ID.nl logo
Huis

Back-ups maken met een Synology-nas

Met een Synology-nas kun je bestanden synchroniseren, gebruikmaken van versiebeheer en zelfs gebruikmaken van snapshots. Stel dit één keer goed in en je hebt geen omkijken meer naar het maken van back-ups. Dit zijn je opties.

We gebruiken in dit artikel een Synology DS918+. Dit is een 4bay-nas, qua functionaliteit gericht op de zakelijke gebruiker. Op dit model kunnen we ook snapshots gebruiken, dit is op eenvoudigere modellen niet mogelijk. QNAP heeft ook een dergelijke snapshot-functie voor de geavanceerdere modellen.

Synchronisatie met Cloud Station

We gaan ervan uit dat je op je nas al werkt met verschillende accounts voor de gebruikers, die via de juiste machtigingen (lees- en schrijftoegang) bij de juiste (gedeelde) mappen kunnen. Is dat geregeld, installeer dan Cloud Station Server uit het Package Center. Start de applicatie en geef aan welke gedeelde mappen gesynchroniseerd mogen worden. Voor iedere gedeelde map kun je instellen hoeveel eerdere versies van bestanden bewaard moeten worden.

Vervolgens installeer je Cloud Station Drive uit het Package Center. Log in met je gebruikersaccount van de nas. Selecteer nu een gedeelde map op de nas en geef aan met welke lokale map op de pc je die wilt synchroniseren. Standaard wordt in je gedeelde map een CloudStation-submap gemaakt, dit kun je gelukkig voorkomen door de optie Maak een lege CloudStation-map uit te zetten.

Open de toepassing Cloud Station Drive om bijvoorbeeld extra synchronisatietaken in te stellen of het logboek te bekijken. Je kunt direct vanuit Windows naar eerdere versies van de bestanden bladeren. Rechtsklik daarvoor op een bestand, selecteer Synology Cloud Station Drive en kies Uw vorige versies doorbladeren. Je kunt via het contextmenu ook handig een gedeelde koppeling maken zodat anderen via internet het bestand kunnen downloaden, eventueel beschermd met een wachtwoord.

©PXimport

Hyper Backup

De eerdere versies die van je bestanden worden opgeslagen, kunnen je helpen bij een aanval van cryptoware, dat bestanden op de pc blokkeert en versleutelt. Maar als een groot aantal bestanden besmet raakt, is het individueel terugzetten van bestanden omslachtig. Daarom blijft het belangrijk om naast synchronisatie ook regelmatig een back-up te maken. Vanaf onze Synology-nas kan dat met Hyper Backup van Synology. Zorg dat je hierbij meerdere versies bewaart, door de instellingen voor rotatie te benutten. Zo kun je terug in de tijd naar het moment voor de besmetting.

Een open deur: het is natuurlijk nog beter om het niet te laten aankomen op een besmetting, door Windows zelf te beschermen met bijvoorbeeld de standaard antivirussoftware en ook up-to-date te houden. Zorg natuurlijk ook dat je nas voorzien is van de nieuwste beveiligingsupdates.

Houd er ook rekening mee dat cryptoware niet alleen bestanden op een besmette pc kan kapen, maar ook op bijvoorbeeld gekoppelde netwerkstations, bijvoorbeeld je nas! Wat dit kan tegengaan is de functie Controlled Folder Access van Windows 10, beschikbaar sinds de Fall Creators Update. Daarmee kun je lokale en netwerkmappen toevoegen waar cryptoware geen wijzigingen aan mag aanbrengen.

©PXimport

Btrfs

Wie veel met Linux werkt, zal bekend zijn met het principe van snapshots. Een snapshot is een momentopname van bestanden waarin alleen veranderingen worden opgeslagen. Het is een feature die je onder meer in moderne bestandsystemen als Btrfs en ZFS vindt. Ook uitgebreidere modellen van Synology en QNAP bieden deze mogelijkheid.

Synology gebruikt daarvoor Btrfs en geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld ieder uur of zelfs iedere vijf minuten een momentopname te maken. Het maken van een snapshot vraagt nauwelijks extra opslagruimte, tenzij er veel veranderingen aan bestanden zijn, en heeft geen invloed op de prestaties van de nas. Een nadeel is dat het lastig is om inzicht te krijgen in de status of gebruikte ruimte van snapshots.

Een snapshot is een ideale bescherming tegen cryptoware. Je kunt hiermee namelijk snel en gemakkelijk terug naar de onbesmette versie van een gedeelde map, zelfs tot heel kort voor het moment van besmetting. Het kan, als je het in combinatie met replicatie gebruikt, ook een alternatief voor back-ups zijn, maar dan moet je wel een tweede nas hebben die deze feature ook biedt.

Snapshots maken met Synology-nas

Op de DS918+ vind je de mogelijkheid voor snapshots in het pakket Snapshot Replication. Ga je hierin naar Snapshots dan zie je een overzicht van je gedeelde mappen. Je kunt handmatig een snapshot maken, een lijst met eerdere snapshots bekijken of via Instellingen een planning maken voor snapshots. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld iedere dag of ieder uur een snapshot te maken.

©PXimport

Ook kun je aangeven hoeveel snapshots in totaal bewaard moeten worden. Vanuit de lijst met snapshots kun je zien welke snapshots er voor een gedeelde map zijn gemaakt en bladeren door de bestanden in die snapshot.

Om een snapshot terug te zetten ga je naar Herstel. Er zijn twee mogelijkheden: In-place terugzetten of Klonen met een nieuwe naam. Zoals de naam al een beetje aangeeft, zorgt de eerste versie ervoor dat de oude versies van bestanden worden teruggezet in de bewuste gedeelde map. De tweede optie zet de bestanden terug naar een nieuwe gedeelde map met dezelfde eigenschappen.

▼ Volgende artikel
Herhalen, herhalen, herhalen: zo zet je jouw PowerPointpresentatie op de autopilot
© monticellllo - stock.adobe.com
Huis

Herhalen, herhalen, herhalen: zo zet je jouw PowerPointpresentatie op de autopilot

Heb je een diavoorstelling samengesteld voor een infoavond, een wachtkamer of een informatiestand dan wil je die uiteraard niet iedere keer handmatig opstarten. Stel de PowerPointpresentatie in op automatisch herhalen.

In drie stappen laten we zien hoe je een powerpointpresentatie in een continue loop kunt afspelen:

  • Stel de weergaveduur van dia’s in
  • Kies de juiste afspeelmodus
  • Gebruik de herhaaloptie

Lees ook: Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties

Timing

Zo’n oneindige lus in PowerPoint werkt zowel in de Windows-versie als op de Mac. Momenteel heeft PowerPoint op het web geen lus-functie. Voordat je de presentatie instelt op herhalen, moet je eerst de timing goed controleren. Je kunt immers dezelfde tijd voor iedere dia instellen of bepaalde dia’s langer in beeld houden. Open de presentatie en ga naar het tabblad Overgangen. In het onderdeel Timing zorg je dat er geen vinkje staat in het vakje Bij muisklik. Je vinkt het vakje Na aan en je stelt het aantal seconden in dat de dia te zien is. Je kunt ook de pijlknopjes gebruiken om in kleine stapjes de tijdsduur te verhogen of te verlagen. Als je dezelfde timing voor alle dia’s wilt gebruiken, dan selecteer je hier de optie Overal toepassen. Wil je per dia andere tijden instellen, dan moet je de volgende dia selecteren en voer je ook daar in het Na-vakje de specifieke tijden in. Herhaal dit voor de resterende dia’s.

Controleer eerst grondig de timing voor iedere dia.

Type voorstelling

Zodra is ingesteld hoelang de dia’s in beeld blijven, kun je de instelling Herhalen inschakelen. Ga naar het tabblad Diavoorstelling en selecteer Diavoorstelling instellen in het gedeelte Instellen. In het pop-upvenster kies je een type voor de voorstelling. Ben je van plan de voorstelling te presenteren of door één persoon te laten bekijken, dan kies je een van de eerste twee opties. Wil je dat de diavoorstelling automatisch wordt afgespeeld dan kies je de derde optie: Bekeken in kiosk (volledig scherm).

Hoe wil je dat de voorstelling wordt bekeken?

Herhalen

In het onderdeel Afspeelopties vind je de functie die je nodig hebt: Herhalen tot er op Esc wordt gedrukt. Daarna ga je naar het vak Naar volgende dia gaan. Hier duid je aan dat PowerPoint tijdens de herhalingen de tijdinstelling moet aanhouden met de optie: Tijdinstelling gebruiken. Eventueel kun je hier nog andere opties aanpassen, zoals welke dia’s er in een lus moeten draaien. Gebruik de OK-knop om de instellingen op te slaan.

Zorg dat de functie Herhalen actief is, net als de functie Tijdinstelling gebruiken.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.