ID.nl logo
10 Outlook-tips: vind goed verborgen mailfuncties
© PXimport
Huis

10 Outlook-tips: vind goed verborgen mailfuncties

Microsoft Outlook is een uit de kluiten gewassen e-mailprogramma met een overdaad aan functies. Louter voordelen, zou je denken. Maar juist omdat het er zoveel zijn, ken je ze vast niet allemaal. Met de Outlook-tips in dit artikel vind je functies die goed verborgen zitten maar oh zo handig zijn.

1. Luisteren naar e-mails

In plaats van het lezen van e-mails, kun je er ook gewoon naar luisteren. Zo kun je ondertussen iets anders doen. Het is meestal wel eerst nodig om de functie te activeren.

Klik linksboven op Bestand en open het onderdeel Opties. Je navigeert vervolgens naar Toegankelijkheid, waarna je een vinkje plaatst voor Hardop lezen weergeven. Bevestig met OK. Je selecteert nu in het postvak een bericht en klikt binnen het lint op Voorlezen. Outlook selecteert tijdens het voorlezen ieder uitgesproken woord, zodat je desgewenst kunt meelezen.

Gebruik de bedieningsknoppen rechtsboven om het voorlezen te pauzeren of naar de volgende alinea te gaan. Naast de bedieningsknoppen open je eventueel de instellingen (tandwieltje met luidspreker). Hier pas je naar wens de voorleessnelheid aan. Overigens kun je Outlook ook je zelf getypte e-mails laten voorlezen. Klik tijdens het opstellen van een nieuw bericht maar eens op Controleren en Voorlezen.

2. Verzenden uitstellen

Stuur je weleens in een driftige bui een e-mail waar je eigenlijk al op hetzelfde moment spijt van hebt? Stel dan een afkoelingsperiode in! Outlook houdt de e-mail in dat geval standaard een aantal minuten vast, waarbij je de bezorging eventueel weer kunt intrekken.

Klik binnen het lint op Regels en Regels en waarschuwingen beheren. Via de optie Nieuwe regel verschijnt er een nieuw dialoogvenster. Selecteer Regel toepassen op berichten die ik verzend en klik tweemaal op Volgende. Er verschijnt een melding dat Outlook de regel toepast op ieder verzonden bericht. Bevestig met Ja en selecteer in het volgende venster de optie Aflevering van het bericht een aantal minuten uitstellen.

©PXimport

Bij Stap 2 klik je daarna op een aantal. Bepaal hoeveel minuten afkoelingstijd je doorgaans nodig hebt. Het maximum bedraagt overigens 120 minuten. Klik op OK, Voltooien en Toepassen om de nieuwe regel te activeren. Wil je een bericht binnen het aantal ingestelde minuten weer intrekken? Ga naar Postvak UIT en verwijder het bericht.

3. E-mail als PDF opslaan

Tegenwoordig krijg je belangrijke informatie veelal per e-mail; een handleiding, factuur of contract leveren afzenders doorgaans mee als pdf-bijlage. Zo’n bijlage sla je eenvoudig op. Staan er belangrijke gegevens in de hoofdtekst van de e-mail, dan creëer je hiervan zelf een pdf-bestand. Op die manier kun je de informatie eenvoudig opslaan en eventueel als bijlage naar andere personen verzenden.

Klik op Bestand en Afdrukken om de printopties te openen. Onder Printer zie je het huidige afdrukapparaat staan. Klik daarop en kies Microsoft Print to PDF. Via Afdrukopties selecteer je de gewenste pagina’s voor het geval je niet alle gegevens in het pdf-bestand wilt opnemen. Zodra je bevestigt met Afdrukken, geef je aan waar je het pdf’je wilt huisvesten. Geef het bestand een relevante naam en bevestig met Opslaan.

4. Ongelezen e-mails extra laten opvallen

Ongelezen e-mails krijgen in Outlook normaliter alleen een blauwe markering. Je kunt deze berichten eventueel extra laten opvallen. Pas hiervoor de stijl, het lettertype en de kleur naar eigen smaak aan.

Begin in het lint en navigeer achtereenvolgens naar Beeld, Weergave-instellingen en Voorwaardelijke opmaak. Via Toevoegen maak je een nieuwe weergaveregel aan. Bedenk hiervoor een logische naam, bijvoorbeeld ‘Nieuwe vormgeving ongelezen e-mail’. Klik op de knop Lettertype en wijzig de vormgeving.

©PXimport

Naast een ander lettertype en fris kleurtje kies je bijvoorbeeld voor vette onderstreepte letters. Speel met de opmaakfuncties totdat de tekst in het voorbeeldkader je bevalt. Bevestig met OK. Via de knop Voorwaarde open je het tabblad Meer opties en vink je de optie Alleen items met status ongelezen aan. Sluit de drie openstaande vensters met OK en merk op dat het uiterlijk van ongelezen e-mails direct verandert.

We haalden het eerder al aan, Outlook zit barstensvol handige functies. Ontdek ze met onze basiscursus Outlook! Hierdoor leer je de fijne kneepjes van Microsofts mailprogramma. Zo heeft Outlook geen geheimen meer voor je.

5. Mails definitief verwijderen

Wanneer je een e-mail verwijdert, is het bericht nog niet helemaal verdwenen. Kijk maar eens in de map Verwijderde items of de prullenbak. Als alternatief kun je een e-mail ook definitief wissen. Daarmee bespaar je schijfruimte en bovendien zorg je ervoor dat niemand gevoelige gegevens te zien krijgt.

Selecteer in het postvak een bericht en druk op de sneltoets Shift+Delete. Outlook komt met een waarschuwing op de proppen. Bevestig met Ja om de e-mail onherroepelijk te verwijderen. Verder wil je wellicht de map Verwijderde items automatisch legen, zodat je dit klusje niet meer zelf hoeft te klaren. Ga naar Bestand, Opties, Geavanceerd en selecteer onder Outlook starten en afsluiten de optie Mappen met verwijderde items leegmaken bij het afsluiten van Outlook. Bevestig met OK.

6. E-mails inplannen

Soms is het prettig wanneer je een e-mail alvast voor een toekomstige datum kunt klaarstomen. Zo wens je iemand attent een fijne verjaardag, terwijl je op een verre vakantiebestemming met hele andere dingen bezig bent.

Open een vers bericht en stel de e-mail op. In het lint klik je onder het tabblad Opties vervolgens op Bezorging uitstellen. Je vinkt Niet bezorgen voor aan, waarna je een datum en tijd instelt. Klik achtereenvolgens op Sluiten en Verzenden. Het opgemaakte bericht staat nu klaar in de map Postvak UIT.

©PXimport

7. Contactgroep aanmaken

Stuur je e-mails vaak naar een vast groepje personen, dan is het slim om een contactgroep aan te maken. Op die manier hoef je niet alle e-mailadressen handmatig te selecteren om bijvoorbeeld alle leden van een vriendengroep of hobbyclubje te bereiken.

Klik binnen het lint op Start, Nieuwe items, Meer items en Groep contactpersonen. Er verschijnt een nieuw venster. Bedenk allereerst een logische naam voor de contactgroep. Klik bovenaan op Leden toevoegen en kies voor Uit Outlook-contactpersonen. Dubbelklik op de namen die je aan de contactgroep wilt toevoegen en sluit het venster met OK.

Staat niet iedereen in het adresboek? In dat geval voeg je via Leden toevoegen en Nieuwe e-mailcontactpersoon handmatig contactgegevens toe. Als je klaar bent, kies je linksboven voor Opslaan en sluiten. Tijdens het opstellen van een e-mail hoef je voortaan alleen maar de naam van de contactgroep in het Aan-veld te kiezen.

8. Achtergrond instellen

Sommige mensen gebruiken in hun e-mails een vrolijk kleurtje als achtergrond, maar wist je dat je in Outlook ook een achtergrondafbeelding kunt instellen?

Klik in een nieuw e-mailvenster op Tekst opmaken. Belangrijk is dat bij het onderdeel Opmaak de optie HTML staat geselecteerd. Daarna plaats je de muisaanwijzer in het tekstveld waarin je straks een bericht kunt typen. Via Paginakleur en Opvuleffecten open je het tabblad Afbeelding. Gebruik de knop Afbeelding selecteren om een foto of ander plaatje aan te wijzen. Je hebt hiervoor de keuze tussen een bestand op de lokale schijf of de clouddienst OneDrive.

©PXimport

Als alternatief kun je met de zoekmachine Bing ook rechtstreeks naar leuk beeldmateriaal op het web zoeken. Maak een keuze en bekijk het resultaat. Klik op OK om de selectie definitief te gebruiken.

Let wel: of de ontvanger de achtergrondafbeelding ook daadwerkelijk te zien krijgt, is nog maar de vraag. Veel online e-mailclients tonen achtergrondfoto’s namelijk niet of voegen het beeld als bijlage toe.

9. E-mails vertalen

Als je weleens een e-mail uit het buitenland ontvangt, komt de ingebouwde vertaalfunctie mooi van pas. Dubbelklik op de e-mail om deze in een apart venster te openen. Klik in het lint daarna op Vertalen en Artikel vertalen. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Selecteer achter Vertalen uit de taal uit het bericht en kies bij Vertalen naar voor Nederlands. Bevestig met OK om de vertaling weer te geven.

Er verschijnt een waarschuwing in beeld dat de tekst via een beveiligde verbinding naar een vertaalprovider wordt verzonden. Selecteer eventueel de optie Niet meer weergeven en klik op Ja. Er opent een webpagina met de vertaling.

Wil je liever niet de hele tekst vertalen? Geen probleem, want je gooit net zo makkelijk een deel van de e-mail door de vertaalmachine. Selecteer met ingedrukte muisknop het betreffende tekstdeel. Kies vervolgens in het lint voor Vertalen en Geselecteerde tekst vertalen.

10. Notificatie-opties

Standaard laat Outlook bij een inkomend bericht een geluid horen en verschijnt er een pictogram van een envelop op het bureaublad. Verder kan het programma ook een melding op het bureaublad weergeven en de weergave van de muisaanwijzer kort wijzigen.

Sommige van die meldingen leiden wellicht af. Je kunt tot slot daarom zelf bepalen welke meldingen je bij een ontvangen bericht te zien of te horen krijgt. Navigeer achtereenvolgens naar Bestand, Opties en E-mail. Vink bij het onderdeel Ontvangst van bericht de gewenste meldingen aan. Met OK sla je de gewijzigde instellingen op.

▼ Volgende artikel
Jouw foto's op jouw pc of NAS: veilig, privé en slim
© Andrey Sinenkiy
Huis

Jouw foto's op jouw pc of NAS: veilig, privé en slim

Diensten als iCloud-foto’s en Google Foto’s zijn handig om je foto’s te back-uppen, beheren en delen. Alleen is de online opslagruimte beperkt. Ook je kijkt naar je privacy, zijn deze oplossingen niet altijd ideaal. Er zijn gelukkig gratis tools waarmee je bijna dezelfde ervaring hebt als bij deze online diensten. Je zet je foto’s niet in de cloud, maar gewoon op je eigen pc of NAS.

In dit artikel laten we zien hoe je je eigen foto's beheert, zonder afhankelijk te zijn van clouddiensten zoals Google Foto’s of iCloud:

  • Installeer Immich via Docker op je pc
    • Stel automatische ordening op basis van metadata in
    • Upload en beheer foto’s via de webinterface of mobiele app
    • Deel foto's of albums met vrienden of familie
    • Maak automatische back-ups van je smartphone
  • Gebruik Synology Photos als je een Synology-NAS bezit
    • Deel albums met andere NAS-gebruikers of via een openbare link
    • Gebruik slimme functies zoals de tijdlijn,en mensen- en objectherkenning
    • Synchroniseer je foto's automatisch via de Synology Photos-app

Vind je foto's in de cloud niet erg? Lees dan: Ode aan orde: je immense fotocollectie beheer je zo

Er is weinig mis met de gespecialiseerde cloudopslagdiensten van Apple, Google, Microsoft (OneDrive) en Dropbox. Je kunt hiermee prima foto’s bewaren en delen. De tools zijn voor dit gebruik zelfs uitstekend, maar de opslagruimte is vaak beperkt en het blijven cloudoplossingen. Je bestanden staan dus ergens anders opgeslagen.

Overweeg je een alternatief om foto’s te synchroniseren zonder cloudopslag, dan zijn er meerdere opties, zoals Nextcloud (met de Photos-app), PhotoPrism, digiKam en Piwigo. Wij zijn gecharmeerd van de opensource-dienst Immich en Synology Photos, die je specifiek voor de Synology-NAS kunt gebruiken. Beide tools bieden functies als automatische fotoback-ups, album- en gebruikersbeheer, gezichtsherkenning, tijdlijnweergave, tagging, locatiegebaseerd zoeken, delen, raw-bestanden en toegang via een webinterface. Kortom, er is weinig in de cloudoplossingen dat je bij deze gratis tools niet vindt. We maken eerst kennis met Immich (uitgesproken als het Engelse ‘image’) en daarna met Synology Photos. We focussen ons hierbij op de installatie, de initiële configuratie en het basisgebruik.

Immich

Docker-installatie

Immich wordt frequent geüpdatet en is beschikbaar voor meerdere platformen. Wij gaan aan de slag met de installatie onder Windows. Dit doen we via het gratis Docker Desktop. Docker Desktop beheert containers, een soort lichte, afgescheiden virtuele omgevingen met alle benodigde apps, services en instellingen. Installeer de app met enkele muisklikken en start deze op (de eerste keer kun je op Accept en tweemaal op Skip klikken). Minimaliseer vervolgens het venster, maar laat de app actief.

Goed om te weten: je kunt Immich via Docker ook op je NAS installeren, wat hier ook wel Container Manager (Synology) of Container Station (QNAP) genoemd. In dit artikel gaan we hier alleen niet verder op in.

Docker Desktop heb je met een paar muisklikken geïnstalleerd en opgestart.

Voorbereiding

Immich installeren we dus als Docker-container. Eerst voer je enkele voorbereidingen uit. Open de verkenner en ga naar de map Linux (onderaan). Open vervolgens de submap docker-desktop en dan Home. Maak hier een map met jouw naam en daarbinnen de submap Docker. Binnen deze docker-map maak je de map Immich-app aan. Het pad wordt dus: \\wsl.localhost\docker-desktop\home\<je_naam>\docker\immich-app.

Creëer nu twee submappen in een andere map op een schijf met genoeg opslagruimte: Library en Postgres (bijvoorbeeld C:\Users\<je_accountnaam>\Docker\Immich\library).

Navigeer nu in de verkenner naar de map Immich-app. Houd de Shift-toets ingedrukt, klik met rechts op een lege plek en kies PowerShell-venster hier openen. Houd de verkenner geopend en ga via deze pagina naar de downloadsite. Klik bij Get docker-compose.yml file op het documenten-pictogram (Copy), plak dit in PowerShell met Ctrl+V en druk op Enter om het yml-bestand te downloaden. Herhaal dit voor het commando bij Get .env file, zodat zowel het yml-bestand als het env-bestand in de map Immich-app staan.

Open het env-bestand in een teksteditor, bijvoorbeeld Notepad++ of Kladblok, en pas de volgende variabelen aan:

UPLOAD_LOCATION=C:\Users\<je_accountnaam>\Docker\Immich\library
DB_DATA_LOCATION=C:\Users\<je_accountnaam>\Docker\Immich\postgres
TZ=Europe/Amsterdam
DB_PASSWORD=<eigen wachtwoord>

Zorg ervoor dat de paden kloppen met jouw situatie en sla het aangepaste bestand op.

Voordat je de container installeert, moet je eerst enkele variabelen aanpassen in het env-bestand.

Installatie

Alles is nu klaar om de Docker-container met Immich te draaien. Ga terug naar de map Immich-app en voer het commando docker-compose up -d uit. Dit zorgt ervoor dat alle benodigde onderdelen worden gedownload en uitgevoerd. Na enkele minuten zie je in het Docker Desktop-venster, bij Containers, dat de vier Immich-onderdelen actief zijn. Test dit direct door Localhost:2283 op de adresbalk van je browser in te vullen. Dit is de standaardpoort waarop Immich draait; dit zie je bij Immich_server in het Docker-containeroverzicht. Als het nodig is, kun je het poortnummer aanpassen in het yml-bestand. Klik in de webinterface op Aan de slag om daadwerkelijk met Immich te starten.

Je kunt de containers op elk moment stoppen en starten vanuit Docker Desktop. Dit doe je in de rubriek Containers: selecteer Immich en druk op Stop of Start.

De vier containers zijn gestart en Immich is nu bereikbaar vanuit de webinterface.

Configuratie

Je begint met het aanmaken van een beheerdersaccount. Vul de gevraagde gegevens in en bevestig met Registreren. Log daarna in met het opgegeven e-mailadres en wachtwoord.

Klik in het welkomstvenster op Thema, kies Licht of Donker, en ga naar Privacy. Hier kun je de kaartfunctie inschakelen (om foto’s via coördinaten op een kaart te tonen) en de versiecontrole activeren (voor het ontvangen van updates).

Ga vervolgens naar Opslagtemplate en bepaal of je fotobestanden automatisch wilt ordenen op basis van metadata. Als dit ingeschakeld is, kun je bij Voorinstelling een structuur kiezen met een sjabloon. Kies bijvoorbeeld voor {{y}}-{{MMMM}}-{{dd}}/{{filename}}. Bevestig met Klaar.

Je kunt via een sjabloon je foto’s bewaren op basis van bepaalde metadata.

Basisgebruik

Links in de webinterface zie je een venster met onderdelen als Foto’s, Verkennen, Kaart, Delen, Favorieten, Albums en Gereedschap. Open Foto’s, klik op de plusknop en selecteer de gewenste fotobestanden. De geüploade foto’s verschijnen als miniaturen in een tijdlijn. Bovenaan zie je een zoekbalk met rechts een filterknop om media te selecteren op onder meer naam, plaats, camera, datum en type. Gebruik Uploaden (rechtsboven) om extra foto’s toe te voegen.

Selecteer een of meer foto’s. Rechtsboven verschijnen meerdere knoppen, zoals Toevoegen aan favorieten (voor de rubriek Favorieten) en een menu om de selectie te downloaden, archiveren, verwijderen, de datum of locatie te wijzigen, of miniaturen en metadata te vernieuwen.

Via Toevoegen aan kun je foto’s aan een album toevoegen. Klik op +Nieuw album om een album te maken dat je terugvindt in de rubriek Albums. Gebruik Verkennen in het linkervenster om foto’s gegroepeerd te zien op tijd, locatie of – via AI – op herkenbare objecten, gezichten of thema’s, zoals berglandschappen.

De webinterface van Immich heeft wel wat weg van Google Foto’s.

Back-ups en delen

Je vindt in de webinterface ook de optie Delen. Klik hierop, voeg een beschrijving toe en eventueel een wachtwoord. Geef aan of de ontvanger foto’s mag downloaden en/of uploaden. Stel hiervoor een verloopdatum in, bijvoorbeeld over 1 dag. Klik op Link maken om een link te genereren. Deze link is mogelijk http://localhost<…>, maar je kunt dit aanpassen naar het interne ip-adres van je Immich-server, of een extern adres dat vanaf internet bereikbaar is (zie tekstkader ‘Vanaf het internet’).

Wil je media delen met specifieke personen? Klik hiervoor rechtsboven op je accountpictogram en kies Beheer. Ga naar Gebruikers, klik op Gebruiker aanmaken, vul de gegevens in en bevestig. Bij het openen van een fotoselectie of album kun je dan via de deelknop direct de gewenste gebruiker(s) selecteren, zodat de media in hun webomgeving beschikbaar zijn.

Voor Android en iOS kun je de mobiele Immich-app installeren. Vul het ip-adres van je Immich-server in en meld je aan. Tik op de upload-knop, geef Immich de nodige machtigingen en kies Selecteer om aan te geven welke fotoalbums de app moet back-uppen naar je server. Zet Albums synchroniseren aan om dit te automatiseren en bevestig met Back-up uitvoeren.

Immich is ook beschikbaar als mobiele app, wat handig is voor (automatische) mediaback-ups.

Synology Photos

Voorbereiding

We gaan uit van een Synology-NAS (Network Attached Storage) die via een webinterface toegankelijk is. Verbind via je browser met de webinterface van DSM, het Synology-besturingssysteem.

Open nu eerst het Configuratiescherm, kies Gebruiker en groep, ga naar Geavanceerd en zorg dat Gebruiker basismap inschakelen is ingeschakeld (op het gewenste volume). Bevestig met Toepassen. Open daarna de app File Station, waar je ziet dat de mappen Home en Homes (met persoonlijke submappen voor elke NAS-gebruiker) zijn aangemaakt.

Ga vervolgens naar Package Center in het hoofdmenu. Als de app Synology Photos nog niet is geïnstalleerd, zoek dan naar de naam van deze app. Klik vervolgens op Installeren en daarna op Openen. Klik rechtsboven op je profielicoon, kies Instellingen en open het tabblad Gedeelde ruimte. Schakel eventueel Gedeelde ruimte in en bevestig met Opslaan. Gedeelde media worden nu standaard opgeslagen in de map \photo.

Het is even wennen, maar je persoonlijke media en je gedeelde media belanden voortaan in de daarvoor bestemde mappen.

Gedeelde media

Als je nu foto’s met bijvoorbeeld familieleden wilt delen die toegang hebben tot je NAS, volg dan deze stappen. Ga naar Configuratiescherm / Gebruiker en groep, open het tabblad Groep en klik op Maken. Geef een groepsnaam op (bijvoorbeeld Familie) en druk op Volgende. Selecteer de gewenste leden, druk drie keer op Volgende en vink Synology Photos in de kolom Toestaan aan. Bevestig met Volgende (tweemaal) en met Voltooid.

Open vervolgens de app Synology Photos. Bij Instellingen / Gedeelde ruimte klik je op Toegangsmachtigingen instellen. Selecteer de groep (Familie) en kies Volledige toegang in de uitklapmenu’s. Bevestig met de plusknop en klik op Opslaan. Zet daarna op het tabblad Gedeelde ruimte een vinkje bij zowel Gezichtsherkenning inschakelen in Gedeelde ruimte als Onderwerpherkenning inschakelen in Gedeelde ruimte. Bevestig met Opslaan.

Test de instellingen door een gebruiker uit de groep aan te melden op je NAS, bijvoorbeeld via een incognito-tabblad in je browser. Zodra deze gebruiker Synology Photos opent, kan ook hij media uploaden in zowel de persoonlijke ruimte als de gedeelde ruimte. Links bovenaan in het applicatievenster kun je tussen deze ruimtes schakelen. De inhoud van deze ruimtes kun je overigens ook op bestandsniveau beheren via de overeenkomstige mappen in File Station (althans als administrator).

Als lid van de groep Familie krijgt deze gebruiker meteen ook toegang tot de gedeelde ruimte.

Basisgebruik

We laten nu zien hoe je met fotoalbums werkt. Gebruik eerst de knop Filter tonen (rechtsboven) om filters te activeren en snel de gewenste foto’s te vinden. Selecteer vervolgens een reeks foto’s; er verschijnt een rode balk. Klik hier op de plus-knop Toevoegen aan album, kies +Nieuw album, vul een naam in en druk op OK. Ga naar Albums (tweede knop) in het applicatievenster. Hier kun je foto’s opvragen volgens Recent toegevoegd, Labels en Locaties en, indien eerder ingeschakeld, volgens Mensen (gezichtsherkenning) en Onderwerpen (objectherkenning). Je albums vind je hier ook. Met de plus-knop rechtsboven kun je hier nieuwe albums maken.

Ga met de muisaanwijzer boven een album staan; er verschijnt een knop met drie puntjes. Klik op Delen. Schakel Koppeling delen in en stel bij Privacy-instellingen in of het album Privé of Openbaar is (eventueel met downloadmachtiging). Bij Privé selecteer je bij Lijst van genodigden de gewenste gebruiker(s) of groep(en) en geef je de machtigingen aan: Weergave, Downloaden of Provider (beheerder). Je kunt ook een wachtwoord en vervaldatum instellen. Kopieer de link en bevestig met Opslaan.

Klik op Delen (derde knop) in het applicatievenster en kies Fotoverzoek. Klik op Fotoverzoek maken, vul een onderwerpsregel in, selecteer een bestemmingsmap en bevestig met Verzoek maken. Je hoeft nu alleen maar de link te sturen naar de mensen van wie je graag foto’s wilt ontvangen voor je collectie.

Goed om te weten: er is ook een mobiele app voor Android en iOS van Synology Photos met de functie Photo Backup. Daarmee synchroniseer je opgeslagen foto’s en video’s.

Je kiest zelf met wie je albums deelt en met welke machtigingen je dat doet.

Vanaf het internet

Je fotocollectie, beheerd met een tool als Immich of via je Synology-NAS, is standaard niet toegankelijk voor ongeautoriseerde personen buiten je netwerk. Wil je dat dit wel kan? Dan kun je bij een Synology-NAS de ingebouwde functie QuickConnect inschakelen via het Configuratiescherm in DSM, bij Externe toegang. In de praktijk moet je alleen vaak aan de slag met technieken als poortdoorverwijzing op je router. Of je moet een VPN-server installeren zoals WireGuard, eventueel gecombineerd met een eigen hostnaam via dynamisch DNS om het probleem van een wisselend extern ip-adres te omzeilen.

We hebben helaas niet de ruimte om hier dieper op in te gaan. Binnen je eigen netwerk kun je in elk geval probleemloos je fotoalbums beheren en delen.

Ook onderweg kun je je via de mobiele app en je QuickConnect-ID aanmelden bij Synology Photos op je NAS.

▼ Volgende artikel
Review Denon AH-C500W – Oordopjes schieten helaas tekort
© Wesley Akkerman
Huis

Review Denon AH-C500W – Oordopjes schieten helaas tekort

De Denon AH-C500W-oortjes beloven vanwege de open pasvorm comfort en omgevingsbewustzijn. In de praktijk pakt dit concept echter minder goed uit. Het ontbreken van rubber oortips resulteert in een pasvorm die niet echt aansluit op de gehoorgang.

Oké
Conclusie

De Denon AH-C500W probeert met een open ontwerp een omgevingsbewuste luisterervaring te bieden, maar schiet op meerdere vlakken tekort. De pasvorm is onstabiel, de aanraakbediening irritant en het geluid – met name de bas – valt tegen. Daardoor voelt dit model vooral aan als een ongelukkig compromis.

Plus- en minpunten
  • Heel licht ontwerp
  • Heldere sound
  • Equalizer binnen de app
  • Blijven niet goed zitten
  • Audio mist duidelijke baslaag
  • Karige app

Het ontwerp van de Denon AH-C500W is volgens de fabrikant gericht op comfort; daarvoor heeft de fabrikant een zogenaamde 'open pasvorm' in het leven geroepen die niet diep in je gehoorgang zit. Hierdoor voelen de oordopjes licht aan en kun je ze lang zonder enige irritatie dragen. Bovendien blijf je goed in verbinding met je omgeving, omdat er geen ruisonderdrukking is en de dopjes zelf niets tegenhouden. Dat zijn allemaal mooie manieren van omdenken. De AH-C500W-dopjes hebben dan ook geen rubber tips die in je oren gaan en de boel afsluiten, maar vallen bij bewegingen daardoor ook makkelijk uit je oren.

De oordopjes beschikken over moderne technologie zoals bluetooth 5.3 met multipoint-connectiviteit, waardoor je met twee apparaten tegelijk kunt verbinden. De totale batterijduur bedraagt 24 uur, inclusief de oplaadcase. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bestand tegen zweet en spatwater, maar gezien de vorm zijn ze niet echt geschikt voor sporters. De bediening verloopt via gevoelige aanraakoppervlakken op de oordopjes of via de gratis app. Verder hebben ze microfoons met beamforming voor heldere telefoongesprekken.

©Wesley Akkerman

Gladde oortjes

Aan de functionaliteit ligt het dus zeker niet. Denon zet daarmee in op een breed publiek. We vinden het alleen jammer dat de oortjes geen rubber tips hebben, want die helpen vaak bij het blijven zitten in de gehoorgang. We realiseren ons dat dit een persoonlijke voorkeur is; er zijn immers nog steeds mensen die liever gladde oordopjes hebben dan rubber of siliconen oortips die je dieper in je oor moet duwen. Maar als je lang haar hebt, je veel met je hoofd beweegt of de oordopjes met de hand (en niet via de app) bedient, is de kans groot dat je ze verplaatst of dat ze uit je oren vallen.

We vinden de bediening op de oortjes sowieso behoorlijk gevoelig, maar gelukkig kun je die uitschakelen via de gratis Denon Headphones-app. Dat hebben wij dan ook gedaan. We hebben ze regelmatig beter in onze oren moeten draaien, omdat ze niet bleven zitten, en hebben daardoor regelmatig onbedoeld functies geactiveerd. Bovendien beschikt de app over een vijfpunts equalizer. Heel handig, want daarmee verbeter je het geluid daadwerkelijk. Helaas kun je je eigen instellingen niet opslaan; als je terug wilt naar oude settings, dan moet je die handmatig invoeren.

©Wesley Akkerman

Het open karakter

Omdat de Denon AH-C500W een open karakter heeft, zijn ze lastig te vergelijken met oordopjes die wel beschikken over enige afsluiting. Maar dat is dan ook precies de bedoeling. Het is maar net wat je van een setje oortjes verlangt. En eerlijk is eerlijk: ze zijn zo licht dat je ze bijna niet voelt zitten. Door dit karakter klinkt de muziek heel helder, terwijl je ondertussen alles nog meekrijgt vanuit je omgeving. In het openbaar vervoer is dat een nachtmerrie, maar we denken niet dat Denon verwacht dat je ze overal gebruikt.

Verder is ons duidelijk dat de Denon AH-C500W flink wat kracht mist. Zonder equalizerinstellingen vallen de lagere tonen helemaal weg, waardoor je voornamelijk naar de vocalen en hogere segmenten luistert. Met de traditionele glimlachinstellingen van de equalizer (zie de screenshots verderop) trek je het middensegment verder weg van de audioweergave, maar geef je wel een flinke boost aan het onderste deel. Daardoor klinkt de muziek al wat aangenamer. Maar oordopjes met een betere afsluiting zullen in dit geval altijd beter klinken dan de AH-C500W.

©Wesley Akkerman

Open of gesloten?

Je zou de Denon AH-C500W daardoor beter kunnen vergelijken met oordopjes die je meer boven je gehoorgang plaatst – denk aan de Openfit 2+ van Shokz. Daar klinkt de soundstage daadwerkelijk warm, vol en gedetailleerd, en daar kunnen we de Denon-oortjes niet altijd op betrappen. Helemaal eerlijk is de vergelijking trouwens niet, omdat het producten uit twee technisch verschillende groepen zijn. Maar in onze beleving legt dit setje het af tegen oortjes met afsluiting en écht open oordoppen. Het is het net niet, zogezegd.

Daar speelt het ontwerp ook een grote rol in. De Denon AH-C500W's blijven minder goed zitten dan open modellen die je met een haakje om je oren bevestigt. Je bent ze bovendien voortdurend aan het bijdraaien om maar een goede pasvorm te vinden. Wellicht ligt dat deels aan de oren van ondergetekende, maar dat is nu eenmaal wel de ervaring. Ze doen bovendien sterk denken aan de AIrPods. En daardoor hebben we ook het idee dat Denon meer het Apple-publiek wil aanspreken. Een onbegonnen zaak, aangezien die mensen meestal al voorzien zijn.

©Wesley Akkerman

Denon AH-C500W kopen?

De Denon AH-C500W wil zichzelf met zijn open ontwerp neerzetten als een alternatieve keuze voor wie omgevingsbewust wil blijven. In de praktijk pakt dit concept echter minder goed uit. Het ontbreken van rubber oortips resulteert in een onrustige pasvorm, waardoor de oordopjes bij de minste beweging al dreigen uit te vallen. Deze constante noodzaak tot bijstellen leidt tot frustratie, mede door de overgevoelige aanraakbediening. Gelukkig kun je die via de app uitschakelen, maar dat verandert verder niets aan het idee dat ze niet echt lekker zitten.

Ook op audiogebied overtuigen de oortjes niet helemaal. Het open karakter levert een helder geluid op, maar de basweergave is ondermaats en vereist flinke aanpassingen via de equalizer, waarvan je de instellingen frustrerend genoeg niet kunt opslaan. De AH-C500W's vallen hierdoor in een lastig niemandsland: ze missen de geluidsisolatie en krachtige bas van afgesloten oordopjes en de stabiele pasvorm van échte open-ear modellen met oorhaken. Uiteindelijk voelen de oordopjes aan als een compromis dat op de belangrijkste vlakken helaas tekortschiet.