sommige topmensen al bekend, al een jaar of twee. Record drie? De bekendmaking van de hacks was dan ook in reactie op het online opduiken van die gestolen gebruikersnamen en zwak versleutelde wachtwoorden. Zwakke encryptie valt met wat tijd en moeite best te kraken. De datadieven en hun informatiehelers hebben daarmee niet alleen toegang tot Yahoo!-accounts kunnen krijgen. Veel mensen hergebruiken inloggegevens, helaas.

Operation Aurora

Naast oude en teloorgegane internetbedrijven als Yahoo! gaan ook moderne giganten voor de bijl. Zoek- en ads-reus Google is eind 2009 gehackt en heeft dat begin 2010 wereldkundig gemaakt. Operation Aurora is de naam die deze aanval heeft gekregen en Google was eigenlijk slechts één van de slachtoffers. Naast Tibetaanse activisten (die net als Iraanse dissidenten Google-diensten zoals Gmail gebruiken) waren ook softwaremaker Adobe, netwerkapparatuurmaker Juniper, cloudbedrijf Rackspace, Defensie-toeleverancier Northtrop Grumman en vele anderen doelwit.

De hackers gebruikten zero-days in Internet Explorer en werden herleid naar de Chinese overheid. Bij de digitale inbraak op Google is toen ook broncode en intellectueel eigendom gestolen, meldde Google. De zoekmachine zwoer toen niet langer censuur in China te plegen en eventueel zelfs die grote markt te zullen verlaten. De Amerikaanse overheid heeft deze hack nog op een diplomatieke rel laten uitlopen.

Target-hack

Van geheel ander kaliber is de hack op de Amerikaanse winkelketen Target. Daar hebben hackers in 2013 gewoon het betalingssysteem gecompromitteerd om bij elke betaling met een betaalpas de kaartgegevens stiekem op te slaan. Elke kassa in de 1.797 Target-winkels was zo omgetoverd in een volautomatische datadief. Deze geldgerichte hack was sluw net voor het winkelseizoen van Thanksgiving (en Black Friday) gepleegd. Zo’n 40 miljoen creditcardnummers van klanten zijn buitgemaakt, waarmee vervolgens rekeningen zijn geplunderd en aankopen elders zijn gedaan.

©PXimport

Saillant detail is dat de initiële hack-ingang een toeleverancier van Target was: een installateur die verwarming en koelingsapparatuur leverde aan de winkels. De inloggegevens van die firma voor het netwerk van Target waren gestolen waarna de hackers vrij spel hadden.

Het erge is nog wel dat er intern digitale alarmbellen zijn afgegaan dat er iets loos was, Alleen werden die signalen genegeerd, terwijl er op beveiliging werd bezuinigd. Dit heeft eerst het hoofd ICT en daarna de hoogste baas van het concern de baan gekost.

OPM

Terug naar hacken op hoog niveau, met verdergaande motieven dan slechts geld. Elke organisatie boven een bepaalde omvang heeft een personeelsafdeling. Dit geldt ook voor overheden, zoals die van de Verenigde Staten. Daar verzorgt het United States Office of Personnel Management (OPM) personeelswerving, behoud van werknemers en meer HR-zaken voor het omvangrijke overheidsapparaat.

Daar valt dus interessante en zelfs geheime informatie te halen over mensen die in dienst zijn bij de diverse onderdelen van de Amerikaanse regering. En dat is precies wat er in 2015 is gebeurd. In de aanvankelijke onthulling van deze hack werd nog gesproken van dossierroof die 4 miljoen mensen betrof.

Dat forse aantal is door de FBI later bijgesteld naar 18 miljoen en daarna nog opgehoogd naar een geschatte 21,5 miljoen overheidsmedewerkers. Daaronder bevinden zich onder meer hoge ambtenaren en militairen. De impact van de OPM-hack bleek nog groter toen bekend werd dat er in de gestolen dossiers ook vingerafdrukken zaten van 5,6 miljoen overheidswerknemers. Daaronder ook geheim agenten die dus ontmaskerd konden worden. Wachtwoorden vallen na een hack wel te veranderen, maar vingerafdrukken niet.

▼ Volgende artikel
Kan een Quooker op elke plek in de keuken? Dit moet je weten voor installatie
© Quooker
Huis

Kan een Quooker op elke plek in de keuken? Dit moet je weten voor installatie

Een Quooker is handig, veilig en energiezuinig. Maar voordat je zo'n systeem in huis haalt, is het goed om te weten of je keuken er eigenlijk wel geschikt voor is. Kan een Quooker zomaar onder elke gootsteen worden geplaatst? Past het reservoir altijd in het kastje? En hoe zit het met stroom, ventilatie en leidingen? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Quooker (laten) installeren? Dan moet je hieraan denken:
  • Ruimte onder de spoelbak
  • Stopcontact en stroomvoorziening
  • Ventilatie in het keukenkastje
  • Bereikbaarheid van de waterleidingen
  • Situaties waar extra aandacht nodig is

Lees ook: Hoe werkt een Quooker eigenlijk?

Ruimte onder de spoelbak

Het hart van een Quooker-systeem is het reservoir. Dit staat in het keukenkastje onder de kraan en neemt daar de nodige ruimte in. Het PRO3-reservoir, dat alleen kokend water levert, is 47 cm hoog en heeft een diameter van 15 cm. Het COMBI(+)-reservoir, dat ook warm water levert, is iets groter: 49 cm hoog en zo'n 20 cm in diameter.

Bij sommige Quooker-kranen, zoals de Flex, komt er ook een uittrekbare slang onder het aanrechtblad te hangen. Houd in dat geval rekening met extra ruimte: zo'n 40 cm hoogte onder het blad is wenselijk.

Heb je gekozen voor een Quooker met CUBE, waarmee je ook gekoeld en bruisend water kunt tappen? Dan komt er een aparte koelunit én een CO₂-cilinder bij. Die nemen extra ruimte in beslag: de koelunit is vergelijkbaar met het reservoir, en de cilinder is ongeveer zo groot als een wijnfles. Controleer dus vooraf of je keukenkastje groot genoeg is – zeker als je ook al een COMBI-reservoir gebruikt.

Een vaak onderschat aandachtspunt is de positie van de spoelbak. Die hangt in veel keukens diep in het aanrechtblad en kan deels in het kastje uitsteken. Hierdoor blijft er minder bruikbare ruimte over voor het reservoir. Ook aanwezige sifons of lades kunnen in de weg zitten. Heb je een uittreklade in plaats van een kastdeurtje? Dan is de kans groot dat er maatwerk nodig is of dat de lade niet meer bruikbaar is.

💡 Tip: meet het kastje goed op en controleer niet alleen de vrije hoogte, maar ook de diepte, breedte en de plek van afvoerbuizen.

©Paul Bradbury/KOTO

Stopcontact en stroomvoorziening

Een Quooker werkt op elektriciteit. Je hebt dus altijd een geaard stopcontact nodig in het keukenkastje. Dat stopcontact moet goed bereikbaar zijn en bij voorkeur vrij van andere apparaten. Gebruik geen verlengsnoer of stekkerblok: het systeem staat permanent onder stroom, en goede aarding en beveiliging zijn cruciaal.

Het stroomverbruik hangt af van het type reservoir. Een PRO3 heeft gemiddeld een vermogen van zo'n 1600 watt; een COMBI of COMBI+ kan pieken tot 2200 watt. In keukens met meerdere zware apparaten op één groep (zoals een inductiekookplaat, vaatwasser of oven) is het verstandig om een aparte groep voor de Quooker te overwegen.

Let op: in oudere woningen zijn er soms geen stopcontacten onder het aanrecht. Dan moet er een elektricien aan te pas komen.

Ventilatie in het keukenkastje

Hoewel een Quooker goed geïsoleerd is en weinig warmte afgeeft tijdens normaal gebruik, blijft ventilatie belangrijk. Zeker bij een COMBI(+) of wanneer je het systeem uitbreidt met een CUBE voor gekoeld en bruisend water, is goede luchtcirculatie in het kastje nodig.

De warmte die vrijkomt moet weg kunnen. Anders ontstaat er risico op condensvorming of oververhitting. Ventilatieroosters in het deurtje of in een zijwand van het kastje bieden een eenvoudige oplossing. Bij onvoldoende ventilatie kan de werking van het systeem minder efficiënt of instabiel worden.

Bereikbaarheid van de waterleidingen

Een Quooker wordt in ieder geval altijd aangesloten op de koudwaterleiding. Bij een COMBI-reservoir volstaat alleen een koudwateraansluiting. Kies je voor een COMBI+, dan zijn zowel koud- als warmwateraansluiting vereist. De leidingen moeten goed bereikbaar zijn en zich bij voorkeur in hetzelfde kastje bevinden. Soms is een verlengset nodig, bijvoorbeeld in oudere of afwijkende keukenopstellingen.

Tijdens het opwarmen loost het reservoir een kleine hoeveelheid expansiewater. Daarom moet het systeem altijd op een afvoer worden aangesloten, via de meegeleverde inlaatcombinatie en afvoerslang. Idealiter ligt deze afvoer lager dan het reservoir.

©Quooker

Situaties waar extra aandacht nodig is

In sommige keukens vraagt de installatie van een Quooker om extra voorbereiding: Carrouselkasten: weinig vlakke wandruimte voor het plaatsen van een reservoir of CUBE. Kastjes met volledig uittreklades: leiden vaak tot conflicten met het reservoir of de afvoer. Granieten of stenen werkbladen: voor het boren van het kraangat is speciaal gereedschap nodig. Dichte plinten of gesloten kastfronten: ventilatieroosters zijn dan onmisbaar.

Samenvattend

Een Quooker kan in de meeste keukens worden geplaatst, maar niet zonder voorbereiding. Controleer of er voldoende ruimte is onder de spoelbak, of er een geaard stopcontact beschikbaar is, en of de leidingen en afvoer goed bereikbaar zijn. Denk ook aan ventilatie en houd rekening met extra ruimte bij kranen met een uittrekslang.

Twijfel je of jouw keuken geschikt is? Laat je goed voorlichten door je keuken- of witgoedspecialist Dan kun je altijd een installateur inschakelen voor een keukenscan of een vrijblijvende beoordeling vooraf. Zo weet je zeker dat de montage soepel verloopt – en kun je straks probleemloos genieten van kokend water uit de kraan.

▼ Volgende artikel
Zo stel je een afbeeldingswachtwoord in op Windows
© sopix - stock.adobe.com
Huis

Zo stel je een afbeeldingswachtwoord in op Windows

Om de toegang tot je pc te beveiligen, denk je meestal aan een wachtwoord of pincode. Maar het is ook mogelijk om als slot een zelfgekozen afbeelding te gebruiken waarop je specifieke bewegingen uitvoert.

In dit artikel lees je hoe je een afbeelding gebruikt als wachtwoord voor Windows:

  • Open de Aanmeldingsopties in Instellingen
  • Kies een afbeelding en voer de gewenste gebaren uit
  • Verwijder of wijzig de afbeelding als het niet goed werkt

Eenmaal ingelogd is vergrendelen nog steeds handig: Verboden toegang voor onbevoegden: zo vergrendel je je pc

Aanmeldingsopties

Zo’n afbeeldingswachtwoord in Windows 11 is vooral interessant als je een pc met een touchscreen hebt. De gebaren die je op de afbeelding uitvoert, kunnen het trekken van lijnen, cirkels of tikbewegingen zijn. Dit heeft enkele voordelen. Met een persoonlijke afbeelding maak je de computer weer iets meer persoonlijk. Bovendien is een afbeeldingswachtwoord moeilijker te raden, omdat de gebaren op een specifieke afbeelding plaatsvinden. Ook kan dit een oplossing zijn voor mensen die moeite hebben met het onthouden van wachtwoorden. Uiteraard moet je de gebaren telkens op de correcte plaatsen en in de juiste volgorde uitvoeren. En je let er natuurlijk op dat niemand je gebaren kan zien.

Om een afbeeldingswachtwoord in te stellen, open je met Windows-toets+I het instellingenvenster van Windows en ga je naar Accounts / Aanmeldingsopties.

Ga via de instellingen naar de aanmeldingsopties.

Afbeelding en gebaren

Vervolgens selecteer je Afbeeldingswachtwoord en klik je op Toevoegen om het proces te starten voor het aanmaken van een afbeeldingswachtwoord. Eerst moet je het huidige wachtwoord invullen. Daarna klik je op Afbeelding kiezen om het plaatje te selecteren dat je wilt zien bij het aanmelden. Klik op Deze afbeelding gebruiken.

Vervolgens moet je drie gebaren uitvoeren op de afbeelding. Teken rechtstreeks op het scherm. In het volgende scherm moet je deze drie gebaren herhalen ter bevestiging. Je kunt altijd opnieuw beginnen door op de knop Opnieuw te klikken. Ben je klaar, dan klik je op Voltooien. Je ontvangt de melding De installatie is gelukt. Wanneer je je de volgende keer aanmeldt op je pc, dan zie je de afbeelding die je daarnet hebt geselecteerd.

Selecteer eerst de afbeelding waarop je de gebaren wilt toepassen.

Verwijderen en wijzigen

Wil je het afbeeldingswachtwoord later alsnog verwijderen, dan ga je weer naar Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties / Afbeeldingswachtwoord en klik je op Verwijderen. Ook wanneer je problemen ondervindt bij het ontgrendelen van Windows 10 en 11, kun je beter het afbeeldingswachtwoord wijzigen. In dat geval selecteer je op dezelfde plaats de optie Wijzigen.

Je kunt altijd het afbeeldingswachtwoord aanpassen of verwijderen.

Watch on YouTube