ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 betaalbare wifi-printers voor jouw (thuis)kantoor
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare wifi-printers voor jouw (thuis)kantoor

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede all-in-one-printer voor jouw (thuis)kantoor? Vandaag hebben we vijf interessante producten voor je gespot.

Epson EcoTank ET-4850

In deze afgeprijsde all-in-one-printer gaan geen cartridges. In plaats daarvan vul je de vier aanwezige inktreservoirs met behulp van speciale flesjes. Volgens de fabrikant resulteert dat in een véél hogere printopbrengst en lagere kosten. Er is alvast een flessenset bijgesloten (inclusief extra zwart flesje), zodat je na aanschaf meteen een tijdje vooruit kunt. Aan de voorzijde lees je de huidige inktcapaciteit af. Je kunt de EcoTank ET-4850 op drie manieren aansluiten, namelijk via wifi, ethernet of usb. Zo maak je dus vanaf elke pc, laptop, tablet en smartphone printjes. Deze printer ondersteunt een maximale printresolutie van 4800 × 1200 dpi.

Voor kantoordoeleinden komt de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken goed van pas. Zo verspil je niet onnodig papier bij het uitprinten van een uitgebreid rapport of verslag. Een nuttige optie is dat je in één klap een stapeltje documenten kunt kopiëren of scannen. De papierlade voor automatische documentinvoer ondersteunt een capaciteit tot zo'n dertig vellen. In de papierlade onderop passen maximaal 250 A4'tjes. Je hoeft dus niet om de haverklap bij te vullen. Voor de bediening bevat de ET-4850 aan de voorzijde een klein aanraakscherm.

Brother MFC-J1010DW

Deze breed verkrijgbare inkjetprinter van Brother is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Laat je niet misleiden door zijn lage prijskaartje, want de MFC-J1010DW biedt veel mogelijkheden. Het is namelijk een printer, scanner, kopieerapparaat en fax ineen. Het apparaat meet slechts 40 × 34,3 × 17,2 centimeter, dus het past vast wel ergens in jouw (thuis)kantoor. Meld het apparaat vervolgens aan op wifi en start vanaf een computer of mobiel toestel afdruktaken.

Ondanks zijn bescheiden postuur heeft de MFC-J1010DW bovenop een papierhouder voor automatische documentinvoer. Je kopieert of scant zo vliegensvlug hoogstens twintig A4'tjes. Daarnaast kun je paperassen automatisch dubbelzijdig afdrukken. In de onderzijde heeft de printer plek voor 150 vellen. Je kunt daar eventueel ook fotopapier in kwijt. Maak daar vooral gebruik van, want met een hoge printresolutie van 1200 × 6000 dpi ogen de fotoafdrukken erg scherp. In dit apparaat gaan vier cartridges.

Epson WF-2960DWF

Naast inkttank-printers ontwikkelt Epson ook modellen met reguliere cartridges. Die zijn in de regel goedkoper en interessant voor mensen die niet buitensporig veel afdrukken. Zo verkopen enkele webshops de WF-2960DWF voor minder dan honderd euro. In de behuizing gaan vier cartridges. Met dank aan een respectabele printresolutie van 4800 × 1200 dpi kun je alle kanten op. Uiteraard gebruik je het apparaat voor het uitprinten van documenten, maar je kunt er ook mooie foto's mee afdrukken. In de papierlade gaan 150 A4'tjes en twintig fotovellen.

Voor een kopieer- of scantaak leg je een vel ondersteboven op de glasplaat. Wil je meerdere documenten achter elkaar verwerken, dan gebruik je hiervoor de automatische documentinvoer-functie. Die ondersteunt een maximale capaciteit van dertig A4'tjes. Een pluspunt is dat de WF-2960DWF dubbelzijdig kan afdrukken. Dat werkt volautomatisch, waardoor je vellen niet handmatig hoeft om te draaien. Verder is er ook nog een fax ingebakken. Je sluit deze printer via wifi, ethernet of usb aan.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Color Laser MFP 179fnw

Wie op grote schaal documenten afdrukt, kan deze afgeprijsde laserprinter overwegen. Met de HP Color Laser MFP 179fnw belanden er strakke letters op het papier. Bovendien kun je hiermee ook nog plaatjes uitprinten. De productdoos telt vier toners (zwart, cyaan, magenta en geel), waardoor je na het uitpakken meteen aan de slag kunt. Voor de verbinding kies je tussen usb, ethernet en wifi. Vergeleken met een inkjetprinter zijn er amper beperkingen, al is een laserprinter niet geschikt voor foto's. Je kunt met dit all-one-model printen, scannen, kopiëren en faxen.

Als het goed is, herkent een iPhone, iPad of Android-toestel de Color Laser MFP 179fnw moeiteloos in jouw netwerk. Is dat niet het geval, dan installeer je hiervoor de HP Smart-app. Vervolgens profiteer je van een hoge printsnelheid tot maar liefst achttien pagina's per minuut. Deze printer bevat een automatische documentinvoer voor veertig vellen. Automatisch dubbelzijdig afdrukken is helaas niet mogelijk. Een laserprinter neemt normaliter veel ruimte in beslag, al valt de omvang van dit exemplaar erg mee. Hij meet namelijk 40,6 × 36,3 × 34,4 centimeter. Houd verder rekening met een behoorlijk gewicht van ruim veertien kilo. Je kunt het apparaat dus niet zomaar even verplaatsen.

Canon Pixma TR4750i

Zoek je een zéér goedkope all-in-one-printer, dan ben bij dit compacte exemplaar van Canon aan het juiste adres. Dat leidt overigens niet tot concessies. Zo heeft de Pixma TR4750i een automatische documentinvoer voor twintig vellen. Daarnaast keert deze printer A4'tjes op eigen houtje om, zodat je desgewenst dubbelzijdig kunt afdrukken. Ook is er een wifi-adapter geïntegreerd. Je start dus vanaf elke computer en ieder mobiel apparaat afdruktaken. In de Pixma TR4750i gaan twee cartridges.

De overige specificaties van deze prijsvriendelijke inkjetprinter zijn eveneens in orde. Zo ondersteunt hij een behoorlijke printresolutie van 4800 × 1200 dpi. Naast het verwerken van reguliere documenten maakt de Pixma TR4750i ook fotoafdrukken zonder witrand. Stop hiervoor bijvoorbeeld vellen van 15×10-fotopapier in de lade. Je kunt maximaal honderd A4'tjes plaatsen. Interesse? Kies dan tussen de witte (TR4751i) en zwarte uitvoering.

▼ Volgende artikel
Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris
© BGStock72 - stock.adobe.com
Huis

Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris

Na een stevige sportsessie voel je je voldaan. Je bent trots op jezelf dat je het 'weer geflikt' hebt. Maar je sportkleding? Die ruikt allesbehalve fris. Wassen helpt natuurlijk, maar wat doe je als die geur hardnekkig blijft hangen?

De tips in dit artikel in het kort:

  • Was sportkleding het liefst meteen, maar laat het eerst weken in natuurazijn en water
  • Zet de wasmachine op een sportprogramma of op maximaal 30 graden
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel (niet te veel)

Lees ook: Schoenen wassen in de wasmachine, zo doe je dat

Sterke zweetlucht? Natuurazijn!

Om ervoor te zorgen dat de sterke zweetlucht niet in de kleding blijft, gooi je de kleding 15 tot 20 minuten voor het wassen in een bak met koud water en een flinke scheut natuurazijn. De azijn haalt de penetrante geur eruit en verwijdert al wat vuil, maar tast het textiel niet aan. Dit helpt ook bij sportkleding met een oude zweetgeur. Daarna was je de kleding met de wasmachine of met de hand.

Heb je een flinke training gehad en echt geen tijd om je sportkleding voor de volgende wedstrijd te wassen? Je frist je sportkleding tijdelijk op door een plantenspuit te vullen met water en azijn, verhouding: 50/50. Spray het mengsel op het kledingstuk en de zweetgeur is weg. Was de kleding na de wedstrijd wel gelijk.

🧊 Extreem sterke geuren krijg je ook uit je sportkleding door de kleding in een plastic zak te stoppen, deze dicht te knopen en de zak in de vriezer te stoppen. De kou doodt de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken. Na 24 uur haal je de zak met kleding er weer uit.

Was je sportkleding niet te heet!

Waarschijnlijk denk je: hup, wasmachine aan op 60 graden. Maar doe dit liever niet. Sportkleding is meestal gemaakt van speciaal materiaal dat sneller droogt, een ademende eigenschap heeft en vocht afdrijft. Deze stof is vaak delicater dan bij gewone kleding. Daarom is het belangrijk dat je de kleding voorzichtig wast, op maximaal 30 graden. Zet de wasmachine op een sportprogramma of een programma voor synthetische kleding. Een heter programma kan ervoor zorgen dat de sportkleding krimpt en het elastiek aangetast raakt. Check altijd voor het wassen het waslabel voor de specifieke wasinstructies van de kleding.

Keer de kledingstukken binnenstebuiten voordat je ze in de wastrommel gooit. Hiermee bescherm je de opdrukken en kleuren aan de buitenkant van je kleding. Bovendien zitten de bacteriën en dode huidcellen toch aan de binnenkant van je kleding. Prop de wasmachine niet te vol, want dan wordt je sportkleding niet goed gespoeld.

©Oriol Roca

💡 Geen zin om je sportkleding meteen in de was te gooien? Trek de kleding wel meteen uit en laat het even uithangen. Als je het op een hoopje op de grond gooit, verspreiden de bacteriën alleen maar meer. En hoe langer je wacht, hoe erger de geuren worden.

Wel: vloeibaar wasmiddel. Niet: wasverzachter

Voordat je uit gewoonte een flinke scheut wasmiddel in de machine giet omdat je sportkleding zo vies ruikt: even wachten. Te veel wasmiddel zorgt er juist voor dat er zeepresten in de stof achterblijven. En dit zorgt ervoor dat de kleding je dode huidcellen nog beter blijft vasthouden. Het gevolg: nare geurtjes waar niemand blij van wordt. Gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel, want de resten van waspoeder blijven vaak achter in kleding. Je mag wel een beetje baking soda in de wasmachine doen, dit neutraliseert de zweetlucht.

Veel mensen gooien het liefst ook nog wat wasverzachter met een geurtje bij de was, maar voor sportkleding is dit niet aan te raden. Wasverzachter legt namelijk een laagje over de vezels en verstopt hierdoor de vezels, waardoor de kleding niet meer goed schoon wordt. Hierdoor ruikt je kleding na een sportsessie juist erger naar zweet. En wasverzachter kan de stof en de elasticiteit ervan aantasten, waardoor de kleding gaat lubberen.

©anetlanda

⚠️ Droog je sportkleding liever niet in de droger. Veel sportkleding krimpt door de hitte. Het is veel beter voor de kleding om het buiten aan de lijn te laten drogen of in een ruimte met goede ventilatie.

Toe aan nieuwe sportkleding?

Van sport-bh tot fitnessbroek

▼ Volgende artikel
Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home
© Koen Barten | Philips
Zekerheid & gemak

Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home

Vanuit je luie stoel de lampen aanzetten of de temperatuur in huis regelen: smart devices zijn er om het leven nét wat makkelijker te maken. Helaas vormen zulke IoT-apparaten ook een risico voor je privacy. Wil je niet alleen slim, maar ook veilig wonen? Met deze tips voorkom je pottenkijkers in je smart home.

In dit artikel lees je: 💡Wat IoT-apparaten oftewel slimme apparaten precies zijn 💡Hoe slimme apparaten aan hun data komen 💡Waarom slimme apparaten een gevaar kunnen vormen voor je privacy 💡Hoe je je slimme apparaten zo instelt dat de kans op een hack minimaal wordt

Lees ook: Slimme stekkers – welke modellen zijn echt zuinig?

IoT (Internet of Things) omvat alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals slimme lampen, speakers en thermostaten. Zelfs gordijnen, deursloten en koelkasten kunnen tegenwoordig slim worden gemaakt door ze aan een netwerk te koppelen. Om jou als gebruiker zo goed mogelijk te kunnen bedienen, verzamelen IoT-apparaten de hele dag door data die je gedrag en gewoonten in kaart brengen. Ben je tussen negen en drie niet thuis? Dan weet je slimme thermostaat dat de verwarming omlaag moet, zal het beveiligingssysteem in die uren extra alert zijn op bewegingen rondom je huis en gaat je robotstofzuiger aan de slag om je vloer spic en span te maken. 

Ook jij hebt wat te verbergen

Slimme apparaten komen op allerlei manieren aan hun data, bijvoorbeeld via spraakopdrachten ('Hé Alexa, speel jazzmuziek af'), commando's die je in een app geeft en zelfs via sensoren die beweging, licht en temperatuur detecteren. Al die gegevens worden ergens opgeslagen, en het probleem is dat de meesten van ons geen idee hebben wat er met die data gebeurt. Vaak vinden we dat ook helemaal niet zo interessant: we denken immers al snel dat criminelen niets met onze data kunnen. Maar als je denkt dat je niets te verbergen hebt, heb je het mis. Cybercriminelen die toegang krijgen tot je smart home kunnen veel meer dan alleen je lampen bedienen. Ze kunnen je bankgegevens stelen (bijvoorbeeld via een gehackt apparaat dat toegang geeft tot je thuisnetwerk), het alarmsysteem van je woning uitschakelen en persoonlijke gesprekken afluisteren via je slimme speaker – om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoe meer slimme apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat er ergens een datalek ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

©StockPhotoPro

Er zijn allerlei manieren om je smart home te beschermen tegen pottenkijkers. Als je niet zo technisch aangelegd bent, kunnen zulke tactieken je al snel overweldigen. Daarom houden we het bij een aantal algemene tips die voor iedereen makkelijk uit te voeren zijn en die toch een groot verschil kunnen maken in de beveiliging van je smart home.

Tip 1: Kies voor een betrouwbare fabrikant

Het merk van je slimme apparaten kan veel zeggen over hoe goed deze apparaten van zichzelf beveiligd zijn. Gerenommeerde merken zoals Philips, Homey en Amazon hebben immers een reputatie hoog te houden als het om veiligheid gaat. Bovendien moeten producten van A-merken in Europa aan strenge eisen voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een merkloos model van een Chinese fabrikant. Laat je dus niet verleiden door aantrekkelijke deals terwijl je aan het browsen bent: als ze te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Als je twijfelt of een merk betrouwbaar is, doe dan eerst uitgebreid onderzoek. Lees onafhankelijke reviews, onderwerp de webshop van het betreffende merk aan een kritische blik en controleer of het merk voldoet aan Europese keurmerken. 

Tip 2: Kies sterke wachtwoorden

Slimme apparaten worden doorgaans geleverd met een standaard wachtwoord waarmee je op de bijbehorende app kunt inloggen. Veilig zijn deze wachtwoorden niet. Sterker nog: een standaard wachtwoord aanhouden is haast net zo onveilig als helemaal geen wachtwoord op je smart device hebben. Het is dus belangrijk dat je het wachtwoord al tijdens de installatie van het product verandert in een unieke en sterke variant. Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, cijfers én speciale tekens. Verwerk nooit je naam, geboortedatum of adres in het wachtwoord. Geef ook elk slim apparaat een uniek wachtwoord, zodat je andere apparaten bij een hack veilig zijn. En schakel tweestapsverificatie in als dat kan: hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe, zodat anderen niet zomaar kunnen inloggen als ze je wachtwoord weten. 

Tip 3: Maak gastnetwerken aan 

Je wifi-netwerk is voor criminelen een ware goudmijn. Krijgen criminelen toegang tot je wifi, dan kunnen ze niet alleen alles zien wat jij op het internet doet, maar ze kunnen ook slimme apparaten overnemen die op dat netwerk zijn aangesloten. Het is daarom verstandig om gastnetwerken aan te maken voor je slimme apparaten. Hiermee isoleer je het netwerk van deze apparaten van het hoofdnetwerk, wat de kans op een datalek flink verkleint. Ook verklein je op deze manier het risico dat hackers via een zwak beveiligd slim apparaat toegang krijgen tot bijvoorbeeld je laptop, e-mail of bankzaken op het hoofdnetwerk. 

Ook slim is het uitschakelen van de functie Universal Plug and Play (UPnP) op al je slimme apparaten. Deze functie helpt om via wifi automatisch met andere smart devices te verbinden, maar vergroot ook het risico dat je apparaten van buitenaf toegankelijk worden. 

©TStudious - stock.adobe.com

Tip 4: Houd je apparatuur up-to-date

Wacht je altijd weken of zelfs maanden voordat je een nieuwe software-update op je apparaten uitvoert? Foute boel! Updates hebben niet alleen als doel de functionaliteiten van je slimme apparaten te verbeteren, maar zijn er ook om beveiligingslekken te dichten die in eerdere versies zijn opgemerkt. Download je deze updates niet, dan laat je in feite de digitale achterdeur openstaan voor criminelen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere week te checken of er nieuwe updates beschikbaar zijn en download deze dan direct. Het is slechts een kleine moeite die een groot effect kan hebben op je privacy.

Tip 5: Controleer de privacy-instellingen

Slimme apparaten komen doorgaans met standaardinstellingen die toestemming geven om bepaalde gegevens te verzamelen of op te slaan. Dat is vaak gunstig voor de fabrikant, maar als je geen pottenkijkers in huis wilt, is het zaak dat er zo min mogelijk gegevens van jou in de cloud terechtkomen. Gelukkig kun je de privacy-instellingen van je slimme apparaten meestal wijzigen. Zo kun je op veel slimme apparaten instellen dat de opnamegeschiedenis direct verwijderd wordt. Sommige apparaten sturen automatisch gegevens naar de fabrikant voor verbeteringsdoeleinden; ook dit kun je vaak uitschakelen. Zet ook altijd functies uit die je niet gebruikt. Gebruik je de spraakbediening op je slimme speaker niet? Schakel de microfoon dan helemaal uit. Zo verklein je in elk geval de kans dat je wordt afgeluisterd.

Je huis slimmer maken?

Slimme stekkers!