DaVinci Resolve: van losse video's naar levendig verhaal
Jouw smartphone heeft een prima camera aan boord. Behalve fraaie foto’s maak je hier de mooiste filmopnamen mee. Extra leuk wordt het als je losse filmpjes samenvoegt tot een samenhangend geheel, zodat je er een verhaal mee vertelt. Met het gratis montageprogramma DaVinci Resolve kun je dit perfect doen.
We laten zien hoe je met DaVinci Resolve van enkele losse video's een mooi geheel kunt maken:
- Filmpjes inladen
- Knippen en plakken
- Titel(s) toevoegen
- Overgangen toevoegen
- Beeld in beeld (meerdere filmpjes tegelijk laten afspelen)
- Volume regelen
Ook handig! Shutter Encoder: de gratis alleskunner op het gebied van videobewerking
DaVinci Resolve is niet zomaar een programma, want het wordt zelfs in de filmindustrie en door professionele filmmakers gebruikt. Laat je daar vooral niet door afschrikken, want het programma werkt best eenvoudig. Er zitten wel zeer geavanceerde functies in, maar je kunt je gerust beperken tot dat wat je echt nodig hebt. Dat is ook wat wij gaan doen.
Het begint allemaal met downloaden van het programma via de website. Let er wel op dat er twee versie zijn. De standaardversie is gratis. Voor de studioversie heb je een betaalde licentie nodig; die betaal je eenmalig en mag je levenslang gebruiken. Je herkent de gratis versie gemakkelijk, want er staat Free Download Now bij de downloadknop.
Registreren is wel nodig. Om onduidelijke redenen moet je hier je volledige adresgegevens invullen. Misschien zodat ze je een gratis videocamera kunnen toesturen, want die maken ze bij BlackMagic ook! Installeren van het programma is een eitje. Het vinkje bij DaVinci Control Panels kun je uitschakelen. Je hebt alleen het hoofdprogramma nodig.
Project aanmaken
Eenmaal gestart wordt het projectvenster getoond. Klik op New Project, geef jouw project een naam en klik op Create. Daarna verschijnt het hoofdvenster en kom je automatisch op de pagina Cut terecht. Hiermee kun je op een laagdrempelige manier jouw video’s monteren. Het venster bestaat grofweg uit het deelvenster Media Pool, waarin je het losse filmmateriaal uitkiest (linksboven), een voorvertoning (rechtsboven) en de zogeheten tijdlijn (onderste schermhelft), waarin je stap voor stap de filmmontage opbouwt.
Materiaal inladen
Om de filmpjes in te laden die je wilt monteren, klik je met de rechtermuisknop ergens in de Media Pool en kies je voor Import Media. Blader naar de map en kies de video’s uit die je nodig hebt. We verklappen alvast dat je op dezelfde manier geluidseffecten en muziek kunt aanwijzen om in de montage te gebruiken. Mocht het venster Change Project Frame Rate? verschijnen, bevestig dan met een klik op Change. In de Media Pool zie je nu allemaal miniaturen van jouw filmpjes.
Knippen en plakken
In principe kun je deze filmpjes in de gewenste volgorde naar de tijdlijn slepen om er een lange video van te maken. Het is verstandig om dit niet meteen te doen. Filmpjes zijn meestal te lang en vooral het begin en het einde zijn vaak niet zo de moeite waard. Bijvoorbeeld omdat er een tijdje niets gebeurt, of omdat te zien is dat je de camera omhoog brengt of laat zakken.
Die onnodige stukjes knip je er liever vanaf. Dat kan door elke losse video eventjes na te lopen. Hoe? Dubbelklik op een filmpje in de Media Pool en versleep het beginpunt en/of eindpunt onder de voorbeeldweergave om het loze beeldmateriaal kwijt te raken. Voor het gemak wordt tijdelijk een beeldje van zowel het beginpunt als het eindpunt naast elkaar getoond. Bijgesneden? Via de afspeelknop controleer je of het resultaat jou bevalt. Door de rode verticale afspeelwijzer te verslepen kun je er ook snel doorheen wandelen.
Tijdlijn
Eenmaal bijgeknipt sleep je elke video met een ingedrukte muisknop naar de tijdlijn en laat het daar los. Dat kan per stuk om een aangepaste volgorde te krijgen, of alles tegelijk. Verder kun je een filmpje aan het einde toevoegen, maar ook tussen twee andere filmpjes in plaatsen. Heb jij meerdere fragmenten uit hetzelfde filmpje nodig? Dan herhaal je alle stappen gewoon, dus nogmaals bijsnijden en daarna op de tijdlijn plaatsen.
Van de big bang tot ons digitale tijdperk
In dit boek ontdek je de tijdlijnen van grote gebeurtenissenDe tijdlijn wordt op twee manieren getoond. Eerst de volledige filmmontage via gekleurde blokjes. Eronder zie je een ingezoomd gedeelte waardoor die weergave veel gedetailleerder is. Het gaat dus om een en dezelfde tijdlijn die op twee manieren wordt getoond. Filmpjes en ander materiaal mag je daarom naar keuze naar de ene of de andere weergave slepen.
Naast de losse filmpjes bekijk je ook de videomontage via het voorbeeldvenster. Via de pictogrammen erboven schakel je tussen Source Clip en Timeline. Via de rode afspeelwijzers kun je vrij over de tijdlijn bewegen. De onderste afspeelwijzer blijft altijd in het midden staan, dus het beeldmateriaal beweegt daar omheen. Zodra je ook maar iets op de tijdlijn plaatst verschijnt er in de Media Pool een extra miniatuur met de naam Timeline 1. Dat is de montage waaraan je nu werkt.
Titels
Wil je titels, opmerkingen of aanwijzingen toevoegen? Schakel dan onder de menubalk over van Media Pool naar Titles. Onder het kopje Titles vind je eenvoudige titels en bij Fusion Titles geavanceerdere versies met leuke animatie-effecten. Sleep, om eenvoudig te beginnen, de titel Text naar de gewenste plek in de tijdlijn. Dus daar waar jij wilt dat de tekst in beeld verschijnt. Sleep alleen niet op de video zelf, maar plaats de titel daar vlak boven in het donkergrijze vlak. Hiermee wordt automatisch een extra videospoor toegevoegd, een zogeheten track.
Daarna kun je de titel naar eigen inzicht naar links of rechts schuiven om de positie te finetunen. De tijdsduur stel je in door met het beginpunt of eindpunt te slepen. Klik daarna op het tekstelement om dit te selecteren. Er verschijnt nu een rood kader omheen. Klik daarna rechts bovenin op Inspector. Daarmee opent uiterst rechts een deelvenster waarmee je een tekst kunt intikken en dit naar smaak opmaakt, denk aan lettergrootte, lettertype en kleur. Klik nogmaals op Inspector om terug te keren naar de vorige weergave.
Overgangen
In de filmmontage worden standaard harde overgangen gebruikt: zodra het ene filmfragment is afgelopen, start direct het volgende. Vaak volstaat dit en het ziet er ook nog eens professioneel uit, al kun je ook voor een andere overgang gaan. Om deze te veranderen klik je onder de menubalk op Transitions en sleep je een overgang, zoals Cross Dissolve, precies op de scheiding tussen twee filmfragmenten in de tijdlijn.
Daarna bekijk je het effect door de afspeelwijzer vlak ervoor te plaatsen en op de afspeelknop te klikken. Sleep met het beginpunt of eindpunt van de overgang om het effect sneller of langzamer te laten verlopen (door het smaller of breder te maken). Let op dat een overgang toevoegen alleen mogelijk is als je beide filmpjes hebt bijgesneden (het einde van linkerfilmpje en het begin van het rechterfilmpje).
Beeld-in-beeld
Ideaal aan een montageprogramma is dat je leuk kunt spelen met beeld en geluid. Zoals twee of zelfs nog meer filmpjes tegelijkertijd afspelen. Bijvoorbeeld die vanuit meerdere standpunten of door verschillende mensen (al dan niet tegelijk) zijn opgenomen.
Dit doe je door een filmpje boven een ander filmpje te plaatsen in de tijdlijn. Daar heb je wel een extra track voor nodig. Eventueel de track waar je daarnet de titel(s) hebt geplaatst. Het is wel netter en duidelijker om even een nieuwe videotrack toe te voegen: klik ergens in de tijdlijn op een donkergrijs gebied en kies Add Video Track of Add Track.
Vervolgens sleep je een filmpje vanuit de Media Pool (nadat je deze eventueel hebt bijgesneden) naar de gewenste plek op deze nieuwe lege track. Omdat je hiermee het onderste beeldmateriaal afdekt, verklein je de weergave zodat je een video binnen een video krijgt (beeld-in-beeld). Hoe? Klik op het extra filmpje om dit te selecteren en activeer weer de Inspector (rechtsboven). Gebruik op het tabblad Transform de schuifjes bij Zoom en Grootte om het extra videobeeld de gewenste grootte en positie te geven.
Geluid en volume
Nu je toch bent teruggekeerd naar de Inspector, kun je via tabblad Audio ook meteen het Volume regelen. Want misschien klinkt het ene filmpje te hard en het andere te zacht. Dat strijk je hier netjes glad. Toon je twee of meer filmpjes tegelijkertijd, dan is het geluidsniveau aanpassen of zelfs uitschakelen al helemaal nodig. Onderaan elke videotrack zie je een geluidsgolf die een indicatie geeft van de geluidsgolf en het volume.
Wil je als extraatje muziek of geluidseffecten toevoegen? Sleep het vanuit de Media Pool tot onder de videotracks. Dat werkt het beste bij de bovenste weergave waarin je de volledige tijdlijn ziet. Ook nu weer kun je met meerdere audiotracks werken. Bijvoorbeeld eentje met leuke muziek en een andere met geluidseffecten. Je kunt geluidsfragmenten verplaatsen, op lengte maken en uiteraard het volume aanpassen.
Ook interessant: De beste producten voor een grandioos geluid in je thuisstudio
Eind(elijk)resultaat
We hebben nog maar een ieniemienie tipje van de sluier opgelicht, want DaVinci Resolve heeft echt enorm veel functies aan boord. Wil je iets graag weten of kom je er even niet uit? Kies in de menubalk Help / DaVinci Resolve Reference Manual en je krijgt een pdf-bestand te zien van - schrik niet - meer dan vierduizend pagina’s! Daar staat het vast in.
Is jouw videomontage af, dan is het een kwestie van exporteren, waarna iedereen van het eindresultaat kan genieten. Dit doe je door helemaal onderaan het programmavenster over te schakelen van Cut (tweede pictogram) naar Deliver (laatste pictogram). Geef een bestandsnaam op, wijs de uitvoermap aan en kies een videoformaat en resolutie, zoals MP4 en 1920 x 180 HD.
Vervolgens klik je linksonder op Add to Render Queue en daarna rechts naast de voorbeeldweergave op Render All. Dan is het alleen nog een kwestie van geduldig wachten tot jouw film is verwerkt.