ID.nl logo
7 tips om je vakantiefoto's te ordenen
© PXimport
Huis

7 tips om je vakantiefoto's te ordenen

Waar je vroeger nog vijftig foto's op vakantie schoot, loopt dat getal tegenwoordig al richting de duizend. Dan wordt het verwerken van die foto's een flinke klus. Hoe voorkom je dat je foto's op de grote digitale hoop terechtkomen en zorg je dat je ze efficiënt verwerkt?

Tip 01: Ontdubbelen

Het ontdubbelen van je foto's is natuurlijk handig als je daadwerkelijk veel identieke foto's hebt, bijvoorbeeld omdat ze door WhatsApp of iMessage op twee of meer telefoons staan. Er zijn meerdere programma's die voor je op zoek gaan naar dubbele beelden, Fast Duplicate File Finder is daar een van. Eenmaal gestart zie je rechtsboven een deelvenster genaamd Folders. Klik in dit deelvenster op Add Folder om de map(pen) toe te voegen waarin je wilt scannen. Bij Method kies je voor 100% Equal files als je echte duplicaten zoekt. Klik op Start Scan om het programma te laten zoeken naar duplicaten. De resultaten kun je nu één voor één bekijken of je kunt alle 'dubbelen' in één keer verwijderen.

Het programma heeft ook een optie om te zoeken naar foto's die erg op elkaar lijken, maar die net niet hetzelfde zijn. Je kunt hierna eenvoudig een selectie maken van de foto's die jij wilt bewaren. Je kiest in dit geval bij Method voor Similar. In de gratis versie worden er slechts 10 'pakketjes' met vergelijkbare foto's getoond. Vind je deze functie echt handig, dan kun je de Professional-versie aanschaffen voor zo'n 40 dollar (ca. 35 euro).

©PXimport

Tip 01 Het ontdubbelen van je foto's scheelt je echt een berg werk.

Tip 02: Hernoemen

Als je foto's met meerdere apparaten hebt gemaakt, en je die allemaal in één map gaat verzamelen, is het verstandig om je beelden zo snel mogelijk van een andere naam te voorzien. De kans bestaat namelijk dat de nummering op verschillende toestellen hetzelfde is, waardoor de foto's worden overschreven bij het importeren.

Daarnaast is het - zelfs als je de foto's nog niet verwerkt hebt - een stuk makkelijker te zien om welke foto's het gaat als de foto vakantieamerika2015 heet, dan wanneer de foto DSC_4213.jpg heet. Wat veel mensen niet weten, is dat je niet eens een programma nodig hebt om al je foto's snel van een andere naam te voorzien. Open Windows Verkenner en navigeer naar de map waarin de foto's staan die je wilt hernoemen. Selecteer nu alle foto's die je van een andere naam wilt voorzien of druk op Ctrl+A als je alle foto's wilt hernoemen. Druk nu op F2. Je krijgt nu de mogelijkheid om een andere naam in te typen. Alle bestanden die je had geselecteerd, worden nu voorzien van die naam, plus een cijfer.

©PXimport

Tip 02 Hernoem je foto's zo snel mogelijk, dat voorkomt verwarring.

Tip 03: Indelen

Vervolgens is het handig om de foto's in de juiste map te zetten. PhotoMove 2.5 is hiervoor een heel handig (gratis) programma. Met PhotoMove 2.5 kun je foto's verplaatsen aan de hand van bijvoorbeeld de datum waarop ze genomen zijn. Eenmaal geïnstalleerd en gestart, klik je op Click Here to Choose Folder to Search en selecteer je de de bronmap met daarin je foto's. Vink Include Sub Folders aan als er foto's in submappen staan. Kies bij Click Here to Choose Output Folder de doelmap. In het uitklapmenu rechtsboven selecteer je hoe de foto's moeten worden ingedeeld.

Kies je bijvoorbeeld voor Yr, Mo, Day, dan komt een foto van 18 juni 2015 in de map van het jaar 2015 binnen 2015_06 en weer daarbinnen in 2015_06_18. Het uitklapmenu eronder zorgt ervoor dat foto's niet worden gekopieerd wanneer er in de doelmap al een foto met dezelfde naam bestaat. De overige opties uit dit menu zijn alleen beschikbaar in de betaalde versie. Klik op Find Photos om de zoektocht te starten. Zodra het zoeken klaar is, klik je op COPY to Dated Folders als je de foto's wilt kopiëren, en MOVE to Dated Folders als je ze wilt verplaatsen.

©PXimport

Tip 03 Met PhotoMove 2.5 deel je je foto's heel eenvoudig in op basis van de datum waarop ze genomen zijn.

Niet wachten ...

Van alle tips die we in dit artikel geven is deze tip misschien wel het belangrijkste: zorg dat je niet te lang wacht met het verwerken van je foto's. Vakantiegevoel houd je doorgaans maar heel eventjes vast. Het is heerlijk om later terug te kijken naar die foto's, maar als je een half jaar later moet beginnen aan het verwerken van die berg, dan is de kans groot dat je er geen zin meer in hebt, omdat je al aan het uitkijken bent naar een nieuwe vakantie. Begin dus meteen nadat je terug bent, dat houdt de sfeer erin én zorgt ervoor dat je straks iets hebt om naar terug te kijken (zonder tegen het werk op te hoeven zien).

Tip 04: Sorteren op locatie

Wanneer je op vakantie bent geweest naar meerdere locaties, zou het weleens zo kunnen zijn dat je van bepaalde foto's niet meer weet waar ze genomen zijn. Niet iedere camera slaat de locatie van de foto op, smartphones doen dit doorgaans wel, tenzij je het anders ingesteld hebt.

Er zijn niet zo veel goede (gratis) tools voor Windows waarmee je foto's automatisch kunt indelen op basis van locatie. Maar als je graag een overzicht wilt zien van waar welke foto precies gemaakt is, dan zijn daar wel degelijk handige programma's voor. Een goed voorbeeld daarvan is GeoSetter. De werking van dit programma is kinderlijk eenvoudig. In het linkerdeelvenster navigeer je naar de foto's die je graag wilt doorzoeken, en door te klikken op het pictogram Filters geef je aan dat je alleen foto's wilt zien die geotags bevatten (oftewel waarvan de locatie bekend is). Dat scheelt je door een berg foto's worstelen (van bijvoorbeeld je camera) die geen geotags hebben. Klik vervolgens op een foto met een geotag en je ziet precies op de wereldkaart waar deze foto genomen is.

©PXimport

Tip 04 Geen idee waar een foto genomen is? GeoSetter laat het je zien.

Tip 05: Sorteren op kleur

Er zijn duizenden manieren waarop je je foto's kunt sorteren, datum, tijd, locatie, personen, noem maar op. Maar wat dacht je van sorteren op kleur? Een dergelijke sortering kan leuk zijn als je van plan bent een fotoboek of een collage te maken en je wilt graag met bepaalde kleurthema's werken. Dan zou je dus bijvoorbeeld alle foto's met daarin een bepaalde dominante kleur daarin bij elkaar kunnen zoeken. Het programma dat je daarvoor wilt gebruiken heet ImageSorter. In ImageSorter navigeer je naar de map waarin je foto's staan, waarna ze worden ingeladen. Hierna klik je op de knop helemaal bovenin met de regenboogkleuren; de foto's worden nu automatisch op kleur gesorteerd. Met de Ctrl-toets ingedrukt klik je nu op de foto's binnen een bepaalde kleurgroep waar je iets mee wilt gaan doen. Heb je alle foto's geselecteerd die je wilt, sleep ze dan naar een map en voilà, je hebt alleen de foto's met de kleuren die je wilt.

©PXimport

Tip 05 Met ImageSorter sorteer je foto's automatisch op kleur. Handig als je een collage wilt maken.

Tip 06: Delen

Je hebt je foto's hernoemd, gesorteerd, in de juiste mappen gezet en ontdubbeld. Hoe zorg je er nu voor dat anderen ook van die foto's kunnen genieten? Je kunt natuurlijk kiezen voor een ouderwetse foto-avond maar er zijn nog veel meer manieren om foto's te delen. Zo wordt het sociale netwerk van Google nog weleens onderschat. Op deze site kun je je foto's heel eenvoudig uploaden, waarna Google er een verhaal (Story) van maakt die je met anderen kunt delen. Een andere goede manier is een map aanmaken in Dropbox (2 GB opslagcapaciteit gratis) en die map vervolgens delen, zodat je foto's in de cloud kunnen worden bekeken. Tot slot is er natuurlijk ook altijd de optie om een album aan te maken in Facebook, maar die optie raden we écht alleen aan wanneer je je profiel qua privacy helemaal hebt dichtgetimmerd. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat een wildvreemde naar je zwembadfoto's zit te turen.

©PXimport

Tip 06 Je kunt je foto's op veel manieren delen, maar denk wel aan je privacy.

Tip 07: Afdrukken

Foto's afdrukken, dat is toch niet meer van deze tijd? Dat zou je denken, maar niets is minder waar. Of het nu gaat om een compleet fotoboek of om het maken van een Project Life-pagina dat op dit moment populair is, foto's laten afdrukken is behoorlijk terug van weggeweest. We kunnen je natuurlijk aanraden om duizenden foto's af te laten drukken via een site als www.webprint.nl of www.pixum.nl en dat zijn daadwerkelijk goede opties.

Het enige resultaat daarvan zal echter zijn dat je straks duizend foto's in een schoenendoos hebt. Overweeg daarom ook eens om een draagbare printer te kopen zoals de Canon Selphy. Met een dergelijke printer print je rechtstreeks van bijvoorbeeld je smartphone en kun je tijdens het maken van je collage/fotoboek en dergelijke besluiten welke foto's je wilt. De foto's zijn duurder per stuk (zo'n 28 cent), maar omdat je uiteindelijk veel minder en selectiever zult printen, ben je uiteindelijk veel minder kwijt dan bij een afdrukdienst.

©PXimport

Tip 07 De Canon Selphy is een ideaal apparaat voor het selectief afdrukken van je vakantiefoto's.

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.