ID.nl logo
Automatiseer programma's met AutoHotkey
© PXimport
Huis

Automatiseer programma's met AutoHotkey

Met de macro-functies die in sommige programma’s zijn ingebouwd of door middel van batchbestanden, kun je een en ander automatiseren. Maar het gratis opensource AutoHotkey geeft je veel meer mogelijkheden, en werkt onafhankelijk van de gebruikte applicatie. Met een sneltoets woorden invoegen, een toets of muisknop herdefiniëren, een menu-item automatisch laten aanklikken … het kan allemaal.

AutoHotkey is een gratis opensource scripting-tool waarmee je computertaken kunt automatiseren. De mogelijkheden zijn legio: de muiscursor met het toetsenbord aansturen, een systeem monitoren en ongewenste programma’s sluiten, formulieren automatisch laten invullen, een taak inplannen, programma’s en webpagina’s met een sneltoets openen, tekstmacro’s in om het even welke toepassing laten werken, games aansturen en ga zo nog maar even door.

AutoHotkey is een scripting-taal, wat inhoudt dat je de syntax enigszins in de vingers moet krijgen. Enig programmeerinzicht is handig meegenomen, maar zelfs als complete leek kun je er snel mee aan de slag, zoals uit dit artikel zal blijken.

©PXimport

Verder leren

Dit artikel is alvast een aardig vertrekpunt. Je kunt daarnaast terugvallen op actieve fora en op talloze voorbeeldscripts. Wanneer je googelt naar ‘autohotkey script

01 Installatie

Om de scripts die we dadelijk zullen bekijken én maken ook zelf uit te kunnen voeren,

heb je natuurlijk een programma nodig dat die scripts kan uitvoeren (interpreter). Die vind je hier. Je gaat bij voorkeur voor de recentste stabiele versie, op het moment van dit schrijven is dat versie 1.1.26.01. Je kunt kiezen tussen een Express Installation en een Custom Installation. We raden je aan voor de Custom installation te gaan, al was het maar om op de diverse tabbladen de verschillende opties even te bekijken. Tenzij je scripts op een 32bit-systeem moeten kunnen draaien, kies je bij voorkeur voor Unicode 64-bit. Bevestig met Install.

©PXimport

02 Editor

Voor je het goed beseft is de installatie al een feit. Op het eerste gezicht blijkt daar zo goed als niets van te merken: wanneer je AutoHotkey (kortweg AHK) opstart, krijg je alleen maar de ingebouwde helpfunctie te zien. Best handig natuurlijk, maar weinig spannend. Laten we daar snel iets aan doen en ons allereerste script schrijven. In feite heb je daar niets meer dan een uitgeklede teksteditor als Kladblok voor nodig, maar wij geven toch de voorkeur aan een wat uitgebreider programma. Een tool die je bijvoorbeeld de mogelijke commando’s toont terwijl je aan het intikken bent, die je scriptdelen laat in- en uitklappen, die met duidelijke kleuren werkt, regelnummering en tabbladen ondersteunt enzovoort, biedt vanzelfsprekend meer comfort. We gebruiken hier Scite4AutoHotkey (eveneens beschikbaar in een portable editie). De tool is weliswaar al een paar jaar oud maar werkt ook onder Windows 10 naar behoren. Eventuele updates laat je best meteen installeren. Standaard laadt de editor bij de eerste opstart een voorbeeldscript in (TestSuite.ahk), dat je via het blauwe pijlknopje meteen kunt uitvoeren. Handig als eerste kennismaking met de syntax. Mocht de code onverhoopt niet correct worden weergegeven, ga dan in het Language-menu na of wel degelijk nog de optie AutoHotkey is geselecteerd.

©PXimport

03 Oerscript

Van oudsher is het bij programmeurs de gewoonte om als allereerste script de boodschap ‘Hallo, wereld’ te laten verschijnen – een traditie die we graag volgen. Wie het voorbeeldscript uit stap 2 al even heeft bekeken, heeft al door dat je dit met één eenvoudige instructie voor elkaar krijgt: MsgBox Hallo, wereld. Overigens moet je je script wel eerst nog even opslaan (met de extensie ahk) voor je dit binnen de editor kunt laten uitvoeren. Merk ook op dat de editor zelf al het commando MsgBox suggereert zodra je ms intikt.

Leuk, maar waarom er niet meteen een ‘tekstmacro’ van maken die in nagenoeg elke applicatie doorwerkt? Dat doen we met een tweede scriptje, waarin we het eerste script oproepen:

::hw::
Run "c:\ahk scripts\hallowereld.ahk"
Return

Dit script is niet lastig te ontrafelen. Het houdt in: wanneer de lettercombinatie hw wordt ingetikt, wordt het script met de naam hallowereld.ahk in c:\ahk scripts uitgevoerd. De syntax voor eenvoudige lettercombinaties is dus ::, gevolgd door de lettercombinatie, waarna de instructies worden uitgevoerd die op de tweede instantie van :: volgt. In AutoHotkey sluiten we een meerregelig script netjes af met het commando Return.

Het kan eigenlijk nog eenvoudiger, wanneer je de lettercombinatie meteen door de volledige tekst laat vervangen: ::hw::Hallo, wereld.{Enter}Welkom in mijn script.{Enter}.

©PXimport

04 Scriptuitvoer

In stap 5 pikken we de draad van de vorige stap weer op, maar eerst willen we je van de frustratie afhelpen om voor elk script telkens de editor te moeten starten, het script te openen en het uit te voeren. Het is namelijk mogelijk van zo’n script een heus exe-bestand te maken. Klik daartoe zo’n ahk-bestand in Verkenner met de rechtermuisknop aan en kies Compile Script – merk op dat je hier ook de opties Run Script en Edit Script aantreft. Even later staat het exe-bestand al voor je klaar.

Het kan gebeuren dat zo’n (al dan niet gecompileerd) script je op onverwachte manieren parten speelt. Je bent bijvoorbeeld in Word aan het werken om dan vast te stellen dat een van de (actieve) tekstmacro’s in AutoHotkey een bestaande sneltoets heeft gekaapt. Vervelend, maar gelukkig is er iets aan te doen: rechtsklik in het Windows-systeemvak op het scripticoontje, waarna je Suspend Hotkeys selecteert of – drastischer – Exit aanklikt.

©PXimport

Eigen pictogram

Een gecompileerd ahk-script kun je probleemloos aan andere gebruikers doorgeven: die kunnen het dan ook uitvoeren zonder zelfs AutoHotkey nodig te hebben. Immers, de AutoHotkey-interpreter wordt in het exe-bestand gestopt. Leuk is ook dat je je eigen pictogram aan zo’n programma kunt koppelen. Open daartoe de programmagroep AutoHotkey en kies Convert .ahk to .exe. Via Browse verwijs je zowel naar het bronscript als naar het uitvoerpad. Met de onderste Browse-knop koppel je er dan een specifiek ico-bestand aan. Met Convert compileer je het script.

Handig om weten: met een gratis tool als GreenFish Icon Editor Pro zet je een eigen afbeelding moeiteloos om in zo’n ico-bestand.

©PXimport

Pop-upvensters

Wil je tekst in een pop-upvenster (zoals ‘MsgBox, Hallo wereld’ uit stap 3) laten verschijnen, dan kun je gebruikmaken van het knopje MsgBox Creator in Scite4AutoHotkey. Er verschijnt dan een dialoogvenster waarin je de titel, inhoud, eventuele knoppen en pictogrammen en enkele stijlaspecten kunt aanduiden in een grafische ontwerpomgeving. Heb je alles goed ingesteld, druk dan op de Test-knop en vervolgens op Insert in SciTE. De resulterende coderegel wordt dan in je script geïnjecteerd.

05 Speciale toetsen

Je weet uit stap 3 nu hoe je een tekstmacro, oftewel hotstring, creëert. We gaan nu aan de slag met het koppelen van een toetscombinatie (bijvoorbeeld Ctrl, Alt of Shift in combinatie met een andere toets) aan een handeling. De toetsnamen en veel meer over sneltoetsen kom je hier te weten. Onder Modifier lezen we daar bijvoorbeeld dat we de Alt-toets aanroepen met !, Ctrl met ^, Shift met +.

Stel, je wilt met de toetscombinatie Ctrl+Alt+C de webpagina van Computer!Totaal openen. Dat krijg je met één coderegel voor elkaar, waarbij je het pad moet vervangen door dat van jouw favoriete browser:

^!C::run "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" https://computertotaal.nl

Het feit dat je hier sneltoetsprefixen als ^(Ctrl) en ! (Alt) gebruikt, kan problemen opleveren bij code als ::ctot::Computer!Totaal, gezien het uitroepteken dan niet als leesteken wordt geïnterpreteerd, maar staat voor de Alt-toets. De oplossing is gelukkig eenvoudig: ::ctot::Computer{!}Totaal.

Wil je toetsaanslagen doorsturen na het indrukken van speciale sneltoetsen, dan moet je dat met het Send-commando regelen: #R:: Send, Computer{!}Totaal zorgt ervoor dat de tekst Computer!Totaal verschijnt zodra je Windows-toets+R indrukt. Het is uiteraard ook mogelijk meerdere hotstrings tegelijk te definiëren, iets als volgt:

::vn::Toon
#A::Send, van Daele
#E::Send, tvd@computertotaal.nl
Return

©PXimport

Kant-en-klaar

Wie AutoHotkey goed beheerst, kan er fraaie programma’s mee maken. Wat dacht je van een tool waarmee je on the fly je eigen hotstrings mee beheert? Het volstaat het script in het tekstkader in je editor te plakken en het als ahk-script of gecompileerd uit te voeren. Wanneer je vervolgens Ctrl+Alt+A (of AltGr+A) indrukt – in AutoHotkey wordt dat ^!A:: (zie regel 58 in het script) – verschijnt een venster waarin je je eigen hotstrings naar wens aanmaakt en weer verwijdert. Ook een tool als Wallpaper Randomizer die je een andere bureaubladachtergrond toont (bij het opstarten van Windows, na verloop van tijd of bij het indrukken van een sneltoets), is geheel in AutoHotkey geschreven. Je kunt het script, weliswaar enkele honderden regels lang, ook downloaden en aanpassen.

©PXimport

06 Nog meer toetsen

AutoHotkey kan ook nog op andere manieren met het toetsenbord overweg. Zo is het mogelijk bepaalde toetsen uit te schakelen of om te wisselen, wat handig kan zijn als bijvoorbeeld bepaalde toetsen bij het gamen storend zijn of als je de toetsenbordbesturing liever anders ingevuld ziet.

Met $CapsLock::Return schakel je bijvoorbeeld de werking van de CapsLock-toets uit, iets gelijkaardigs is ook mogelijk voor ScrollLock en NumLock. Of je bepaalt zelf de status van zulke toetsen met een commando als SetNumLockState, on. Uiteraard kun je ook vaste toetscombinaties in Windows uitschakelen, zoals met #e::Return (roept normaliter de Verkenner op) of je hangt er een andere functie aan, zoals met $LWin:: Send ^{Tab} (zorgt ervoor dat je met de LinkerWindows-toets naar de volgende tab gaat in je browser, wat je normaliter met Ctrl+Tab doet).

Op vergelijkbare manier kun je aan toetsen ook allerlei acties koppelen, zoals het volume verhogen of verlagen in stapjes van 6% via Windows-toets in combinatie met de – of +-knop op je numerieke toetsenbord:

$#NumpadSub:: Send {Volume_Down 3} ; geluid 6% verlagen
$#NumpadAdd:: Send {Volume_Up 3} ; geluid 6% verhogen

Merk trouwens op dat je na een puntkomma (op de meeste plaatsen) ook commentaar aan je script kunt toevoegen: handig als je het script naderhand wil bewerken of wanneer je het wilt delen.

©PXimport

07 Klembord

AutoHotkey kan ook gebruikmaken van het klembord van Windows, wat opnieuw handige mogelijkheden biedt. Zo is het mogelijk een woord naar het klembord te sturen waarna je met een sneltoets de inhoud van het klembord doorspeelt aan Google:

^g::
Run https://www.google.com/search?q=%clipboard%
Return

Een nieuw element in deze code is de variabele %clipboard%, die de actuele inhoud van het klembord gebruikt als parameter (zoekstring) van de opgegeven url. Je zou er ook iets als ^a:: Run https://www.google.com/search?tbm=isch&q=%clipboard% aan kunnen toevoegen als je naar afbeeldingen zoekt. Of je gebruikt de query-url van een andere service, zoals Wikipedia: Run http://nl.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=%clipboard%.

Er zijn natuurlijk ook allerlei uitbreidingen en varianten mogelijk voor verdere interactie met het klembord. {F12}:: Send, ^C bijvoorbeeld zorgt ervoor dat het indrukken van F12 de toetscombinatie Ctrl+C genereert, wat maakt dat een geselecteerd tekstdeel naar het klembord wordt gestuurd. Het is ook mogelijk een stukje tekst aan de reeds bestaande inhoud van het klembord toe te voegen, in plaats van dat te vervangen:

Insert::
oud = %clipboard%
Send, ^c
clipboard = %oud%`r`n%clipboard%
return

Eerst plaatsen we de actuele inhoud van het klembord in de variabele oud, waarna we bij het indrukken van de Insert-toets de variabele clipboard vervangen door de variabele oud samen met de actuele inhoud van het klembord. Om te vermijden dat de inhoud letterlijk aan elkaar wordt geplakt, voegen we er de code `r`n aan toe: die zorgt ervoor dat het daaropvolgende deel op een nieuwe regel terechtkomt.

©PXimport

08 Muis & venster

AutoHotkey kan ook uitstekend overweg met vensters en muisklikken. Een eenvoudig voorbeeld geeft je al een idee waar het naartoe gaat. Stel, je gebruikt een bepaalde applicatie waar je frequent dezelfde menu-optie nodig hebt. Die kun je natuurlijk telkens zelf aanklikken, maar het is ook mogelijk dat door een sneltoets te laten doen:

^m::
Click Left 143,45
Click Left 183,94
Return

Eerst zal de muiscursor naar de schermcoördinaten 143,45 bewegen en daar wordt een druk op de linkermuisknop gegenereerd zodat het uitklapmenu wordt geopend, vervolgens gebeurt hetzelfde op coördinaten 183,94 om het menu-item te selecteren. Voor wie zich afvraagt hoe hij die coördinaten uitvist: in SciTE druk je op het knopje Active Window Info. Zodra je nu de muiscursor boven het programmavenster beweegt, lees je alle nodige informatie af, waaronder de coördinaten en de exacte vensternaam.

09 Programmeerlussen

Elke scripting-taal die z’n naam waardig draagt, ondersteunt ook specifieke programmeerconstructies als lussen en conditionele uitvoer. Dus dat vinden we ook in AutoHotkey. We hebben niet de ruimte om er diep op in te gaan, maar een paar eenvoudige voorbeelden kunnen je al een eind op weg zetten.

Stel dat je met een sneltoets het muiswiel bestuurt en je wilt bij elke druk op de toets het muiswiel vijf keer naar beneden laten draaien. Dat kan met een simpel loop-commando:

^m::
Loop, 5
Click WheelDown ; gebruik WheelUp voor de andere richting
Return

Ook andere lusconstructies zijn mogelijk, zoals een while-loop (zolang … geldt, voer … uit).

Het volgende voorbeeld is al iets complexer. Hierbij worden in een tooltip de startcoördinaten evenals de breedte en hoogte van de rechthoek binnen het sleepgebied getoond, zolang sleepbeweging aanhoudt:

CoordMode, Mouse, Screen
~LButton::
MouseGetPos, begin_x, begin_y
while GetKeyState("LButton")
{
MouseGetPos, x, y
ToolTip, % begin_x ", " begin_y "`n " Abs(begin_x-x) "
x " Abs(begin_y-y)
Sleep, 10
}
ToolTip
Return

Test het script uit om het resultaat te zien. Voor uitgebreide achtergrondinformatie over CoordMode en ToolTip kun je hier terecht, waar je ook van de zoekbalk gebruik kunt maken. We raden je overigens aan vooral in het begin veelvuldig met deze tutorial en zoekfunctie te werken: je vindt er uitstekende feedback en praktische voorbeelden.

Veel succes met AutoHotkey. We vernemen het graag als je zelf een handig script hebt ontwikkeld!

©PXimport

Grafische interface

Wie kant-en-klare AutoHotkey-scripts downloadt en uitprobeert, zal merken dat sommige programmeurs zich ook van een fraaie grafische interface bedienen. Dat is weliswaar lastiger te programmeren, maar je vindt gelukkig wel een uitstekende hulp in SmartGUI Creator, die je via een knopje in SciTE opstart. De werking is eigenlijk eenvoudig. Je start de tool op en met behulp van bouwblokken zet je de gewenste interface op. Via File / Test Script ga je na of de interface naar wens is, waarna je die via File / Save Script and Exit in een ahk-script giet, voor verdere invulling en manipulatie.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch

▼ Volgende artikel
Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar
© Harman Kardon
Huis

Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar

De Enchant 1100 is de nieuwste top-soundbar van Harman Kardon. Ondersteuning voor Dolby Atmos en een streepje Scandi-design maken het een interessante optie.

Fantastisch
Conclusie

De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.

Plus- en minpunten
  • Scherpe prijs (voor een topmodel)
  • Minimalistisch design
  • Brengt geluid breed in de kamer
  • Heldere app en installatie
  • Goede helderheid en plaatsing van geluidseffecten
  • Kalibratiefunctie (enkel soundbar) is heel effectief
  • Textiel trekt stof aan
  • Kalibratie niet beschikbaar met extra subwoofer

De grotere Enchant 1100 soundbar werd begin dit jaar samen met de kleinere Enchant 900 voorgesteld. Het is een echt topmodel dat veel speakers inzet om omhullende 3D-geluid te bieden, inclusief twee aan de bovenzijde. Dit is niet de eerste of enige soundbar van Harman Kardon die de naam 'Enchant' draagt, maar eigenlijk lijkt hij meer op de voorgaande Citation-reeks van Harman Kardon. Citation was bedoeld als een volledig antwoord op Sonos, met multiroom-functionaliteit en met een design dat luxueuze textiel van Kvadrat toepaste. 

De Enchant 1100 neemt veel van de Citation-eigenschappen over, waaronder het design (maar zonder Kvadrat-stofjes) en de uitbreidbaarheid. Hij gebruikt ook een knappe techniek van Harman, Multibeam, om geluid breed de kamer in te sturen. Met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, veel streamingopties, een extra HDMI-ingang (geschikt voor 4K en Dolby Vision) en uitbreidingsopties spreken we hier over een veelzijdige soundbar. 

©Jamie Biesemans

Uitbreiden met speakers kan

Wie meer wil, kan de Enchant 1100 uitbreiden met de Enchant Sub (adviesprijs 399 euro) en/of een paar Enchant-draadloze speakers (adviesprijs 229 euro/stuk). Het is daarmee een directe uitdager van de Sonos Arc Ultra, nog een topmodel dat je op eigen tempo kunt uitbreiden met extra speakers. De Harman Kardon is wel nog iets scherper geprijsd. Het koppelen met speakers in andere kamers kan via Google Cast of AirPlay 2. Een pluspunt: dat kan ook met luidsprekers van verschillende merken.

Zacht en harmonieus design

Ontsnappen aan de klassieke balkvorm van een soundbar doet de Enchant 1100 niet. Maar omdat de afgeronde behuizing helemaal bedekt is door een fraai zwart stofje en verder geen opvallende elementen toont, verdwijnt hij netjes in de achtergrond. Minimalisme ten top, totdat je het volume of een optie aanpast. Dan zie je een grote display in een coole dotmatrix-stijl oplichten. Dat zorgt dan weer voor vleugje retro-gevoel. In tegenstelling tot bij de Citation-soundbars, lijkt er deze keer geen lichtgrijze versie te bestaan.

Onder het strakke uiterlijk zitten aardig wat speakers verborgen: elf stuks. Twee daarvan zitten bovenaan en zorgen voor de driedimensionale geluidservaring. De Enchant 1100 is slechts 6,5 cm hoog en kan dus bij een tv op een voet geplaatst worden. Maar het beste resultaat krijg je als je hem 10 à 20 cm vóór het scherm zet, zodat de bovenliggende speakers vrij naar het plafond gericht zijn. Ook de zijkanten moeten helemaal vrij blijven. Aan elke zijde is er een opening waar je een speaker kunt zien; die zorgen voor een heel breed geluidsbeeld rond de tv.

©Harman Kardon

Aan weerszijden is er een opening met een tweeter die schuin gemonteerd is.

Ontspannen kan ook

In de doos vind je een kleine afstandsbediening, maar je kunt ook de Harman Kardon One-app gebruiken. Welke optie je ook kiest: het volume regelen, een aantal audio-instellingen veranderen en muziek pauzeren zijn mogelijk. Een unieke optie heet Moment, dat zelfs zijn eigen knop op de remote heeft.

Als je hierop drukt, rollen er uit de soundbar rustgevend geluiden. Je kunt via de app kiezen of je dan even kunt relaxen met het geluid van regen, een bos of de zee. Misschien wel leuk voor meditatieoefeningen, maar wel een apart iets om zo'n prominente plek te geven.

Muziek spelen kan op vele manieren

In een app kun je muziek en internetradio afspelen van bepaalde diensten, waaronder Amazon Music, Napster, Qobuz, Tidal en TuneIn. Bij Amazon en Tidal wordt zelfs het afspelen van muziek in Dolby Atmos-formaat ondersteund, dat kom je zelden tegen.

In het lijstje ontbreken natuurlijk heel wat belangrijke diensten, zoals Apple Music of Spotify. Ze afspelen kan echter makkelijk via AirPlay, Chromecast of Spotify Connect. De soundbar kan ook bediend worden met Roon, de audiofiele muzieksoftware van een Harman Kardon-zusterbedrijf die vooral in de hifi-wereld wordt gebruikt. Ten slotte is de Enchant 1100 uitgerust met bluetooth. Manieren genoeg dus om muziek af te spelen.

Eenvoudige installatie

Het instellen van de Enchant 1100 gebeurt via de One-app. Een visueel stappenplan maakt het heel eenvoudig. Wat je ook in de app (of via de remote) kunt doen is het geluid "kalibreren". De soundbar verspreidt dan twintig seconden luide testgeluiden om zo de woonkamer te leren kennen. Na deze meting wordt de weergave aanpast zodat de soundbar beter klinkt. Zo'n functie wordt stilaan standaard op een high-end soundbar; hier blijkt het zeer effectief in het balanceren van bassen en helderheid. 

©Jamie Biesemans

In de Harman Kardon One-app vind je heldere uitleg.

Geslaagd in 3D

Bij het bekijken van demovideo's van Dolby en een aantal filmfragmenten valt in de eerste plaats de zuivere weergave van de Enchant 1100 op. Het klinkt luchtig en ruim, waardoor geluidseffecten los in de kamer verschijnen. Bij de Shattered-demo bewegen de geluiden van brekend glas echt van rechts naar ver links.

©Jamie Biesemans

De Enchant 1100 heeft goede dialogenweergave.

Ook bij drukke actiescènes, zoals tijdens de finale veldslag op Scarif in Star Wars: Rogue One – waarvan Andor op Disney+ de prequel vormt – houdt de Harman Kardon een goede controle. Het is een goed resultaat dat vooral heel detailrijk en gebalanceerd overkomt, met name na de kalibratie. Wel is het in onze woonkamer wat minder 'cinematisch' (of je mag ook zeggen 'bombastisch') bij bijvoorbeeld de race in Ready Player One. Je wordt wel omgeven door geluid, inclusief hoog boven de tv, dat wel. Maar het is niet zo knallend of dynamisch als bij bijvoorbeeld JBL.

Een subwoofer erbij of niet?

Het toevoegen van een subwoofer of extra speakers kan daar iets aan doen. Dat verloopt eveneens via de app. Je hebt er wel even tijd voor nodig, want elk toestel moet met de wifi verbonden worden. Vervolgens moet er nog een update worden geïnstalleerd, wat ook even kan duren. Ten slotte combineer je bijvoorbeeld de Enchant 1100 met de Enchant Sub via de app. Dat ging tijdens het testen vlot, en de app maakt het proces ook heel transparant. Wel spijtig: de kalibratiefunctie werkt niet langer als je een sub toevoegt aan een soundbar. Hopelijk komt die mogelijkheid er nog.

©JORDI HUISMAN

De Enchant Sub zet je bij voorkeur naast de soundbar.

Mét Enchant Sub wordt de Enchant 1100 een stukje spectaculairder, al blijft het vooral het mooie detail en de controle die indruk maken bij het zeer intense vuurgevecht in het Witte Huis in Civil War. Dit zijn goede prestaties, ook voor gaming. Toch is de stap naar een extra sub geen verplichting. De Enchant Sub is niet zo krachtig of verfijnd, dus in een kleinere woonkamer ga je aan de soundbar zelf voldoende hebben. Positief wel is dat die Sub vergeleken met optionele subs bij sommige concurrenten relatief goedkoop is.

Conclusie

De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.