Tips voor ssd: Levensduur verlengen
Wanneer je een nieuwe ssd hebt gekocht en ingebouwd, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Met deze tips verleng je de levensduur van je ssd en zorg je dat deze optimaal blijft presteren.
Lees ook: Tips voor ssd-onderhoud: benchmarks en uitlijning
Levensduur ssd verlengen
Om de levensduur van je schijf zo lang mogelijk uit te rekken, verminder je het aantal onnodige schrijfactiviteiten zo veel mogelijk. Dat houdt bijvoorbeeld in: geen sluimerstand (hibernate). Je schakelt sluimerstand uit met Windows-toets+X / Opdrachtprompt (administrator) en typ voer dan het commando powercfg /hibernate off uit.
Een andere optimalisatie die je kunt maken, is om het systeemherstel uit te schakelen. Op Windows 10 staat het al standaard uit, maar op oudere Windows-versies is dat niet altijd het geval. Systeemherstel is niet goed voor je ssd en werkt TRIM tegen, omdat er continu veel data wordt weggeschreven. Je schakelt systeemherstel op oudere Windows-versies uit door naar het Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem / Systeembeveiliging te gaan. Je kunt dan op een schijf klikken en systeemherstel uitschakelen.
Schijfruimte
Het beste houd je ongeveer tien tot twintig procent schijfruimte vrij op je ssd. Op die manier verleng je de levensduur van de chips en heb je optimale prestaties. Het is dan handig om daarvoor een extra harde schijf te gebruiken. Je kunt dan je persoonlijke bestanden op die harde schijf plaatsen. Misschien heb je ergens nog een oude externe harde schijf liggen. Die heb je zo uit de behuizing gehaald en in je pc geplaatst. Voor een laptop kun je misschien je dvd-speler eruit schroeven en er een caddy met de schijf in terugzetten.
©PXimport
Met een tweede, externe schijf bespaar je eenvoudig ruimte op je ssd. Om dan toch eenvoudig bij je bestanden te kunnen, maak je gebruik van de bibliotheken in Windows. In Windows Verkenner in Windows 10 zijn die standaard verborgen. Klik even met rechts in de linkerbalk en kies voor Bibliotheken weergeven. Als je dan een bibliotheek selecteert en er weer met rechts op klikt en gaat naar Eigenschappen, kun je de map op de andere schijf opnemen in je bibliotheek.
Process Explorer
Met Process Explorer van Microsoft kun je in de gaten houden hoeveel elk proces wegschrijft naar je schijf en dus de levensduur ervan verkort. Je downloadt Process Monitor vanaf TechNet. Voer het gedownloade bestand uit en klik op Agree. Klik op View / Select Columns.
Ga naar Process I/O en vink de volgende kolommen aan: Reads, Read Bytes, Writes, Write Bytes. Je ziet dan bij de Bytes-kolommen hoeveel bytes een proces tijdens zijn levensduur heeft weggeschreven en bij Read of Write zie je het totaalaantal schrijf- en leesoperaties. Als je sorteert op I/O Write Bytes zie je de boosdoeners. In Windows Taakbeheer zie je alleen hoeveel megabyte een proces per seconde wegschrijft.
©PXimport
Ssd in raid-opstelling
Heb je misschien nog ergens een tweede ssd liggen? Dan kun je overwegen je beide ssd’s in raid te zetten. Veel moederborden ondersteunen dat. Met een sata-kabel kun je dan zo aan de slag. Je hebt verschillende raidtypes. Dat kun je om verschillende redenen doen. Je kunt een raid opzetten om simpelweg een grote schijf aan te maken. Stel je hebt twee kleinere, 128GB-ssd’s, dan is dat vaak krap voor Windows. Met raid0 kun je dan één schijf van 256 GB maken. Ook heb je dan in sommige gevallen prestatievoordelen.
Let wel op dat je een goede back-up maakt, want als één van de twee schijven stukgaat, ben je ál je data kwijt. Gaat het je om betrouwbaarheid, dan zet je de schijven in raid1. Let wel op dat je dan alleen de schijfruimte van de kleinste schijf kunt gebruiken. Stel je hebt een schijf van 128 GB en een van 256 GB, dan blijft er dus maar effectief 128 GB over, die dan gespiegeld wordt tussen de twee schijven. Update voordat je begint wel even je chipsetdrivers, gezien dat prestatie- en betrouwbaarheidsverbeteringen kan opleveren.
©PXimport
Firmware-upgrades
De belangrijkste onderdelen van een ssd zijn de geheugenchips en de controller. De controller is een chip die de schijf bedient en bevat een geavanceerd stukje software dat verantwoordelijk is voor een groot deel voor de prestaties van je ssd. Het is daarom tot slot een goed idee om af en toe te kijken of er een firmware-update beschikbaar is. Download daarvoor even de software van je fabrikant om te controleren op updates.