A Sharper Scaling: Grote foto's zonder kwaliteitsverlies
Foto’s verkleinen, daar zijn oplossingen genoeg voor. Foto’s vergroten is heel andere koek. Het resultaat van zulke vergrotingen ziet er vaak sponzig en onscherp uit. A Sharper Scaling is een typische ‘one-trick-pony’, een tool die slechts één kunstje kan: foto’s schalen met minimaal verlies aan detail. Als je de tool eenmaal goed hebt ingesteld, past de software de schaalopdracht zelfs toe op een volledige map foto’s.
Tip 01: Gokken op pixels
Afbeeldingen bestaan uit minuscule beeldpuntjes die we pixels noemen. Hoe meer pixels, des te gedetailleerder een afbeelding is. De resolutiewaarde van een afbeelding zegt ons hoe dicht deze beeldpuntjes bij elkaar staan. Resolutie wordt gemeten per lijn in inch (2,54 cm), dus niet per vierkante inch. In de beeldbewerking spreken we daarom over een aantal dpi of ppi (dots per inch of pixels per inch). Omdat het aantal pixels waaruit een foto of prent bestaat een vast gegeven is, ontstaan er gaten wanneer we een foto zomaar zouden uitrekken. De software die je voor het vergroten gebruikt, moet aan de hand van de omliggende beeldinformatie gokken met welke kleuren hij de gaten zal vullen. De kwaliteit van A Sharper Scaling zit hem vooral in het feit dat deze tool een uitstekende methode heeft om te gokken op deze nieuwe pixels.
©PXimport
Tip 02: Foto’s laden
Je haalt deze freeware hier op. Het programma werkt als een stapsgewijze wizard. Onder de knoppen met de nummers van 1 tot 3 zitten gewoon voorbeeldfoto’s om A Sharper Scaling te testen zonder hiervoor je eigen materiaal aan te spreken. Om eigen foto’s in te laden gebruik je één van de twee blauwe knoppen linksboven. De bovenste knop laadt een foto van het klembord in, dat is dus een afbeelding die je daarnet hebt gekopieerd. De knop daaronder dient om één foto te selecteren die op de harde schijf staat. Wil je meteen een hele map foto’s schalen, dan is er de paarse knop rechtsboven. A Sharper Scaling kan overweg met jpg-, tif-, png- en bmp-bestanden.
©PXimport
Wil je meteen een hele map foto’s schalen, dan is er de paarse knop rechtsboven
-
Tip 03: Sizing mode
Hoe groot moet de foto worden? In het vak Sizing mode vul je de instellingen in van de schaalopdracht. Er zijn vier manieren om de uitvoerafmetingen op te geven. Het makkelijkste werkt de instelling Strict Selection & Target Size, als je een afbeelding in zijn geheel wil schalen. Bij Target Size vul je de gewenste pixelwaarde in bij breedte (het eerste vakje) of bij lengte (het tweede vakje). Je zult zien dat het percentage in Scaling zich automatisch aanpast. Kies je de methode Selection & Scaling, dan zullen de afmetingen zich afstemmen op het percentage dat je invoert. De laatste twee methodes Strict Target Size & Selection en Target Size & Scalen gebruik je om een rechthoekige selectie uit een foto te schalen tot een bepaalde afmeting. Die selectie verschijnt op de voorvertoning als een roze rechthoek waarvan je de zijden kunt verslepen. Die laatste twee opties zul je zelden gebruiken.
©PXimport
Trapsgewijs
Een oude indianentruc om afbeeldingen nog beter te vergroten, is de trapsgewijze methode. In plaats van een afbeelding meteen uit te rekken naar 200%, kun je hem beter enkele keren na elkaar vergroten naar 120% of zelfs 110%. Bij een lage instelling lukt het de software namelijk nog beter een voorspelling te maken van de pixels die nodig zijn om de afbeelding groter te maken. Enkele keren na elkaar een kleine vergroting maken kost iets meer tijd, maar het resultaat is beter.
©PXimport
Tip 04: Vergelijken
Klik op de blauwe pijl in de rechterbenedenhoek om naar het volgende venster in deze wizard te gaan. Hier vergelijkt A Sharper Scaling zijn eigen upscaling-methode met de conventionele methode die andere beeldbewerkingsprogramma’s zoals Photoshop gebruiken. Aan de hand van een blauw rechthoekje in de miniatuurfoto links kun je inzoomen op een andere zone van de foto. Er zijn twee uitvoermethodes. Klik je op de knop met het klembord, dan wordt de vergrote foto opgeslagen in het klembord van Windows, zodat je het resultaat kunt plakken in een nieuw document. Klik je op de knop met de map, dan zal het programma het geschaalde bestand opslaan op de harde schijf.
©PXimport