ID.nl logo
Huis

De beste all-in-one printers getest

Ben je op zoek naar een nieuwe printer waarmee je ook kunt scannen en kopiëren, dan kun je je maar beter goed oriënteren. Vooral op het gebied van de gebruikskosten blijken de onderlinge verschillen erg groot te zijn. Wat zijn de beste all-in-one printers? We testen er vijf.

We vroegen fabrikanten om hun beste, compactste all-in-one-kleurprinter voor thuis(kantoor) en kleinzakelijk gebruik. De prijsklasse ligt tussen de 130 en 260 euro. Verdere minimumcriteria voor deelname aan deze test waren een netwerkverbinding, ondersteuning van cloudfuncties en een printsnelheid tussen 10 en 24 pagina’s per minuut.

De gebruikte printtechniek maakte niet uit. In de praktijk ontvingen we uitsluitend inkjetprinters, op één uitzondering na allemaal A4-printers. HP stuurde een apparaat dat ook A3 print en scant. Kyocera en Ricoh hebben geen aio’s in de gehanteerde prijsklasse. Lexmark verkoos niet deel te nemen. Samsung verkocht recent zijn printerdivisie aan HP. De testdeelnemers zijn Brother, Canon (met twee apparaten), Epson en HP.

Lees ook: 7 goede printers voor zakelijk gebruik

Alle fabrikanten leveren hun printers met inktcartridges die minder vol zitten met inkt dan de normale cartridges. Vaak bevatten de meegeleverde sets met starterscartridges die een derde of zelfs de helft minder inkt bevatten dan normaal. Eigenlijk moet je wat ons betreft de kostprijs van een nieuwe volledige verzameling inkt optellen bij de aankoopprijs van een inkjetprinter. De startinkt is immers vrij snel op. Reken op een extra kostenpost tussen de 80 en 100 euro bovenop de geadverteerde toestelprijs. Nadat we alle testprints – bijna veertig per printer – uitgevoerd hadden, bleek de startinkt soms al met een derde geslonken!

Alle fabrikanten verkopen normale en XL-inktcartridges. Canon heeft daarnaast ook nog XXL-inktcartridges. Als je véél print, dan komen de grotere cartridges goedkoper uit. Print je minder vaak, dan kies je het best de normale cartridges, want inkt blijft niet eeuwig goed en een cartridge droogt uit als het niet vaak genoeg gebruikt wordt.

©PXimport

Brother DCP-J785DW

©PXimport

Dit is een relatief compacte all-in-one voor kleinzakelijk gebruik, vandaar het wat saaie rechthoekige design. De papierlades zijn geïntegreerd, alleen aan de rechterzijkant is er omwille van de papierdoorvoer een kleine uitstulping die het rechthoekige ontwerp een beetje doorbreekt. Aan de achterzijde is er een uitklapbare invoerlade voor individuele vellen en A4-fotopapier met een dikte tot 300 g/m2.

De automatische documentinvoer (adf of oftewel automatic document feeder) zit in het afsluitdeksel van de vlakbedscanner en is pas bereikbaar wanneer je een klep opentrekt. Er is plaats voor twintig vellen. Als je de adf niet gebruikt, sluit je de klep en is-ie onzichtbaar. Gescande of gekopieerde vellen worden hierdoor ‘over’ de adf uitgestoten en vallen dus niet in een uitvoerbak eronder, zoals bij alle andere geteste aio’s. In de praktijk werkt dit even goed.

Een handigheidje is de manier waarop de vier apart verwisselbare inktpatronen geïnstalleerd worden. Rechts is er een klep die je opentrekt en die direct toegang geeft tot de inkt. Je hoeft de printer in tegenstelling tot bij de andere fabrikanten dus niet volledig open te klappen om de inkt te verwisselen. Duidelijke merktekens tonen je (net zoals bij de andere geteste apparaten) welke kleur wáár precies past.

Na het inbrengen van de startcartridges duurt de printersetup ongeveer vijf minuten. Via een testprint controleer je of alle spuitmondjes goed werken. Daarvoor download je de macOS- en Windows-drivers en hulpsoftware. Kies het soort verbinding (draadloos of usb) om het apparaat te detecteren en de software te installeren. Optioneel kun je ook Nuance Paperport installeren.

De Brother Innobella-inkt geeft volgens de fabrikant de beste resultaten op Brother Innobella-papier: rijkere kleuren en afdrukken die minder snel verbleken. Omwille van de kleine inktdruppels van 1,5 picoliter (een inktbolletje van 0,0142 mm) zijn prints volgens de fabrikant ook scherper. We geven het mee voor wat het waard is. In tegenstelling tot andere fabrikanten vermeldt Brother nergens op zijn website de gegarandeerde levensduur voor foto’s die je print op zijn ‘Innobella-consumables’.

Je bedient alles via het 6,8cm-kleurenaanraakscherm dat een gebruiksvriendelijke, smartphone-achtige interface heeft. De klep waarin het scherm verwerkt zit, klapt open voor een eenvoudigere bediening wanneer je recht vóór de printer staat.

De Brother DCP-J785DW kan direct scannen naar e-mail, OneNote, OneDrive, Dropbox, Google Drive, Evernote, Box, Facebook, Flickr en Microsoft Office. Mobiel printen en scannen gebeurt met behulp van de Brother iPrint&Scan-app voor Android en iOS. Er is ook een geïntegreerde ocr-functie die van een documentscan een doorzoekbare pdf creëert.

Kleine irritatie: als je een kopieeropdracht vroegtijdig annuleert, trekt de adf alle klaarliggende vellen door de machine zonder ze te kopiëren, in plaats van de kopieeropdracht direct te stoppen.

Brother DCP-J785DW

Prijs: €207,-
Website: brother.co.uk8Score80

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Compact

  • Redelijke gebruikskosten

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Lage capaciteit papierlade

  • Trage kopieën

Canon PIXMA TR7550

©PXimport

Deze relatief compacte all-in-one voor thuis en kleine kantoren lijkt qua omvang, design en functionaliteit op de Brother DCP-J795DW. Het hoekige ontwerp zonder onderdelen die uitsteken is vrijwel hetzelfde. Er zijn ook verschillen, zoals de dubbele papierlades met elk een capaciteit van honderd vellen: één horizontale vooraan (met geïntegreerde uitvoer) en één verticale achteraan.

De automatische documentinvoer van het kopieer- en scangedeelte zit verborgen achter een klep, maar de bovenkant van deze PIXMA TR7550 is in tegenstelling tot die van Brother niet volledig plat wanneer die klep dicht ligt. Onder de adf is immers een uitvoerplek met plaats voor de gescande of gekopieerde vellen papier.

De PIXMA TR7550 gebruikt vijf inktpatronen. Die installeer je door de scannerklep helemaal open te trekken. Bij de eerste ingebruikname toont het lcd-scherm hoe je dat aanpakt. Standaard wordt een testblad afgedrukt dat je op de scanner legt. Het apparaat lijnt de printkoppen dan automatisch correct voor je uit.

Naast een grotere inktpatroon met zwarte pigmentinkt voor tekst is er ook een kleinere cartridge met zwarte verfstof (dye) als extra tint, naast de drie basiskleuren cyaan, magenta en geel. Pigmentinkt geeft een langere levensduur aan zwart-witprints. Dye-inkten geven op hun beurt mooiere resultaten voor foto- en grafiekprints. Canon claimt een levensduur tot twintig jaar voor zijn fotoprints, op voorwaarde dat je Canon Chromalife-papier gebruikt.

Canon levert niet alleen gewone en XL-cartridges, maar ook XXL-cartridges met nog meer capaciteit. Maar in vergelijking leveren de XXL-cartridges van Canon niet veel meer capaciteit dan de XL-versies van de andere fabrikanten. Wel is het zo dat het zwarte pigment voor gewone tekst goedkoper uitkomt, reden waarom deze all-in-one voor zwart-witprints de laagste paginaprijs heeft. Voor kleurafdrukken is de paginaprijs echter op één na het hoogst.

Deze aio heeft alleen een draadloze netwerkverbinding en kan daarnaast ook via usb met een computer worden verbonden. De macOS-, Windows- of Chrome OS-software installeer je vanaf de meegeleverde cd of download je hier.

Het 7,5cm-kleurenaanraakscherm zit midden in een kantelbare klep die over de volledige breedte van de printer loopt. Aan weerszijden zitten grote bedieningsknoppen, waaronder Android-achtige home- en terug-knoppen. Rechts van het scherm zijn er aparte toetsen voor printen, scannen of kopiëren in kleur of in zwart-wit. Je scant naar en/of print rechtstreeks vanaf Box, Dropbox, Google Drive, Evernote of e-mail/webmail. Met de Canon Print-app voor Android en iOS print en scan je via wifi van en naar je mobiele apparaat.

Canon PIXMA TR7550

Prijs: €149,-
Website: canon.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Snelle start

  • Goedkope zwart-witprints

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Trage kopieën

  • Dure kleurenprints

Canon PIXMA TS8150

©PXimport

Dit is de kleinste all-in-one-printer in deze test en bedoeld voor thuisgebruik. Het vierkante design lijkt sterk op dat van z’n grote broer (de TR7550, zie vorige pagina), maar de plastic kast is glanzend in plaats van matzwart. Een automatische documentinvoer ontbreekt, waardoor de bovenkant volledig vlak is. De dubbele papierlades werken precies hetzelfde als bij de TR7550, maar de uitvoerlade schuift bij de TS8150 automatisch uit het apparaat zodra je print. Als je de printer uitzet, wordt de uitvoerlade automatisch ingetrokken of je kunt dit handmatig doen.

De achterste papierlade kan maximaal twintig vel bevatten en is speciaal bedoeld voor fotopapier (tot A4-formaat). In de voorste papierlade kun je een zwarte, plastic houder monteren voor een cd-rom, dvd of blu-ray, die je bedrukt met behulp van Canon My Image Garden-software, die je samen met de drivers en de rest van de software op een meegeleverde cd-rom vindt of downloadt via de Canon-website.

De TS8150 gebruikt zes inktpatronen: zwarte pigment voor tekst, en Chromalife100-dye in zwart, cyaan, magenta, geel en blauw voor foto’s en grafieken. Ook hier zijn er gewone, XL- en XXL-cartridges verkrijgbaar.

Het kleurenaanraakscherm werkt precies zoals bij de TR7550, maar is met 10,8 cm heel wat groter. Aparte bedieningsknoppen zijn daarom overbodig (op de stroomknop na): er is ruimte genoeg op het scherm voor virtuele knoppen. Printen kan via usb, wifi en bluetooth. Het apparaat heeft een geheugenkaartsleuf voor direct printen van foto’s en documenten. Voor de rest werkt de TS8150 precies zoals de TR7550. Behalve in glanzend zwart bestaat deze all-in-one ook in een witte en rode uitvoering (respectievelijk met typenummers TS8151 en TS8152.

Canon PIXMA TS8150

Prijs: €169,-
Website: canon.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Snelle start

  • Goedkope zwart-witprints

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Trage kopieën

  • Dure kleurprints

Epson WorkForce Pro WF-4730DTWF

©PXimport

Deze kubusvormige all-in-one oogt als een echte kantoormachine en is in de fabriek verpakt in een stevige plastic zak met twee handvatten. Daarmee haalt één persoon hem gemakkelijk uit zijn doos. Behalve de twee invoerlades (met geïntegreerde uitvoerlade) zijn er geen onderdelen die uit de kubus steken. Niettemin neemt het apparaat flink wat ruimte in beslag. In de adf passen maximaal 35 vellen papier.

Het aanraakgevoelige 6,8cm-kleurenscherm trek je naar boven voor een gemakkelijkere zichtbaarheid. Grote pictogrammen geven toegang tot de hoofdfuncties, terwijl kleinere pictogrammen dienen voor instellingen, status en updates. Het werkt allemaal logisch en gebruiksvriendelijk.

De Epson DuraBrite Ultra-inkt heeft een opgegeven levensduur voor fotoafdrukken van 105 jaar. De ingebruikname is simpel. Kies de standaardinstellingen voor datum, tijd etc. Installeer de vier meegeleverde startcartridges: instructies hiervoor verschijnen op het lcd-scherm. Het totale proces duurt een minuut of zes. Installeer de meegeleverde cd of download de Epson Install Navi-software van de website.

Deze downloadt en installeert de printer- en scannerdrivers, en hulpprogramma’s zoals Epson NetPrint, Epson Fax Utility en Firmware Updater. Achteraf kun je via deze toepassing ook andere nuttige software installeren zoals ocr- en pdf-extensies voor de Epson Scan-software, Easy Photo Print, E-Web Print en MyEpson Portal-ondersteunings- en probleemoplossingssoftware.

Deze aio werkt naar keuze via usb, ethernet of draadloos. De software vindt de printer als het goed is automatisch en na een succesvolle installatie wordt voor de zekerheid een testpagina afgedrukt.

Als je de printer registreert bij Epson Connect kun je afdrukken en scannen vanaf elke locatie met een internetverbinding, direct via ‘remote printing’ of indirect door documenten naar de printer te e-mailen. Het is dan ook mogelijk documenten te scannen naar Box, Dropbox, Evernote, Google Drive, Microsoft OneDrive en e-mail.

Via de Epson iPrint-app voor Android en iOS kan dit dan ook op een mobiel apparaat. Verder kan men scannen naar extern opslagmedium dat aangesloten is op de usb-hostpoort aan de voorkant.

Epson WorkForce Pro WF-4730DTWF

Prijs: €199,-
Website: epson.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Snel

  • Ook ethernetpoort

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Vrij fors formaat

  • Matige fotokwaliteit

HP OfficeJet Pro 7720

©PXimport

Deze kloeke machine, méér dan een halve meter breed en 15 kg zwaar, past omwille van zijn omvang en gewicht eerder in een kantoor dan in een woonkamer. Je moet met z’n tweeën zijn om hem uit zijn doos te halen. In de praktijk valt dit klusje mee, omdat de aio verpakt is in een plastic zak met een handvat aan elk uiteinde, waarmee je het geheel in één keer uit de doos trekt.

Het wit-zwarte design oogt strak en modern. Behalve de invoerlade (met geïntegreerde uitvoerlade) zijn er geen delen die aan de zijkanten uitsteken. Het aanraakgevoelige 6,75cm-kleurenscherm waarmee je alles bedient, klap je desgewenst naar boven voor beter zicht en makkelijkere bediening. #De belangrijkste functies gaan schuil achter grote pictogrammen, terwijl instellingen, statusinformatie en firmware-updates bereikbaar zijn via kleinere pictogrammen.#

Dit apparaat print, scant en kopieert ook in A3-formaat. In de adf voor 35 vellen past echter maximaal A4-papier. A3’s kopieer je handmatig door de adf-klep open te klappen en het blad op de glasplaat te leggen. Automatisch dubbelzijdig printen kan ook alleen tot A4-formaat. De HP-inkt, die ook verkrijgbaar is in gunstig geprijsde XL-cartridges, is bestand tegen water, vegen, licht en markeerstiften.

Deze aio werkt naar keuze via usb, ethernet of draadloos. De software is meegeleverd op cd of download je hier. Installeer de HP EasyStart-software en laat die de printer automatisch vinden. Registreer jezelf, als je dit niet doet heb je geen recht op de driejarige garantie. Vervolgens wordt automatisch gezocht naar de juiste software: er is keuze tussen HP Smart, volledige aio-software of alleen de basisstuurprogramma’s. Installeer je de printer op een Windows 10-pc, dan is de HP Smart-app de aanbevolen keuze.

De HP Smart-app geeft informatie over de printer en het inktniveau, laat je de belangrijkste instellingen wijzigen en wordt uiteraard gebruikt om te printen en te scannen. #Wil je ook faxen, dan kun je vanuit HP Smart de noodzakelijke HP Universal Fax Driver installeren.# Optioneel kun je HP Connected inschakelen, een clouddienst die het mogelijk maakt om vanaf elke locatie met een internetverbinding te printen, te scannen en informatie te delen.

Deze aio heeft een uniek e-mailadres en je kunt afdrukken door een e-mail te sturen. Omgekeerd is het mogelijk om direct scans te e-mailen. Via HP Mobiel Printen druk je documenten en foto’s af vanaf mobiele apparaten.

Bij problemen, zoals een papierverstopping, voert de printer telkens een zelfcontrole uit, die soms minutenlang duurt en niet onderbroken kan worden. Misschien veilig, maar wel irritant. Ook vervelend: als je een kopieeropdracht annuleert, trekt de adf alle vellen door de machine zonder ze te kopiëren in plaats van de kopieeropdracht gewoon direct te stoppen.

HP OfficeJet Pro 7720

Prijs: €165,-
Website: hp.com8Score80

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Goede printkwaliteit

  • Behoorlijk snel

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Omvangrijk

  • Soms minutenlange zelfdiagnose

Conclusie

Alle geteste apparaten scoren in de kwaliteitstesten bijna een acht en zijn dus behoorlijk goede printers. Er moet er één de winnaar zijn en dat is met lichte voorsprong de compleet uitgeruste HP OfficeJet Pro 7720, onze PCM Best Getest. Nipt tweede is de iets compactere Epson WorkForce Pro WF-4730DTWF. Die is de allersnelste, maar blijft wat achter bij de rest van het testveld wat betreft de print- en scankwaliteit, vooral van foto’s. Houden we ook rekening met de gebruikskosten dan is de Brother DCP-J785DW een onklopbare Slimme Koop (ook al is-ie in aanschafprijs duurder).

▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.

▼ Volgende artikel
Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*
© encierro - stock.adobe.com
Huis

Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*

Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin kunnen een flinke besparing opleveren. Zeker als je kiest voor soorten die in de winkel duur zijn, weinig verzorging vragen en jaar na jaar opnieuw groeien. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben en ook geen grote tuin. In dit artikel lees je welke planten slim zijn om te kweken, hoe je begint en waar je op moet letten om zoveel mogelijk uit je oogst te halen.

* Of van je eigen balkon natuurlijk

In dit artikel lees je: • Waarom zelf kweken geld bespaartWelke groenten je makkelijk zelf kweekt, ook in pottenWelke fruitplanten jarenlang opbrengst gevenOf je beter kruiden kunt kopen of zelf zaaienWelke kruiden goed groeien in pottenWanneer je het beste kunt zaaien of plantenHoe je je oogst beschermt tegen slakken, rupsen en vogelsWaarom avocado's kweken in Nederland nauwelijks zin heeftHoe je eenvoudig begint, ook zonder moestuin

Lees ook: Ingemaakt! 4 manieren om zelf thuis voedsel te conserveren

Waarom zelf kweken loont

In de supermarkt kunnen verse bessen, kruiden en biologische groenten behoorlijk aantikken. Een klein bosje rozemarijn kost al snel meer dan een euro, terwijl een rozemarijnplantje je jarenlang voorziet als je 'm goed behandelt. Ook courgettes, cherrytomaatjes en paprika's zijn flink aan de prijs, terwijl je ze zelf makkelijk kweekt, zelfs in een pot.

Daarnaast scheelt het in verpakkingsmateriaal, voorkom je verspilling en smaakt alles verser dan vers. Zelfs op een balkon of klein terras kun je met een paar bakken al behoorlijk wat opbrengen.

Groenten: veel opbrengst, dus dat bespaart geld!

Voor deze groenten heb je weinig ruimte of moeite nodig, terwijl ze wel een goede opbrengst geven.

1. Courgette

Courgette groeit snel, vraagt weinig aandacht en geeft veel vruchten. Eén plant kan je wekenlang oogst opleveren. Toegegeven, in de zomermaanden zijn ze best betaalbaar in de winkel. Maar juist door de grote opbrengst kun je er makkelijk ook iemand anders blij mee maken en je kunt ze inmaken voor de winter.

  • Zaaien: april binnen, mei buiten

  • Zon: veel zon

  • Grond: luchtige, voedzame grond

  • Let op: geef genoeg water, vooral bij warm weer

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

2. Cherrytomaten

Perfect voor op het balkon. In pot of in de volle grond.

  • Zaaien: maart binnen, uitplanten in mei

  • Zon: volle zon, uit de wind

  • Grond: goed doorlatend en rijk aan voeding

  • Let op: bind ze op en haal regelmatig dieven (zijscheuten) weg

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

3. Prei

Prei is populair en veelzijdig. Je kunt het hele jaar door zaaien, afhankelijk van de soort (zomer- of winterprei).

  • Zaaien: februari tot juni

  • Zon: zon of halfschaduw

  • Grond: losse, voedzame grond

  • Let op: plant jonge prei diep, dat zorgt voor lange witte stelen

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

4. Paprika

Paprika's doen het goed in een pot op een zonnig balkon of in een kas. Ze vragen iets meer aandacht, maar zijn het waard.

  • Zaaien: februari binnen

  • Zon: veel zon, liefst beschut

  • Grond: voedselrijke potgrond

  • Let op: paprika's houden van warmte – een kas of warm hoekje helpt enorm

  • Oogsten: augustus t/m oktober; zodra paprika's volledig gekleurd zijn oogsten

5. Rucola

Korte groeicyclus, dus je kunt meerdere keren per seizoen zaaien.

  • Zaaien: maart tot september

  • Zon: liefst halfschaduw, anders wordt het snel bitter

  • Grond: normale tuingrond, niet te droog

  • Let op: jonge rucola is het lekkerst – wacht niet te lang met oogsten

  • Oogsten: mei tot oktober; al 4-6 weken na zaaien

©Brent Hofacker

Fruit: planten voor jarenlange opbrengst

Met fruitstruiken of -bomen leg je de basis voor een structurele besparing. Na het eerste jaar begint de oogst, en die wordt vaak elk jaar groter.

1. Blauwe bes

Duur in de winkel, maar als struik jarenlang opbrengst.

  • Planten: november tot maart

  • Zon: volle zon

  • Grond: zure grond (meng turf door de aarde)

  • Let op: geef bij droogte water met regenwater (geen kalkrijk kraanwater)

  • Oogsten: juli t/m september; vruchten regelmatig plukken als ze volledig blauw zijn

2. Framboos

Geeft snel oogst, kan ook in grote pot op balkon.

  • Planten: najaar of vroeg voorjaar

  • Zon: liefst veel zon

  • Grond: goed doorlatend, voedzaam

  • Let op: snoei oude takken na de oogst voor meer vruchtvorming

  • Oogsten: juni t/m oktober; afhankelijk van ras, pluk zodra rijp

3. Aardbeien

Makkelijk, ook in hangpotten.

  • Planten: maart of augustus

  • Zon: volle zon

  • Grond: luchtige aarde, niet te nat

  • Let op: verjong elk jaar door nieuwe stekken te planten

  • Oogsten: juni t/m september; direct oogsten zodra ze volledig rood zijn

4. Vijg (in pot)

Zelfs op een balkon kun je een vijgenboom houden.

  • Planten: voorjaar

  • Zon: volle zon, beschut plekje

  • Grond: voedzame, goed doorlatende grond

  • Let op: bescherm bij strenge vorst

  • Oogsten: augustus t/m oktober; vijgen oogsten als ze zacht en volledig gekleurd zijn

©Valery Sheiko | draw05 - stock.adobe.com

Kruiden: kopen of zaaien?


Kopen: sneller en makkelijker

Bij kruiden als rozemarijn, tijm, munt en bieslook is een plantje van het tuincentrum of zelfs de supermarkt vaak de handigste optie.

  • Je hebt direct een oogstbare plant

  • Je ziet meteen of de plant gezond is

  • Je bespaart tijd, want kiemen duurt bij sommige soorten weken

  • Vooral houtige kruiden (rozemarijn, tijm) groeien langzaam uit zaad

Belangrijk is wel dat je supermarktplantjes niet als wegwerpkruid gebruikt. Verpot ze in voedzame aarde, geef ze licht, en knip regelmatig bij. Zo gaan ze makkelijk maanden (soms jaren) mee.

Zaaien: zinvol bij snelle groeiers

Kruiden als basilicum, koriander, dille en peterselie kun je prima zaaien, vooral als je ze in grotere hoeveelheden gebruikt.

  • Goedkoop: één zakje zaad geeft veel planten

  • Leuk om te doen in de lente

  • Je kunt steeds nieuwe rondes opkweken

Maar ook hier geldt: zaaien vraagt aandacht. Je hebt een warme, lichte plek nodig en moet zorgen dat de kiemplantjes niet uitdrogen of omvallen.

Kruiden: altijd vers binnen handbereik

Verse kruiden zijn duur, terwijl een plantje vaak jarenlang meegaat. Deze soorten zijn eenvoudig in onderhoud en groeien goed in potten.

1. Rozemarijn

  • Zon: volle zon

  • Grond: droge, arme grond

  • Let op: geef weinig water, winterhard tot -10 °C, snoei regelmatig takjes om groei compact te houden

  • Oogsten: het hele jaar

2. Tijm

  • Zon: veel zon

  • Grond: doorlatend, kalkrijk

  • Let op: snoei regelmatig voor compacte groei, regelmatig toppen

  • Oogsten: hele jaar door

3. Munt

  • Zon: halfschaduw of zon

  • Grond: vochtig, niet te droog

  • Let op: woekert, dus altijd in pot houden

  • Oogsten: maart t/m november; jonge blaadjes smaken het beste

4. Bieslook

  • Zon: halfschaduw tot zon

  • Grond: voedzaam, vochtig

  • Let op: bloeit in zomer, maar dan kun je nog steeds de stengels oogsten

  • Oogsten: maart t/m oktober; knip regelmatig voor verse aanwas

©stockcreations

Wanneer zaaien of planten?

GewasBinnen zaaienBuiten zaaienPlantenOogsten vanaf
Courgetteaprilmeimeijuli–sept
Cherrytomaatmaartmeimeijuli–sept
Preifebruari–maartapril–juni-juli–dec
Paprikafebruari–maartmeimeijuli–sept
Rucola-maart–sept-april–okt
Blauwe bes--nov–maartjuli–aug
Framboos--okt–mrtjuni–aug
Aardbei--maart/augjuni–juli
Vijg--voorjaaraug–okt
Rozemarijn-maart–julimaart–meihet hele jaar
Tijm-maart–julimaart–meihet hele jaar
Munt-maart–julimaart–meihet hele jaar
Bieslook-maart–julimaart–meihet hele jaar
Basilicummaart–meimei–juli-juni–sept
Koriandermaart–aprilapril–juni-mei–aug
Dillemaart–aprilapril–juni-mei–aug
Peterseliefebruari–aprilmaart–juli-mei–okt

Wat te doen tegen slakken, rupsen en vogels?

Zodra het groen gaat groeien, ontdekken ook dieren je tuin. Met deze tips houd je de schade beperkt:

Slakken:

  • Leg koperen munten rond potten of bedden

  • Zet schuilplaatsen zoals omgekeerde bloempotten om ze weg te vangen

  • Kies planten die slakken minder lekker vinden (zoals rozemarijn of tijm)

  • Zet een schoteltje met bier neer

Rupsen:

  • Controleer planten regelmatig op eitjes (onder bladeren)

  • Plant afrikaantjes of dille tussen je groenten – die trekken natuurlijke vijanden aan

  • Gebruik fijnmazig net als je veel last hebt

Vogels:

  • Span vogelnetten over bessenstruiken

  • Hang oude cd's of glimmend lint op om ze af te schrikken

  • Zet een nep-roofvogel in de buurt van je fruit

©APISIT Wilaijit

Kun je zelf avocado's kweken? Hoewel avocado's duur zijn in de winkel, is het niet realistisch om ze zelf te kweken met het idee dat je er ooit van zult oogsten. Je kunt de pit laten kiemen – bijvoorbeeld in een glas water of direct in potgrond – en daar groeit met wat geduld een mooie plant uit. Maar een echte avocado-oogst? Die blijft in Nederland vrijwel altijd uit. De boom heeft jaren nodig om vrucht te dragen, meestal tussen de zeven en tien jaar, en stelt hoge eisen aan temperatuur en licht. Buiten overleeft hij onze winters niet. Zelfs in een kas is het lastig om genoeg warmte en luchtvochtigheid te bieden. Daarbij komt dat veel soorten alleen vruchten dragen als er een tweede, genetisch afwijkende boom in de buurt staat voor kruisbestuiving. Leuk dus als groene kamerplant, maar niet als serieuze manier om geld te besparen op avocado's.

Begin klein, groei vanzelf

Je hoeft niet meteen een hele moestuin aan te leggen. Begin met drie bakken op je balkon of een paar vaste planten in een zonnig hoekje. Kies soorten die je vaak gebruikt en die je veel geld schelen in de winkel. Na een eerste jaar weet je wat werkt en kun je stap voor stap uitbreiden.

 

Moestuinzaden?

Heel veel keus