15 tips voor muziek streamen met Apple Music
Enige tijd geleden werd Apple Music gelanceerd. In dit artikel lees je alles over de streaming-muziekdienst van het bedrijf uit Cupertino, duiken we in de functie Connect en kijken we wat Beats Radio je te bieden heeft.
Apple opende vorig jaar de aanval op de streaming-muziekdiensten, maar in tegenstelling tot destijds bij de lancering van de iTunes Store voor muziekdownloads, heeft Apple nu te maken met een paar stevige concurrenten. Marktleider Spotify heeft meer dan 75 miljoen actieve gebruikers, die haal je niet zomaar over om te switchen naar Apple Music! De ingrediënten zijn bijna hetzelfde: een abonnement op Apple Music kost 9,99 euro per maand en de bibliotheek beslaat miljoenen muziektracks. Lees ook: 10 tips om alles uit Spotify te halen.
Apple heeft natuurlijk zijn naam mee en kan de nieuwe dienst pushen op de eigen hardware. En dit is ook precies wat het bedrijf doet, op je iPhone hoef je geen aparte app te installeren, je vindt Apple Music gewoon op je toestel. Apple Music heeft wel een andere insteek dan Spotify en focust enorm op het ontdekken van nieuwe muziek.
Na de overname van Beats Music zijn veel medewerkers overgeplaatst naar het hoofdkantoor van Apple en deze werken eraan om jou zo goed mogelijk te voorzien van suggesties. Een handig gereedschap voor artiesten is Connect, een soort sociale media waar artiesten fans snel van nieuwe updates kunnen voorzien. In deze workshop lees je alles over Apple Music. We gebruiken de iPhone als uitgangspunt, inmiddels kun je Apple Music ook op Android gebruiken.
©PXimport
De iPhone is geüpdatet naar iOS 8.4 en gereed voor Apple Music.
1 iOS updaten
Om Apple Music op je iPhone te krijgen, hoef je alleen maar iOS naar de laatste versie te updaten. Dit doe je door naar Instellingen / Algemeen / Software-update te gaan en minimaal iOS 8.4 te downloaden en te installeren. Zorg er wel voor dat je iPhone op het stopcontact is aangesloten tijden het updaten. Als je nu je iPhone opnieuw start, zie je dat de Muziek-app is geüpdatet. Tik erop en je hebt toegang tot Apple Music. Op je computer is Apple Music overigens onderdeel van het programma iTunes. Zorg er hier ook voor dat je de laatste versie van iTunes hebt geïnstalleerd.
2 Aanmelden
Apple Music is de eerste drie maanden gratis, daarna kost het 9,99 euro per maand voor de individuele versie. Je kunt ook voor de familie-versie kiezen, dit betekent dat maar liefst zes personen van hetzelfde account gebruik kunnen maken. Deze versie kost 14,99 euro per maand. Als je de Muziek-app opstart, tik je op Probeer 3 maanden gratis en klik je op Individueel. Je hebt nu de keuze om een bestaand Apple ID te gebruiken of een nieuw Apple ID aan te maken.
3 Betaalinformatie
Als je voorheen een Apple ID had waarmee je alleen gratis apps kon downloaden, dan krijg je de vraag of je betaalinformatie wilt invoeren. Ondanks dat de eerste drie maanden gratis zijn, moet je wel je creditcardgegevens opgeven of je voor Click&Buy aanmelden. Je krijgt een melding of je Apple Music wilt aanschaffen. Tik op OK, je betaalt echter nog niks totdat je drie gratis maanden om zijn. Hoe je je weer afmeldt, lees je bij stap 15.
4 Muzieksmaak aangeven
Wanneer je de app voor de eerste keer start, vraagt Apple je om je muzieksmaak te definiëren. Dit werkt door de aangeboden roze bolletjes te accepteren of te weigeren. Tik je op een bolletje, dan wordt dit groter en betekent het dat je de muziekstijl of artiest goed vindt. Als je je vinger twee seconden op een bolletje houdt, dan zal het verdwijnen. Je kunt je smaak later nog bijstellen door linksboven op je profiel te tikken en voor Kies je artiesten te kiezen.
5 Afspeellijsten
Als je je wilt laten verrassen door Apples suggesties, tik dan in de Muziek-app op Voor jou. Hier vind je afspeellijsten die door medewerkers van Apple speciaal zijn samengesteld. Als je op een afspeellijst tikt en je merkt dat alle nummers grijs zijn, dan kan het eraan liggen dat je niet met een wifi-netwerk bent verbonden. Als je ook via je mobiele netwerk naar Apple Music wilt kunnen luisteren, ga dan naar Instellingen / iTunes en App Store en zet de schuif achter Gebruik mobiele data aan. Als je een nummer aan een afspeellijst wilt toevoegen, tik je op de drie bolletjes en kies je voor Zet in een afspeellijst.
6 Connect
Een leuke functie van Apple Music is Connect. Dit is een soort socialmedia voor artiesten om direct te kunnen communiceren met fans. Als je in de app op Connect tikt, zie je de updates van alle artiesten die je volgt. Als je nog geen artiesten volgt, gaat Apple Music er van uit dat je de artiesten die je bij de configuratie hebt aangegeven, wilt volgen. Tik op Vind meer artiesten en curators om interessante andere artiesten te volgen.
7 Volgen en reageren
Om een artiest te volgen, tik je rechtsboven op het vergrootglas en zoek je naar een artiest of band. Op de artiestenpagina zie je naast alle singles en albums die de artiest op Apple Music heeft staan, ook een knop Follow of Volg (soms geeft Apple Music de Engelse vertaling weer). Om een stap terug te gaan, kun je weer op Connect tikken. Om te reageren op een update van een artiest, tik je op het spraakballonnetje onder een update. Door op het hartje te tikken, vind je een update leuk.
8 Zien wie je volgt
Ga terug naar het beginscherm van de app en tik op je profiel links bovenin om te beheren welke artiesten je volgt. Tik op Volgend voor een overzicht van de artiesten die je volgt. Om een artiest niet meer te volgen, tik je op Volg niet. Als de schuif achter Automatisch artiesten volgen ingeschakeld is, volg je artiesten zodra je een nummer van hen aan je bibliotheek toevoegt. Hier vind je ook weer de optie Vind meer artiesten en curators.
9 Radio luisteren
De Muziek-app heeft een aantal radiozenders aan boord die je vanuit de app kunt luisteren. Tik op Radio en veeg naar beneden. Onder Uitgelichte stations kun je meteen op een zender tikken. De app begint de zender af te spelen. Je kunt de radio-stream stoppen door op de stopknop te tikken. Als je meer over de zender wilt weten, tik je op de naam van het lied dat op het moment wordt afgespeeld. Je gaat weer terug naar het overzicht door naar beneden te vegen.
10 Beats 1 luisteren
Apple adverteert veel met zijn eigen radiostation Beats 1, een 24uurs-zender die vanuit Londen, Los Angeles en New York wordt uitgezonden. Uiteraard kun je deze zender ook vanuit de app beluisteren. Tik op Radio om naar de radiozenders te gaan. Als je wilt weten welke show er op de radio is, tik je op het logo. Als je meteen wilt luisteren, tik je op Luister nu onder het logo van Beats 1. Als een nummer op de radio je bevalt, tik je op de drie bolletjes onderin en kies je voor Toon in iTunes Store.
11 iTunes in de cloud
Apple wil dat Apple Music en jouw bestaande muziekbibliotheek worden geïntegreerd. Tik op Mijn muziek om je bibliotheek in te zien. Als je je muziek wilt synchroniseren tussen verschillende apparaten, kun je van de optie iTunes in de cloud gebruik maken. Apple gaat er van uit dat je deze optie standaard aan wilt hebben staan. Wil je dit niet, ga dan naar je profiel en tik op Bekijk Apple ID. Onder iTunes in de cloud tik je op Verwijder dit apparaat.
12 Zelf updates plaatsen
Als je zelf artiest bent en al nummers in de iTunes Store hebt staan, kun je zelf ook gebruik maken van Connect. Hiervoor moet je eerst je Connect-profiel claimen. Ga in Safari naar deze website en log in met je Apple ID. Tik op Artists en vervolgens op het plusje om een artiestennaam toe te voegen. Vul de gegevens in en volg de installatie-instructies. Het claimen van een artiestenprofiel kan een paar dagen duren. Als je claim is goedgekeurd, vind je in de Muziek-app een nieuw icoontje om updates te plaatsen.
13 Nummer offline opslaan
Voordat je muziek offline kunt opslaan, moet je de optie iCloud-muziekbibliotheek aanzetten bij Instellingen / Muziek / Bibliotheek. Als je nu op de drie bolletjes bij een nummer tikt, zie je de optie Maak offline beschikbaar. Helaas is deze optie nog erg instabiel en verschijnt de knop bij sommige gebruikers simpelweg niet. Hopelijk zorgt Apple ervoor dat deze bug de komende tijd wordt verholpen. Het kan helpen om uit te loggen en je iPhone opnieuw te starten.
14 Instellingen
Om toegang te krijgen tot de instellingen van Apple Music ga je naar Instellingen en kies je voor Muziek. Onder Afspelen kun je de equalizer instellen naar jouw smaak en door op Volumebegrenzing te tikken, schakel je een begrenzer in. De functie Geluidscontrole is bedoeld voor offline opgeslagen muziek. Het scant je muziek en past de volumes van de verschillende nummers op elkaar aan. Vanuit dit menu meld je je ook voor iTunes Match aan. Tik hiervoor op Abonneer op iTunes Match.
15 Afmelden bij Apple Music
Als je na drie maanden geen gebruik van Apple Music wilt maken, zorg dan dat je je binnen drie maanden voor de dienst afmeldt. Tik in de Muziek-app op je profiel, op Bekijk Apple ID en vervolgens kies je onder Abonnementen voor Beheer. Zet de schuif achter Automatisch verlengen uit en bevestig de actie. Je abonnement loopt nu automatisch af na de gratis proefperiode. Als je het icoontje van de Muziek-app van je iPhone wilt verwijderen, doe je dit bij Instellingen / Muziek / Toon Apple Music. Wil je de functie Connect deactiveren, ga dan naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en zet de schuif achter Apple Music Connect uit.