ID.nl logo
Zo voorkom je dat je (vakantie)foto’s kwijtraakt
© PXimport
Huis

Zo voorkom je dat je (vakantie)foto’s kwijtraakt

Tijdens jouw reizen kom je op de mooiste plekken, beleef je de kleurrijkste zonsondergangen en zwerf je uren door natuur, stad, of leuke dorpjes. Je doet er alles aan om prachtige foto’s te maken en wilt natuurlijk niet dat je alles nog voor je thuis bent kwijtraakt door zoiets als een haperende camera. Gelukkig is fotoverlies goed te voorkomen.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung

Juist omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, kun je er maar beter op zijn voorbereid. Zo kan er tijdens het wegschrijven naar de geheugenkaart onverhoopt iets misgaan met de camera, waardoor enkele foto’s of zelfs de volledige kaartinhoud onleesbaar wordt. Of je bekijkt je foto’s en wist per ongeluk je allermooiste foto in plaats van een mislukt exemplaar. Het kaartje per abuis formateren omdat je zeker denkt te weten dat je deze beelden allang naar een laptop hebt overgezet die je hebt meegenomen, is een andere reden waarom foto’s regelmatig verloren gaan. Of je staat plotseling met lege handen als de camera in een onoplettend moment zomaar in het water verdwijnt of in een ravijn kukelt. Ongeacht de oorzaak is het belangrijk om je te realiseren dat het iedereen kan overkomen en je nooit weet wanneer jij aan de beurt bent. Je kunt je er dus maar beter op voorbereiden door preventieve maatregelen te treffen.

Ontdek de Samsung T7 Shield

Bekijk nu

Uniek exemplaar  

Het grootste risico loop je zolang er maar één versie van jouw foto’s bestaat. Immers, als ergens maar één exemplaar van is, hoeft er maar iets te gebeuren en je bent het voorgoed kwijt. Vooral met foto’s die alleen nog maar in jouw camera bestaan, omdat je ze bijvoorbeeld pas gisteren of vandaag hebt gemaakt, moet je daarom extra zorgvuldig omgaan. Terwijl je lekker door een stadje, de natuur, of een landschap rondzwerft en geniet van je vakantie, sta je er niet zo bij stil hoe kwetsbaar deze beelden zijn en dat je met een beetje pech in één klap al deze herinneringen kunt verliezen. Als er iets met jouw camera gebeurt kun je dat altijd nog laten repareren of een nieuwe kopen, maar jouw foto’s zijn onvervangbaar. Weg is definitief weg.

Essentieel is daarom dat je nieuwe foto’s zo snel mogelijk op meerdere plekken veiligstelt en dat kan tegenwoordig gewoon terwijl je nog lekker van je reis geniet. Al zwerf je dag in dag uit door de natuur of maak je een uitgebreide fotorondreis ver van de bewoonde wereld, je stelt jouw beelden snel en makkelijk veilig met de gloednieuwe Samsung T7 Shield. Op elk moment en iedere plek, gewoon zodra het jou uitkomt. Deze externe SSD is met een formaat van 88 mm x 59 mm x 13 mm en een gewicht van slechts 98 gram enorm compact en zo licht als een veertje, waardoor je het altijd bij je kunt hebben. Dus mocht er onverhoopt iets gebeuren met de originelen in de camera, dan heb je altijd nog een reservekopie.

©PXimport

Overzetten en meteen weer door

Foto’s veiligstellen kan makkelijk even tussendoor. Zodra je even uitpuft tijdens een lekkere lunch of het diner, tijdens een saaie bus- of treinrit, of zodra je weer in je hotelkamer, tent, huisje, of appartement bent aangekomen. 

©PXimport

Sluit je camera aan op een laptop, of plaats het geheugenkaartje in de kaartlezer, en kopieer in één beweging de volledige kaartinhoud naar de Samsung T7 Shield. Eventueel maak je nog een extra kopietje aan op de interne laptopschijf, zodat je meteen twee reservekopieën hebt en je met nog meer zekerheid en een gerust hart weer lekker aan de slag kunt. Of je neemt twee T7’s mee, dat is een nog beter en veiliger idee.

Omdat je vooral met volle teugen van je reis wilt genieten, moet het kopiëren wel lekker vlot en efficiënt verlopen. Dankzij de Usb 3.2 Gen2 aansluiting en het gebruikte NVMe protocol worden je foto’s op topsnelheid overgezet. Lezen gaat tot een snelheid van 1.050 MB/s (megabyte per seconde) en schrijven met 1.000 MB/s. Dat is bijna twee keer sneller (1,9x) dan SSD’s die nog volgens het verouderde SATA-protocol werken en zelfs bijna tien keer sneller (9,5x) dan traditionele externe harddisks! Ook belangrijk, zelfs als je langdurig gegevens uitwisselt houd je een constante snelheid en dat zakt dus niet zomaar ineens in. Ideaal om grote hoeveelheden foto’s (en filmpjes!) over te zetten, wat op reis al snel het geval is. Even aansluiten, kopietje trekken en meteen weer door!

Ontdek de Samsung T7 Shield

Bekijk nu

Geschikt voor elk reisavontuur  

Foto’s kun je op elk moment overzetten, op hoge snelheden die tot voor kort onmogelijk leken. Daardoor sta je alweer klaar met je camera zodra het volgende unieke fotomoment zich aandient. Je weet zeker dat alle beelden zijn veiliggesteld en hoeft niet bang te zijn dat je op bijvoorbeeld de laatste vakantiedag plotseling alles kwijt bent. Dat is een fijn gevoel. Ook erg prettig, de Samsung T7 Shield is zo klein en licht dat je hem altijd en overal bij je kunt hebben. Steek hem gewoon in je zak of een tas, zodat je er extra goed op kunt letten. Want je weet het, een camera of laptop is vervangbaar, jouw foto’s niet.

De Samsung T7 Shield heeft een oerdegelijke aluminiumbehuizing met daaromheen een beschermlaag van rubber en is IP65-gecertificeerd. De metalen behuizing maakt de SSD robuust en voert warmte af, terwijl het rubber zorgt voor optimale bestendigheid tegen schokken, stof en water. Het compacte en lichte apparaatje is getest tot een val van maar liefst drie meter hoogte en daarnaast worden stof, regen en andere waterspetters effectief buitengesloten dankzij de rubberlaag en de afgedichte usb-c-aansluiting. Je hoeft je dus niet in te houden op je vakantie en mag gerust de actie opzoeken.

De Samsung T7 Shield is ook nog eens zeer energiezuinig en wordt via de usb-aansluiting van stroom voorzien, waardoor je geen aparte stroomvoorziening nodig hebt. Gegevens worden versleuteld opgeslagen en als je wilt kun je de SSD van een wachtwoord voorzien. Een prettig idee dat je nu altijd en overal je foto’s veilig kunt opslaan, inclusief jouw allernieuwste beeldmateriaal.

Lees ook: Review Samsung T7 Shield - Een externe SSD voor alle omstandigheden

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.