ID.nl logo
11 tips voor centraal cloudbeheer
© PXimport
Huis

11 tips voor centraal cloudbeheer

Ben je een beetje actief op het internet, dan gebruik je ongetwijfeld verschillende online opslagdiensten. Op die manier beschik je over meer gratis opslagruimte, met als nadeel dat het onduidelijk kan worden waar je wat hebt staan. Jolicloud centraliseert het beheer van je online documenten.

Tip 01: Alles in de datawolk

Het aantal verschillende cloudopslagdiensten is haast niet meer te tellen en iedere week groeit zelfs het legertje online beheertoepassingen om deze verschillende opslagdiensten te combineren. Het Franse Jolicloud heeft een elegante manier bedacht om verschillende diensten voor opslag in de datawolk en sociale media met elkaar te verbinden. Het resultaat is doordacht en mooi: "Bien sûr, très jolie". Je hoeft niets te installeren, alles werkt via de internetbrowser. Er is niet zo lang geleden ook een app geweest voor het iOS, maar die is op het moment van schrijven niet meer beschikbaar. Ook mobiele apparaten zijn dus op het web aangewezen. Het aanmelden bij Jolicloud verloopt kinderlijk eenvoudig. Zorg dat je de wachtwoorden bij de hand hebt en tien minuten later ben je klaar.

Tip 02: Opslagdiensten

Je start door je Dropbox-, Twitter- of Facebook-account aan deze dienst te koppelen. Via een gewoon mailadres kun je ook registreren. Enkele seconden later ploft een bevestigingsmail in je elektronische brievenbus om de registratieprocedure af te ronden. Jolicloud Drive geeft via één login toegang tot alle bestanden die je op verschillende online opslagplaatsen bewaart. Je hoeft die diensten slechts één keer te verbinden met Jolicloud Drive. Met de knop Manage accounts verbind je de accounts met deze centrale beheerder. Op dit ogenblik is deze webtoepassing afgestemd op tien cloudopslagdiensten: Dropbox, Box, Droplr, CloudApp, Copy, Google Drive, MediaFire, One Drive, Put.io en SugarSync. OS X-gebruikers zullen zich afvragen waarom iCloud niet in het rijtje staat, maar in Apple heeft zijn eigen diensten altijd al sterk afgesloten. Geen iCloud dus.

©PXimport

Tip 02 Uiteraard moet je toestaan dat Jolicloud toegang krijgt tot je online bestanden.

Adieu Jolibook, hoera Jolicloud

Jolicloud is een bijproduct van het light besturingssysteem voor netbooks Joli OS. Dit is een ultralicht besturingssysteem dat op de markt kwam voor gebruikers met minder krachtige hardware. De kern van dit systeem bestond uit Jolicloud, een interface die je via de browser benaderde en die de content van cloudopslagdiensten en van sociale media samenbracht. De ontwikkeling van het Joli OS is stopgezet door de opkomst van de Chromebooks met Googles Chrome OS. Daarop hebben de Franse ontwikkelaars het systeem vertaald naar de dienst die we hier bespreken.

©PXimport

De Jolibook moest de duimen leggen voor de Chromebook.

Tip 03: Gratis of betaald

Je kunt Jolicloud Drive gratis gebruiken, er is geen opslagbeperking. De limieten zitten immers bij de aangesloten clouddiensten en niet bij Jolicloud. Toch is er ook een pro-versie die 50 euro per jaar of 5 euro per maand kost. Hiermee is het mogelijk om verschillende accounts van dezelfde dienst te beheren. Veronderstel dat je een Dropbox-account op het werk gebruikt en een andere Dropbox-account voor privégebruik, dan heb je via Jolicloud Drive toegang tot de inhoud van beide accounts. De gratis versie ondersteunt slechts één account per internetdienst. Een tweede voordeel van de pro-editie is dat je bestanden rechtstreeks kunt verplaatsen tussen verschillende clouddiensten door middel van 'drag and drop'.

Tip 04: Drive per drive

In de linkerbalk verschijnen onder Drive de online opslagdiensten die je hebt gekoppeld aan Jolicloud Drive, maar je kunt hier ook veelgebruikte mappen vastpinnen en zelfs documenten vastzetten. Wil je later nog meer accounts toevoegen dan gebruik je de plusknop onder Content, naast Manage accounts. Klik op de gewenste drive om de bestanden en mappen te zien die aanwezig zijn in je account. Pas wanneer je een map of bestand selecteert, verschijnen in de bovenbalk zes knoppen om deze gegevens te behandelen. Met Rename geef je een bestand of map een andere naam en met Move verplaats het bestand naar een andere map.

Je kunt ook bestanden simpelweg naar een andere locatie binnen dezelfde drive slepen. Om bestanden van clouddienst A naar dienst B te verhuizen, moet je in de gratis versie een ommetje via de harde schijf van je computer, in de pro-editie kan dat zoals gezegd wel. De knoppen Download, Delete en Copy spreken voor zich. En klik je op Share dan vraagt Jolicloud Drive eerst of je zeker weet dat je dit wilt delen. Nadat je op OK hebt geklikt, opent de webapp een venster om de internetlink te kopiëren of om het bestand rechtstreeks te delen via Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Pinterest, Tumblr of Evernote. De mogelijkheden hangen af van het bestandstype dat je wilt delen.

©PXimport

Tip 04 In één oogopslag lees je de capaciteit van je cloudopslag en zie je de bestanden die online opgeslagen zijn.

Tip 05: Detailvak

In de rechterbalk komt de detailinformatie. Wanneer je in de linkerkolom de drive hebt geselecteerd, zie je in deze detailbalk hoeveel vrije schijfruimte je op dit account nog over hebt. Dat wordt getoond in de vorm van een taartdiagram. Klik je rechts naast de naam van een afbeeldingsbestand dat op de drive staat, dan verschijnt hier een miniatuurweergave van de afbeelding, plus de bestandsgrootte en de aanmaakdatum. Onderaan zie je de knop om de afbeelding te openen in Jolicloud Drive.

Tip 06: Bestanden toevoegen

Via de knop rechtsboven geef je aan of de bestanden en mappen in lijstvorm verschijnen of als kleine miniaturen. Wil je slechts op één drive werken, dan heb je de linkerkolom voor de navigatie in principe niet nodig. Om die linkerbalk te laten verdwijnen gebruik je de knop met de drie lijntjes. Bestanden uploaden naar je clouddiensten kan op twee manieren. Via de Add-knop selecteer je bestanden op de harde schijf die je naar de geselecteerde drive wilt uploaden. Sleep je liever vanuit een openstaand venster van je verkenner of Finder? Dat kan ook. Heb je bestanden toegevoegd, dan merk je dit aan een groen cirkeltje in de rechterbovenhoek. Hier zie je hoe de upload verloopt en hoeveel bestanden er worden toegevoegd. Deze cirkel is tevens de knop waar alle notificaties samenkomen, hier kun je alle activiteit bekijken en eventuele berichten lezen.

©PXimport

Tip 06 Ook wanneer je bestanden vanaf de harde schijf rechtstreeks op Jolicloud Drive sleept, moet je de upload bevestigen.

Tip 07: Medialezer

In vergelijking met de concurrentie blinkt Jolicloud Drive uit door de uitstekende bestanden- en medialezer. Wanneer je klikt op Word-, Excel-, pdf-documenten, wordt de inhoud netjes weergegeven. Het is afhankelijk van de gekoppelde dienst of je bestanden ook kunt bewerken. Wanneer je zo'n document opent in Google Drive, is het mogelijk om het te bewerken met Google's webapps binnen de Jolicloud-interface.

De bewerkingsmogelijkheden voor afbeeldingen zijn erg sterk. Jolicloud Drive gebruikt daarvoor de geïntegreerde Aviary-technologie. Je kunt de kleuren en belichting optimaliseren, de scherpte opkrikken, de afbeelding anders uitsnijden, een scherptediepte-effect toepassen en een hele waslijst aan filters toepassen.

©PXimport

Tip 07 De afbeeldingsbewerker van Aviary is geïntegreerd in Jolycloud Drive.

Reclame

De werkomgeving van Jolicloud Drive blijft gespaard van advertentiebanners, maar niet van reclame. Af en toe verschijnt er soms een extra tabblad met Franstalige reclame.

Tip 08: Film en audio

Je kunt zelfs rechtstreeks vanuit de toepassing je muziek beluisteren en films bekijken. De muziek speelt af in een afzonderlijk vakje zodat je ondertussen verder kunt navigeren en werken in de webinterface. Filmpjes verschijnen in een centrale player en zelfs e-books laten zich openen in een eigen reader waarop je kunt in- en uitzoomen. Het is mogelijk om bij pdf-bestanden het handhulpmiddel in te schakelen, waarbij de muisaanwijzer als een hand fungeert om door het document te bewegen.

©PXimport

Tip 08 Met behulp van de linker- en rechterpijltjes navigeer je door de filmpjes.

Tip 09: Zoeken

Omdat je gegevens over verschillende online locaties zijn verdeeld, komt de snelle zoekfunctie uitstekend van pas. Deze functie is onlangs sterk verbeterd. Tot voor kort kon je uitsluitend op de geselecteerde drive zoeken. Wanneer je nu een zoekterm ingeeft, heb je de keuze: je kunt de zoekmachine op één locatie laten zoeken, maar ook op alle online opslagmedia. De zoekmachine werkt razendsnel.

©PXimport

Tip 09 Geef aan of je op een bepaalde drive wilt zoeken of op alle drives.

Tip 10: Sociale netwerken

Nadat je de online opslagdiensten hebt verkend, kun je Jolicloud Drive koppelen aan een heleboel sociale netwerken, namelijk Facebook, Twitter, Google+, Tumblr, YouTube, Instagram, Vimeo, Instapaper, Flickr, Daily Motion, Feedly, Pocket, Picasa, Deezer, Rdio en SoundCloud. Je vindt deze koppelingen door in de linkerkolom op het pijltje naast Drive te klikken. Deze sociale netwerken zijn al gegroepeerd in knoppen Music, Photo, Video, News en Social. Het spreekt voor zich dat je iedere dienst afzonderlijk toestemming moet geven moet geven om te verbinden met Jolicloud Drive. De interactie met de sociale netwerken bestaat voornamelijk uit het lezen van de inhoud met beeld, geluid en video.

©PXimport

Tip 10 Omdat we ook Google Picasa gekoppeld hebben aan Jolicloud Drive kunnen we vanuit de centrale interface alle Picasa-bestanden bekijken.

Veiligheid

Wanneer je opslagdiensten en sociale media koppelt aan Jolicloud Drive, geef je uiteraard je login en wachtwoord prijs. Daar moet je je van bewust zijn. De servers van deze toepassing staan in Frankrijk. Dat betekent dat de bescherming van je persoonlijke gegevens onder de Franse en Europese wetgeving vallen. Binnen de EU heeft de overheid moeilijker toegang tot de persoonlijke gegevens van zijn burgers dan in de Verenigde Staten.

Bovendien volgt Jolicloud Drive de privacy-instelling die je hebt gemaakt bij de aangesloten clouddiensten. Wanneer je een document in Google Drive openbaar hebt gemaakt, dan is het bestand ook in Jolicloud Drive toegankelijk voor iedereen. Bovendien belooft Jolicloud, zonder al te veel in detail te treden, om onze gegevens tegen diefstal en verlies te beschermen door middel van back-up- en beveiligingsmaatregelen. Per slot van rekening bevatten de servers van Jolicloud de sleutels tot de online diensten en niet de gegevens zelf. Bovendien is de verbinding met de servers van Jolicloud steeds beveiligd met SSL.

Tip 11: Interactie

Wil je bijvoorbeeld tijdens het werken genieten van achtergrondmuziek op Deezer, dan klik je de knop Music open en activeer deze muziekdienst. Heb je afbeeldingen uit een Google Picasa-album nodig, dan selecteer je eerst in de linkernavigatiebalk het onderdeel Photo en vanuit daar open je het Picasa-account. Sterk is dat je bestanden vanaf de ene dienst kunt delen via de andere. Zo kun je bijvoorbeeld Vimeo-filmpjes delen op Twitter of snel een Picasa-foto delen op Google+. Bovendien kun je zien welke van je contactpersonen ook met Jolicloud werken en welke services zij ondertussen hebben gebundeld.

©PXimport

Tip 11 Verbind ook je favoriete muziekdiensten aan Jolicloud.

▼ Volgende artikel
Review Sony Xperia 1 VII – Geplaagde topsmartphone met te hoge adviesprijs
© Rens Blom
Huis

Review Sony Xperia 1 VII – Geplaagde topsmartphone met te hoge adviesprijs

De Sony Xperia 1 VII is de nieuwste topsmartphone van een merk dat nog maar een kleine speler is op de wereldwijde telefoonmarkt. Het toestel gaat ook gebukt onder een storend probleem waar Sony nog onderzoek naar doet, en heeft een adviesprijs van liefst 1499 euro. In deze Sony Xperia 1 VII-review zoeken we uit wat de sterke en zwakke punten van de peperdure telefoon zijn.

Goed
Conclusie

De Sony Xperia 1 VII is – los van het functioneringsprobleem waar de fabrikant onderzoek naar doet – lastig aan te bevelen. Dat komt met name omdat concurrerende vlaggenschepen betere specificaties en een langer updatebeleid bieden, en ook nog eens (honderden) euro's goedkoper zijn. De Xperia 1 VII is een goede smartphone met enkele onderscheidende functies, maar geen 1499 euro waard.

Plus- en minpunten
  • Strak ontwerp vol handige functies
  • Erg goed scherm
  • Opgeruimde software
  • Niet de beste camera's
  • Korter updatebeleid dan veel concurrenten
  • Peperduur
  • Sony onderzoekt een storend probleem

Allereerst dat probleem, waar we net over begonnen. De verkoopstart van de Xperia 1 VII maakt duidelijk dat sommige (Japanse) toestellen zichzelf onverwacht uitschakelen, herstarten of juist weigeren op te starten. Sony heeft excuses gemaakt en doet onderzoek naar het probleem, waar nog geen oplossing voor gecommuniceerd is. Het lijkt echter menens, want Sony heeft de Xperia 1 VII-verkoop in verschillende landen gepauzeerd en in andere landen uitgesteld. Geen goed begin voor een minder bekende smartphone die duurder is dan de toptoestellen van Samsung en Apple, nietwaar?

Bijzonder ontwerp

Een Sony Xperia-smartphone herken je al jaren aan zijn ontwerp. Rechthoekig, met een duidelijke camerabalk en voorzien van bijzondere functies. Het Japanse merk voorziet zijn toestellen al vele jaren van een fysieke cameraknop om mee scherp te stellen en een foto te schieten. Ook nog steeds aanwezig: een microSD-kaartslot om de interne opslagcapaciteit te vergroten en een 3,5mm-audiopoort om bedraad muziek te luisteren. Voor sommige mensen zijn het doorslaggevende redenen om een Sony-telefoon te nemen, want op vrijwel alle andere dure smartphones moet je dit soort functies missen.

©Rens Blom

Een dure smartphone met een audiopoort: de Xperia 1 VII is uniek.

De Xperia 1 VII houdt prettig vast, is waterdicht en stofbestendig en kan draadloos opladen. Het 6,5inch-oledscherm is van uitstekende kwaliteit en kan heel fel. Dit scherm kan zich meten met de top, wat je ook mag verwachten van een toestel dat 1499 euro kost.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Dat de specificaties van de Xperia 1 VII heel goed zijn, verbaast gelet op de prijs ook niet. De inmiddels bekende Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor is vliegensvlug en krijgt hulp van 12 GB werkgeheugen. Wie niet genoeg heeft aan 256 GB opslagcapaciteit, kan als gezegd een microSD-kaartje in de telefoon stoppen.

De 5000mAh-accu gaat zonder zorgen een lange dag mee, zonder positief op te vallen. Bedraad opladen kan met maximaal 30 watt en duurt bijna anderhalf uur. Dat kan een tegenvaller zijn, maar wie 's nachts zijn telefoon oplaadt zal er geen last van hebben. Draadloos laden gaat met 15 watt – een gebruikelijke snelheid.

Opmerkelijk: Sony levert de Xperia 1 VII niet alleen zonder oplaadadapter, maar ook zonder usb-c-kabel. Erg duurzaam inderdaad, maar het kan ook zuinig overkomen.

©Rens Blom

Niet de beste camera's

Camera's zijn al jaren een speerpunt van Sony-smartphones. Het merk heeft met zijn Alpha-cameratak ook heel veel expertise in huis en zegt die kennis te delen met zijn smartphonetak. Ook goed om te weten is dat veel smartphones van allerlei merken een Sony-camerasensor gebruiken. Het bedrijf heeft dus een goede reputatie en ja, de Xperia 1 VII maakt in veel gevallen erg fraaie foto's met zijn normale camera, groothoeklens en zoomcamera.

©Rens Blom

Toch zijn we beter gewend, met name van de topmodellen van Google, Samsung en Apple. De Xperia 1 VII gaat soms de mist in met het scherp afdrukken van alle delen van een foto en ook de zoomresultaten horen niet tot de absolute top. We zien dit ook terug in andere reviews. Wellicht weet Sony met een software-update nog een en ander te verbeteren aan zijn camera's, maar voor nu zetten we de Xperia 1 VII – ondanks zijn torenhoge prijs – niet op één.

Hieronder twee fotoseries, gemaakt met de Xperia 1 VII, met van boven naar beneden telkens de hoofdcamera (1x), groothoekcamera (0.7x) en zoom (3,5x).


Eerste serie


©Rens Blom


Tweede serie


©Rens Blom

Korter updatebeleid

Sony zette zichzelf de afgelopen jaren voor schut door zijn dure smartphones slechts twee Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates te geven. De concurrentie beloofde vijf, zes of zeven jaar complete updates. Sony heeft daar een les uit getrokken en geeft de Xperia 1 VII vier jaar Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Goed, maar merken als Google, Samsung en Apple lopen nog steeds vooraan met zeven jaar updates.

We willen je geen angstig gevoel aanpraten, maar het is wel goed om even stil te staan bij de updatebelofte. Van een groot merk als Apple of Samsung verwachten we dat het over zeven jaar nog steeds smartphones maakt en onderhoudt met updates. Is Sony over zes jaar ook nog steeds actief op de smartphonemarkt? Het merk heeft medio juli bevestigd dat het zich terugtrekt uit Finland en in verschillende andere Europese landen zijn moderne Sony-smartphones – inclusief de Xperia 1 VII – slecht tot niet verkrijgbaar. Dat zijn geen fijne berichten.

©Rens Blom

Terug naar het nu. De Sony-softwareschil zelf over Android 15 heen bevalt ons goed. De fabrikant voert wat handige (visuele) verbeteringen door en levert een paar nuttige entertainment-apps mee. Verder blijft de software intact, zoals Google het voor ogen heeft.

Conclusie: Sony Xperia 1 VII kopen?

De Sony Xperia 1 VII is – los van het functioneringsprobleem waar de fabrikant onderzoek naar doet – lastig aan te bevelen. Dat komt met name omdat concurrerende vlaggenschepen betere specificaties en een langer updatebeleid bieden, en ook nog eens (honderden) euro's goedkoper zijn. De Xperia 1 VII is een goede smartphone met enkele onderscheidende functies, maar geen 1499 euro waard.

▼ Volgende artikel
KPN komt met nieuwe en verhoogde buitenlandbundels voor buiten de EU
Huis

KPN komt met nieuwe en verhoogde buitenlandbundels voor buiten de EU

Streamen, sociale media, gamen, navigeren: gemiddeld verbruiken we in Nederland 8,7 GB aan mobiele data per maand. Wanneer je buiten de EU op vakantie gaat, kan dat hoge kosten met zich meebrengen. Je bent altijd voordeliger uit wanneer je daarvoor een speciale buitenlandbundel aanschaft bij je provider. KPN heeft nu dertien nieuwe bundels toegevoegd, voor dertien populaire vakantiebestemmingen buiten de EU.

Het gaat dan onder meer om Thailand, Japan en Indonesië. Daarnaast zijn voor Amerika, Canada, Marokko en Turkije de bestaande bundels uitgebreid. In totaal dekken de bundels tachtig procent van het wereldwijde roamingverkeer.

De bundels blijven na aankoop 31 dagen geldig en zijn eenvoudig te activeren, nog voor vertrek of direct op de plek van bestemming. Dat kan via de MijnKPN-app of per sms. Is de bundel bijna op? Dan ontvang je automatisch een waarschuwing, zodat je op tijd een nieuwe bundel kunt activeren.

Op vakantiebestemmingen binnen de EU verandert er niets: daar geldt het 'roam like home'-principe en betaal je hetzelfde als thuis.

Waarom mobiele data op vakantie vaak veiliger is dan openbare wifi

Openbare wifi klinkt handig, zeker op vakantie, maar het brengt risico's met zich mee. Veel netwerken – op luchthavens, campings of in cafés – zijn slecht beveiligd. Criminelen kunnen gemakkelijk meeluisteren of zelfs nepspotten opzetten om je gegevens te onderscheppen. Denk aan wachtwoorden, inloggegevens of creditcardinformatie. Met een databundel gebruik je het mobiele netwerk van een vertrouwde provider. De verbinding is versleuteld, je gegevens zijn beter beschermd en je loopt minder kans op fraude of datadiefstal. Zo kun je veilig navigeren, reserveren en videobellen, waar ter wereld je ook bent.

Voor deze landen kun je nu een nieuwe/verhoogde bundel activeren: 


• USA/Canada
• Turkije
• Marokko
• Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk
• Bosnië
• Servië
• Indonesië
• Thailand
• Singapore

• Mexico
• Brazilië
• Japan
• Zuid-Afrika
• Egypte
• Suriname
• Albanië
• Verenigd Arabische Emiraten

Op de site van KPN kun je meer lezen over de nieuwe bundels. Je ziet daar ook wat je zou betalen zonder bundel. Ga je bijvoorbeeld naar Thailand, dan betaal je voor een buitenlandbundel van 30.000 MB 19,99 euro (ongeveer 0,06 euro per MB). Zou je geen bundel kopen, dan reken je per gebruikte MB 2,50 euro af. Tip: in sommige landen zijn alleen extra bundels voor mobiel internet beschikbaar. Gebruik dan WhatsApp om te bellen en berichten te versturen – want dat valt onder mobiele data.