Externe ssd kopen: 7 drives in elke prijsklasse

Externe ssd kopen: 7 drives in elke prijsklasse

Opslag

Geplaatst: 26 september 2022 - 09:03

Aangepast: 2 december 2022 - 07:59

Maikel Dijkhuizen

De externe ssd wint als draagbare opslagdrager steeds meer terrein. Vergeleken met zo’n zes tot zeven jaar geleden is de verhouding tussen prijs en het aantal gigabytes tegenwoordig behoorlijk acceptabel. Bovendien bieden deze mobiele opslagapparaatjes tal van voordelen, zoals een klein formaat, rappe overdrachtssnelheid, stevige behuizing en hoge betrouwbaarheid. Ze zijn daarnaast ook nog eens stil en duurzaam. Kortom, reden genoeg om zeven interessante externe ssd’s nader te bespreken.

In tegenstelling tot een reguliere 2,5inch- of 3,5inch-schijf bevat een ssd geen bewegende onderdelen. Dat verkleint de kans op storingen en schrijffouten. Ze hebben in de regel dan ook een lange levensduur. Ideaal voor wie dierbare of bedrijfsgevoelige bestanden een veilig onderkomen wil geven. Het formaat van de behuizing komt bij nieuwe producten veelal overeen met dat van een stapeltje bankpassen, zodat je een externe ssd gemakkelijk mee kunt nemen. De lichtste modellen wegen amper 50 gram.

Fabrikanten van duurdere producten kiezen doorgaans voor een aluminium behuizing. Dat is een voordeel, want na vallen of stoten werkt de opslagdrager meestal nog prima. Dat is bij mechanische externe schijven wel anders. Een ander pluspunt is de hoge lees- en schrijfsnelheid. Deze opslagdragers zijn dan ook bij uitstek geschikt voor personen die regelmatig grote hoeveelheden data overhevelen. Denk onder meer aan fotografen, illustratoren en architecten. De meeste merken leveren meerdere kabels en/of adapters mee, zodat gebruikers ze via usb-a of usb-c kunnen aansluiten. Sommige modellen ondersteunen daarnaast thunderbolt.

Samsung T7 Shield

Prijs: vanaf € 159,99

Met de T7 Shield bracht Samsung afgelopen voorjaar een nogal robuuste externe ssd op de markt. Dit NVMe-model kan namelijk wel een stootje hebben. Een val van drie meter hoogte is volgens het merk geen enkel probleem. Het apparaatje voldoet aan de IP65-norm, waardoor deze opslagdrager bestand is tegen water en stof. Ondanks de stevige behuizing met een afwerking van rubber vallen de afmetingen van 5,9 × 8,8 × 1,3 centimeter mee. De T7 Shield 98 weegt gram. Daarmee is dit exemplaar iets zwaarder ten opzichte van vergelijkbare producten.

Zoals je van een recent verschenen ssd mag verwachten, bevat de behuizing een usb 3.2 gen 2-aansluiting. Samsung claimt een theoretische schijfsnelheid van 1000 MB/s, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van de specificaties van het hostsysteem. De maximale leessnelheid ligt met 1050 MB/s zelfs nog iets hoger. De opslagdrager sluit je via usb-a of usb-c op een pc, laptop, tablet of smartphone aan. Voor het veiligstellen van gegevens ondersteunt de T7 Shield wachtwoordbeveiliging via AES-256-encryptie. Het wachtwoord kun je instellen via de bijgesloten Magican-software.

Het Zuid-Koreaanse elektronicabolwerk fabriceert deze externe ssd in drie kleurstellingen. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit een zwarte, blauwe of beige uitvoering met 1 of 2 TB opslagcapaciteit. Houd bij de uitgebreidste versie rekening met een richtprijs van zo’n driehonderd euro.

Verbatim Executive Fingerprint Secure USB-C SSD

Prijs: vanaf ca. € 105,-

Zoals de productnaam al prijsgeeft, bevat deze externe ssd van Verbatim een vingerafdruksensor. Daarnaast ondersteunt het apparaat AES-256-hardwareversleuteling, zodat je je gegevens veilig kunt opslaan. De beheerder van het apparaatje kan tot acht gebruikers toegang geven tot de opgeslagen data. Na het aanraken van de sensor kunnen deze personen de opslagdrager ontgrendelen of vergrendelen. Bij rechtmatige toegang springt er een blauw ledlampje aan. Is de Executive Fingerprint Secure vergrendeld, dan kleurt het lampje rood. Voor het vastleggen van biometrische gegevens levert de fabrikant software mee. Daarnaast is er een back-upprogramma van Nero inbegrepen. Dit programma werkt alleen onder Windows.

Vergeleken met andere hedendaagse externe ssd’s ligt de overdrachtssnelheid van dit exemplaar iets lager. Deze opslagdrager bevat namelijk een usb 3.2 gen 1-interface. Volgens de opgegeven specificaties bedraagt de maximale schrijfsnelheid 358 MB/s en de leessnelheid 324 MB/s. Het apparaatje verbind je via usb-a of usb-c met een pc, Mac of televisie.

De behuizing bestaat uit een combinatie van aluminium en plastic. Met 4 × 11,1 × 1,3 centimeter heeft deze opslagdrager een langwerpige vorm. Het gewicht is 58,5 gram. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit 512 GB en 1 TB opslagruimte. Overigens lopen de vraagprijzen nogal uiteen. Het is dan ook zeker de moeite waard om de prijzen van verschillende (web)winkels met elkaar te vergelijken.

SanDisk Extreme Portable SSD V2

Prijs: vanaf € 94,99

De SanDisk Extreme Portable SSD V2 bevat een oogje, zodat je deze opslagdrager van 5,24 × 10,05 × 0,9 centimeter bijvoorbeeld aan een karabijnhaak kunt bevestigen. Verder heeft de behuizing een siliconen beschermhoes, waardoor het opslagstation niet zo snel defect raakt. Vanwege de IP55-certificering vormen water en stof geen bedreiging voor een correcte werking. Volgens SanDisk is dit opslagapparaatje bestand tegen een val van twee meter hoogte. De fabrikant heeft kennelijk veel vertrouwen in zijn product en biedt maar liefst vijf jaar garantie.

Deze externe ssd is in verschillende uitvoeringen te koop. Je kunt kiezen uit een exemplaar met 500 GB, 1 TB, 2 TB of zelfs 4 TB opslagruimte. Houd bij de uitgebreidste versie rekening met een forse adviesprijs van 479,99 euro. De andere uitvoeringen kosten in de webshop van de fabrikant 94,99 (500 GB), 149,99 (1 TB) en 244,99 (2 TB) euro. Overigens hanteren diverse bekende elektronicawinkels lagere verkoopprijzen.

Onder de motorkap bevindt zich een NVMe-ssd met een usb 3.2 gen 2-interface. De lees- en schrijfsnelheid bedragen maximaal respectievelijk 1050 en 1000 MB/s. Uiteraard is het voor zo’n hoge overdrachtssnelheid wel een voorwaarde dat de pc of laptop capabele usb-poorten bevat. Aansluiten is in elk geval geen probleem, want SanDisk levert een usb-c-kabel en usb-a-adapter mee. Tot slot ondersteunt de Extreme Portable SSD V2 wachtwoordbeveiliging met AES-256-encryptie.

LaCie Rugged SSD Pro

Prijs: vanaf € 479,99

Met de Rugged SSD Pro richt LaCie zich op professionele gebruikers. Dat is ook goed te zien aan de hoge adviesprijzen. Zo kosten de 1TB- en 2TB-versie respectievelijk 479,99 en 819,99 euro. Er is ook nog een 4TB-uitvoering met een torenhoog prijskaartje van 1189,99 euro verkrijgbaar. Sommige (web)winkels hanteren een iets lagere prijs.

Zoals je van zo’n dure externe ssd mag verwachten, heeft de Rugged SSD Pro heel wat te bieden. Behalve gangbare usb-protocollen is deze opslagdrager compatibel met thunderbolt 3. Hierdoor kunnen ook bezitters van een geschikte MacBook heel snel hun bestanden overzetten. Onder ideale omstandigheden haalt de geïntegreerde Seagate FireCuda NVMe-ssd een overdrachtssnelheid van maximaal 2800 MB/s. Gebruikers verbinden dit opslagstation via een usb-c-kabel met een hostsysteem.

Naast de snelle prestaties is er ook aan een robuuste behuizing gedacht. Dankzij de hoge IP67-certificering is de Rugged SSD Pro bestand tegen allerlei externe factoren, zoals regen en stof. Daarnaast beschermt de rubberen behuizing de ssd tegen vallen en stoten. Na een val van drie meter is de opslagdrager volgens de fabrikant nog prima te gebruiken. Zelfs wanneer er een auto van twee ton over de behuizing rijdt, zijn de opgeslagen data nog intact. Het gewicht bedraagt 100 gram. Kortom, dit apparaatje van 6,49 × 9,79 × 1,7 centimeter leent zich goed voor mobiel gebruik.

Intenso External SSD Premium

Prijs: vanaf ca. € 35,-

Als je een externe ssd voor een schappelijk prijskaartje zoekt, is dit exemplaar van Intenso het overwegen waard. De 128GB- en 256GB-versie zijn al vanaf enkele tientjes te koop. Voor een uitvoering met 512 GB opslagruimte betaal je zo’n 65 euro. Heb je liever een capaciteit van 1 TB, dan ben je iets meer dan honderd euro kwijt. Op het gebied van ssd-opslag zijn dat aantrekkelijke prijzen. De relatief lage verkoopprijs heeft wel gevolgen voor de prestaties. De meeste recente externe ssd’s hebben een usb-c-aansluiting voor de verbinding met een pc, laptop of mobiel toestel. De External SSD Premium kent helaas alleen een reguliere usb-a-aansluiting. Verder bevat de behuizing een 1,8inch-ssd met een usb 3.2 gen 1-interface. Vergeleken met een vlotte NVMe-ssd ligt de overdrachtssnelheid hiervan wel wat lager, namelijk maximaal 320 MB/s. Ten opzichte van mechanische schijven is dat nog altijd een forse verbetering, maar er bestaan dus snellere modellen, maar die zijn dan ook iets duurder. Uit de productdoos ondersteunt deze opslagdrager het bestandssysteem FAT32.

De aluminium behuizing is volgens het Duitse merk prima bestand tegen schokken. Prettig voor wie dit opslagapparaatje graag naar werk of studie meeneemt. Dankzij de geringe afmetingen van 5,4 × 8,9 × 0,8 centimeter kun je hem gemakkelijk in een laptoptas kwijt. Het gewicht bedraagt slechts 49 gram. De External SSD Premium is alleen in een grijze kleurstelling verkrijgbaar.

Kingston IronKey Vault Privacy 80

Prijs: vanaf ca. € 300,-

Kingston bracht onlangs een ssd met een strenge beveiliging op de markt. Het geïntegreerde aanraakscherm springt direct in het oog. Hierop typ je een wachtwoord, wachtwoordzin (inclusief spaties) of cijfercode om toegang tot de inhoud te krijgen. Het ontgrendelen van data vereist dus geen tussenkomst van een besturingssysteem. De aanwezige microprocessor versleutelt de gegevens via XTS-AES-256-encryptie. Het product voldoet aan de strenge FIPS-norm (Federal Information Processing Standards).

Er zijn allerlei beveiligingsfuncties ingebakken. Zo blokkeert de IronKey Vault Privacy 80 automatisch de toegang tot de schijfinhoud als iemand vijftien keer het verkeerde wachtwoord invoert. Dit is ook een goede bescherming tegen brute-force-aanvallen. Bij lange wachtwoorden of wachtwoordzinnen is een foutje natuurlijk snel gemaakt, maar door op het oogje te tikken, zie je precies welke karakters je invoert. Hiermee voorkom je mislukte inlogpogingen. Verder vergrendelt het schijfstation zichzelf automatisch na een bepaalde periode van inactiviteit.

Kingston levert twee kabels mee, zodat je het apparaatje op een usb-a- of usb-c-poort kunt aansluiten. Aan de hand van de usb 3.2 gen 1-interface ondersteunt de IronKey Vault Privacy 80 een maximale overdrachtssnelheid van 250 MB/s. Bij deze externe ssd ligt de focus dus niet op het snel overzetten van bestanden, maar op het zo veilig mogelijk opslaan van gegevens. Je hebt de keuze uit 480 GB, 960 GB of 1,92 TB opslagruimte. De behuizing meet 8,42 × 12,25 × 1,85 centimeter. Tot slot levert de fabrikant een reishoes mee.

Transcend ESD370C

Prijs: vanaf ca. € 80,-

De donkerblauwe Transcend ESD370C bevat een usb 3.1 gen 2-interface. Via een usb-c-aansluiting van een geschikt hostsysteem is er een maximale leessnelheid tot 1050 MB/s mogelijk. De opgegeven schrijfsnelheid bedraagt 950 MB/s. Overigens kun je de externe ssd ook met de bijgesloten usb-a-kabel op een pc of laptop aansluiten.

Het Taiwanese merk produceert de opslagdrager met opslagcapaciteiten van 250 GB, 500 GB en 1 TB. Het goedkoopste model kost zo’n tachtig euro, terwijl veel webshops voor de 500GB-uitvoering ongeveer honderd euro rekenen. Wil je de uitgebreidste versie, dan betaal je rond de 160 euro. In de compacte behuizing van 5,36 × 9,65 × 1,25 centimeter is een M.2-ssd gehuisvest. Het formaat komt ongeveer overeen met dat van een stapeltje bankpassen, waardoor je de ssd bijvoorbeeld gemakkelijk in een broek- of jaszak kwijt kunt. Het apparaatje weegt 87 gram.

Ondanks de geringe afmetingen kan de ESD370C wel een stootje hebben. De externe ssd heeft namelijk een behuizing van rubber en siliconen. Daarmee is het schijfstation beschermd tegen grote schokken. Transcend voorziet de ESD370C vanuit de fabriek van het exFAT-bestandssysteem. Opgeslagen gegevens beveilig je met behulp van de Transcend Elite-software eventueel met een wachtwoord. Je installeert dat programma op een hostsysteem met Windows, macOS of Android.

Bekijk hier het aanbod aan externe ssd's bij Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000