ID.nl logo
Wearables: Wat zijn dat precies?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Wearables: Wat zijn dat precies?

ACHTERGROND - Er komen steeds meer intelligente apparaten op de markt die we op, om of aan ons lichaam kunnen dragen. Wearables, worden apparaten met deze technologie liefkozend genoemd. Maar wat zijn wearables precies, wat kun je ermee en hoe gaan ze de wereld veranderen?

Wearables, wat staat voor wearable computers, is de overkoepelende naam voor alle compacte apparaten die je op je lichaam kunt dragen. Een belangrijke eigenschap daarbij is dat de technologie (al dan niet voortdurend) interactie heeft met de gebruiker. Daarbij moeten we wel vertellen dat de scheidingslijn tot wat wel tot de wearables behoort en wat niet, erg dun is.

Gevoelsmatig is een walkman geen wearable, en een iPhone in principe ook niet. Maar wanneer je die iPhone aan je arm bevestigt zodat hij de afstand die je hardloopt meet terwijl hij registreert hoeveel stappen je zet, dan heb je er ineens wel een wearable van gemaakt.

©PXimport

De Sony Walkman. Draagbaar, maar gevoelsmatig geen wearable.

Verlengstuk van lichaam

Er wordt een aantal eisen gesteld aan een apparaat voordat het onder wearables valt. Ten eerste moet de technologie gebruikt worden als een verlengstuk van je lichaam, je zou het bijna een prothese kunnen noemen. Daarnaast is het belangrijk dat de technologie naadloos geïntegreerd is in de dingen die je doet. Oftewel: je hoeft het apparaatje niet eerst aan te zetten, het is direct beschikbaar op het moment dat je het nodig hebt. Daarbij geldt voor de meeste wearables dat de technologie vooral z'n werk doet op de achtergrond, gevoed door gegevens die je genereert zonder daar zelf actief bewust mee bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan je hartslag.

In dit artikel doelen we vooral op de draagbare apparaten die de afgelopen twee à drie jaar zijn verschenen. Uiteraard bespreken we ook de spannende toekomst van wearables die ons op korte termijn staat te wachten.

De oudste wearable?

Het woord wearables mag dan heel erg jong zijn, toch is het idee van draagbare functionele techniek al meer dan vier eeuwen oud. Tijdens de Qing-dynastie, rond 1600 na Christus, werd de Abacus-ring uitgevonden. Een volledig functionele Abacus, die men kon gebruiken tijdens het dragen. Direct beschikbaar, verlengstuk van het lijf en interactie met de gebruiker. Een wearable, maar wel eentje zonder batterij.

©PXimport

De Abacus-ring, de oudste wearable ter wereld.

Google Glass (of een toekomstige concurrent)

Alles dat je ziet vastleggen op foto of video, navigatie vlak voor je netvlies, informatie over alles dat je ziet. Bellen zonder een telefoon en een keur aan medische toepassingen.

Biometrisch lens

Meten van bloedsuikerspiegel in traanvocht.

Smartwatch

Een horloge zoals we van twintig jaar geleden kennen, maar met veel meer mogelijkheden. Gekoppeld aan je smartphone, waardoor je berichten, afspraken en relevante informatie kunt lezen en gesprekken kunt voeren.

Smartbracelet

Een variant van de smartwatch, met als enige taak het verzamelen van gegevens. Dit kunnen biometrische gegevens zijn, zoals hartslag, bloeddruk enzovoort, maar ook andere data, zoals het aantal stappen dat je zet, je locatie, je slaapritme enzovoort.

'Bedrade' kleding

Oorspronkelijk was de toekomstvisie dat alle wearables met elkaar in verbinding zouden staan via bedrading in je kleding. Dat is achterhaald, alles communiceert draadloos. Echter, kleding is voortdurend in beweging, de kinetische energie die daarmee wordt opgewekt kan via koolstofvezels worden overgebracht naar de wearables.

Wearables op de markt

Hoewel het echte geweld op het gebied van wearables nog moet losbarsten, zijn er wel degelijk al apparaten op de markt die aan deze omschrijving voldoen. Zo lanceerde Nike in 2012 de FuelBand, een armband die zeer nauwkeurig kan bijhouden hoeveel stappen iemand zet en hoeveel calorieën er zijn verbrand. Kortom, een fitness-armband. Inmiddels heeft Nike aangegeven de FuelBand niet meer door te ontwikkelen, om zich meer te richten op software in plaats van de hardware.

De armband is voorlopig nog wel verkrijgbaar. Geen nood trouwens, want er zijn alternatieven, zoals de Fitbit, die naast het hiervoor genoemde ook nog je slaapritme registreert. Samsung gaat nog een stapje verder met de introductie van de Gear en een halfjaar later de Gear 2. Deze smartwatch vertelt je niet alleen de tijd, maar bevat een accelerometer, een gyroscoop, een ingebouwde camera, én de mogelijkheid om telefoongesprekken te voeren via je gekoppelde smartphone.

Wil je de wereld graag in HD vastleggen, dan is de GoPro camera, die je vrijwel overal aan kunt bevestigen, een aanrader. Of we dat echt een wearable kunnen noemen is de vraag, want ook al voldoet de gadget aan bijna alle criteria, je ziet er nu niet bepaald cool uit met een camera op je hoofd, en dat is toch ook belangrijk bij wearables.

©PXimport

De Samsung Gear 2 is een ultieme wearable. Telefoon, horloge én tracker.

Toekomstige wearables

Wij kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar dat we nog veel kunnen verwachten, is een zekerheid. Zo is er natuurlijk Google Glass, de langverwachte smartbril van Google die enorm tot de verbeelding spreekt. Een beeldscherm vlak voor je ogen waarmee je de wereld kunt vastleggen, maar ook kunt verrijken met extra informatie. Daarnaast is Apple naar verluidt bezig met een smartwatch, al laat het bedrijf daar zelf niets over los.

Interessant wordt ook de Oculus Rift, een virtual-reality-bril die in z'n huidige vorm (een groot apparaat over je ogen) nog niet echt een wearable is. Zodra hij in omvang afneemt, zal dit apparaat wel de wereld kunnen veranderen, vooral voor gamers. Onlangs is de maker Oculus voor miljarden dollars overgenomen door Facebook. Dit leverde veel kritiek op, maar toont wel aan hoeveel potentieel de bril heeft.

©PXimport

Google Glass is de bril die de wereld moet gaan veranderen.

Glassholes

Nieuwe techniek leidt ook tot nieuwe uitdagingen, hetgeen Google aan den lijve heeft ondervonden. Want hoewel het Google Glass eerst niets fout leek te kunnen doen, is de technologie nog voor de lancering al veelvuldig negatief in opspraak. Overheden willen de bril verbieden in de auto omdat dit gevaarlijk zou zijn en de term Glasshole is in het leven geroepen voor mensen die asociaal gedrag vertonen door bijvoorbeeld mensen ongemerkt te filmen met hun Google-bril.

©PXimport

Stiekem filmen met je Google-bril op, dat maakt je een Glasshole.

Voordelen van wearables

Nog meer technologie op en aan ons lijf, is dat nu echt nodig? Nodig is een groot woord, maar handig is het absoluut. Zoals eerder aangegeven is het grote voordeel van wearables dat de functionaliteit ervan direct beschikbaar is, iets dat in dit razendsnelle informatietijdperk bijna een noodzaak is. Of denk eens aan je rondje hardlopen. Je kunt thuis meten hoe hoog je hartslag is, maar dat zegt niets over hoe deze was tijdens het rennen. Een slimme armband houdt die informatie voor je bij, zodat je een gedetailleerd overzicht hebt van je conditie, van begin tot eind.

Constant in contact met informatie over je lijf en je omgeving, dat biedt een hele andere toekomst. In de wereld van de topsport kunnen wearables ook een belangrijke bijdrage leveren. Zo werd onlangs bekend dat het Nederlands elftal Google Glass gebruikt tijdens trainingen voor videoanalyses en statistieken. Ook zou het team van Louis van Gaal de Oculus Rift gebruiken om spelsituaties in virtual reality te kunnen herbeleven.

©PXimport

Altijd in contact met de wereld om je heen, wel zo efficiënt.

Nadelen en gevaren

Het voordeel van de Google-bril, overal en altijd informatie, is natuurlijk direct ook een nadeel. Niet alleen is het asociaal, maar in principe schend je ook iemands privacy en is het alsof je vals speelt. Want laten we eerlijk zijn, draagbare technologie heeft niet alleen maar voordelen. Want als bellen in de auto al gevaarlijk is, hoe zit dat dan met een klein beeldscherm voor je ogen? Veel overheden willen de bril dan ook verbieden in de auto, de Nederlandse overheid vooralsnog niet. Daarnaast is het misschien heel knap dat we tegenwoordig altijd met de online wereld in verbinding staan, hetzij via een bril of bijvoorbeeld via een smartwatch, maar dat maakt ons bestaan ook veel haastiger en veeleisender.

Soms zijn er momenten dat je even niet hoeft te weten hoe hoog je hartslag is of in welke film Matt Damon ook alweer heeft gespeeld. En er zijn ook moment waarop je even geen telefoontjes hoeft te ontvangen. Dat begrijpen we allemaal wel, maar we koersen steeds meer naar een wereld waarin we voortdurend in contact staan met alles en of dat écht wenselijk is, dat is de vraag. Daarbij is een ander nadeel dat deze apparaten moeten worden voorzien van energie en totdat we allemaal kleding dragen met kinetische energie, blijft opladen een lastig euvel.

©PXimport

Het constant dragen van gadgets kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn.

Facebook glasses?

Doordat Facebook de in dit artikel genoemde Oculus Rift heeft overgenomen, kan dit weleens een heel belangrijke wearable worden. Vooral omdat het bedrijf miljarden mensen met elkaar verbindt. Het zou natuurlijk interessant zijn (en dodelijk eng qua privacy) als we straks een bril konden dragen die bij elke persoon de Facebook-informatie toont. Of andersom, een bril die ons in een virtuele wereld laat stappen waarin we onze Facebook-vrienden 'face to face' kunnen ontmoeten.

©PXimport

Stappen we straks allemaal écht in de wereld van Facebook?

Nuttige toepassingen

Er zijn duizenden 'handige' toepassingen te bedenken van wearables, zoals eerder in dit artikel genoemd, maar dat is niet waarmee deze technologie de wereld gaat veranderen. De echte kracht zit in hele specifieke toepassingen die daadwerkelijk iets bijdragen aan het leven (of misschien zelfs het verlengen daarvan).

Zo kan een smartbracelet die je hartslag meet in de toekomst wellicht de signalen van een hartaanval herkennen en direct je coördinaten doorgeven aan 112. Google werkt aan een contactlens die je bloedsuikerwaarde kan meten via het traanvocht in je oog. Als je dat koppelt aan de ontwikkeling van een (bio)apparaat dat automatisch insuline en glucagon afgeeft (zoals vorig jaar aangekondigd door het AMC) dan wordt het leven van diabetespatiënten een stuk aangenamer.

Zo kun je nog duizend en één andere echt nuttige toepassingen bedenken. Zoals een automobilist die waarschuwingen krijgt via z'n Google Glass, een smartbracelet die een alarm afgeeft wanneer je te lang blootgesteld dreigt te raken aan UV-straling op het strand enzovoort. Wie weet zijn er over niet al te lange tijd ook wearables die blinden weer laten zien en doven weer laten horen. Het is een kwestie van tijd.

©PXimport

Over niet al te lange tijd zijn zelfs onze lenzen slim, en dat kan levens redden.

Entertainment

Maar het hoeft natuurlijk niet allemaal alleen maar nuttig te zijn. Wearables lenen zich ook prima voor een flinke dosis vermaak. Nike heeft dat al goed begrepen, door mensen spelenderwijs uit te dagen en een vriendschappelijke competitie te maken (hoe meer je beweegt, hoe meer NikeFuel-punten je krijgt). Wellicht kijken we straks allemaal filmpjes in de trein met Google Glass, of beter nog, spelen we augmented-reality-spelletjes in de echte wereld met diezelfde bril of lenzen.

Slimme armbanden zouden bijvoorbeeld ook een rol kunnen spelen in de wereld van dating, door een signaal af te geven wanneer er iemand (uiteraard ook met zo'n armband) voorbijloopt die voldoet aan jouw criteria. Of contactloos betalen: langs de bioscoop lopen met je smartglasses op (want er komen er vast meer na Google), snel even de trailer bekijken en vervolgens met je armband of smartwatch tegen de betaalterminal tikken om een kaartje te kopen. Het klinkt allemaal ontzettend sciencefiction, maar daar denken we binnen een jaar of vijf anders over.

©PXimport

Nike heeft al laten zien hoe je met wearables mensen aan het sporten krijgt.

Onafhankelijkheid

Zoals je hebt kunnen lezen, staan ons in de toekomst heel wat interessante wearables te wachten, maar zijn er ook nu al apparaten die ons leven op deze manier verrijken. Ze mogen dan stuk voor stuk wearable zijn, in veel gevallen is de technologie nog niet zo ver dat ze helemaal zelfstandig kunnen werken. Voorbeelden als de Nike FuelBand en de Fitbit zijn prachtig, maar zonder een smartphone of pc die de informatie kan tonen of interpreteren, heb je er vrijwel niets aan.

©PXimport

De Fitbit is 'slim', maar zonder smartphone of pc gaat die intelligentie verloren.

Einde van de smartphone?

Technisch gezien krijgt men het ongetwijfeld voor elkaar om de rekenkracht van een flinke computer in een wearable te stoppen. Maar zodra die rekenkracht nodig is en er ook nog eens een scherm bij komt kijken, schiet het energieverbruik van de wearables omhoog en is het niet praktisch meer om te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je elke drie uur zou moeten opladen. Ook dit is allemaal een kwestie van tijd. Zoals je vroeger wel video kon vastleggen met je smartphone, maar een pc nodig had om dit te bewerken, heb je op dit moment vaak nog een smartphone nodig die fungeert als de rekenkracht en het scherm van de wearable. Inmiddels kun je vrijwel alles dat je op je pc kunt doen, ook op je smartphone.

Op diezelfde manier zullen wearables ook steeds krachtiger en veelzijdiger worden en uiteindelijk (wanneer er een efficiëntere manier van energievoorziening is uitgevonden) de hulp van je smartphone niet meer nodig hebben.

Of dat het einde van de smartphone betekent? Wellicht, want waarom zou je met een 'koelkast' op zak lopen als je gewoon kunt bellen met je horloge, en wat moet je met een groot scherm als je het ook vlak voor je ogen kunt afspelen? Sterker nog: hoe interessant en cool al die smartphones, smartbracelets, enzovoort ook zijn, uiteindelijk zal er zoveel mogelijk worden gecombineerd in één wearable (waarbij wij gokken op de bril/lenzen). Simpelweg omdat wij gemaksdieren zijn en geen zin hebben om elke dag een halve kermis aan gadgets aan ons lijf mee te dragen.

▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.