ID.nl logo
11 tips voor centraal cloudbeheer
© PXimport
Huis

11 tips voor centraal cloudbeheer

Ben je een beetje actief op het internet, dan gebruik je ongetwijfeld verschillende online opslagdiensten. Op die manier beschik je over meer gratis opslagruimte, met als nadeel dat het onduidelijk kan worden waar je wat hebt staan. Jolicloud centraliseert het beheer van je online documenten.

Tip 01: Alles in de datawolk

Het aantal verschillende cloudopslagdiensten is haast niet meer te tellen en iedere week groeit zelfs het legertje online beheertoepassingen om deze verschillende opslagdiensten te combineren. Het Franse Jolicloud heeft een elegante manier bedacht om verschillende diensten voor opslag in de datawolk en sociale media met elkaar te verbinden. Het resultaat is doordacht en mooi: "Bien sûr, très jolie". Je hoeft niets te installeren, alles werkt via de internetbrowser. Er is niet zo lang geleden ook een app geweest voor het iOS, maar die is op het moment van schrijven niet meer beschikbaar. Ook mobiele apparaten zijn dus op het web aangewezen. Het aanmelden bij Jolicloud verloopt kinderlijk eenvoudig. Zorg dat je de wachtwoorden bij de hand hebt en tien minuten later ben je klaar.

Tip 02: Opslagdiensten

Je start door je Dropbox-, Twitter- of Facebook-account aan deze dienst te koppelen. Via een gewoon mailadres kun je ook registreren. Enkele seconden later ploft een bevestigingsmail in je elektronische brievenbus om de registratieprocedure af te ronden. Jolicloud Drive geeft via één login toegang tot alle bestanden die je op verschillende online opslagplaatsen bewaart. Je hoeft die diensten slechts één keer te verbinden met Jolicloud Drive. Met de knop Manage accounts verbind je de accounts met deze centrale beheerder. Op dit ogenblik is deze webtoepassing afgestemd op tien cloudopslagdiensten: Dropbox, Box, Droplr, CloudApp, Copy, Google Drive, MediaFire, One Drive, Put.io en SugarSync. OS X-gebruikers zullen zich afvragen waarom iCloud niet in het rijtje staat, maar in Apple heeft zijn eigen diensten altijd al sterk afgesloten. Geen iCloud dus.

©PXimport

Tip 02 Uiteraard moet je toestaan dat Jolicloud toegang krijgt tot je online bestanden.

Adieu Jolibook, hoera Jolicloud

Jolicloud is een bijproduct van het light besturingssysteem voor netbooks Joli OS. Dit is een ultralicht besturingssysteem dat op de markt kwam voor gebruikers met minder krachtige hardware. De kern van dit systeem bestond uit Jolicloud, een interface die je via de browser benaderde en die de content van cloudopslagdiensten en van sociale media samenbracht. De ontwikkeling van het Joli OS is stopgezet door de opkomst van de Chromebooks met Googles Chrome OS. Daarop hebben de Franse ontwikkelaars het systeem vertaald naar de dienst die we hier bespreken.

©PXimport

De Jolibook moest de duimen leggen voor de Chromebook.

Tip 03: Gratis of betaald

Je kunt Jolicloud Drive gratis gebruiken, er is geen opslagbeperking. De limieten zitten immers bij de aangesloten clouddiensten en niet bij Jolicloud. Toch is er ook een pro-versie die 50 euro per jaar of 5 euro per maand kost. Hiermee is het mogelijk om verschillende accounts van dezelfde dienst te beheren. Veronderstel dat je een Dropbox-account op het werk gebruikt en een andere Dropbox-account voor privégebruik, dan heb je via Jolicloud Drive toegang tot de inhoud van beide accounts. De gratis versie ondersteunt slechts één account per internetdienst. Een tweede voordeel van de pro-editie is dat je bestanden rechtstreeks kunt verplaatsen tussen verschillende clouddiensten door middel van 'drag and drop'.

Tip 04: Drive per drive

In de linkerbalk verschijnen onder Drive de online opslagdiensten die je hebt gekoppeld aan Jolicloud Drive, maar je kunt hier ook veelgebruikte mappen vastpinnen en zelfs documenten vastzetten. Wil je later nog meer accounts toevoegen dan gebruik je de plusknop onder Content, naast Manage accounts. Klik op de gewenste drive om de bestanden en mappen te zien die aanwezig zijn in je account. Pas wanneer je een map of bestand selecteert, verschijnen in de bovenbalk zes knoppen om deze gegevens te behandelen. Met Rename geef je een bestand of map een andere naam en met Move verplaats het bestand naar een andere map.

Je kunt ook bestanden simpelweg naar een andere locatie binnen dezelfde drive slepen. Om bestanden van clouddienst A naar dienst B te verhuizen, moet je in de gratis versie een ommetje via de harde schijf van je computer, in de pro-editie kan dat zoals gezegd wel. De knoppen Download, Delete en Copy spreken voor zich. En klik je op Share dan vraagt Jolicloud Drive eerst of je zeker weet dat je dit wilt delen. Nadat je op OK hebt geklikt, opent de webapp een venster om de internetlink te kopiëren of om het bestand rechtstreeks te delen via Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Pinterest, Tumblr of Evernote. De mogelijkheden hangen af van het bestandstype dat je wilt delen.

©PXimport

Tip 04 In één oogopslag lees je de capaciteit van je cloudopslag en zie je de bestanden die online opgeslagen zijn.

Tip 05: Detailvak

In de rechterbalk komt de detailinformatie. Wanneer je in de linkerkolom de drive hebt geselecteerd, zie je in deze detailbalk hoeveel vrije schijfruimte je op dit account nog over hebt. Dat wordt getoond in de vorm van een taartdiagram. Klik je rechts naast de naam van een afbeeldingsbestand dat op de drive staat, dan verschijnt hier een miniatuurweergave van de afbeelding, plus de bestandsgrootte en de aanmaakdatum. Onderaan zie je de knop om de afbeelding te openen in Jolicloud Drive.

Tip 06: Bestanden toevoegen

Via de knop rechtsboven geef je aan of de bestanden en mappen in lijstvorm verschijnen of als kleine miniaturen. Wil je slechts op één drive werken, dan heb je de linkerkolom voor de navigatie in principe niet nodig. Om die linkerbalk te laten verdwijnen gebruik je de knop met de drie lijntjes. Bestanden uploaden naar je clouddiensten kan op twee manieren. Via de Add-knop selecteer je bestanden op de harde schijf die je naar de geselecteerde drive wilt uploaden. Sleep je liever vanuit een openstaand venster van je verkenner of Finder? Dat kan ook. Heb je bestanden toegevoegd, dan merk je dit aan een groen cirkeltje in de rechterbovenhoek. Hier zie je hoe de upload verloopt en hoeveel bestanden er worden toegevoegd. Deze cirkel is tevens de knop waar alle notificaties samenkomen, hier kun je alle activiteit bekijken en eventuele berichten lezen.

©PXimport

Tip 06 Ook wanneer je bestanden vanaf de harde schijf rechtstreeks op Jolicloud Drive sleept, moet je de upload bevestigen.

Tip 07: Medialezer

In vergelijking met de concurrentie blinkt Jolicloud Drive uit door de uitstekende bestanden- en medialezer. Wanneer je klikt op Word-, Excel-, pdf-documenten, wordt de inhoud netjes weergegeven. Het is afhankelijk van de gekoppelde dienst of je bestanden ook kunt bewerken. Wanneer je zo'n document opent in Google Drive, is het mogelijk om het te bewerken met Google's webapps binnen de Jolicloud-interface.

De bewerkingsmogelijkheden voor afbeeldingen zijn erg sterk. Jolicloud Drive gebruikt daarvoor de geïntegreerde Aviary-technologie. Je kunt de kleuren en belichting optimaliseren, de scherpte opkrikken, de afbeelding anders uitsnijden, een scherptediepte-effect toepassen en een hele waslijst aan filters toepassen.

©PXimport

Tip 07 De afbeeldingsbewerker van Aviary is geïntegreerd in Jolycloud Drive.

Reclame

De werkomgeving van Jolicloud Drive blijft gespaard van advertentiebanners, maar niet van reclame. Af en toe verschijnt er soms een extra tabblad met Franstalige reclame.

Tip 08: Film en audio

Je kunt zelfs rechtstreeks vanuit de toepassing je muziek beluisteren en films bekijken. De muziek speelt af in een afzonderlijk vakje zodat je ondertussen verder kunt navigeren en werken in de webinterface. Filmpjes verschijnen in een centrale player en zelfs e-books laten zich openen in een eigen reader waarop je kunt in- en uitzoomen. Het is mogelijk om bij pdf-bestanden het handhulpmiddel in te schakelen, waarbij de muisaanwijzer als een hand fungeert om door het document te bewegen.

©PXimport

Tip 08 Met behulp van de linker- en rechterpijltjes navigeer je door de filmpjes.

Tip 09: Zoeken

Omdat je gegevens over verschillende online locaties zijn verdeeld, komt de snelle zoekfunctie uitstekend van pas. Deze functie is onlangs sterk verbeterd. Tot voor kort kon je uitsluitend op de geselecteerde drive zoeken. Wanneer je nu een zoekterm ingeeft, heb je de keuze: je kunt de zoekmachine op één locatie laten zoeken, maar ook op alle online opslagmedia. De zoekmachine werkt razendsnel.

©PXimport

Tip 09 Geef aan of je op een bepaalde drive wilt zoeken of op alle drives.

Tip 10: Sociale netwerken

Nadat je de online opslagdiensten hebt verkend, kun je Jolicloud Drive koppelen aan een heleboel sociale netwerken, namelijk Facebook, Twitter, Google+, Tumblr, YouTube, Instagram, Vimeo, Instapaper, Flickr, Daily Motion, Feedly, Pocket, Picasa, Deezer, Rdio en SoundCloud. Je vindt deze koppelingen door in de linkerkolom op het pijltje naast Drive te klikken. Deze sociale netwerken zijn al gegroepeerd in knoppen Music, Photo, Video, News en Social. Het spreekt voor zich dat je iedere dienst afzonderlijk toestemming moet geven moet geven om te verbinden met Jolicloud Drive. De interactie met de sociale netwerken bestaat voornamelijk uit het lezen van de inhoud met beeld, geluid en video.

©PXimport

Tip 10 Omdat we ook Google Picasa gekoppeld hebben aan Jolicloud Drive kunnen we vanuit de centrale interface alle Picasa-bestanden bekijken.

Veiligheid

Wanneer je opslagdiensten en sociale media koppelt aan Jolicloud Drive, geef je uiteraard je login en wachtwoord prijs. Daar moet je je van bewust zijn. De servers van deze toepassing staan in Frankrijk. Dat betekent dat de bescherming van je persoonlijke gegevens onder de Franse en Europese wetgeving vallen. Binnen de EU heeft de overheid moeilijker toegang tot de persoonlijke gegevens van zijn burgers dan in de Verenigde Staten.

Bovendien volgt Jolicloud Drive de privacy-instelling die je hebt gemaakt bij de aangesloten clouddiensten. Wanneer je een document in Google Drive openbaar hebt gemaakt, dan is het bestand ook in Jolicloud Drive toegankelijk voor iedereen. Bovendien belooft Jolicloud, zonder al te veel in detail te treden, om onze gegevens tegen diefstal en verlies te beschermen door middel van back-up- en beveiligingsmaatregelen. Per slot van rekening bevatten de servers van Jolicloud de sleutels tot de online diensten en niet de gegevens zelf. Bovendien is de verbinding met de servers van Jolicloud steeds beveiligd met SSL.

Tip 11: Interactie

Wil je bijvoorbeeld tijdens het werken genieten van achtergrondmuziek op Deezer, dan klik je de knop Music open en activeer deze muziekdienst. Heb je afbeeldingen uit een Google Picasa-album nodig, dan selecteer je eerst in de linkernavigatiebalk het onderdeel Photo en vanuit daar open je het Picasa-account. Sterk is dat je bestanden vanaf de ene dienst kunt delen via de andere. Zo kun je bijvoorbeeld Vimeo-filmpjes delen op Twitter of snel een Picasa-foto delen op Google+. Bovendien kun je zien welke van je contactpersonen ook met Jolicloud werken en welke services zij ondertussen hebben gebundeld.

©PXimport

Tip 11 Verbind ook je favoriete muziekdiensten aan Jolicloud.

▼ Volgende artikel
Nieuwe wasdroger? Lees hier of je een condens- of een warmtepompdroger moet hebben!
© stenkovlad
Huis

Nieuwe wasdroger? Lees hier of je een condens- of een warmtepompdroger moet hebben!

Sta jij ook weleens 's ochtends in een mand vol klamme kleding te graaien, op zoek naar iets dat nét droog genoeg is om aan te kunnen? Dan is het hoog tijd voor een droger die wél met je meewerkt. Maar waar kies je voor: een condensdroger of een warmtepompdroger? Of toch die ouderwetse luchtafvoerdroger? We leggen je uit wat de verschillen zijn, zodat jij straks nooit meer hoeft te gokken of je sokken al droog zijn.

Toe aan een nieuwe droger, maar weet je niet zo goed waar je het moet zoeken? Wij helpen je een handje! In dit artikel lees je:

  • De belangrijkste verschillen tussen een condensdroger, luchtafvoerdroger en warmtepompdroger
  • Welke soort droger het snelst je was droogt
  • Waar je op moet letten bij beperkte ruimte
  • Welke droger het meest energiezuinig en duurzaam is
  • Handige tips om de juiste keuze te maken

Ook interessant: Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers

De belangrijkste verschillen op een rij

Er zijn grofweg drie soorten wasdrogers, elk met hun eigen gebruiksgemak en eigenaardigheden:

💨 De luchtafvoerdroger is een echte no-nonsense machine. Hij blaast warme lucht door je kleding en voert de vochtige lucht naar buiten af via een slang. Simpel, snel en effectief. Maar let op: je moet wel een raam of gat in de muur hebben waar die slang doorheen kan. Niet bepaald ideaal in een strak appartement.

💧 De condensdroger is wat flexibeler: hij vangt het vocht uit je was op in een waterreservoir of voert het af via een afvoerslangetje. Geen gedoe met buitenlucht, dus hij past overal. Verwacht wel iets meer droogtijd dan bij de luchtafvoerdroger.

De warmtepompdroger is de energiebesparende kampioen. Hij hergebruikt de warme lucht, waardoor je stroomverbruik flink daalt. Wel even geduld hebben, want deze droger neemt de tijd – maar dat doet hij met beleid én liefde voor je energierekening.

Snel, maar niet meer van deze tijd: de luchtafvoerdroger

Heb jij geen zin om uren te wachten tot je was eindelijk droog is? Dan klinkt de luchtafvoerdroger als een droom: snel, doeltreffend en niet al te duur in aanschaf. De vochtige lucht wordt direct naar buiten geblazen, dus jouw handdoeken liggen in no-time weer fris en droog in de kast. Ideaal voor drukke huishoudens of ongeduldige types die niet van half werk houden.

Maar… er zit een addertje onder het wasrek. Deze drogers zijn tegenwoordig lastig te vinden – en dat is niet voor niets. Ze slurpen namelijk energie en zijn allesbehalve zuinig. Heb je er nog eentje thuis staan? Dan is het misschien tijd om te overwegen over te stappen op een nieuwer, duurzamer model. Je portemonnee (en het milieu) zullen je dankbaar zijn.

©alexlmx

Compact en flexibel: de condensdroger

Weinig ruimte, maar toch geen zin in rondslingerende wasrekken? Dan is de condensdroger jouw redder in nood. Omdat hij het vocht opvangt in een reservoir, hoef je geen afvoerslang naar buiten te leggen. Stekker in het stopcontact en draaien maar, of je nu in een studio woont of in een kast van een huis.

Qua prijs en verbruik zit de condensdroger mooi in het midden. Iets duurder dan de ouderwetse luchtafvoerdroger, maar een stuk vriendelijker voor je energierekening. En hoewel hij je was niet razendsnel droogt, doet hij dat wel netjes, betrouwbaar en zonder ingewikkeld gedoe met installaties of verbouwingen.

Slim, zuinig en toekomstproof: de warmtepompdroger

Wil je je was drogen zónder dat je energiemeter op tilt slaat? Dan zit je goed met een warmtepompdroger. Deze slimme droogtechnologie hergebruikt warme lucht, waardoor je wasmachinevriend net zo efficiënt werkt als een moderne chef met restjes: weinig verspilling, groots resultaat. Het energieverbruik is opvallend laag en dat zie je terug op je energierekening.

Ja, de aanschafprijs ligt wat hoger. Maar daar staat tegenover dat je jarenlang vooruit kunt met deze duurzame krachtpatser. Hij werkt rustiger, slijt minder snel en heeft vaak allerlei handige programma's om je kleding in topvorm te houden.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de planeet. Warmtepompdrogers zijn veruit de meest milieuvriendelijke optie van de drie. Minder CO₂-uitstoot, minder verspilling, meer gemoedsrust. Goed voor je portemonnee én voor de wereld van morgen.

Ook interessant: Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

🔌 Wat scheelt dat nou, zo'n warmtepompdroger?

Heel wat, blijkt als je naar het stroomverbruik kijkt. Een condensdroger gebruikt gemiddeld zo'n 4 kWh per beurt, terwijl een warmtepompdroger genoeg heeft aan ongeveer 1,5 kWh. Dat scheelt dus al snel meer dan de helft. Reken je even mee? Bij 150 droogbeurten per jaar bespaar je met een warmtepompdroger zo'n 150 tot 200 euro aan stroomkosten. Dat is serieus geld — en dan hebben we het nog niet eens over de besparing op CO₂-uitstoot. Dus ja, hij droogt wat langzamer, maar je portemonnee (en het klimaat) varen er wel bij.

Succes met je beslissing!

Zoals je ziet, heeft elk type droger zo z'n eigen voordelen. Het is dus vooral een kwestie van goed afwegen wat voor jou de beste keuze is. Is je budget wat krapper en heb je niet al te veel ruimte thuis? Dan is een condensdroger waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Als je voor duurzaamheid gaat, dan is de warmtepompdroger jouw vriend. Met deze handige tips kun jij in ieder geval een weloverwogen beslissing nemen over de aanschaf van je nieuwe droger. Veel succes en geniet van je sneldrogende was!

▼ Volgende artikel
Doorgrond Windows 11 met deze 25 toptips
© diy13 - stock.adobe.com
Huis

Doorgrond Windows 11 met deze 25 toptips

Denk je alle ins en outs van Windows 11 te kennen? Dan dagen we je uit om onderstaande toptips eens door te nemen. Daarmee ontdek je onder meer hoe je vliegensvlug nieuwe apparaten aan het wifi-netwerk toevoegt, webdiensten aan de taakbalk vastmaakt en gesproken woorden omzet in tekst. Lees je mee? Want je weet (misschien) toch nog niet alles.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows 11 efficiënter werkt met slimme instellingen, functies en sneltoetsen:

  • Gebruik virtuele bureaubladen om werk en privé gescheiden te houden
  • Personaliseer het startmenu en de taakbalk
  • Maak gebruik van een vensterindeling om het geheel overzichtelijk te houden
  • Zet focusfuncties en meldingen slim in om ongestoord te werken
  • Verbeter je workflow met spraakinvoer, klembordgeschiedenis en tabbladen

Nog niet over op Windows 11 24H2, lees dan eerst: Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2

We gaan er in dit uitgebreide artikel van uit dat je de laatste grote Windows-update (24H2) hebt geïnstalleerd. Is dat nog niet het geval, dan kun je het besturingssysteem eenvoudig bijwerken. Ga vanuit het startmenu naar Instellingen / Windows Update. Bevestig vervolgens met Downloaden & installeren / Nu opnieuw opstarten. Nadat je even hebt gewacht, kun je met de nieuwste versie van Windows 11 aan de slag. Zie je de 24H2-update nergens staan? Activeer dan het schuifje achter Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn en klik vervolgens op Naar updates zoeken.

1 QR-code wifi

Wil je een nieuwe tablet of smartphone aan je wifi-netwerk toevoegen, maar heb je het benodigde wachtwoord niet paraat? Geen probleem, want je deelt de inloggegevens eenvoudig met een QR-code. Ga hiervoor naar Instellingen / Netwerk en internet en klik achter Wi-Fi-netwerkwachtwoord op Weergeven. Er verschijnt een klein venster met het wachtwoord van het draadloze netwerk. Je kunt eventueel de weergegeven QR-code scannen, waarna het mobiele apparaat automatisch verbinding maakt. Zeker bij ingewikkelde wachtwoorden voorkom je zo tikfouten.

Sinds kort deel je in Windows 11 wifi-wachtwoorden via een QR-code.

2 Bestanden inpakken

Windows ondersteunt al héél lang het in- en uitpakken van zip-archieven. Dat is nuttig voor als je bijvoorbeeld meerdere foto’s naar iemand wilt versturen. Sinds enige tijd kun je in plaats van zip ook voor andere inpakformaten kiezen. Selecteer in de verkenner een aantal bestanden en klik erop met de rechtermuisknop. Kies via Comprimeren naar voor ZIP-bestand, 7z-bestand óf TAR-bestand. Na enkele tellen verschijnt het archief in je verkenner.

3 Snelle instellingen aanpassen

Rechtsonder vind je het menu met de snelle instellingen. Klik maar eens op het volumepictogram (de speaker) om dat te openen. Je krijgt hiermee vlot toegang tot diverse opties zonder dat je in de reguliere instellingen hoeft te graven. Denk aan onderdelen als Nachtlamp, Toegankelijkheid en bluetooth. Bij de snelle instellingen is er plek voor zes onderdelen. Draai aan het scrolwiel om meer opties te tonen. Wil je een bepaalde instelling bovenaan weergeven? Klik dan op dit pictogram en sleep het met ingedrukte muisknop naar de gewenste plek.

Wijzig in de snelle instellingen naar eigen inzicht de volgorde van de beschikbare onderdelen.

4 Taak beëindigen

Elke Windows-gebruiker heeft weleens te maken met een vastloper. Een programma bevriest, waarna je niks meer kunt doen. Meestal zit er niets anders op dan de taak te beëindigen. Dat gebeurt normaal gesproken via Taakbeheer, maar eigenlijk is dat een omslachtige route. Je kunt deze functie namelijk ook aan je taakbalk toevoegen. Ga naar Instellingen / Systeem / Voor ontwikkelaars en activeer het schuifje achter Taak beëindigen. Klik nu in de Taakbalk met de rechtermuisknop op een app. Via Taak beëindigen sluit je de applicatie direct af als dat nodig is.

Voeg de optie Taak beëindigen aan het contextmenu van de taakbalk toe.

5 Scrolsnelheid wijzigen

Wil je sneller of juist langzamer door (web)documenten scrollen? Pas dan de scrolsnelheid aan. Open de Instellingen en navigeer naar Bluetooth en apparaten / Muis. Je beweegt de schuifknop achter Regels om tegelijk te schuiven naar rechts of links, om respectievelijk een hogere of lagere snelheid in te stellen. Draai in een document nu eens aan het scrolwiel om de nieuwe waarde te testen. Overigens kun je in hetzelfde instellingenvenster ook de snelheid van de muisaanwijzer wijzigen.

Wie graag vlot door documenten navigeert, stelt een hoge scrolsnelheid in.

6 Website op taakbalk

Veel computergebruikers openen in de browser altijd dezelfde diensten, zoals NU.nl, Facebook of ID.nl. Een handige optie is dat je zo’n website aan de taakbalk kunt vastmaken. Start je browser (wij laten zien hoe het bij Chrome werkt) en surf naar de beoogde website. Je klikt nu rechtsboven op de knop met de drie puntjes om het instellingenmenu te openen. Via Casten, opslaan en delen kies je Pagina installeren als app. Wijzig eventueel de naam en bevestig met Installeren. De ‘app’ bevindt zich nu in het startmenu. Gebruik de zoekfunctie van het startmenu om de zojuist geïnstalleerde website te tonen. Klik in de zoekresultaten met de rechtermuisknop op de webdienst en kies Aan de taakbalk vastmaken.

Voeg het pictogram van ID.nl of een andere webdienst aan de taakbalk toe.

7 Tabbladen in verkenner

Van oudsher zijn Windows-gebruikers gewend om meerdere mappen in verschillende vensters van de verkenner te openen. In Windows 11 is dat niet langer nodig, want je kunt de mappen ook in tabbladen openen. Dat werkt hetzelfde als je wellicht van je browser gewend bent. Klik bovenaan de verkenner op het pictogram Nieuw tabblad toevoegen (plusteken) en blader naar de gewenste bestandslocatie. Je gebruikt als alternatief de toetscombinatie Ctrl+T. Tot slot kun je nog met de rechtermuisknop op een map klikken, waarna je In nieuw tabblad openen kiest.

8 Vensterindeling

In Windows kun je tegelijkertijd in meerdere vensters werken. Sleep maar eens (de bovenkant van) een programma naar de linkerkant om het venster precies tot de helft van het scherm uit te lijnen. Voor de rechterkant selecteer je dan een andere app. Windows 11 heeft nog veel meer mogelijkheden om geopende vensters over het scherm te verdelen. Zweef maar eens met de muisaanwijzer in een willekeurig programma rechtsboven op het pictogram Maximaliseren (naast het kruisje). Kies nu een van de zes opties. Splits het scherm bijvoorbeeld in drieën of vieren en werk vervolgens gemakkelijk in meerdere apps.

Bepaal zelf hoeveel vensters je op het scherm wilt zien.

9 Mappen in startmenu

Links naast de Aan/uitknop van het startmenu biedt Windows 11 plek aan diverse veelgebruikte mappen. Je moet deze functie wel even inschakelen. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek van het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Ga nu naar Startmenu / Mappen en zet de schuifjes achter de gewenste mappen aan. De bijbehorende mappictogrammen duiken meteen op in het startmenu.

Plaats onder andere de mappen Documenten, Downloads en Afbeeldingen in het startmenu.

10 Vers bureaublad

Houd je werk en privé graag gescheiden? Switch dan eenvoudig tussen meerdere virtuele bureaubladen. Druk hiervoor op de toetscombinatie Windows-toets+Tab. Zodra je onderaan op Nieuw bureaublad klikt, begin je met een schone lei. Voeg op deze wijze zoveel virtuele bureaubladen toe als je maar wilt. Je gebruikt de toetscombinatie Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks/Rechts om tussen de verschillende omgevingen te schakelen.

11 Klembordgeschiedenis

Met kopiëren en plakken plaats je eenvoudig mappen, afbeeldingen of documenten op de gewenste plek. Zodra je een item kopieert, bewaart Windows dat tijdelijk op het zogeheten klembord. Dat werkt normaal gesproken alleen voor het laatst gekopieerde item. Sinds Windows 10 is het mogelijk om meerdere bestanden of mappen op het klembord te bewaren. Standaard staat deze functie uit. Ga naar Instellingen / Systeem / Klembord en zet het schuifje achter Klembordgeschiedenis aan. Open met de toetscombinatie Windows-toets+V de klembordgeschiedenis en bepaal welk eerder gekopieerd item je wilt plakken.

12 Focussessie

De zogeheten Focussessie helpt je om geconcentreerd te werken. Deze modus blokkeert onder andere inkomende meldingen en badges van apps. Hierdoor kom je niet in de verleiding om tussendoor tóch even iets anders te doen. Navigeer naar Instellingen / Systeem / Focus. Bij Sessieduur staat er een standaardtijd ingesteld van dertig minuten, maar dat pas je met de plus- en minknoppen naar eigen wens aan. Neem ook de overige opties door. Hoe meer onderdelen je aanvinkt, hoe minder je wordt afgeleid. Bevestig ten slotte met Focussessie starten.

Geef aan hoelang je ongestoord wilt werken.

Ongestoord werken zonder scherm?

Dan heb je meer aan een heuse timer

13 Privacy aanscherpen

Op de achtergrond verzamelt Microsoft mogelijk allerlei gebruikersgegevens. Zo speelt de softwaregigant bijvoorbeeld graag data door naar apps, waarna er mogelijk gepersonaliseerde advertenties verschijnen. Je kunt daar een stokje voor steken. Ga naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Algemeen. Deactiveer in elk geval het schuifje achter Laat apps me persoonlijke advertenties zien door mijn reclame-id te gebruiken. Bekijk ook de overige onderdelen en schakel ze desgewenst uit.

14 Scrollen in volume

Luister je een podcast of kijk je naar een video? Je kunt op verschillende manieren het volume wijzigen. Zo hebben de meeste toetsenborden hiervoor aparte knoppen. Bovendien bevindt zich rechts in de taakbalk een volumepictogram (speaker). Klik hierop en beweeg de schuifregelaar naar rechts of links. Het kan zelfs nog sneller. Zweef met de muisaanwijzer boven het volumepictogram en draai aan het scrolwiel van de muis.

Verhoog of verlaag met scrollen het volumepercentage.

15 Spraakgestuurd typen

Even geen zin om te typen? Laat dan je uitgesproken zinnen omzetten in tekst. Druk eerst op de sneltoets Windows-toets+H en klik daarna op het microfoontje. De uitgesproken woorden verschijnen meteen op het scherm. Vanzelfsprekend is het wel een voorwaarde dat er op de computer een microfoon is aangesloten. Dat is bij vrijwel elke laptop het geval.

Voor extra mogelijkheden klik je op het tandwielpictogram. Activeer bijvoorbeeld de optie Automatische interpunctie om leestekens toe te voegen. Als je spraakgestuurd typen vaak gebruikt, loont het de moeite om het schuifje achter Startprogramma voor typen via stem in te schakelen. Zodra je in een tekstveld zit, komt de spraakfunctie in het vervolg vanzelf tevoorschijn.

Gebruik spraakinvoer, bijvoorbeeld in Word, om vlotter teksten te verwerken.

16 Verborgen instellingen

Windows 11 bevat een heleboel instellingen die in de reguliere gebruikersomgeving achterwege blijven. Wil je toegang tot alle functies van het besturingssysteem? Dat regel je met de volgende truc. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek van het bureaublad en kies Nieuw / Map. Noem deze map: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Wanneer je met Enter bevestigt, wijzigt het pictogram van de snelkoppeling. Dubbelklik daarop om een zeer uitgebreid overzicht met opties te tonen. Als je tweemaal op een onderdeel klikt, opent het bijbehorende instellingenvenster.

Bekijk een ellenlange lijst met verborgen instellingen.

17 Smileys toevoegen

Voeg voortaan kinderlijk eenvoudig emoticons aan een e-mail of chatbericht toe. Druk gewoon op de sneltoets Windows-toets +. (punt) om een klein keuzemenu met emoji te tonen. Je tikt in de zoekbalk eventueel Nederlandse trefwoorden om specifieke emoticons te vinden. Typ je bijvoorbeeld Huisdier, dan kun je een plaatje van een hond, kat of konijn selecteren. Verder bevat de bibliotheek ook bewegende gif-plaatjes. Dubbelklik op een item om het toe te voegen.

In Windows is er een uitgebreide catalogus met emoji’s verstopt.

18 Apps automatisch starten

Als je een bepaalde app dagelijks gebruikt, kun je die gelijktijdig met Windows opstarten. Wie weet luister je bijvoorbeeld altijd muziek met Spotify of surf je op internet met Edge. Ga naar Instellingen / Apps / Opstarten. Zet het schuifje bij de gewenste programma’s op Aan. Zodra het bureaublad verschijnt, starten de gekozen programma’s automatisch op. Andersom kan trouwens ook. Wellicht opent Windows op eigen houtje toepassingen die je niet of nauwelijks gebruikt. Schakel deze applicaties dan uit. Weet wel wat je doet. Zo is het verstandig om een eventuele virusscanner altijd gelijktijdig met Windows op te starten.

19 Titelbalk schudden

Staat je scherm vol met geopende vensters? In eerdere Windows-versies kon je alle apps razendsnel minimaliseren. Je hoefde hiervoor alleen de titelbalk van een programma te schudden. Windows 11 beschikt ook over deze functie, maar die staat standaard uit. Ga via Instellingen / Systeem naar Multitasking en activeer het schuifje achter Titelbalk venster schudden. Klik nu op de titelbalk van een programma en houd de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis vervolgens snel heen en weer. Hiermee minimaliseer je alle andere geopende programma’s naar de taakbalk, behalve het huidige venster.

Met deze kleine aanpassing kun je geopende vensters snel minimaliseren.

20 Taakbalk-items

Op de taakbalk bevinden zich diverse pictogrammen, zoals Zoeken, Taakweergave, Widgets en misschien ook Copilot. Wie deze onderdelen nooit gebruikt, kan ze net zo goed verbergen. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Je kunt de zoekfunctie op verschillende manieren weergeven. Klik bij Zoeken op het uitrolmenu en kies Alleen zoekpictogram, Pictogram en label zoeken of Zoekvak. Je kunt ze ook allemaal even uitproberen, want elke wijziging is direct zichtbaar. Via Verbergen verdwijnt de zoekfunctie helemaal uit beeld. Bepaal met de schuifjes achter Taakweergave, Widgets en eventueel Copilot in hoeverre je deze onderdelen wilt weergeven.

Beslis op welke wijze je de zoekfunctie in de taakbalk wilt tonen.

21 Schaalgrootte aanpassen

Je kunt teksten, afbeeldingen en overige items in Windows vergroten door de schaalgrootte te verruimen. Klik met de rechtermuisknop ergens op een lege plek van het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. In het uitrolmenu achter Schaal staat de waarde standaard op 100%, maar je kunt als alternatief ook 125%, 150% of 175% selecteren. Je merkt direct verschil, want alles oogt een stuk groter. Er is ook een optie om een aangepaste schaalgrootte in te stellen, maar volgens Microsoft resulteert dat mogelijk in onleesbare tekst en apps.

Met een schaalgrootte van 175 procent verschijnen teksten en menu-onderdelen nogal groot in beeld.

22 Grote (koeien)letters

Wie de letters in Windows te klein vindt, kan daar iets aan doen. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid / Tekengrootte. Beweeg de schuifregelaar een stukje naar rechts. De voorbeeldtekst wijzigt meteen. Als je deze voorbeeldtekst comfortabel kunt lezen, bevestig je met Toepassen. Windows 11 past de lettergrootte in het besturingssysteem en ondersteunde apps aan. Kies je té grote letters, dan leidt dat wellicht tot onduidelijke menu’s. Gelukkig kun je die koeienletters altijd weer verkleinen.

Verhoog met grotere letters de leesbaarheid in Windows 11.

23 Oude rechtermuisknopmenu

Ten opzichte van Windows 10 is het contextmenu van Windows 11 flink op de schop gegaan. Het bevat minder opties. Goed om te weten is dat je het oude vertrouwde rechtermuisknopmenu alsnog kunt oproepen. Klik maar eens met rechts op een bestand of map. Via Meer opties weergeven komt het klassieke contextmenu tevoorschijn.

24 Donkere modus

De meeste mensen vinden overdag een gebruiksomgeving met lichte kleuren prettig. Kruip je ook weleens ’s avonds achter de computer, dan is juist een donkere gebruiksomgeving comfortabeler voor de ogen. Pas de weergave in Windows 11 hier eenvoudig op aan. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Via Kleuren beland je in het juiste menu. Je selecteert in het uitrolmenu achter Kies de modus de optie Licht of Donker. De wijziging is direct actief.

Switch vanuit de kleureninstellingen tussen de lichte en donkere modus.

25 Positie startknop

Standaard staan de startknop en vastgepinde apps in het midden van de taakbalk. Je kunt de boel ook naar links opschuiven. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Je klikt daarna op Gedrag van taakbalk om de onderliggende opties te tonen. Kies in het uitrolmenu achter Uitlijning van taakbalk de optie Links uitlijnen. De startknop en apps verplaatsen zich direct naar links.

Watch on YouTube