ID.nl logo
Huis

De beste all-in-one printers getest

Ben je op zoek naar een nieuwe printer waarmee je ook kunt scannen en kopiëren, dan kun je je maar beter goed oriënteren. Vooral op het gebied van de gebruikskosten blijken de onderlinge verschillen erg groot te zijn. Wat zijn de beste all-in-one printers? We testen er vijf.

We vroegen fabrikanten om hun beste, compactste all-in-one-kleurprinter voor thuis(kantoor) en kleinzakelijk gebruik. De prijsklasse ligt tussen de 130 en 260 euro. Verdere minimumcriteria voor deelname aan deze test waren een netwerkverbinding, ondersteuning van cloudfuncties en een printsnelheid tussen 10 en 24 pagina’s per minuut.

De gebruikte printtechniek maakte niet uit. In de praktijk ontvingen we uitsluitend inkjetprinters, op één uitzondering na allemaal A4-printers. HP stuurde een apparaat dat ook A3 print en scant. Kyocera en Ricoh hebben geen aio’s in de gehanteerde prijsklasse. Lexmark verkoos niet deel te nemen. Samsung verkocht recent zijn printerdivisie aan HP. De testdeelnemers zijn Brother, Canon (met twee apparaten), Epson en HP.

Lees ook: 7 goede printers voor zakelijk gebruik

Alle fabrikanten leveren hun printers met inktcartridges die minder vol zitten met inkt dan de normale cartridges. Vaak bevatten de meegeleverde sets met starterscartridges die een derde of zelfs de helft minder inkt bevatten dan normaal. Eigenlijk moet je wat ons betreft de kostprijs van een nieuwe volledige verzameling inkt optellen bij de aankoopprijs van een inkjetprinter. De startinkt is immers vrij snel op. Reken op een extra kostenpost tussen de 80 en 100 euro bovenop de geadverteerde toestelprijs. Nadat we alle testprints – bijna veertig per printer – uitgevoerd hadden, bleek de startinkt soms al met een derde geslonken!

Alle fabrikanten verkopen normale en XL-inktcartridges. Canon heeft daarnaast ook nog XXL-inktcartridges. Als je véél print, dan komen de grotere cartridges goedkoper uit. Print je minder vaak, dan kies je het best de normale cartridges, want inkt blijft niet eeuwig goed en een cartridge droogt uit als het niet vaak genoeg gebruikt wordt.

©PXimport

Brother DCP-J785DW

©PXimport

Dit is een relatief compacte all-in-one voor kleinzakelijk gebruik, vandaar het wat saaie rechthoekige design. De papierlades zijn geïntegreerd, alleen aan de rechterzijkant is er omwille van de papierdoorvoer een kleine uitstulping die het rechthoekige ontwerp een beetje doorbreekt. Aan de achterzijde is er een uitklapbare invoerlade voor individuele vellen en A4-fotopapier met een dikte tot 300 g/m2.

De automatische documentinvoer (adf of oftewel automatic document feeder) zit in het afsluitdeksel van de vlakbedscanner en is pas bereikbaar wanneer je een klep opentrekt. Er is plaats voor twintig vellen. Als je de adf niet gebruikt, sluit je de klep en is-ie onzichtbaar. Gescande of gekopieerde vellen worden hierdoor ‘over’ de adf uitgestoten en vallen dus niet in een uitvoerbak eronder, zoals bij alle andere geteste aio’s. In de praktijk werkt dit even goed.

Een handigheidje is de manier waarop de vier apart verwisselbare inktpatronen geïnstalleerd worden. Rechts is er een klep die je opentrekt en die direct toegang geeft tot de inkt. Je hoeft de printer in tegenstelling tot bij de andere fabrikanten dus niet volledig open te klappen om de inkt te verwisselen. Duidelijke merktekens tonen je (net zoals bij de andere geteste apparaten) welke kleur wáár precies past.

Na het inbrengen van de startcartridges duurt de printersetup ongeveer vijf minuten. Via een testprint controleer je of alle spuitmondjes goed werken. Daarvoor download je de macOS- en Windows-drivers en hulpsoftware. Kies het soort verbinding (draadloos of usb) om het apparaat te detecteren en de software te installeren. Optioneel kun je ook Nuance Paperport installeren.

De Brother Innobella-inkt geeft volgens de fabrikant de beste resultaten op Brother Innobella-papier: rijkere kleuren en afdrukken die minder snel verbleken. Omwille van de kleine inktdruppels van 1,5 picoliter (een inktbolletje van 0,0142 mm) zijn prints volgens de fabrikant ook scherper. We geven het mee voor wat het waard is. In tegenstelling tot andere fabrikanten vermeldt Brother nergens op zijn website de gegarandeerde levensduur voor foto’s die je print op zijn ‘Innobella-consumables’.

Je bedient alles via het 6,8cm-kleurenaanraakscherm dat een gebruiksvriendelijke, smartphone-achtige interface heeft. De klep waarin het scherm verwerkt zit, klapt open voor een eenvoudigere bediening wanneer je recht vóór de printer staat.

De Brother DCP-J785DW kan direct scannen naar e-mail, OneNote, OneDrive, Dropbox, Google Drive, Evernote, Box, Facebook, Flickr en Microsoft Office. Mobiel printen en scannen gebeurt met behulp van de Brother iPrint&Scan-app voor Android en iOS. Er is ook een geïntegreerde ocr-functie die van een documentscan een doorzoekbare pdf creëert.

Kleine irritatie: als je een kopieeropdracht vroegtijdig annuleert, trekt de adf alle klaarliggende vellen door de machine zonder ze te kopiëren, in plaats van de kopieeropdracht direct te stoppen.

Brother DCP-J785DW

Prijs: €207,-
Website: brother.co.uk8Score80

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Compact

  • Redelijke gebruikskosten

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Lage capaciteit papierlade

  • Trage kopieën

Canon PIXMA TR7550

©PXimport

Deze relatief compacte all-in-one voor thuis en kleine kantoren lijkt qua omvang, design en functionaliteit op de Brother DCP-J795DW. Het hoekige ontwerp zonder onderdelen die uitsteken is vrijwel hetzelfde. Er zijn ook verschillen, zoals de dubbele papierlades met elk een capaciteit van honderd vellen: één horizontale vooraan (met geïntegreerde uitvoer) en één verticale achteraan.

De automatische documentinvoer van het kopieer- en scangedeelte zit verborgen achter een klep, maar de bovenkant van deze PIXMA TR7550 is in tegenstelling tot die van Brother niet volledig plat wanneer die klep dicht ligt. Onder de adf is immers een uitvoerplek met plaats voor de gescande of gekopieerde vellen papier.

De PIXMA TR7550 gebruikt vijf inktpatronen. Die installeer je door de scannerklep helemaal open te trekken. Bij de eerste ingebruikname toont het lcd-scherm hoe je dat aanpakt. Standaard wordt een testblad afgedrukt dat je op de scanner legt. Het apparaat lijnt de printkoppen dan automatisch correct voor je uit.

Naast een grotere inktpatroon met zwarte pigmentinkt voor tekst is er ook een kleinere cartridge met zwarte verfstof (dye) als extra tint, naast de drie basiskleuren cyaan, magenta en geel. Pigmentinkt geeft een langere levensduur aan zwart-witprints. Dye-inkten geven op hun beurt mooiere resultaten voor foto- en grafiekprints. Canon claimt een levensduur tot twintig jaar voor zijn fotoprints, op voorwaarde dat je Canon Chromalife-papier gebruikt.

Canon levert niet alleen gewone en XL-cartridges, maar ook XXL-cartridges met nog meer capaciteit. Maar in vergelijking leveren de XXL-cartridges van Canon niet veel meer capaciteit dan de XL-versies van de andere fabrikanten. Wel is het zo dat het zwarte pigment voor gewone tekst goedkoper uitkomt, reden waarom deze all-in-one voor zwart-witprints de laagste paginaprijs heeft. Voor kleurafdrukken is de paginaprijs echter op één na het hoogst.

Deze aio heeft alleen een draadloze netwerkverbinding en kan daarnaast ook via usb met een computer worden verbonden. De macOS-, Windows- of Chrome OS-software installeer je vanaf de meegeleverde cd of download je hier.

Het 7,5cm-kleurenaanraakscherm zit midden in een kantelbare klep die over de volledige breedte van de printer loopt. Aan weerszijden zitten grote bedieningsknoppen, waaronder Android-achtige home- en terug-knoppen. Rechts van het scherm zijn er aparte toetsen voor printen, scannen of kopiëren in kleur of in zwart-wit. Je scant naar en/of print rechtstreeks vanaf Box, Dropbox, Google Drive, Evernote of e-mail/webmail. Met de Canon Print-app voor Android en iOS print en scan je via wifi van en naar je mobiele apparaat.

Canon PIXMA TR7550

Prijs: €149,-
Website: canon.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Snelle start

  • Goedkope zwart-witprints

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Trage kopieën

  • Dure kleurenprints

Canon PIXMA TS8150

©PXimport

Dit is de kleinste all-in-one-printer in deze test en bedoeld voor thuisgebruik. Het vierkante design lijkt sterk op dat van z’n grote broer (de TR7550, zie vorige pagina), maar de plastic kast is glanzend in plaats van matzwart. Een automatische documentinvoer ontbreekt, waardoor de bovenkant volledig vlak is. De dubbele papierlades werken precies hetzelfde als bij de TR7550, maar de uitvoerlade schuift bij de TS8150 automatisch uit het apparaat zodra je print. Als je de printer uitzet, wordt de uitvoerlade automatisch ingetrokken of je kunt dit handmatig doen.

De achterste papierlade kan maximaal twintig vel bevatten en is speciaal bedoeld voor fotopapier (tot A4-formaat). In de voorste papierlade kun je een zwarte, plastic houder monteren voor een cd-rom, dvd of blu-ray, die je bedrukt met behulp van Canon My Image Garden-software, die je samen met de drivers en de rest van de software op een meegeleverde cd-rom vindt of downloadt via de Canon-website.

De TS8150 gebruikt zes inktpatronen: zwarte pigment voor tekst, en Chromalife100-dye in zwart, cyaan, magenta, geel en blauw voor foto’s en grafieken. Ook hier zijn er gewone, XL- en XXL-cartridges verkrijgbaar.

Het kleurenaanraakscherm werkt precies zoals bij de TR7550, maar is met 10,8 cm heel wat groter. Aparte bedieningsknoppen zijn daarom overbodig (op de stroomknop na): er is ruimte genoeg op het scherm voor virtuele knoppen. Printen kan via usb, wifi en bluetooth. Het apparaat heeft een geheugenkaartsleuf voor direct printen van foto’s en documenten. Voor de rest werkt de TS8150 precies zoals de TR7550. Behalve in glanzend zwart bestaat deze all-in-one ook in een witte en rode uitvoering (respectievelijk met typenummers TS8151 en TS8152.

Canon PIXMA TS8150

Prijs: €169,-
Website: canon.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Snelle start

  • Goedkope zwart-witprints

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Trage kopieën

  • Dure kleurprints

Epson WorkForce Pro WF-4730DTWF

©PXimport

Deze kubusvormige all-in-one oogt als een echte kantoormachine en is in de fabriek verpakt in een stevige plastic zak met twee handvatten. Daarmee haalt één persoon hem gemakkelijk uit zijn doos. Behalve de twee invoerlades (met geïntegreerde uitvoerlade) zijn er geen onderdelen die uit de kubus steken. Niettemin neemt het apparaat flink wat ruimte in beslag. In de adf passen maximaal 35 vellen papier.

Het aanraakgevoelige 6,8cm-kleurenscherm trek je naar boven voor een gemakkelijkere zichtbaarheid. Grote pictogrammen geven toegang tot de hoofdfuncties, terwijl kleinere pictogrammen dienen voor instellingen, status en updates. Het werkt allemaal logisch en gebruiksvriendelijk.

De Epson DuraBrite Ultra-inkt heeft een opgegeven levensduur voor fotoafdrukken van 105 jaar. De ingebruikname is simpel. Kies de standaardinstellingen voor datum, tijd etc. Installeer de vier meegeleverde startcartridges: instructies hiervoor verschijnen op het lcd-scherm. Het totale proces duurt een minuut of zes. Installeer de meegeleverde cd of download de Epson Install Navi-software van de website.

Deze downloadt en installeert de printer- en scannerdrivers, en hulpprogramma’s zoals Epson NetPrint, Epson Fax Utility en Firmware Updater. Achteraf kun je via deze toepassing ook andere nuttige software installeren zoals ocr- en pdf-extensies voor de Epson Scan-software, Easy Photo Print, E-Web Print en MyEpson Portal-ondersteunings- en probleemoplossingssoftware.

Deze aio werkt naar keuze via usb, ethernet of draadloos. De software vindt de printer als het goed is automatisch en na een succesvolle installatie wordt voor de zekerheid een testpagina afgedrukt.

Als je de printer registreert bij Epson Connect kun je afdrukken en scannen vanaf elke locatie met een internetverbinding, direct via ‘remote printing’ of indirect door documenten naar de printer te e-mailen. Het is dan ook mogelijk documenten te scannen naar Box, Dropbox, Evernote, Google Drive, Microsoft OneDrive en e-mail.

Via de Epson iPrint-app voor Android en iOS kan dit dan ook op een mobiel apparaat. Verder kan men scannen naar extern opslagmedium dat aangesloten is op de usb-hostpoort aan de voorkant.

Epson WorkForce Pro WF-4730DTWF

Prijs: €199,-
Website: epson.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Snel

  • Ook ethernetpoort

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Vrij fors formaat

  • Matige fotokwaliteit

HP OfficeJet Pro 7720

©PXimport

Deze kloeke machine, méér dan een halve meter breed en 15 kg zwaar, past omwille van zijn omvang en gewicht eerder in een kantoor dan in een woonkamer. Je moet met z’n tweeën zijn om hem uit zijn doos te halen. In de praktijk valt dit klusje mee, omdat de aio verpakt is in een plastic zak met een handvat aan elk uiteinde, waarmee je het geheel in één keer uit de doos trekt.

Het wit-zwarte design oogt strak en modern. Behalve de invoerlade (met geïntegreerde uitvoerlade) zijn er geen delen die aan de zijkanten uitsteken. Het aanraakgevoelige 6,75cm-kleurenscherm waarmee je alles bedient, klap je desgewenst naar boven voor beter zicht en makkelijkere bediening. #De belangrijkste functies gaan schuil achter grote pictogrammen, terwijl instellingen, statusinformatie en firmware-updates bereikbaar zijn via kleinere pictogrammen.#

Dit apparaat print, scant en kopieert ook in A3-formaat. In de adf voor 35 vellen past echter maximaal A4-papier. A3’s kopieer je handmatig door de adf-klep open te klappen en het blad op de glasplaat te leggen. Automatisch dubbelzijdig printen kan ook alleen tot A4-formaat. De HP-inkt, die ook verkrijgbaar is in gunstig geprijsde XL-cartridges, is bestand tegen water, vegen, licht en markeerstiften.

Deze aio werkt naar keuze via usb, ethernet of draadloos. De software is meegeleverd op cd of download je hier. Installeer de HP EasyStart-software en laat die de printer automatisch vinden. Registreer jezelf, als je dit niet doet heb je geen recht op de driejarige garantie. Vervolgens wordt automatisch gezocht naar de juiste software: er is keuze tussen HP Smart, volledige aio-software of alleen de basisstuurprogramma’s. Installeer je de printer op een Windows 10-pc, dan is de HP Smart-app de aanbevolen keuze.

De HP Smart-app geeft informatie over de printer en het inktniveau, laat je de belangrijkste instellingen wijzigen en wordt uiteraard gebruikt om te printen en te scannen. #Wil je ook faxen, dan kun je vanuit HP Smart de noodzakelijke HP Universal Fax Driver installeren.# Optioneel kun je HP Connected inschakelen, een clouddienst die het mogelijk maakt om vanaf elke locatie met een internetverbinding te printen, te scannen en informatie te delen.

Deze aio heeft een uniek e-mailadres en je kunt afdrukken door een e-mail te sturen. Omgekeerd is het mogelijk om direct scans te e-mailen. Via HP Mobiel Printen druk je documenten en foto’s af vanaf mobiele apparaten.

Bij problemen, zoals een papierverstopping, voert de printer telkens een zelfcontrole uit, die soms minutenlang duurt en niet onderbroken kan worden. Misschien veilig, maar wel irritant. Ook vervelend: als je een kopieeropdracht annuleert, trekt de adf alle vellen door de machine zonder ze te kopiëren in plaats van de kopieeropdracht gewoon direct te stoppen.

HP OfficeJet Pro 7720

Prijs: €165,-
Website: hp.com8Score80

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Goede printkwaliteit

  • Behoorlijk snel

  • Minpunten

  • Volledig van plastic

  • Omvangrijk

  • Soms minutenlange zelfdiagnose

Conclusie

Alle geteste apparaten scoren in de kwaliteitstesten bijna een acht en zijn dus behoorlijk goede printers. Er moet er één de winnaar zijn en dat is met lichte voorsprong de compleet uitgeruste HP OfficeJet Pro 7720, onze PCM Best Getest. Nipt tweede is de iets compactere Epson WorkForce Pro WF-4730DTWF. Die is de allersnelste, maar blijft wat achter bij de rest van het testveld wat betreft de print- en scankwaliteit, vooral van foto’s. Houden we ook rekening met de gebruikskosten dan is de Brother DCP-J785DW een onklopbare Slimme Koop (ook al is-ie in aanschafprijs duurder).

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.