ID.nl logo
Zet je NAS in als beveiligingssysteem
© PXimport
Huis

Zet je NAS in als beveiligingssysteem

Dankzij de veelzijdigheid van een NAS en de brede verkrijgbaarheid van goede IP-camera’s, kost een stabiel bewakingsnetwerk tegenwoordig relatief weinig. Een voordeel, want het is altijd fijn als je op afstand een oogje in het zeil kunt houden om je privébezit te beschermen. Wat heb je nodig voor een centraal beveiligingssysteem en hoe beheer en beveilig je alles?

Als je graag op de hoogte wilt blijven van wat er in en rond je huis gebeurt, is een IP-camera is mooie toevoeging aan je thuisnetwerk. Fabrikanten van IP-camera’s leveren doorgaans eigen software mee om camerabeelden live te monitoren en de videobestanden eventueel op te slaan. Daarnaast hebben de meeste merken ook mobiele apps voor Android en iOS ontwikkeld, zodat je ook onderweg een blik op het thuisfront kunt werpen. Lees ook: Maak van je NAS een back-upserver.

Deze programma’s en apps zijn vaak gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik, maar helaas zijn de mogelijkheden hiervan ook beperkt. Een nadeel is dat je vastzit aan het merk. Wie bijvoorbeeld de monitorsoftware van Eminent gebruikt, kan alleen maar IP-camera’s van dit Nederlandse merk toevoegen. En dat is natuurlijk vervelend wanneer je bijvoorbeeld nou net je bewakingsnetwerk wilt uitbreiden met een camera van een ander merk met bijvoorbeeld panoramabeeld. Een ander nadeel is dat fabrikanten doorgaans geen applicaties voor een NAS ontwikkelen, terwijl dit opslagapparaat uitermate geschikt is voor het bewaren van de camerabeelden.

©PXimport

01 Waarom een NAS?

Een NAS heeft ideale eigenschappen om het hart van een bewakingsnetwerk te vormen, namelijk het lage energieverbruik, het discrete uiterlijk en de flinke opslagcapaciteit. NAS-fabrikanten houden hier rekening mee door bewakingsapplicaties te ontwikkelen. Zo hebben QNAP en Synology ieder hun eigen versie van Surveillance Station uitgebracht. Met behulp van deze apps voeg je IP-camera’s van verschillende merken toe en geef je aan op welke wijze je de beelden wilt opslaan. Je stelt onder meer de videokwaliteit in en bepaalt bij welke situaties je een alarmmelding wilt ontvangen. Wanneer een camera bijvoorbeeld beweging detecteert, ontvang je een e-mailbericht of pushbericht op je smartphone. Verderop in deze workshop gaan we aan de slag met Surveillance Station op een Synology-NAS. Je kunt demo’s van de NAS-software van QNAP en Synology online vinden. Hier log je met de standaardgegevens in op de software van QNAP. Hier probeer je de interface van Synology.

©PXimport

02 Geschikte IP-camera’s

Welke IP-camera voor jou geschikt is, hangt natuurlijk sterk af van je persoonlijke wensen. Ga je binnen of buiten filmen? En wil je een vaste hoek in beeld brengen of ga je voor een zogeheten pan/tilt-camera die te bewegen is? Kijk verder of de maximale resolutie van het beoogde apparaat voldoet en of je ook ‘s nachts opnames kunt maken. Als er een microfoon is ingebouwd, neem je desgewenst het omgevingsgeluid van de camera op. Bekijk daarnaast hoe je de bewakingscamera’s op het netwerk wilt aansluiten. Dat kan via ethernet of wifi-verbinding, al raden we laatstgenoemde optie af. Een draadloze netwerkverbinding is gevoeliger voor storingen en heeft een beperkte bandbreedte. Op plekken zonder stopcontact kun je eventueel een camera met PoE-ondersteuning (Power over Ethernet) overwegen. Zo’n apparaat ontvangt zijn voeding via een aderpaar binnen de ethernetkabel. Zodra je met Surveillance Station aan de slag gaat, is het belangrijk dat deze applicatie het bewakingsproduct ondersteunt. Voor Synology en QNAP kijk je hiervoor respectievelijk hier en hier. Op zoek naar IP-camera’s kom je wellicht ook cloudcamera’s tegen, zie hierover het kader.

©PXimport

Cloudcamera

Naast ‘gewone’ IP-camera’s zijn er ook zogeheten cloudcamera’s. Deze zijn altijd online bereikbaar. Voorbeelden zijn Google met de Nest Cam, Netgear met het Arlo-systeem en Logi(tech) met zijn Circle. De beelden worden bij cloudcamera’s niet meer lokaal opgeslagen, maar direct naar de cloud gestuurd. Deze camera’s zijn voor de gemiddelde consument zeer gebruiksvriendelijk, omdat je zelf niet meer over de opslag van beelden hoeft na te denken. Maar voor de iets meer eisende gebruiker zijn er grote nadelen. Zo heb je geen beelden als je internetverbinding het even laat afweten. Ook is het opslaan van de beelden op bijvoorbeeld je NAS standaard niet mogelijk, omdat er direct (en alleen) naar de cloud wordt gestreamd. De camera’s worden vooralsnog niet door Surveillance Station ondersteund. Nog een nadeel is dat je de beveiliging niet zelf in de hand hebt én dat je een (veelal kostbaar) abonnement bij de desbetreffende cloudcamera-dienst moet afsluiten.

©PXimport

03 Netwerkeisen

De benodigde bandbreedte in je netwerk is sterk afhankelijk van het aantal actieve IP-camera’s en andere netwerkactiviteiten. Sluit je één of twee bewakingsproducten aan, dan is het waarschijnlijk niet nodig om het netwerk te upgraden. Een camera met een Full-HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels legt beslag op zo’n 12 Mbit/s. Hierbij gaan we uit van videostreaming middels de H.264-codec en een framesnelheid van dertig beelden per seconde. Bij gebruik van meerdere IP-camera’s is de bandbreedte in een bekabeld 100 Mbit-netwerk al vrij krap, zeker als het netwerk ook wordt gebruikt voor zaken als videostreaming en online games. Voor een betrouwbare werking van het bewakingsnetwerk kun je een gigabitnetwerk overwegen. Wellicht moet je daarvoor je router, switch(es) en kabels vervangen. Wanneer je besluit om PoE-camera’s aan te schaffen, heb je switches nodig die met deze technologie overweg kunnen. Is het lastig om apparatuur te vervangen, dan gebruik je een zogeheten PoE-injector om de ethernetkabel op een bestaande switch aan te sluiten.

©PXimport

Uploadsnelheid internetverbinding

Als je de camera vanaf buiten je netwerk via internet wilt benaderen, speelt ook de uploadsnelheid van je internetverbinding een belangrijke rol. Wanneer meerdere gebruikers tegelijk beelden van verschillende camera’s opvragen, ligt een tekort aan bandbreedte op de loer. De meeste ADSL- en kabelaanbieders bieden een beperkte uploadsnelheid, die slechts een fractie is van de beschikbare downloadsnelheid. Een uitzondering is een glasvezelverbinding, want hierbij ligt de upload- en downloadsnelheid veelal op hetzelfde niveau. Een andere oplossing is om de beelden in een lagere resolutie uit te zenden, zodat er minder bandbreedte vereist is.

04 Je camera’s beveiligen

Voordat je we écht aan de slag gaan, is het zeer belangrijk om de IP-camera’s goed te beveiligen. Meestal is zo’n camera standaard voorzien van een zeer simpel wachtwoord. Lang niet iedereen neemt de moeite om dit aan te passen, of men is zich er niet eens van bewust. Er zijn websites, zoals www.insecam.org, die de streams van onvoldoende beveiligde camera’s oppikken en op internet beschikbaar maken. Daar wil jij niet tussen staan! Hier kun je een uitzending van Radar over dit onderwerp online terugkijken.

Verander dus altijd de standaard inloggegevens, ook als de camera daar zelf niet om vraagt. Bij producten van Edimax is het wachtwoord bijvoorbeeld 1234 en dat is natuurlijk makkelijk te raden. Kies daarom voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdtellers en cijfers. Je wijzigt het wachtwoord door de instellingen van de meegeleverde monitorsoftware of mobiele app te openen.

Installeer verder altijd de nieuwste firmware-updates van IP-camera’s. Deze updates dichten vaak beveiligingslekken. Bij de meeste merken verschijnt er hierover automatisch een melding in de mobiele app of monitorsoftware.

Privacywet

Bij het aanleggen van een bewakingsnetwerk is het belangrijk om de privacywetgeving in ogenschouw te nemen. Zeker wanneer je buitenshuis opnamen maakt, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo mag je alleen eigen grondgebied filmen, dus zorg ervoor dat de IP-camera op de centimeter nauwkeurig staat afgesteld op je eigen tuin. Ook poorten, schuttingen en ander bezit van je buren mag je niet vastleggen met een bewakingscamera. Verder laat je ook de openbare weg buiten beeld. Een ander punt is dat je volgens de privacywet duidelijk moet laten zien dat je aan het filmen bent. Je regelt dat door de IP-camera’s op een zichtbare plek te hangen of een waarschuwingsbordje te plaatsen.

©PXimport

05 Surveillance Station

Nu we al het voorbereidende werk gedaan hebben, kunnen we echt aan de slag. Synology is in Europa al jarenlang marktleider als het gaat om NAS-apparatuur. Het Taiwanese bedrijf wordt onder meer geprezen om het gebruiksvriendelijke besturingssysteem DiskStation Manager en de bijbehorende applicaties. Synology Surveillance Station is inmiddels aanbeland bij versie 7. Deze bewakingssoftware ondersteunt bijna vijfduizend IP-camera’s. Hier gaan we mee aan de slag in de rest van dit artikel.

Je installeert de applicatie Surveillance Station gratis vanuit het Package Center, waarna de gebruikersinterface op een nieuw tabblad binnen je browser verschijnt. Voor een juiste werking gebruik je het best de browser Internet Explorer, aangezien de liveweergave in de 64bit-versies van Firefox en Chrome niet goed werkt. In Internet Explorer installeer je de uitbreidingen SurveillanceHelper en SurveillancePlugin. Op een Mac werk je met Safari, waarvoor ook een plug-in is.

Ook QNAP heeft Surveillance Station, en biedt hiermee grofweg dezelfde mogelijkheden als de bewakingssoftware van Synology. Een belangrijk verschil is dat deze applicatie minder (zo’n drieduizend) IP-camera’s ondersteunt. Fijn is dat QNAP voor NAS’en met een HDMI-uitgang een functie biedt om de beelden op een grote televisie uit te zenden. We gaan verder aan de slag met Synology, maar weet dus dat je een dergelijk systeem ook kunt inrichten met QNAP.

Licentieperikelen

Helaas is het aantal camera’s dat je in Surveillance Station gratis kunt gebruiken beperkt. Op een Synology-NAS klik je in het hoofdmenu op Licentie om te zien hoeveel bewakingscamera’s je momenteel mag toevoegen. Bij nagenoeg alle NAS’en van Synology zijn dat er standaard twee. Wil je meer IP-camera’s aansluiten, dan schaf je hiervoor extra licenties aan. De kosten hiervoor bedragen ongeveer zestig euro per camera. Voor een bundel met vier licenties betaal je zo’n 185 euro. Bij producten van QNAP gebruik je twee of vier IP-camera’s zonder extra kosten. Je krijgt overigens alleen vier gratis kanalen bij de duurdere NAS-modellen. Ook hier kost een losse licentie pakweg zestig dollar.

06 IP-camera’s toevoegen

Iedere IP-camera die je met Surveillance Station wilt beheren, dien je aan de bewakingssoftware toe te voegen. Via Toevoegen / Camera toevoegen kies je voor Volledige installatie. Met het vergrootglas-pictogram probeer je IP-camera’s automatisch in het netwerk te detecteren, maar helaas lukt dat niet bij ieder model. Je vult in dat geval alle gegevens van de IP-camera handmatig in, zoals het IP-adres, poortnummer, merk en model. Deze gegevens vind je meestal terug in de instellingen van de meegeleverde monitorsoftware of in de mobiele app van de fabrikant. Afhankelijk van het type camera verschijnen er mogelijk ook extra instellingen in beeld. Bij nieuwe types staat het modelnummer soms niet in het overzicht genoemd. Gelukkig voeg je camera’s met ondersteuning voor het onvif-protocol eveneens gemakkelijk toe. Als alternatief kies je bij Cameramodel zo nodig voor Door de gebruiker gedefinieerd en geef je eventueel extra instellingen op, zoals de videocodec en het unieke webadres van de IP-camera (bronpad). Verder vul je de juiste inloggegevens van de betreffende IP-camera in. Klik op Verbinding testen en kijk of er beeld is.

©PXimport

07 Video-instellingen

Voor de liveweergave van de camerabeelden comprimeren IP-camera’s de streams om de hoeveelheid bandbreedte te beperken. Voorheen was mjpeg erg in trek vanwege de hoge beeldkwaliteit, maar helaas vereisen deze streams wel erg veel netwerkcapaciteit en opslagruimte. Tegenwoordig gebruiken de meeste bewakingscamera’s de populaire H.264-codec om de beelden te comprimeren. Daarnaast zijn er ook nog modellen die alleen de mpeg4-codec ondersteunen. Indien het apparaat een ingebouwde microfoon bevat, zend je audio via de pcm- of G.711-codec uit. Bepaal verder in welke resolutie, bitrate en met welk aantal frames per seconde je de beelden wilt streamen. Hoe lager deze waarden, hoe minder belastend voor het netwerk. Probeer een juiste balans tussen beeldkwaliteit, netwerkprestaties en opslagcapaciteit te vinden.

©PXimport

08 Opname-instellingen

Als je besluit om de camerabeelden op te nemen, moet je natuurlijk ook de opname-instellingen even doornemen. Hierbij beslis je na hoeveel minuten Surveillance Station het videobestand moet opslaan. Een wat lagere instelling voorkomt dat je te maken krijgt met logge videobestanden die uren duren. Indien je bewegingsdetectie inschakelt, geef je aan hoeveel seconden je voor (pre-opname) en na (post-opname) de detectie wilt opnemen. Verder beslis je hoeveel dagen je de bestanden wilt bewaren. Je bespaart daarmee opslagruimte door de oudste videobestanden automatisch te laten verwijderen. Bedrijven houden zich op deze manier eenvoudig aan de maximale bewaartermijn van 28 dagen. Je stelt desgewenst een maximaal formaat voor de archiefmap in, zodat Surveillance Station niet alle opslagruimte van je NAS opslokt. Tot slot selecteer je de opslaglocatie binnen je NAS voor de videobestanden. In het volgende scherm geef je aan of je continu of uitsluitend bij bewegingsdetectie wilt opnemen. Je gebruikt het weekschema om te bepalen op welke dagen en tijdstippen de IP-camera’s paraat moeten staan.

©PXimport

09 Live meekijken

Nadat je in het configuratiescherm de poort 9900 of 9901 hebt geactiveerd, maak je vanuit je thuisnetwerk eenvoudig verbinding met Surveillance Station door IP-adres van de NAS, gevolgd door :9900 of :9901 in je browser in te voeren, bijvoorbeeld 192.168.1.101:9900. Op die manier heb je vanuit huis met ieder apparaat toegang tot de camera’s. Via Liveweergave kies je zelf hoe je de livebeelden wilt monitoren. Klik op Beheer en gebruik de pictogrammen bovenaan om te beslissen hoeveel kanalen je tegelijk wilt weergeven. Sleep de IP-camera’s vervolgens uit de cameralijst naar de gewenste positie. Op die manier geef je bijvoorbeeld één camerabeeld vergroot weer en kies je daaromheen voor vijf kleine liveweergaven. In het geval van een pan/tilt-camera gebruik je linksboven de bedieningstoetsen om op afstand de hoek aan te passen.

©PXimport

10 Mobiele bediening

Uiteraard houd je de livebeelden ook op je mobiel nauwlettend in de gaten. Synology heeft voor iOS en Android de app DS cam uitgebracht. Deze applicatie detecteert je NAS automatisch als je smartphone/tablet is verbonden met hetzelfde netwerk. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Synology-NAS in om toegang te krijgen. Voor toegang buitenshuis typ je in het adresveld het publieke IP-adres van je internetverbinding in combinatie met het juiste poortnummer, bijvoorbeeld 77.249.76.169:5000. Via poortnummer 5001 log je eventueel in via een versleutelde https-verbinding.

Voor toegang vanaf buiten het thuisnetwerk is het overigens wel noodzakelijk dat je netwerkpoorten in je router opent of gebruikmaakt van een QuickConnect-account (zie kader). Zodra je eenmaal bent ingelogd, verschijnt er een cameralijst in beeld. Je vraagt de livebeelden van iedere bewakingscamera een voor een op. Je kunt de weergave ook aanpassen, en de live-beelden van tot maximaal zes IP-camera’s tegelijkertijd bekijken. Je gebruikt de mobiele app ook onder meer voor het maken van snapshots, bedienen van pan/tilt-camera’s, terugkijken van opnames en ontvangen van alarmmeldingen.

©PXimport

QuickConnect

Wanneer je vanaf internet verbinding met Surveillance Station wilt maken, heb je te maken met de firewall van je router. Die blokkeert uit veiligheidsoverwegingen standaard de toegang tot je NAS vanaf het web. Wil je evengoed buitenshuis je bewakingsnetwerk benaderen, dan zet je hiervoor de juiste poorten (5000, 5001, 9900, 9901) open via het beheerpaneel van de router. Het openzetten van poorten is ook noodzakelijk wanneer je rechtstreeks de webserver van IP-camera’s wilt benaderen. Bij veel bewakingsproducten is dat standaard poortnummer 80 of 81. Al met al vereist het openzetten van poorten behoorlijk wat instelwerk, maar je kunt deze taak ook uit handen geven. Door het configureren van een QuickConnect-account regelt Synology automatisch dat je buitenshuis toegang krijgt tot je NAS via een uitgaande tunnel. Deze uitgaande verbinding loopt dan via een relayserver van Synology waar het interne en externe IP-adres zijn gekoppeld aan je gebruikersaccount. Vanwege deze omweg is er in de liveweergave wel enige vertraging merkbaar. Wil je QuickConnect eens uitproberen? Maak allereerst een account aan. Je schakelt de functie in door binnen DiskStation Manager naar Configuratiescherm en QuickConnect te navigeren.

©PXimport

Statisch IP-adres

Voor toegang buiten je thuisnetwerk tot je NAS is het belangrijk dat dit netwerkapparaat altijd op hetzelfde interne IP-adres bereikbaar is. Stel om die reden een statisch IP-adres in dat buiten het DHCP-bereik van je router ligt.

11 Alarmmeldingen instellen

Zodra één van de aangesloten camera’s beweging detecteert, wil je waarschijnlijk wel een alarmbericht ontvangen. Klik hiervoor in het hoofdmenu van Surveillance Station op Melding. Je hebt hier gelegenheid om automatisch notificaties van gebeurtenissen via e-mail, sms en pushberichten te versturen. Bij E-mail vul je een of meer e-mailadressen in waarop je meldingen wilt ontvangen. Voer ook de juiste onderwerpregel in, zodat je meteen weet dat het om een bericht van Surveillance Station gaat. Belangrijk is verder dat je een serviceprovider instelt om de e-mails te versturen. Dat kan een Gmail- of Outlook.com-adres zijn, maar je kunt ook zelf een SMTP-server configureren. Fijn is dat je desgewenst direct een snapshot van de gebeurtenis ontvangt. Via Een bericht verzenden controleer je de werking. Alarmmeldingen via sms zijn alleen mogelijk wanneer je jezelf aansluit bij de Amerikaanse provider Clickatell. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Handiger is om via de app DS cam pushberichten te ontvangen. Klik op Pushservice en zet een vinkje voor Meldingen voor mobiele apparaten inschakelen. Via Opslaan kies je voor Gekoppeld DS cam beheren. Controleer of het juiste mobiele apparaat staat geregistreerd en verstuur eventueel een testbericht.

12 Gebeurtenissen

Je bepaalt vervolgens zelf van welke gebeurtenissen je een alarmmelding ontvangt. Open het tabblad Instellingen en bestudeer de lijst met gebeurtenissen. Bij iedere gebeurtenis kun je een vinkje zetten onder E-mail, SMS en/of Mobiel. Het ligt voor de hand om in ieder geval de optie Beweging gedetecteerd en Geluid gedetecteerd aan te vinken, zodat je meteen op de hoogte bent van verdachte activiteiten in en rondom je woning. Je kunt verder ook systeemmeldingen ontvangen, bijvoorbeeld wanneer de cameraverbinding is verbroken of als de opname is mislukt. Via Bewerken / Schema geef je ook aan op welke tijdstippen je wel of geen meldingen wilt ontvangen. Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan.

©PXimport

13 Gebruikers toevoegen

Wellicht wil je het bewakingsnetwerk niet in je eentje beheren. In dat geval geef je andere gezinsleden of medewerkers eenvoudig toegang tot de beelden. Klik in het hoofdmenu van Surveillance Station op Gebruiker om een extra deelnemer toe te voegen. Je stelt hiervoor een gebruikersnaam, wachtwoord en profielfoto in. In de volgende stap selecteer je een rechtenprofiel. Je kunt iemand Toeschouwer maken, zodat de persoon in kwestie alleen toegang heeft tot de livebeelden. Je kunt ook het rechtenprofiel Manager toewijzen, waarna er toegang is tot alle instellingen. Stel je liever zelf de gewenste rechten in? Kies dan voor een nieuw rechtenprofiel en maak een keuze.

I/O-modules

Synology Surveillance Station ondersteunt het gebruik van diverse I/O-modules (input/output). Dit zijn apparaten waarmee je het bewakingsnetwerk kunt uitbreiden. Denk hierbij onder meer aan sloten, lampen, schakelaars, schijnwerpers en bewegings- en rook-detectoren. Door actieregels in te stellen, worden de I/O-modules actief bij specifieke gebeurtenissen. Het is mogelijk om het gedrag van verschillende apparaten op elkaar af te stemmen, zodat je een volwaardig domotica-systeem opbouwt.

14 Opnames

Surveillance Station beschikt over een handig hulpmiddel om opgenomen beelden terug te kijken. Via het onderdeel Opname staan alle video’s netjes onder elkaar, maar voor het opzoeken van een specifiek moment kun je beter uit de voeten met Tijdlijn. Je selecteert in de kalander de juiste dag, waarna je de schuifregelaar gebruikt om het exacte tijdstip te kiezen. Via de zoomknoppen onderaan vergroot je de tijdspanne van de tijdlijn, zodat je nog nauwkeuriger kunt zoeken. Gebruik de mediaknoppen om de beelden frame voor frame te bekijken. Via Beheer kun je gelijktijdig opnames van meerdere IP-camera’s bij een specifiek tijdstip bestuderen. Verken vooral ook de opties bij Slim zoeken. Hiermee spoor je vlot bewegingsmomenten en vreemde objecten op. Na het invoeren van de zoekcriteria laat Surveillance Station alle relevante momenten zien.

©PXimport

Camera als beveiliging

Eén van de gebruiksdoelen van een IP-camera is uiteraard beveiliging. Toch is het goed om je te realiseren dat een camera alleen niet voldoende is om van een gedegen beveiliging te kunnen spreken. Daarvoor zijn zaken zoals sensoren op deuren en ramen, een sirene en rookmelders ook van belang. Het is het samenspel van al deze onderdelen dat ervoor zorgt dat je kunt spreken van een beveiligingssysteem. Met alleen een camera ben je bijvoorbeeld altijd te laat als er ingebroken wordt, terwijl sensoren gekoppeld aan een sirene preventief kunnen werken. Op pagina ## zie je meer producten om je huis te beveiligen.

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube