ID.nl logo
25 verborgen functies en extra's van Windows 8.1
© PXimport
Huis

25 verborgen functies en extra's van Windows 8.1

Soms zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken, en dat is zeker het geval met Windows 8.1.

Soms zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken, en dat is zeker het geval met Windows 8.1. Zelfs na het bespreken van de beste nieuwe functies, de vijf meest boeiende verbeteringen, en de meest intrigerende geheimen van de update valt er nog veel te ontdekken. En het besturingssysteem wijst je niet automatisch op een aantal van de coolste dingen die het in de aanbieding heeft. Maar nu niet meer!

Ontdek een universum aan verborgen extra's die variëren van alledaagse tot zeer indrukwekkende dingen. Je kunt uren bezig zijn met zoeken - of je kunt gewoon dit artikel lezen. Veel plezier.

Kijk mama, zonder handen

Een van de coolste trucs van Windows 8.1 zit diep verborgen in de nieuwe Food & Drink app. Deze app staat boordevol heerlijke recepten, maar aanraakschermen en etenswaren gaan niet zo goed samen. Vandaar de handsfree functie.

In de handsfree modus kun je je met saus besmeurde hand voor de webcam van je apparaat zwaaien om door de stappen van het recept te bladeren. Je aanraakscherm blijft schoon, je eten wordt klaargemaakt, en het hele gebeuren is zo nieuw (maar praktisch!) dat het als magie aanvoelt.

SkyDrive app als moderne File Explorer

SkyDrive is diep verweven met Windows 8.1, zoals blijkt uit de uitnodiging om al je foto's en bestanden in de cloud op te slaan tijdens het installeren van de update en zijn prominente plek in de desktop File Explorer.

©PXimport

Microsoft's clouddienst vervult ook de broodnodige rol van een moderne stijl File Explorer in Windows 8.1. Je kunt de dienst gebruiken om je bestanden vanuit de vingervriendelijke interface te bekijken. Open simpelweg SkyDrive, klik op het grote SkyDrive bovenaan het scherm en selecteer in het keuzemenu This PC. EINDELIJK.

Eén app, veel vensters

De mogelijkheid om dynamisch de "Snap" ratio van meerdere openstaande apps aan te passen is een kleine, maar belangrijke, verbetering in Windows 8.1, maar een van de extra functies van Snap krijgt slechts weinig aandacht. In Windows 8 kon je slechts één moderne app tegelijk in één enkel "venster" open hebben staan; zo kon je bijvoorbeeld niet twee verschillende exemplaren van Internet Explorer naast elkaar hebben.

Nu kan dat in Windows 8.1 wel - althans met IE11, de app die deze mogelijkheden het hardst nodig heeft. Je kunt echter niet zomaar de app aan de ene kant Snappen, en deze gewoon opnieuw openen. Je moet een link in IE11 ingedrukt houden of er met de rechtermuisknop op klikken en Open in a new window selecteren om de functie te kunnen gebruiken. Helaas lijken andere apps deze functie niet te ondersteunen.

IE 11 Reading View

Internet Explorer 11 is één van de coolste aanraakvriendelijke browsers die er zijn, en er zit een instelling in verstopt die het surfen op het web nog prettiger maakt: Reading View. Reading View haalt de rommel (en ads!) weg uit het artikel dat je aan het lezen bent, en presenteert de informatie in een prettig, horizontaal scrollend formaat.

Om Reading View in te schakelen, klik op het geopende boek icoon aan de rechterkant van de adresbalk in IE11. Zo ziet een PCWorld artikel eruit in de standaard weergave...

IE 11 Reading View, deel twee

...en hetzelfde artikel weergegeven met IE 11's Reading View. Heerlijk.

Automatische app updates

©PXimport

Met Windows 8 moest je naar de Windows Store gaan en je moderne apps handmatig updaten. Windows 8.1 doet al het werk voor je op de achtergrond - mits je de optie geactiveerd hebt. Open de Windows Store, open de Settings charm en selecteer App Updates. Hier moet je ervoor zorgen dat de instelling Automatically update my apps is ingeschakeld. Voilà!

Apps herstarten

In Windows 8 werden apps afgesloten door ze naar de onderkant van het scherm te slepen. In Windows 8.1 verbergt deze actie ze alleen - de app blijft op de achtergrond draaien. Als je een app geheel opnieuw wilt starten, sleep hem dan omlaag totdat alleen de bovenste helft boven de onderkant van het scherm uitkomt. Houd de app daar vast, en na een paar seconden zie je de Tile ronddraaien om het icoon van de app te laten zien. Klaar is Kees.

Belangrijke Mail aanpassingen

Microsoft heeft de Mail app in Windows 8.1 veel meer aangepast dan alle andere native apps, en de schoonheid zit hier niet alleen aan de buitenkant. Als je in Mail hyperlinks opent, wordt de pagina automatisch in een gesnapte versie van Internet Explorer 11 geopend, zodat je de site kunt browsen zonder je Postvak IN te verlaten (ervan uitgaande dat IE als de standaard browser is ingesteld en in de moderne omgeving kan draaien). Het is een kleine verandering, maar één die de bruikbaarheid enorm verhoogt.

Een andere kleine, maar cruciale toevoeging: Je kunt nu mail naar andere mappen verslepen. Opnieuw: EINDELIJK.

Batch app bewerkingstools

Het sleutelen aan apps en Live Tiles was met Windows 8 een saai en vermoeiend gebeuren: Je moest apps één voor één handmatig verwijderen, vergroten of verkleinen. Met Windows 8.1 kun je als je naar de Customize modus van het startscherm gaat (klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van het startscherm en selecteer vervolgens Customize in de balk die onderaan het scherm verschijnt), kun je meerdere apps tegelijk selecteren en hun Tiles massaal verplaatsen, vergroten of verkleinen of de apps helemaal deïnstalleren. Hoera!

Om extra mogelijkheden te zien, open het Search and apps gedeelte in de moderne PC Settings en navigeer naar het App Sizes menu. Hier kun je zien hoeveel ruimte elke app in beslag neemt en kun je een aantal logge apps verwijderen, mocht je dat willen.

Nieuwe Live Tile formaten

Nu we het toch over Live Tiles hebben, heb je de nieuwe, minuscule Small en de geweldig grote Wide formaat opties opgemerkt?

Library ondersteuning voor verwisselbare media

Inderdaad, Windows 8.1 schakelt Libraries standaard uit, maar het is eenvoudig om ze weer in te schakelen. Maar wacht! Daar moet je het niet bij laten. Met Libraries in Windows 8.1 kun je locaties op verwisselbare media toevoegen - iets wat in Windows 8 niet kon.

Dat is van belang omdat Windows 8.1 op allerlei laptops, hybriden, en tablets met beperkte flashopslag of solid-state drives geleverd wordt. Als je bijvoorbeeld van plan bent om op je Windows tablet video's te bekijken heb je toch echt wel een USB-stick nodig. Nu kun je dus de video's die op je USB-stick opgeslagen staan in je Videos library laten verschijnen wanneer de stick is ingeplugd.

Klik met de rechtermuisknop op een library en selecteer Properties > Add... en ga van daaruit verder om extra mappen te integreren.

Camera en Skype apps op het vergrendelscherm

Er zijn zelfs nieuwe functies die meteen aan het begin van de Windows 8.1 ervaring beschikbaar zijn: Je kunt nu de Camera app direct vanaf het vergrendelscherm benaderen, voor die momenten waarop je supersnel een kiekje moet nemen. Het zal voor echte PC gebruikers niet veel uitmaken, maar voor early adopters van Windows 8 of Windows RT tablets is het een handige functie.

Dat is niet de enige verandering: Je kunt nu ook Skype oproepen en berichten direct vanaf het vergrendelscherm beantwoorden.

Camera app verbeteringen

©PXimport

De kleine verbeteringen zetten zich voort wanneer je de Camera app ook daadwerkelijk opent. Je kunt nu panoramafoto's maken in de stijl van de Microsoft's Photosynth app (links te zien) - hoewel de functie niet op alle hardware ondersteund wordt, ook al heb je een webcam. (Er verschijnt een icoon als je apparaat met de functie compatibel is.) De Camera app heeft ook een BlackBerry 10-achtige Photo Loop, die snel achter elkaar een aantal foto's neemt en je de beste laat kiezen om te bewaren.

Quiet Hours

Met Windows 8 had Microsoft uiteenlopende desktop en mobiele elementen als één geheel samengeperst. Eén van die mobiele elementen is app notificaties, die met een geluid verschijnen. Bij standaard gebruik zijn notificaties geweldig (hoewel een apart notificatiecentrum prettig zou zijn), mar als je een tablet gebruikt of je PC constant aan laat staan worden deze subtiele geluidjes al gauw irritant.

Hoera! Windows 8.1 heeft nu een Quiet Hours instelling waarmee je de geluiden van notificaties (en als je dat wilt, oproepen) op bepaalde uren kunt uitschakelen. Open de Settings charm, navigeer naar Change PC Settings > Search and apps > Notifications, en scrol een stukje omlaag.

Geheim afsluiten via de desktop

Je kunt uiteraard als je dat wilt Metro helemaal uit Windows 8.1 verbannen, maar om je computer af te sluiten moet je een aantal stappen uitvoeren met de charm bar, toch? Fout.

Om vanaf de desktop af te sluiten, klik met de rechtermuisknop op de startknop om een verborgen menu tevoorschijn te halen. Beweeg de cursor over Shut down or sign out voor een lijst met uitlogopties.

Geheim desktopgeluk

Nu we het toch over de desktop hebben, klik met de rechtermuisknop op je taakbalk, selecteer Properties, en open het tabblad Navigation - een nieuwe toevoeging aan Windows 8.1. Daarin zul je een overvloed aan tools vinden die met de desktop te maken hebben, zoals het uitschakelen van hot corners, direct naar de desktop opstarten, enzovoorts.

All Apps sortering

Eén van die opties is het All Apps scherm te openen in plaats van het moderne startscherm wanneer je op de startknop van de desktop klikt. Wat nieuw is, is dat je het All Apps scherm ook kunt openen door op het pijltje in de linkeronderhoek van het startscherm te drukken of door op een apparaat met een aanraakscherm omhoog te vegen.

Het All Apps scherm zelf heeft in Windows 8.1 een hoognodige make-over ondergaan. In Windows 8 was het een statische lijst, maar in Windows 8.1 kun je je apps op naam, installatiedatum, meest gebruikt, of categorie sorteren. Met het eerder genoemde geheime taakbalkmenu kun je desktopprogramma's bovenaan in de lijst laten verschijnen.

Prutsen met Photos

De Photos app mag dan zijn Facebook en Flickr integratie kwijt zijn, maar hij heeft er een handjevol elementaire fotobewerkingstools bij gekregen. Het is geen Photoshop, maar je kunt nu direct vanuit de app zelf afbeeldingen bijsnijden, de focus en kleur aanpassen, en verscheidene effecten toevoegen.

Miracast draadloze screencast ondersteuning

De op de toekomst gerichte mogelijkheden van Windows 8.1 houden niet op bij het zwaaien met je handen. Je kunt ook draadloos je moderne apps op een apart scherm laten weergeven - mits je Windows 8.1 apparaat de ontluikende Miracast standaard ondersteunt (de Surface Pro doet dit), en het ontvangende scherm óók. (Je kunt ook een settopbox aanschaffen die Miracast ondersteunt, zoals de Netgear Push2TV.)

Als je aan al die eisen voldoet, geeft WithinWindows gedetailleerd uitleg over hoe je aan de gang kunt gaan met de draadloze beeldscherm ondersteuning van Windows 8.1. Voor de meeste mensen is dit echter een verborgen functie die verborgen zal blijven totdat Miracast breder ondersteund wordt.

Het allernieuwste op het gebied van printen

Om zich nog verder voor te bereiden op de toekomst, heeft Microsoft in Windows 8.1 robuuste ondersteuning voor 3D-printen ingebouwd, dus echte dingen printen zal net zo naadloos gaan als het printen van stapels papier.

Microsoft is echter ook innovatief bezig op het gebied van tweedimensionaal printen. Windows 8.1 heeft ondersteuning voor NFC tap-to-print en Wi-Fi Direct printen. Wie heeft er nog lokale netwerken nodig?

Nieuwe (en super) sync instellingen

SkyDrive was al belangrijk in Windows 8, maar het is een integraal onderdeel van de visie van Windows 8.1 op "Eén Windows op veel verschillende apparaten". Windows 8.1 zit vol met geweldige nieuwe opties voor synchronisatie tussen apparaten, waaronder de mogelijkheid om je lijst met apps, je startscherm lay-out, en zelfs je IE11 tabbladen te synchroniseren.

Open PC Settings in de Settings charm en ga naar SkyDrive > Sync voor een overvloed aan granulaire cloud gebaseerde opties.

Systeemwijde achtergrond

Eén van de grootste problemen van Windows 8 heeft te maken met zijn eigen aard: De desktop en de moderne gebruikersinterface voelen aan als twee strijdende besturingssystemen die om je aandacht vechten, in plaats van één enkel samenhangend geheel. De belangrijkste ervaring blijft hetzelfde in Windows 8.1, maar het besturingssysteem zit vol verfijningen om de twee omgevingen beter te laten samenwerken, waaronder - jaaaaa - de mogelijkheid om je desktopachtergrond als startschermachtergrond te gebruiken. (Hoe kan het dat dat niet vanaf het begin mogelijk was?)

©PXimport

Als je besturingssysteem dit niet automatisch bij het upgraden van Windows 8 gedaan heeft, kun je de startschermachtergrond instellen door op het startscherm de charm bar te openen, naar Settings > Personalize te gaan en je desktopachtergrond uit de lijst met beschikbare achtergronden te kiezen.

Ingebouwd screenshots delen

Eén kleine toevoeging in Windows 8.1 is een grote zegen voor tech journalisten (zoals ik) en iedereen die iets wat op zijn of haar scherm gebeurt met anderen moet delen. Open de Share charm, klik op de app die je aan het gebruiken bent, selecteer Screenshot uit het keuzemenu, en klik op de naam van de app die je wilt gebruiken om de screenshot te delen, zoals Mail of Twitter.

Diavoorstelling op het vergrendelscherm

Ben je de statische look van het vergrendelscherm van Windows 8.1 beu? Verander dan je monitor in een digitale fotolijst door naar de Settings charm te gaan en Change PC Settings > Lockscreen te selecteren. Schakel Play a slide show on the lock screen in, en er verschijnt een schat aan mogelijkheden.

Standaard apparaatversleuteling

Net als Windows RT versleutelt Windows 8.1 nu je opslagschijf - misschien. Terwijl alle Windows RT tablets encryptie ondersteunen, zijn erg weinig PC's compatibel met de apparaatversleuteling van Windows 8.1.

Om de functie te ondersteunen moet je PC aan een waslijst aan niet-erg-veel-voorkomende eisen voldoen: Secure Boot ondersteuning, Trusted Platform Module 2.0, en Connected Standby (allemaal met hun eigen obscure vereisten).

Als je PC dat ondersteunt kun je apparaatversleuteling in het PC Settings gedeelte van de Settings charm vinden. Ga naar PC and devices > PC info: Als je hardware goedgekeurd wordt krijg je een apparaatversleutelingsoptie te zien. (Die van mij werd afgekeurd, ondanks het feit dat ik een high-end Ivy Bridge Core i5 processor en een SSD heb. Als mijn PC wel ondersteund werd, zou Device encryption onder Change product key in het plaatje aan de linkerkant hebben gestaan.

Breedband tethering

Windows 8.1's omarming van de mobiele levensstijl gaat verder dan de aanraakvriendelijke moderne gebruikersinterface. Als je een PC of tablet gebruikt die mobiel breedband heeft - zoals bijvoorbeeld VivoTab met LTE, of de verwachte Nokia Lumia 2520 - kun je het apparaat configureren om als een Wi-Fi hotspot te functioneren en je connectie met maximaal tien andere apparaten te delen.

Dit is eenvoudig: Open PC Settings in de Settings charm en ga naar Network > Connections. Selecteer je mobiele netwerk en verschuif de optie Share this connection naar On. (De optie verschijnt niet wanneer de connectie geen mobiele connectie is.)

Breedband tethering is slechts het topje van de ijsberg wat betreft de werkvriendelijke opties van Windows 8.1. Mark Hachman bespreekt alle bedrijfs-gerelateerde details van Workplace Join, MDM verbeteringen, en meer.

Ruimte maken

Nu we het er toch over hebben, de nieuwe toevoegingen van Windows 8.1 worden in evenwicht gehouden door het verwijderen van functionaliteit. Zie de 8.1 functies die Microsoft geschrapt heeft uit Windows 8.1 voor een lijst met vergane glorie.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.