ID.nl logo
Huis

Hoe beveilig ik mijn NAS/netwerkschijf?

Netwerkschijven komen standaard met handige functies die mits niet goed ingesteld ook privacylekken kunnen zijn. Hier hulp om de gaten te dichten.

Het tv-programma Avrotros Opgelicht?! besteedt vanavond aandacht aan openstaande netwerkschijven waardoor via internet privégegevens makkelijk zijn buit te maken. Hackers hoeven maar te Googlen op interessante zoekwoorden als ‘paspoort’, ‘wachtwoorden’ of ‘boekhouding’ om zo de buit te vinden. Consumenten, ondernemers en ook gemeenten zijn kwetsbaar. Identiteitsfraude wordt zo een fluitje van een cent, waarschuwt De Telegraaf vandaag.

“Hierin zit álles wat je nodig hebt”, vertelt een hacker in de tv-uitzending van vanavond. Naast consumenten en kleine ondernemers blijken ook grotere organisaties, met ICT-mensen in dienst, gegevens te lekken. Zo heeft de redactie van Opgelicht?! privacygevoelige informatie gevonden die op de externe schijf stond van een grote multinational aan de Amsterdamse Zuidas. Het ging om ingescande paspoorten van werknemers die naar het buitenland werden uitgezonden.

Hardnekkig probleem

Het aangekaarte privacylek is het voor securitykenners bekende en oude probleem van onveilige standaardinstellingen. Veel gewone gebruikers blijken die instellingen niet te wijzigen waardoor hun netwerkschijven open staan voor buitenstaanders. Deze opslagstations hebben diverse handige functies, die echter ook privacylekken kunnen zijn. Naast het stelen van gegevens is er het gevaar van wissen én van malafide uploads door kwaadwillenden. PCM helpt uitzoeken en dichten.

In tegenstelling tot reguliere externe harde schijven met een USB-aansluiting hebben netwerkschijven namelijk veel meer in hun mars. Deze zogeheten NAS-apparaten (network attached storage) zijn via een netwerkkabel of ook via WiFi te gebruiken. Het nu opnieuw onder de aandacht gebrachte grote privacylek betreft dus niet gewone USB-schijven. Het gaat om NAS-systemen zoals die van leveranciers als Synology, QNAP en NetGear.

Gemak versus veiligheid

Netwerkschijven zijn vaak een soort minicomputers maar dan zonder aansluitingen voor toetsenbord of beeldscherm. Bediening moet via een webinterface gebeuren. Daar zijn de instellingen te vinden waarmee gebruikers eigen accounts en wachtwoorden kunnen invoeren. Standaard hebben veel NAS-apparaten diverse netwerkdiensten aan staan. Dit loopt uiteen van het oude ftp-protocol (file transfer protocol) voor bestandsoverdracht tot mini-webservers, muziekdeeldiensten en bestandsdeelprotocol WebDAV.

Het gemakt dient de mens, maar de NAS-gebruiker moet wel controleren welke diensten er standaard aan staan. Belangrijker nog is controleren of die default draaiende diensten standaard open staan naar buiten toe. Hiervoor moeten twee zaken nagelopen worden. Ten eerste of er sprake is van standaard-logins, zoals bijvoorbeeld ‘admin’ als gebruikersnaam en wachtwoord. Voor veel netwerkschijven zijn de inloggegevens van die standaardaccounts gewoon bekend en dus bruikbaar voor kwaadwillenden.

 

Controleer op default accounts, zoals voor systeembeheer:

©PXimport

Hou het lokaal

De tweede check die een gebruiker van een netwerkschijf moet uitvoeren, is de toegang naar buiten toe. Een NAS is in de regel bedoeld voor intern gebruik; op het lokale netwerk (LAN). Dankzij een gebruiksvriendelijke techniek als UPnP (Universal Plug and Play) kan een apparaat op het LAN zichzelf bij een ADSL- of kabelrouter aanmelden voor toegang naar internet. Hierdoor is een NAS ook van buitenaf te benaderen om het als een ‘eigen cloud’ te kunnen gebruiken. Dit heeft voordelen maar brengt dus ook risico’s met zich mee, zeker als de standaard-accounts nog staan ingesteld.

De exacte wijze van het instellen en uitschakelen van netwerkdiensten en accounts verschilt per NAS. Dit is afhankelijk van de fabrikant, maar ook van het bewuste model en daarop draaiende versie van het NAS-besturingssysteem. Voor gedetailleerde instructies, zie de handleiding bij je eigen netwerkschijf. De verschillende leveranciers, zoals Synology, QNAP en NetGear, bieden die verschillende handleidingen natuurlijk ook online aan.

Inloggen en instellen

Terwijl de webinterfaces van netwerkschijven nogal van elkaar kunnen verschillen, zijn er algemene richtlijnen van toepassing. Open op je computer je webbrowser en vul in de adresbalk het lokale netwerkadres in van je NAS. Vaak is dit een automatisch toegekend adres, dat is uitgedeeld door je internetrouter. Sommige NAS-fabrikanten leveren tools waarmee het lokale netwerk is te scannen op ‘hun’ apparaten om zo onder meer het intern gebruikte IP-adres te achterhalen. Kijk op de site van de leverancier bij downloads voor jouw NAS-model.

Naast het numerieke adres kan een netwerkschijf ook een naam hebben waarmee het bedieningspaneel bereikbaar is voor een webbrowser. Voor bijvoorbeeld Synology zijn dit standaard de modelnamen, zoals ‘DiskStation’ of ‘CubeStation’. Raadpleeg de handleiding voor jouw merk en model. Log vervolgens in op de webinterface en ga naar de instellingen of het controlepaneel om daar de draaiende netwerkdiensten en hun instellingen te controleren.

Wijzigen is wijsheid

Denk goed na of en hoe je je NAS openstelt. Wijzig de standaardnamen voor beheer (admin) en gebruik, maak aparte gebruikersaccounts aan en stel sterke wachtwoorden in. Controleer vervolgens de lees- en schrijfrechten voor de accounts en schakel onnodige diensten uit. Overweeg tot slot om UPnP en internettoegang te blokkeren. Netwerkschijven zijn nuttig, maar gebruik ze wel veilig!

 

Maak jezelf beheerder (admin) en schakel daarna de default admin-account uit:

©PXimport

▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.