ID.nl logo
10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc
© PXimport
Huis

10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc

Laten we met de deur in huis vallen: Voor veel mensen staat pc-gaming gelijk aan Steam. Valve's gaming client is zowel een winkel als een dienst, waardoor je meteen spellen kunt kopen, spelen en beheren, en zelfs een vriendenlijst kunt opbouwen zodat je tijdens het spelen kunt chatten.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Steam zit vol met verborgen functies die je kunnen helpen om meer uit je pc-gaming ervaring te halen - trucs die slechts weinig mensen gebruiken. Hier bespreken we een aantal van de meest nuttige functies.

Steam in-home streaming

Laten we beginnen met een krachtige, maar weinig besproken functie die de manier waarop ik thuis spelletjes speel compleet veranderd heeft: Steam in-home streaming.

Steam in-home streaming maakt het mogelijk om zelfs grafisch intense spellen te spelen op technologisch gezien waardeloze pc's en Windows-tablets. Het maakt gebruik van de kracht van je voornaamste gaming computer om de spellen daadwerkelijk te draaien, en streamt het spel vervolgens op een Netflix-achtige manier naar je secundaire pc. Je kunt het beschouwen als OnLive voor je Steam-collectie, maar alleen op je thuisnetwerk. Ik gebruik het bijna dagelijks op mijn goedkope laptop om spellen te spelen op de bank of in bed, en mijn collega gebruikt de functie om Assassin's Creed IV op een antieke 2006 MacBook te spelen.

©PXimport

Het activeren van Steam in-home streaming is eenvoudig: Log gewoon in op Steam op je laptop terwijl je gaming pc verbonden is met hetzelfde netwerk en ook Steam draait. Er verschijnt dan een pop-up notificatie die je laat weten dat de twee machines elkaar gezien hebben en er verschijnt een nieuwe Stream-optie in je Steam library voor games die op je primaire pc geïnstalleerd zijn. Er zitten wat haken en ogen aan - de meeste hebben te maken met het balanceren van je netwerkverbinding en grafische instellingen.

©PXimport

Update de drivers van je grafische kaart

Zorg dat je altijd de nieuwste drivers voor je grafische kaart hebt: Het is een gouden regel voor pc-gamers. Nvidia en AMD brengen constant nieuwe driver updates uit om de nieuwste games te ondersteunen en oudere titels te optimaliseren, dus als je steeds oude drivers blijft gebruiken laat je kostbare grafische prestaties gewoon links liggen. En dat zou jammer zijn.

Beide bedrijven hebben bedieningspanelen om hun drivers up-to-date te houden, maar als je niet wilt sleutelen aan geheimzinnige grafische instellingen, kun je hetzelfde via Steam doen. Open de client en ga naar Steam > Check for Video Driver Updates in de menubalk. Als er nieuwe drivers beschikbaar zijn voor jouw kaart zal Steam dat laten weten en aanbieden om ze meteen te installeren.

Niet-Steam games aan je Steam library toevoegen

Van DRM-vrije indie titels tot EA-games die exclusief via Origin verkocht worden, niet ieder spel is verkrijgbaar via Steam's digitale schappen - wat een probleem kan zijn als je alleen via Valve's dienst spelletjes speelt. Gelukkig maakt Valve het mogelijk om niet-Steam spellen aan je Steam client toe te voegen.

Steam houdt deze titels niet up-to-date en je voortgang wordt niet naar de Steam Cloud opgeslagen, maar je vrienden kunnen op deze manier wel zien wanneer je het spel aan het spelen bent, en met Shift+Tab kun je de Steam overlay functie gebruiken met volledige screenshot en in-game chat functionaliteit.

©PXimport

Begrepen? Goed. Open de Steam client en ga naar Games > Add a Non-Steam Game to My Library. Vanaf hier is het proces eenvoudig. Als je voor het spel een aangepaste afbeelding wilt toevoegen in de rasterweergave van je library, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer Set Custom Image. De mensen in r/steamgrid op Reddit maken graag aangepaste afbeeldingen voor spellen, en op de Steam Banners website of Deviant Art kun je veel zelfgemaakte roosterafbeeldingen vinden.

Maximale kracht met Enhanced Steam

De krachtige (en gratis!) Enhanced Steam browser extensie kan je misschien overhalen om op de Steam website te gaan winkelen in plaats van via de Steam client zelf. Enhanced Steam heeft een heleboel handige functies die ontworpen zijn om je te laten weten wanneer je een bepaald spel het beste kunt kopen - of juist niet. Het laat zien of een spel al in je library of op je verlanglijstje staat, een geschiedenis van de prijs van individuele titels, het laat precies kunt zien hoeveel geld je bespaart door een bundel te kopen, en het laat zien of een spel DRM van derden heeft. Als je een pc gamer bent, is er geen reden om niet meteen Enhanced Steam te installeren.

©PXimport

Bepaal waar je spellen terechtkomen

Misschien wil je al je titels op een supersnelle SSD zetten, of misschien heb je een grote nieuwe harde schijf gekocht die je vol met goede games wilt zetten. Hoe dan ook, Steam maakt het eenvoudig om nieuwe mappen aan te maken waarin je spellen worden opgeslagen.

Open Steam en ga naar Steam > Settings > Downloads en klik op de Steam Library Folders knop. Van hieruit kun je zoveel mappen voor game installaties toevoegen als je maar wilt. Als je eenmaal extra mappen hebt toegevoegd krijg je de optie Choose location for installation te zien wanneer je een nieuw spel installeert. Een fluitje van een cent.

©PXimport

Het verplaatsen van reeds geïnstalleerde spellen is lastiger en vereist het gebruik van symbolische links, die in wezen je computer doen geloven dat het bestand waarnaar gezocht wordt zich nog op de oorspronkelijke locatie bevindt nadat je het verplaatst hebt. Gelukkig is de oplossing kinderlijk eenvoudig dankzij Steam Mover software. Echt waar - download het maar en volg de instructies. Het is veel eenvoudiger dan de doe-het-zelf methode.

Het verplaatsen van je volledige Steam-installatie is een heel ander verhaal. Volg gewoon Valve's stap-voor-stap instructies als je Steam helemaal naar een nieuwe drive wilt verplaatsen.

Batch installatie of deinstallatie van games

Een recente update heeft het veel gemakkelijker gemaakt om al je spellen opnieuw te installeren als je Steam naar een nieuwe computer moet verplaatsen. Ja, Steam kan nu spellen in bulk installeren of deinstalleren.

©PXimport

Open je Steam library in de Detail of List weergave en selecteer de spellen die je wilt installeren door de Ctrl toets ingedrukt te houden terwijl je de spellen stuk voor stuk aanklikt. (De spellen die je gekozen hebt worden gemarkeerd.) Als je klaar bent moet je met de rechtermuisknop op een van de spellen klikken en de Install optie kiezen. Meteen wordt alles in bulk geïnstalleerd.

Omgekeerd kun je ook meerdere games selecteren die al op je harde schijf staan, met de rechtermuisknop erop klikken en Delete Local Data kiezen om ze allemaal in één keer van je pc te verwijderen.

Games installeren op afstand

Je kunt ook van op afstand spellen installeren die je koopt terwijl je onderweg bent, indien je pc thuis aan staat, een internetverbinding heeft, en ingelogd is op Steam. Het is een welkome functie wanneer je op je werk of in het openbaar vervoer ineens grote impulsaankopen doet.

Om een spel van op afstand te installeren, log allereerst in op je Steam-account op de Steam Community website. Klik daarna op je Steam-accountnaam in de lijst met opties bovenaan de pagina en klik op de Games optie in het rechter optiepaneel dat verschijnt. Open op je Games pagina het tabblad All Games om je volledige library te bekijken. Klik op het Installation icoon aan de rechterkant van het spel dat je wilt installeren en het zal op je computer thuis meteen worden gedownload.

©PXimport

Spellen in je library verbergen

In een wereld waarin je library enorm dreigt aan te zwellen vanwege Summer Sales en Humble Bundles, vragen gamers al jaren om een manier om spellen in hun library te verbergen. En eindelijk - eindelijk! - heeft Valve geluisterd, hoewel Steam de handige functie op geen enkele manier adverteert.

Om een spel in je library te verbergen, klik er met de rechtermuisknop op en kies Set Categories. Zet daarna een vinkje in het vakje bij Hide this game in my library en klik op OK. Klaar is Kees! Het spel verdwijnt dan uit je library, verbannen naar een Hidden filter die alleen toegankelijk is door op de kleine Games knop naast het zoekveld van de library te klikken en vervolgens op - je raadt het al - Hidden te klikken. Daar kun je teruggaan naar de categorie-opties van het spel en het vinkje weghalen bij Hide this game als je het weer in je library wilt kunnen zien staan.

Steam's taakbalk Jump List aanpassen

Het vastpinnen van programma's aan de taakbalk en het gebruik van Jump Lists is één van de snelste manieren om Windows te navigeren. (Door met de rechtermuisknop op een programma te klikken dat aan de taakbalk is vastgepind kun je de Jump List ervan bekijken.) Standaard laat Steam's Jump List je meest recentelijk gespeelde game zien, evenals links naar verschillende onderdelen van de client - News, Big Picture, Library, Friends, etc. Maar de meeste mensen hebben echt geen Jump List optie nodig om meteen bij je screenshots of activiteiten van vrienden terecht te komen. Gelukkig kun je de instellingen van Steam's Jump List aanpassen zodat er minder niet al te nuttige zaken weergegeven worden en meer belangrijke dingen - spellen!

©PXimport

Ga naar Steam > Settings > Interface, en klik op de knop Set Taskbar Preferences. In het dialoogvenster dat tevoorschijn komt haal je de vinkjes weg bij alle Steam locaties die je niet in de Jump List wilt hebben staan, en klik op OK als je klaar bent.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het Steam-icoon in je taakbalk; voor elk standaard Jump List item dat je weggehaald hebt wordt er een ander recentelijk gespeeld spel weergegeven. Als je erop klikt kom je meteen in het spel terecht, waardoor het gemakkelijker is om de titels waar je momenteel mee bezig bent te starten.

Je games lokaal back-uppen

Natuurlijk, de Steam Cloud slaat je voortgang veilig op de servers van Valve op, maar dan ook alleen de zogenaamde "save games" - van titels die deze functie ondersteunen. Het back-uppen van de spellen zelf beschermt je tegen die momenten in het leven waarop het weleens misgaat, zodat je geen corruptie riskeert of je niet de woede van je internetaanbieder op de hals haalt door je hele library opnieuw te downloaden als je harde schijf het begeeft.

Raad eens? Steam kan ook back-ups van je spellen beheren. Ga naar je library, klik met de rechtermuisknop op een geïnstalleerd spel en selecteer Backup Game Files. Er verschijnt een dialoogvenster met een lijst van al je geïnstalleerde spellen, waarin je kunt kiezen welke titels je wilt back-uppen. Vanaf dat punt is het een eenvoudig proces.

©PXimport

Het herstellen van die back-ups is net zo eenvoudig. Log gewoon in op je Steam account, open de back-up map en draai het steambackup.exe bestand (je kunt dat hier vinden als je het kwijt bent). Volg daarna de instructies op het scherm. Let op dat het uitvoerbare programma automatisch zou moeten draaien als je je spellen naar een CD of DVD geback-upt hebt. Mocht je in de problemen raken, kijk dan eens naar Steam's back-up FAQ.

Steam's back-up is echter niet feilloos. Het maakt bijvoorbeeld geen back-ups van mods, aangepaste configuratiebestanden, of spellen die gebruikmaken van installatiebestanden van derden, zoals MMO's en veel andere free-to-play games. Ook worden spellen die Steam niet "home" noemen niet geback-upt. Die zal je dus handmatig moeten back-uppen. Maar het belangrijkste is dat de back-up functie van Steam geen back-up maakt van je "save games".

Meer leesvoer

Dit doolhof gaat nog verder als je dat wilt. Als je niet bang bent voor de allernieuwste snufjes, die vol met bugs kunnen zitten, kun je een blik op de toekomst van pc-gaming krijgen door je te registreren voor de Steam Beta Client of SteamOS uit te proberen, Valve's beta Linux besturingssysteem gebaseerd op Steam. Als je gewoon op de hoogte wilt blijven dan de laatste nieuwtjes over Steam, zorg dan dat je het onofficiële Steam Database blog en Twitter account volgt.

▼ Volgende artikel
Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's
© diego cervo
Huis

Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's

Als je lange webpagina's, pdf-bestanden of YouTube-video's naar iemand wilt doorsturen, is het wel zo handig om specifieker te kunnen linken, bijvoorbeeld naar een bepaalde passage op de pagina of een videofragment. In dit artikel leggen we uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

In dit artikel lees je hoe je gerichter kunt linken in drie situaties:

  • Naar een bepaald tekstfragment op een webpagina
  • Naar een specifieke pagina in een lang pdf-document
  • Naar een exact tijdstip in een YouTube-video

Lees ook: Van kijken tot streamen: zo gebruik je YouTube voor jouw wensen

Webpagina

In veel browsers (waaronder de nieuwste versies van Chrome, Edge, Safari en Opera) is het erg eenvoudig om naar een specifieke tekst op een internetpagina te linken. Markeer simpelweg de tekst op de pagina, klik er (op een computer) met de rechtermuisknop op en kies voor Link naar markering kopiëren (of iets wat daarop lijkt). Op mobiele apparaten kun je na het markeren kiezen voor de optie Delen of Link maken, afhankelijk van het toestel.

In webbrowsers waarin zo'n optie niet beschikbaar is, kun je ook handmatig een specifieke link creëren. Plak daarvoor #:~:text= aan het einde van de url, gevolgd door het stuk tekst waar de pagina naartoe moet springen. In het geval van dit artikel zou je bijvoorbeeld de url https://id.nl/huis-en-entertainment/computer-en-gaming/laptops-en-ultrabooks/zo-link-je-direct-naar-de-juiste-plek-in-webpagina-s-pdf-s-en-youtube-video-s#:~:text=In veel browsers kunnen maken om meteen naar het begin van dit hoofdstuk te gaan.

Zorg er wel voor dat je niet al te veel tekst in je link plakt, want dan kan het zijn dat de pagina helemaal niet verspringt. Je kunt wel de eerste paar woorden van een lang tekstfragment plakken, gevolgd door een komma en de laatste paar woorden van een stuk tekst. Bijvoorbeeld: #:~:text=In veel browsers,van het toestel. Een andere optie is om een losse extensie te installeren waarmee je na het markeren van tekst wél de optie krijgt om er automatisch een link van te maken, zoals de extensie Link to Text Fragment voor Firefox bijvoorbeeld. 

Markeer een stuk tekst, klik met rechts en zoek de optie Link naar markering kopiëren.

Pdf-document

Open het pdf-document en ga naar de pagina die je wilt doorsturen. Voeg aan het eind van de url naar het pdf-bestand de tekst #page= toe, gevolgd door het paginanummer. Als je van een bestand de 24e pagina wil doorsturen, moet je dus #page=24 toevoegen aan de pdf-link. Let op: het gaat hier om het paginanummer dat in de pdf-lezer wordt getoond, niet om het (mogelijk afwijkende) paginanummer dat op het document zelf staat.

Dit werkt wel alleen in webbrowsers met een ingebouwde pdf-lezer. Als je op een mobiel apparaat een pdf-link met zo'n paginaverwijzing downloadt en opent, springt het document helaas niet naar de juiste pagina.

YouTube-video

Op de computer kun je een YouTube-video pauzeren op een bepaald punt, met de rechtermuisknop op de video klikken en kiezen voor Video-URL kopiëren vanaf huidig tijdstip. Hetzelfde kun je overigens doen door op de knop Delen drukken, te kiezen voor Beginnen bij [tijdscode] en de link te kopiëren.

De mobiele app heeft deze opties (vooralsnog) niet. Je kunt dit omzeilen door de YouTube-video te openen via een mobiele browser en deze om te zetten in de desktopversie. Die optie vindt je meestal in het menu dat verscholen zit achter drie puntjes.

Je kunt ook handmatig ?t= achter een videolink plakken, gevolgd door de tijd waarop de video moet beginnen. Als je bijvoorbeeld wilt dat een video meteen na het inladen springt naar één uur, vier minuten en elf seconden, moet je ?t=1h4m11s achter de link typen.

Vink Beginnen bij aan wanneer je wilt dat iemand vanaf een bepaald punt een door jou doorgestuurde YouTube-video bekijkt.


Zelf filmpjes maken voor YouTube?

Dan is een vlogcamera misschien iets voor jou

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus – Mooi ogen is niet genoeg
© Rens Blom
Huis

Review Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus – Mooi ogen is niet genoeg

De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een midrange smartphone met een heel fraai ontwerp, maar hoe zit de binnenkant in elkaar? Biedt dit toestel de beste prijs-kwaliteitverhouding of kun je beter een alternatieve smartphone overwegen? Je leest het in deze review!

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een mooie smartphone met een prachtig scherm. Maar net als met daten geldt: uiterlijk is niet alles, voor chemie dient het innerlijk ook goed te zitten. Die chemie hebben we niet helemaal met deze Xiaomi-telefoon. De accuduur valt ons tegen, de camera's zijn minder dan die van sommige concurrenten en Xiaomi's software(beleid) weet ons ook niet te overtuigen. Voor de 499 euro die Xiaomi vraagt, kunnen wij de Redmi Note 14 Pro Plus moeilijk aanbevelen.

Plus- en minpunten
  • Ontwerp
  • Scherm
  • Goede hoofdcamera
  • Camera heeft moeite met minder licht
  • Matige accuduur
  • Oude, drukke software krijgt korter updates

Ontwerp

Van buiten is de Redmi Note 14 Pro Plus misschien wel de knapste smartphone in zijn prijssegment. Het scherm beslaat bijna de hele voorzijde van het toestel en loopt gekromd af. Vegen vanaf de randen voelt daarom erg prettig. De smartphone is bovendien voorzien van extra sterk Gorilla Glass Victus 2 – uit duurdere telefoons – én is IP68-gecertificeerd. Dat laatste houdt in dat de smartphone tegen stof en water kan.

©Rens Blom

©Rens Blom

Interessant: de zwarte en blauwe versies van de telefoon hebben een glazen achterkant, terwijl de door ons geteste paarse variant een achterkant van kunstleer heeft. Dat materiaal biedt meer grip en laat geen vingerafdrukken zien. Volgens Xiaomi is de Redmi Note 14 Pro Plus van binnen ook zo ontworpen dat hij minder schade moet oplopen als je hem laat vallen.

Specificaties

Niet alleen het ontwerp van de smartphone maakt ons enthousiast. Het scherm tovert ook een lach op ons gezicht. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er prachtig uit, geholpen door de hoge resolutie (1717 x 1220 pixels), soepele 120Hz-verversingssnelheid en hoge maximale helderheid.

©Rens Blom

Van andere specificaties zijn we minder onder de indruk. Zo is de gebruikte Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3-processor gemiddeld qua prestaties en lijkt die aardig wat stroom te verbruiken. De 5110mAh-accu in de telefoon houdt het namelijk net aan een dag vol. Bij intensief gebruik moet je de Redmi Note 14 Pro Plus al vóór het slapengaan opladen. Dat is onhandig. Opladen kan wel erg snel (van 0 naar 100 in 20 minuten!) maar alleen als je Xiaomi's snellader los koopt. Met een andere usb-c-lader duurt het opladen een stuk langer.

De opslagcapaciteit is met 256 GB wel dik in orde, net als het werkgeheugen van 8 GB. In een duurder model zit 12 GB met liefst 512 GB opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Camera's

Op de achterkant van de Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus vind je drie camera's. Dat zijn een 200megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 2megapixel-macrocamera.

©Rens Blom

Laten we positief beginnen. De hoofdcamera – die je het meest gebruikt – is voor een toestel van deze prijs kwalitatief dik in orde. Althans, bij voldoende (dag)licht. Bij minder licht duurt het langer om een foto te maken, waardoor een enthousiaste kat er vaak bewogen op staat. De Google Pixel 8a – vergelijkbaar geprijsd – heeft een beduidend betere hoofdcamera.

©Rens Blom

Een bewogen foto, bij weinig daglicht.

©Rens Blom

Een beter gelukte foto, ook bij weinig daglicht.

De groothoeklens volstaat, zonder kwalitatief op te vallen. Met deze camera kun je een groter deel van de omgeving vastleggen. Tot slot de macrocamera: die is niet nuttig. Door de lage resolutie van slechts 2 megapixel ogen foto's van heel dichtbij korrelig en niet leuk om te delen met anderen.

De portretmodus valt ons eveneens tegen. De ene keer maakt de camera – via slimme software – het uitgelichte object, persoon of dier te donker, de andere keer oogt de foto wat gladgestreken en simpelweg minder scherp dan een normale foto.

©Rens Blom

©Rens Blom

Software

Tot slot de software. Op de Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is uit de doos Android 14 geïnstalleerd. Wat gek is, want Android 15 is al langere tijd beschikbaar. Vrijwel alle concurrerende smartphones die in de periode van Xiaomi's toestel zijn verschenen, draaien dan ook op Android 15. Xiaomi heeft er nog een upgrade voor nodig.

Wanneer die komt is ons nog niet bekend. Jammer, want het merk biedt al minder lang upgrades dan verscheidende andere merken. Deze Redmi Note-telefoon krijgt drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. Samsung, Motorola, Google en OnePlus garanderen in dit prijssegment langer updates.

En hoewel veel merken niet vies zijn van het tonen van beperkte reclames in hun software, gaat Xiaomi een stapje verder. De HyperOS-softwareschil toont allerlei advertenties, onder andere voor aangeraden apps en games. Xiaomi installeert ook (te) veel apps vooraf op de Redmi Note 14 Pro Plus, wat alles bij elkaar niet de indruk wekt dat je 499 euro hebt afgetikt voor een smartphone.

©Rens Blom

Zonde, want door dat soort ervaringen sneeuwen de handige functies van HyperOS bijna onder. De softwareschil biedt je onder andere de mogelijkheid om allerlei acties uit te voeren via aanpasbare sneltoetsen. De eenhandige modus is ook erg nuttig.

Conclusie: Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus kopen?

De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een mooie smartphone met een prachtig scherm. Maar net als met daten geldt: uiterlijk is niet alles, voor chemie dient het innerlijk ook goed te zitten. Die chemie hebben we niet helemaal met deze Xiaomi-telefoon. De accuduur valt ons tegen, de camera's zijn minder dan die van sommige concurrenten en Xiaomi's software(beleid) weet ons ook niet te overtuigen. Voor de 499 euro die Xiaomi vraagt, kunnen wij de Redmi Note 14 Pro Plus moeilijk aanbevelen. In dit prijssegment raden wij eerder de Motorola Edge 50 Neo, Google Pixel 8a, OnePlus Nord 4 of Samsung Galaxy A55 aan.