ID.nl logo
9 tips voor het kopen van activity trackers
© PXimport
Huis

9 tips voor het kopen van activity trackers

Beweeg jij voldoende? Was 'meer bewegen' één van je goede voornemens? Om echt te weten of je goed bezig bent, kun je je activiteiten monitoren via zogeheten activity tracker: een apparaatje met allerlei sensoren. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen hiervan.

Tip 01: Voordelen

Activity trackers zijn niet voor niets zo populair. De polsbandjes die je met je smartphone kunt koppelen, motiveren je echt om meer te bewegen. Bij de ene fabrikant verdien je virtuele medailles als je bepaalde doelen verwezenlijkt hebt, bij de andere werkt het sociale aspect door en krijg je te zien hoeveel je vrienden bewegen. Je familieleden en vrienden uitdagen behoort vaak tot de mogelijkheden. Lees ook: Wearables: Wat zijn dat precies?

Er zijn zelfs trackers die je een virtuele schop onder je achterwerk geven als je te lang zit. Het toestel begint dan te vibreren of licht op. Deze kleine trucjes mogen in eerste instantie kinderachtig lijken, ze werken wel. Door het dragen van een activity tracker beweeg je bewuster en word je gemotiveerd om af en toe wat extra te wandelen of lopen en daar is nu eenmaal niets mis mee. Bovendien doen fabrikanten er alles aan om de bandjes zo mooi mogelijk te maken. Er zijn activity trackers met en zonder scherm, in alle kleuren en formaten. Hier en daar vind je zelfs exemplaren die uiterlijk op een doodgewoon horloge lijken, de Withings Activité met lederen polsbandje bijvoorbeeld.

©PXimport

Tip 01 Dankzij een activity tracker word je bewust van hoeveel je precies beweegt.

Tip 02: Welke sensoren?

Heel wat mensen vragen zich af hoe zo'n veredelde stappenteller precies werkt. Simpel: in een activity tracker zit een zogenoemde accelerometer. Dat is een speciale sensor die - de naam zegt het zelf - 'versnellingen' kan opmerken. De sensor registreert je dagelijkse bewegingen in drie richtingen en kan aan de hand van het bewegingspatroon het verschil tussen rust, wandelen of hardlopen herkennen.

Geavanceerde modellen zijn vaak uitgerust met extra sensoren - een gyroscoop, hartslagmonitor, gps of kompas bijvoorbeeld - zodat ze ook andere bewegingen automatisch herkennen. Zelfs toestellen met een bloeddruk- of oximeter duiken af en toe op. Deze apparaten zijn voornamelijk interessant als je regelmatig gaat sporten. Ga je vaak hardlopen of fietsen? Dan is een activity tracker met gps en hartslagmonitor interessant. Uiteraard zijn deze toestellen een stuk duurder dan varianten zonder deze extra mogelijkheden. De Polar A360 en Garmin vivosmart HR zijn prima voorbeelden met een hartslagsensor. Hoe meer sensoren, hoe groter de tracker wordt. Vaak spreken we dan zelfs niet meer over een activity tracker maar over een sporthorloge.

©PXimport

Tip 02 De Polar A360 meet je hartslag via de pols.

Tip 03: Statistieken in app

Nagenoeg alle trackers verbind je simpelweg draadloos via bluetooth. Er zijn uitzonderingen, de allereerste Jawbone UP kon je bijvoorbeeld alleen fysiek verbinden via de audiojack. Iedere tracker komt met een app, die de fabrikant meestal zowel voor iOS als Android uitbrengt. In de app heb je toegang tot allerlei statistieken. Met een budgetvriendelijk model kun je meestal het aantal stappen, de afgelegde afstand (in kilometers) en het aantal verbrande calorieën aflezen.

Hoe geavanceerder je tracker, hoe meer statistieken je kunt aflezen: het aantal trappen dat je opgelopen bent, de gemiddelde hartslag en je aantal actieve minuten bijvoorbeeld. Via de app kun je ook je persoonlijke doelen instellen. Opvallend is dat je bij de meeste apps ook zelf extra informatie kunt invoeren. Ben je bijvoorbeeld op dieet? Dan kun je via de Jawbone UP-app dagelijks of wekelijks je gewicht invoeren. Er zijn zelfs apps die volledige food-tracking mogelijk maken.

Een groot deel van de apps kun je ook koppelen met vrienden. Op die manier zie je hoe actief zij dagelijks zijn en kun je ze ook uitdagen om meer te bewegen. De meeste activity trackers zijn trouwens compatibel met algemene sport-apps zoals RunKeeper, Endomondo of Strava. Heb je een iPhone? Dan kun je de app ook laten communiceren met de gezondheidsapp van Apple.

Tip 04: Batterij

Een specificatie die vaak over het hoofd wordt gezien, is de accucapaciteit. De meeste activity trackers zijn uitgerust met een oplaadbare batterij. Er is echter geen standaard. De ene kun je opladen via een simpel micro-usb-kabeltje, voor de andere krijg je een speciaal dock meegeleverd. Hoe meer informatie je via de pols kunt aflezen, hoe meer energie de tracker verbruikt en hoe vaker je hem moet opladen. Er zijn grote verschillen, zo houdt de Sony Smartband Talk houdt het met één laadbeurt zo'n drie dagen uit en gaat de Jawbone UP 3 met één portie energie een week mee. Wil je niet zo vaak opladen? Dan kun je ook kiezen voor een exemplaar met een knoopcelbatterij. De Misfit Flash heeft een CR2032-batterij aan boord die je pas na ongeveer zes maanden moet vervangen.

©PXimport

Tip 04 Wil je niet nog een apparaat om op te laden? Kies dan een toestel met een knoopcelbatterij zoals deze Misfit Flash.

Dagelijks 10.000 stappen

Volgens diverse medici is 10.000 stappen per dag de norm om een gezond leven te leiden. Het cijfer komt uit een Japans onderzoek uit de jaren negentig. Dokter Yoshiro Hatano concludeerde na een onderzoek bij meer dan 6.000 personen dat een dagelijkse inspanning van 10.000 stappen een positieve invloed heeft op de gezondheid. Fervent sporten is volgens het onderzoek niet eens nodig. Gewoon wat wandelen is al voldoende. Wie dagelijks 10.000 stappen haalt zou minder kans hebben op overgewicht, hypertensie, hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen. Onderzoekers van de Australische Queensland University kwamen tot dezelfde resultaten. Let wel, 10.000 stappen is niet niks. Wie een kantoorbaan heeft, zal dagelijks niet veel meer dan de helft op zijn stappenteller kunnen aflezen.

Hoe actief ben jij?

Niet actief 0 - 4.999 stappen

Weinig actief 5.000 - 7.499 stappen

Redelijk actief 7.500 - 9.999 stappen

Actief 10.000 - 12.499 stappen

Heel actief 12.500+ stappen

Tip 05: Waterdicht

De meeste activity trackers kunnen wel wat regen of zweet verdragen, maar zijn niet volledig waterdicht. De Polar Loop bijvoorbeeld is waterbestendig, maar het scherm reageert erg vreemd als je hem omhoudt onder de douche. Het gaat voortdurend aan en uit als er druppels water op vallen. De meeste apparaten van Fitbit en Jawbone zijn spatwaterdicht. Dat betekent dat je ze niet mag aanhouden als je in bad gaat of wat baantjes wil trekken in het zwembad. Ga je regelmatig zwemmen of wil je je tracker ook onder de douche omhouden? Dan kun je dus beter kiezen voor een exemplaar dat echt volledig waterdicht is. De aluminium activity trackers van Misfit zijn allemaal waterdicht tot maar liefst vijftig meter diepte. Erg handig is dat ze zelfs meten hoeveel meter je precies zwemt. Ook de Activité Pop van Withings mag mee in het zwembad en registreert je baantjes en snelheid.

©PXimport

Tip 05 Deze Misfit Ray is waterdicht tot 50 meter diepte.

Tip 06: Voor hem en haar

Accu, scherm, waterbestendigheid, functionaliteiten en mogelijkheden ... er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moeten houden. Ook het design speelt erg mee. Wil je een dun, onopvallend toestel? Of mag het eerder stoer en robuust met een groot scherm waarop je veel info kunt aflezen? Fabrikanten proberen zo veel mogelijk rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en voorzien daarom polsbandjes in diverse kleuren en materialen zodat de trackers zowel elegant zijn voor hem als voor haar. Met meerdere bandjes kun je de tracker zelfs matchen met je outfit! Je moet er wel rekening mee houden dat lichtgekleurde rubberen of lederen bandjes sneller verkleuren dan donkere. Sommige trackers zijn leverbaar in verschillende maten, waarmee je rekening moet houden bij het los aanschaffen van een bandje.

©PXimport

Tip 06 De meeste trackers zijn beschikbaar in verschillende maten en kleuren.

Tip 07: Scherm

Niet elke activity tracker is uitgerust met een schermpje. Dat hoeft ook niet. Trackers zonder scherm - zoals de Fitbit Flex of Misfit Shine - tonen je voortgang aan de hand van piepkleine ledjes. Het voordeel is dat de accu van deze apparaatjes minder snel leegloopt. Wil je veel informatie in één oogopslag? Dan kun je wel beter kiezen voor een toestel met scherm. Als je voor een tracker kiest die ook de huidige tijd weergeeft - bijvoorbeeld de Samsung Gear Fit of Garmin vivofit - kun je zelfs vaarwel zeggen tegen je klassiek horloge. Ga je voor een geavanceerd model zoals de TomTom Runner 2 Cardio of Garmin Forerunner 225? Dan heb je een groot scherm met erg veel informatie. Deze toestellen vallen echter eerder onder de noemer 'sporthorloges' en bieden weinig meerwaarde voor mensen die niet of niet zo graag sporten.

Tip 08: Niet rond pols

De meeste activity trackers kun je uitsluitend rond je pols dragen. Kun je de tracker zelf uit het polsbandje halen? Dan is de kans groot dat je hem ook op een andere manier kunt dragen. In het doosje van de iHealth Edge vind je standaard vier polsbandjes (in diverse kleuren) én een clip om hem aan je broek te kunnen dragen. De Withings Pulse Ox kun je gewoon in je broekzak stoppen en de Amiigo kun je aan je schoenveters bevestigen. Er zijn ook fabrikanten die apart clips verkopen zodat je het apparaatje aan je broek of riem kunt bevestigen. Voor vrouwen zijn er ook heel wat stijlvolle hangers beschikbaar zodat je hem als halsketting kunt dragen.

Tip 09: Ook 's nachts?

Heel wat activity trackers doen 's nachts dienst als slaapmonitor. Ze registreren hoe vaak je beweegt en kunnen aan de hand van die gegevens aantonen hoelang je diep geslapen hebt. Daarnaast kun je via de app ook aflezen hoe vaak je wakker bent geweest. Het grootste nadeel is dat je de tracker wel de volledige nacht moet aanhouden. Dat vergt wel wat gewenning, zeker als je normaal gesproken geen polshorloge draagt.

Bij dikke trackers - zoals de Garmin vivosmart of Fitbit Surge - is dat wel vervelend. Houd er ook rekening mee dat niet alle trackers automatisch switchen tussen dag en nacht. Dat betekent dat je handmatig moet instellen dat je gaat slapen door op een of ander knopje te drukken. Als je dat vergeet, kun je 's ochtends geen slaappatroon aflezen. Kies je voor een tracker die kan trillen? Dan kun je hem vaak dienst laten doen als wekker. Op die manier kun je 's ochtends op een rustige manier ontwaken (en kan je partner lekker blijven liggen). Ook dit is wel even wennen!

©PXimport

Tip 09 Het is even wennen om met een tracker rond je pols te slapen.

Kooptips

Weet je nog niet welke activity tracker het best bij je wensen past? Aan de hand van deze drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

Withings Activité Steel

Straatprijs: 170 euro

Wie op zoek is naar een activity tracker die er niet te 'high tech' uitziet, kan deze Activité Steel van Withings eens overwegen. Het stijlvolle polshorloge is voorzien van een minimalistische wijzerplaat. In één oogwenk kun je aflezen hoeveel procent van je beweegdoel je al hebt gehaald. De kast is - in tegenstelling tot bij de goedkopere Activité POP - vervaardigd uit roestvrij staal en oogt daardoor extra mooi. Het toestel herkent je activiteiten automatisch en brengt 's nachts ook je slaappatroon in kaart. Fijne extra's: het apparaat is waterdicht en voorzien van een stil alarm om 's ochtends te ontwaken. De batterij houdt het volgens de makers zo'n 8 maanden uit. Standaard is ie beschikbaar met een zwart of wit bandje, er zijn nog zeven extra kleuren los te koop.

©PXimport

Fitbit Charge HR

Straatprijs: 130 euro

Ben je op zoek naar een kwalitatief apparaat met ingebouwde hartslagmeter? Dan kunnen we zeker deze Fitbit Charge HR aanbevelen. Deze relatief dunne armband meet je aantal stappen, afgelegde afstand, beklommen traptreden en slaappatroon. Bovendien toont ie de huidige tijd en kan hij dienstdoen als wekker. Krijg je een inkomend gesprek? Dan kun je zelfs aflezen wie er belt. De Fitbit-app is strak, overzichtelijk en werkt motiverend. Enig minpuntje is dat hij alleen spatwaterdicht is. Er zijn twee verschillende maten (small en large) beschikbaar. Probeer de tracker dus in een fysieke winkel aan te schaffen in plaats van online. De kans bestaat dat je hem dan eerst kunt passen waardoor je een miskoop voorkomt.

©PXimport

Jawbone UP3

Straatprijs: 180 euro

De Jawbone UP3 bestaat uit een combinatie van rubber en aluminium en is daardoor licht, compact en erg smaakvol. De polsband is voorzien van een krachtige accu die je wekelijks een uurtje moet opladen. De tracker monitort onder andere je dagelijkse activiteiten, je workouts, hartslag in rust en je slaap. Via de gebruiksvriendelijke app kun je duelleren met vrienden of een voedingsdagboek bijhouden. Helaas is het apparaatje niet geschikt om mee in een (zwem)bad te gaan. Regen of zweet is uiteraard geen probleem. Hij is compatibel met heel veel sportapps (Runkeeper, Strava, Fitstar...) en zelfs met IFTTT. Beschikbaar in een reeks mooie kleuren.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!