Beveilig uw usb-stick
Usb-sticks staan vaak vol bestanden waarvan u niet wilt dat ze in handen van anderen vallen. Denk aan adressenlijsten, documenten met privacy-gevoelige gegevens, e-mailadressen, foto’s en ga zo maar door. Om ellende te voorkomen is het verstandig om álle gegevens op een usb-stick te versleutelen. En dat kan verbazingwekkend eenvoudig!
©CIDimport
1. Rohos
Er bestaan diverse programma’s voor het versleutelen van gegevens op een usb-stick. Wij kozen voor het gratis Rohos Mini-drive. Niet alleen werkt dit product simpel, ook is het dankzij een ingebouwde verkenner mogelijk om op elke pc de inhoud van de stick te bekijken, ook als u geen administratorrechten hebt. Bovendien wordt de software na het aanmaken van de versleutelde partitie op de stick gezet, zodat u altijd direct aan de slag kunt zonder eerst software te hoeven installeren. Alleen op uw eigen pc installeert u Rohos, daarvoor download u Mini-drive vanaf www.rohos.com/products/rohos-mini-drive. De portable versie hoeft u niet apart te downloaden, deze komst straks vanzelf op de stick te staan. Installeer Rohos op de gebruikelijke manier en geef tijdens de installatie aan dat u een snelkoppeling op het bureaublad wilt maken, dat vergemakkelijkt het starten.
©CIDimport
2. Versleutelen
Na de installatie start Mini Drive automatisch, mocht dat even niet het geval zijn dan is er de snelkoppeling. De software is Nederlandstalig, maar niet alle onderdelen zijn omgezet. Om een versleutelde partitie (eigenlijk een ‘containerbestand’ met daarin al uw versleutelde bestanden) te maken klikt u in het hoofdvenster op Encrypt USB drive (zie afbeelding).
©CIDimport
3. Sterk wachtwoord
Plaats de usb-stick (in de software USB sleutel genoemd) en geef na automatische detectie een goed wachtwoord op. Dat bestaat liefst uit een combinatie van letters, cijfers en ‘gekke’ tekens. Hoe moeilijker het wachtwoord, hoe veiliger uw gegevens. Klik op Maak schijf en wacht even. Hoe lang u dient te wachten hangt van de grootte van uw stick af, Rohos kan ‘partities’ van maximaal 2 GB maken, de rest van de onversleutelde ruimte blijft gewoon bruikbaar als vanouds (zie afbeelding).
©CIDimport
4. Ingebouwde verkenner
In principe wordt de aangemaakte partitie nu automatisch gekoppeld en van een stationsletter voorzien zodat u er gewoon in de standaard Windows Verkenner mee aan de slag kunt. Om deze versleutelde schijf te ontkoppelen en daarmee uw gegevens te verbergen klikt u in het hoofdvenster van Rohos Mini Drive Verwijderen in het bovenste paneel. Als u de tool echter niet met administratorrechten hebt gestart, kan de drive niet gekoppeld worden. Géén probleem, want zoals beloofd beschikt Rohos Mini Drive ook over een eigen browser die altijd werkt en daarmee voor ons de standaardoptie is. Start daarvoor de Verkenner en blader naar de usb-stick. U treft daar een tweetal nieuwe bestanden aan, dubbelklik op Rohos Mini Drive (Portable).exe en vul aansluitend het eerder gekozen wachtwoord in.
U ziet nu direct de inhoud van uw versleutelde partitie en bestanden zijn eenvoudig van de Windows Verkenner naar deze software te slepen. Standaard is al een aantal mappen beschikbaar, gebruik bijvoorbeeld Documents voor uw documenten die niet iedereen onder ogen mag krijgen. Om bestanden van de stick naar uw pc over te hevelen, selecteert u de gewenste bestanden. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en in het contextmenu op Export. Kies tot slot een map waarheen de bestanden gekopieerd moeten worden. Dat lijkt wat omslachtiger dan slepen, maar voorkomt dat u gedachteloos gevoelige documenten achterlaat op bijvoorbeeld uw werk-pc (zie afbeelding).
Tekst: Ronald Smit