ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Yahoo gehackt: Dit is wat we nu allemaal weten

Bij een grote hack op internetbedrijf Yahoo zijn 500 miljoen gegevens gestolen. Volgens het bedrijf gaat het om een aanval door een ander land. Wat weten we er op dit moment allemaal over? Alle feiten en geruchten over de hack op een rijtje.

Dit artikel wordt bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar komt.

 

Wat is er gebeurd?

 

Internetbedrijf Yahoo is gehackt. Het bedrijf heeft een persbericht verstuurd waarin het schrijft dat er een grote hack heeft plaatsgevonden waarbij gegevens zijn gestolen van gebruikers.

Het zou gaan om de gebruikersaccounts van niet minder dan 500 miljoen gebruikers. Dat zou de hack de grootste aller tijden maken. De grootste hack die tot nu toe ooit heeft plaatsgevonden is die van MySpace, waarbij in mei van dit jaar ruim 360 miljoen accountgegevens werden gestolen.

Er gingen eerder op donderdag al geruchten dat er een groot lek aan zat te komen. Iedere gebruiker die inlogde kreeg plotseling een prompt te zien om zijn wachtwoord te wijzigen en naar zijn beveiligingsgegevens te kijken. Ook Recode schreef dat er nieuws aan zat te komen volgens bronnen.

Yahoo bevestigde de geruchten op donderdagavond, maar zegt nog volop met onderzoek bezig te zijn.
 

Wat weten we over de hack zelf?

Yahoo wil niet veel kwijt over wat er exact is gebeurd, maar geeft twee opvallende details. De eerste is dat de hack al in 2014 plaatsvond, maar dat die nu pas aan het licht is gekomen. Dat is op zichzelf niet heel gek, want andere grote hacks zoals die op LinkedIn vonden ook jaren geleden plaats. Opvallender nog is dat Yahoo spreekt over 'een state-sponsored actor', ofwel een staat die achter de hack zit.

Veel meer details wil Yahoo er niet over kwijt, behalve dat de daders niet meer in het systeem zitten.

Als het werkelijk om een staatsgesponsorde aanval gaat, bijvoorbeeld vanuit Rusland of China, dan zou dat de verhoudingen tussen de verschillende landen op scherp kunnen zetten. Zeker Rusland wordt al met argusogen bekeken, sinds vorige maand bleek dat het land hoogstwaarschijnlijk achter de grote hack op de Democratische Partij zat. Die documenten kwamen later in handen van klokkenluiderswebsite Wikileaks, en tonen volgens experts aan hoe Rusland probeert de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.
 

Wat is er gestolen?

Yahoo zegt zelf dat het 'misschien' gaat om namen, emailadressen, telefoonnummers, en geboortedatums van gebruikers. Ook gaat het om wachtwoorden van gebruikers, maar die hebben een bcrypt-hash. In 'sommige gevallen' zijn ook de beveiligingsvragen en -antwoorden van accounts gestolen, die zowel versleuteld als onversleuteld waren.

Creditcard-data en andere betaalgegevens zouden niet zijn gestolen, zegt Yahoo. Al die informatie is overigens nog niet helemaal zeker, want Yahoo zegt nog volop met het onderzoek bezig te zijn.
 

Wie zijn er geraakt?

Yahoo neemt contact op met iedereen wiens data is gestolen, via email. Het bedrijf stuurt bevestigingen naar 'potentiële slachtoffers', wat erop lijkt te wijzen dat ook Yahoo zelf nog niet precies weet wie er getroffen is.

Het is dus niet bekend of het alleen maar gaat om gebruikers van een @yahoo-adres, of ook gebruikers van Yahoo-diensten zoals Flickr. Vaak zijn dergelijke accounts overigens wel gekoppeld, maar dat is niet altijd het geval.

Op het moment van schrijven is de hack nog niet bevestigd door Troy Hunt van Have I Been Pwnd. Op die site komt na grote hacks vaak een zoek-tool beschikbaar waarmee je kunt kijken of je emailadres of gebruikersnaam in een getroffen database staat. Hunt heeft zelf nog niet gereageerd op het lek, op een paar geruchten van eerder op donderdagmiddag na toen er al een lek aan leek te komen.
 

Hoe kan ik mezelf beschermen?

In Nederland had Yahoo nooit heel veel gebruikers, maar toch lijkt het niet ondenkbaar dat er in de gigantische berg gebruikersaccounts Nederlandse gegevens zitten. Heb je een Yahoo-account, dan moet je uiteraard zo snel mogelijk je wachtwoord veranderen. Het spreekt voor zich dat je hetzelfde moet doen bij andere diensten als je daar hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Daarnaast is het slim om tweestapsverificatie in te stellen voor Yahoo. Dat kan hier. Let wel op: Je moet daarbij wel je telefoonnummer aan Yahoo geven - misschien gezien de huidige omstandigheden niet heel aantrekkelijk. Tweestapsverificatie is echter een goede manier om te zorgen dat een inbreker met alleen je wachtwoord niet zomaar naar binnen kan. Zet het dus vooral aan als je bang bent dat er gegevens uit je account worden gestolen (zoals emails). Heb je geen gevoelige gegevens in je Yahoo-account opgeslagen? Laat tweestapsverificatie dan uit staan.

Je kunt daarnaast ook Yahoo Account Key gebruiken, een speciale app die inloggen vanaf je telefoon mogelijk maakt. Je kunt hier lezen hoe dat werkt.

Kijk daarnaast in de instellingen van je account naar je meest recente logins. Je kunt daar zien waar en wanneer er voor het laatst is ingelogd in je account. Zie je iets verdachts? Meld dat dan aan Yahoo en controleer of er iets vreemds is gebeurd met je gegevens (zijn ze verwijderd, of aangepast?).
 

Wat betekent de hack voor de overname van Yahoo?

Yahoo werd onlangs voor 5 miljard dollar overgenomen door de Amerikaanse telecomprovider Verizon. Die overname is op dit moment nog niet rond; de Raden van Bestuur moeten nog akkoord geven, evenals de Amerikaanse toezichthouder voor telecom. Deze hack zou best een rol kunnen spelen in het afronden van die overname, al is het nog speculeren in welke mate dat zou zijn. Zowel Yahoo als Verizon hebben daar nog niets over gezegd, maar het zou kunnen dat de overname vertraging oploopt of in het uiterste geval zelfs helemaal niet door zou gaan - al lijkt dat laatste niet erg waarschijnlijk.

▼ Volgende artikel
Kan een Quooker op elke plek in de keuken? Dit moet je weten voor installatie
© Quooker
Huis

Kan een Quooker op elke plek in de keuken? Dit moet je weten voor installatie

Een Quooker is handig, veilig en energiezuinig. Maar voordat je zo'n systeem in huis haalt, is het goed om te weten of je keuken er eigenlijk wel geschikt voor is. Kan een Quooker zomaar onder elke gootsteen worden geplaatst? Past het reservoir altijd in het kastje? En hoe zit het met stroom, ventilatie en leidingen? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Quooker (laten) installeren? Dan moet je hieraan denken:
  • Ruimte onder de spoelbak
  • Stopcontact en stroomvoorziening
  • Ventilatie in het keukenkastje
  • Bereikbaarheid van de waterleidingen
  • Situaties waar extra aandacht nodig is

Lees ook: Hoe werkt een Quooker eigenlijk?

Ruimte onder de spoelbak

Het hart van een Quooker-systeem is het reservoir. Dit staat in het keukenkastje onder de kraan en neemt daar de nodige ruimte in. Het PRO3-reservoir, dat alleen kokend water levert, is 47 cm hoog en heeft een diameter van 15 cm. Het COMBI(+)-reservoir, dat ook warm water levert, is iets groter: 49 cm hoog en zo'n 20 cm in diameter.

Bij sommige Quooker-kranen, zoals de Flex, komt er ook een uittrekbare slang onder het aanrechtblad te hangen. Houd in dat geval rekening met extra ruimte: zo'n 40 cm hoogte onder het blad is wenselijk.

Heb je gekozen voor een Quooker met CUBE, waarmee je ook gekoeld en bruisend water kunt tappen? Dan komt er een aparte koelunit én een CO₂-cilinder bij. Die nemen extra ruimte in beslag: de koelunit is vergelijkbaar met het reservoir, en de cilinder is ongeveer zo groot als een wijnfles. Controleer dus vooraf of je keukenkastje groot genoeg is – zeker als je ook al een COMBI-reservoir gebruikt.

Een vaak onderschat aandachtspunt is de positie van de spoelbak. Die hangt in veel keukens diep in het aanrechtblad en kan deels in het kastje uitsteken. Hierdoor blijft er minder bruikbare ruimte over voor het reservoir. Ook aanwezige sifons of lades kunnen in de weg zitten. Heb je een uittreklade in plaats van een kastdeurtje? Dan is de kans groot dat er maatwerk nodig is of dat de lade niet meer bruikbaar is.

💡 Tip: meet het kastje goed op en controleer niet alleen de vrije hoogte, maar ook de diepte, breedte en de plek van afvoerbuizen.

©Paul Bradbury/KOTO

Stopcontact en stroomvoorziening

Een Quooker werkt op elektriciteit. Je hebt dus altijd een geaard stopcontact nodig in het keukenkastje. Dat stopcontact moet goed bereikbaar zijn en bij voorkeur vrij van andere apparaten. Gebruik geen verlengsnoer of stekkerblok: het systeem staat permanent onder stroom, en goede aarding en beveiliging zijn cruciaal.

Het stroomverbruik hangt af van het type reservoir. Een PRO3 heeft gemiddeld een vermogen van zo'n 1600 watt; een COMBI of COMBI+ kan pieken tot 2200 watt. In keukens met meerdere zware apparaten op één groep (zoals een inductiekookplaat, vaatwasser of oven) is het verstandig om een aparte groep voor de Quooker te overwegen.

Let op: in oudere woningen zijn er soms geen stopcontacten onder het aanrecht. Dan moet er een elektricien aan te pas komen.

Ventilatie in het keukenkastje

Hoewel een Quooker goed geïsoleerd is en weinig warmte afgeeft tijdens normaal gebruik, blijft ventilatie belangrijk. Zeker bij een COMBI(+) of wanneer je het systeem uitbreidt met een CUBE voor gekoeld en bruisend water, is goede luchtcirculatie in het kastje nodig.

De warmte die vrijkomt moet weg kunnen. Anders ontstaat er risico op condensvorming of oververhitting. Ventilatieroosters in het deurtje of in een zijwand van het kastje bieden een eenvoudige oplossing. Bij onvoldoende ventilatie kan de werking van het systeem minder efficiënt of instabiel worden.

Bereikbaarheid van de waterleidingen

Een Quooker wordt in ieder geval altijd aangesloten op de koudwaterleiding. Bij een COMBI-reservoir volstaat alleen een koudwateraansluiting. Kies je voor een COMBI+, dan zijn zowel koud- als warmwateraansluiting vereist. De leidingen moeten goed bereikbaar zijn en zich bij voorkeur in hetzelfde kastje bevinden. Soms is een verlengset nodig, bijvoorbeeld in oudere of afwijkende keukenopstellingen.

Tijdens het opwarmen loost het reservoir een kleine hoeveelheid expansiewater. Daarom moet het systeem altijd op een afvoer worden aangesloten, via de meegeleverde inlaatcombinatie en afvoerslang. Idealiter ligt deze afvoer lager dan het reservoir.

©Quooker

Situaties waar extra aandacht nodig is

In sommige keukens vraagt de installatie van een Quooker om extra voorbereiding: Carrouselkasten: weinig vlakke wandruimte voor het plaatsen van een reservoir of CUBE. Kastjes met volledig uittreklades: leiden vaak tot conflicten met het reservoir of de afvoer. Granieten of stenen werkbladen: voor het boren van het kraangat is speciaal gereedschap nodig. Dichte plinten of gesloten kastfronten: ventilatieroosters zijn dan onmisbaar.

Samenvattend

Een Quooker kan in de meeste keukens worden geplaatst, maar niet zonder voorbereiding. Controleer of er voldoende ruimte is onder de spoelbak, of er een geaard stopcontact beschikbaar is, en of de leidingen en afvoer goed bereikbaar zijn. Denk ook aan ventilatie en houd rekening met extra ruimte bij kranen met een uittrekslang.

Twijfel je of jouw keuken geschikt is? Laat je goed voorlichten door je keuken- of witgoedspecialist Dan kun je altijd een installateur inschakelen voor een keukenscan of een vrijblijvende beoordeling vooraf. Zo weet je zeker dat de montage soepel verloopt – en kun je straks probleemloos genieten van kokend water uit de kraan.

▼ Volgende artikel
Zo stel je een afbeeldingswachtwoord in op Windows
© sopix - stock.adobe.com
Huis

Zo stel je een afbeeldingswachtwoord in op Windows

Om de toegang tot je pc te beveiligen, denk je meestal aan een wachtwoord of pincode. Maar het is ook mogelijk om als slot een zelfgekozen afbeelding te gebruiken waarop je specifieke bewegingen uitvoert.

In dit artikel lees je hoe je een afbeelding gebruikt als wachtwoord voor Windows:

  • Open de Aanmeldingsopties in Instellingen
  • Kies een afbeelding en voer de gewenste gebaren uit
  • Verwijder of wijzig de afbeelding als het niet goed werkt

Eenmaal ingelogd is vergrendelen nog steeds handig: Verboden toegang voor onbevoegden: zo vergrendel je je pc

Aanmeldingsopties

Zo’n afbeeldingswachtwoord in Windows 11 is vooral interessant als je een pc met een touchscreen hebt. De gebaren die je op de afbeelding uitvoert, kunnen het trekken van lijnen, cirkels of tikbewegingen zijn. Dit heeft enkele voordelen. Met een persoonlijke afbeelding maak je de computer weer iets meer persoonlijk. Bovendien is een afbeeldingswachtwoord moeilijker te raden, omdat de gebaren op een specifieke afbeelding plaatsvinden. Ook kan dit een oplossing zijn voor mensen die moeite hebben met het onthouden van wachtwoorden. Uiteraard moet je de gebaren telkens op de correcte plaatsen en in de juiste volgorde uitvoeren. En je let er natuurlijk op dat niemand je gebaren kan zien.

Om een afbeeldingswachtwoord in te stellen, open je met Windows-toets+I het instellingenvenster van Windows en ga je naar Accounts / Aanmeldingsopties.

Ga via de instellingen naar de aanmeldingsopties.

Afbeelding en gebaren

Vervolgens selecteer je Afbeeldingswachtwoord en klik je op Toevoegen om het proces te starten voor het aanmaken van een afbeeldingswachtwoord. Eerst moet je het huidige wachtwoord invullen. Daarna klik je op Afbeelding kiezen om het plaatje te selecteren dat je wilt zien bij het aanmelden. Klik op Deze afbeelding gebruiken.

Vervolgens moet je drie gebaren uitvoeren op de afbeelding. Teken rechtstreeks op het scherm. In het volgende scherm moet je deze drie gebaren herhalen ter bevestiging. Je kunt altijd opnieuw beginnen door op de knop Opnieuw te klikken. Ben je klaar, dan klik je op Voltooien. Je ontvangt de melding De installatie is gelukt. Wanneer je je de volgende keer aanmeldt op je pc, dan zie je de afbeelding die je daarnet hebt geselecteerd.

Selecteer eerst de afbeelding waarop je de gebaren wilt toepassen.

Verwijderen en wijzigen

Wil je het afbeeldingswachtwoord later alsnog verwijderen, dan ga je weer naar Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties / Afbeeldingswachtwoord en klik je op Verwijderen. Ook wanneer je problemen ondervindt bij het ontgrendelen van Windows 10 en 11, kun je beter het afbeeldingswachtwoord wijzigen. In dat geval selecteer je op dezelfde plaats de optie Wijzigen.

Je kunt altijd het afbeeldingswachtwoord aanpassen of verwijderen.

Watch on YouTube