ID.nl logo
Zet je NAS in als beveiligingssysteem
© PXimport
Huis

Zet je NAS in als beveiligingssysteem

Dankzij de veelzijdigheid van een NAS en de brede verkrijgbaarheid van goede IP-camera’s, kost een stabiel bewakingsnetwerk tegenwoordig relatief weinig. Een voordeel, want het is altijd fijn als je op afstand een oogje in het zeil kunt houden om je privébezit te beschermen. Wat heb je nodig voor een centraal beveiligingssysteem en hoe beheer en beveilig je alles?

Als je graag op de hoogte wilt blijven van wat er in en rond je huis gebeurt, is een IP-camera is mooie toevoeging aan je thuisnetwerk. Fabrikanten van IP-camera’s leveren doorgaans eigen software mee om camerabeelden live te monitoren en de videobestanden eventueel op te slaan. Daarnaast hebben de meeste merken ook mobiele apps voor Android en iOS ontwikkeld, zodat je ook onderweg een blik op het thuisfront kunt werpen. Lees ook: Maak van je NAS een back-upserver.

Deze programma’s en apps zijn vaak gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik, maar helaas zijn de mogelijkheden hiervan ook beperkt. Een nadeel is dat je vastzit aan het merk. Wie bijvoorbeeld de monitorsoftware van Eminent gebruikt, kan alleen maar IP-camera’s van dit Nederlandse merk toevoegen. En dat is natuurlijk vervelend wanneer je bijvoorbeeld nou net je bewakingsnetwerk wilt uitbreiden met een camera van een ander merk met bijvoorbeeld panoramabeeld. Een ander nadeel is dat fabrikanten doorgaans geen applicaties voor een NAS ontwikkelen, terwijl dit opslagapparaat uitermate geschikt is voor het bewaren van de camerabeelden.

©PXimport

01 Waarom een NAS?

Een NAS heeft ideale eigenschappen om het hart van een bewakingsnetwerk te vormen, namelijk het lage energieverbruik, het discrete uiterlijk en de flinke opslagcapaciteit. NAS-fabrikanten houden hier rekening mee door bewakingsapplicaties te ontwikkelen. Zo hebben QNAP en Synology ieder hun eigen versie van Surveillance Station uitgebracht. Met behulp van deze apps voeg je IP-camera’s van verschillende merken toe en geef je aan op welke wijze je de beelden wilt opslaan. Je stelt onder meer de videokwaliteit in en bepaalt bij welke situaties je een alarmmelding wilt ontvangen. Wanneer een camera bijvoorbeeld beweging detecteert, ontvang je een e-mailbericht of pushbericht op je smartphone. Verderop in deze workshop gaan we aan de slag met Surveillance Station op een Synology-NAS. Je kunt demo’s van de NAS-software van QNAP en Synology online vinden. Hier log je met de standaardgegevens in op de software van QNAP. Hier probeer je de interface van Synology.

©PXimport

02 Geschikte IP-camera’s

Welke IP-camera voor jou geschikt is, hangt natuurlijk sterk af van je persoonlijke wensen. Ga je binnen of buiten filmen? En wil je een vaste hoek in beeld brengen of ga je voor een zogeheten pan/tilt-camera die te bewegen is? Kijk verder of de maximale resolutie van het beoogde apparaat voldoet en of je ook ‘s nachts opnames kunt maken. Als er een microfoon is ingebouwd, neem je desgewenst het omgevingsgeluid van de camera op. Bekijk daarnaast hoe je de bewakingscamera’s op het netwerk wilt aansluiten. Dat kan via ethernet of wifi-verbinding, al raden we laatstgenoemde optie af. Een draadloze netwerkverbinding is gevoeliger voor storingen en heeft een beperkte bandbreedte. Op plekken zonder stopcontact kun je eventueel een camera met PoE-ondersteuning (Power over Ethernet) overwegen. Zo’n apparaat ontvangt zijn voeding via een aderpaar binnen de ethernetkabel. Zodra je met Surveillance Station aan de slag gaat, is het belangrijk dat deze applicatie het bewakingsproduct ondersteunt. Voor Synology en QNAP kijk je hiervoor respectievelijk hier en hier. Op zoek naar IP-camera’s kom je wellicht ook cloudcamera’s tegen, zie hierover het kader.

©PXimport

Cloudcamera

Naast ‘gewone’ IP-camera’s zijn er ook zogeheten cloudcamera’s. Deze zijn altijd online bereikbaar. Voorbeelden zijn Google met de Nest Cam, Netgear met het Arlo-systeem en Logi(tech) met zijn Circle. De beelden worden bij cloudcamera’s niet meer lokaal opgeslagen, maar direct naar de cloud gestuurd. Deze camera’s zijn voor de gemiddelde consument zeer gebruiksvriendelijk, omdat je zelf niet meer over de opslag van beelden hoeft na te denken. Maar voor de iets meer eisende gebruiker zijn er grote nadelen. Zo heb je geen beelden als je internetverbinding het even laat afweten. Ook is het opslaan van de beelden op bijvoorbeeld je NAS standaard niet mogelijk, omdat er direct (en alleen) naar de cloud wordt gestreamd. De camera’s worden vooralsnog niet door Surveillance Station ondersteund. Nog een nadeel is dat je de beveiliging niet zelf in de hand hebt én dat je een (veelal kostbaar) abonnement bij de desbetreffende cloudcamera-dienst moet afsluiten.

©PXimport

03 Netwerkeisen

De benodigde bandbreedte in je netwerk is sterk afhankelijk van het aantal actieve IP-camera’s en andere netwerkactiviteiten. Sluit je één of twee bewakingsproducten aan, dan is het waarschijnlijk niet nodig om het netwerk te upgraden. Een camera met een Full-HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels legt beslag op zo’n 12 Mbit/s. Hierbij gaan we uit van videostreaming middels de H.264-codec en een framesnelheid van dertig beelden per seconde. Bij gebruik van meerdere IP-camera’s is de bandbreedte in een bekabeld 100 Mbit-netwerk al vrij krap, zeker als het netwerk ook wordt gebruikt voor zaken als videostreaming en online games. Voor een betrouwbare werking van het bewakingsnetwerk kun je een gigabitnetwerk overwegen. Wellicht moet je daarvoor je router, switch(es) en kabels vervangen. Wanneer je besluit om PoE-camera’s aan te schaffen, heb je switches nodig die met deze technologie overweg kunnen. Is het lastig om apparatuur te vervangen, dan gebruik je een zogeheten PoE-injector om de ethernetkabel op een bestaande switch aan te sluiten.

©PXimport

Uploadsnelheid internetverbinding

Als je de camera vanaf buiten je netwerk via internet wilt benaderen, speelt ook de uploadsnelheid van je internetverbinding een belangrijke rol. Wanneer meerdere gebruikers tegelijk beelden van verschillende camera’s opvragen, ligt een tekort aan bandbreedte op de loer. De meeste ADSL- en kabelaanbieders bieden een beperkte uploadsnelheid, die slechts een fractie is van de beschikbare downloadsnelheid. Een uitzondering is een glasvezelverbinding, want hierbij ligt de upload- en downloadsnelheid veelal op hetzelfde niveau. Een andere oplossing is om de beelden in een lagere resolutie uit te zenden, zodat er minder bandbreedte vereist is.

04 Je camera’s beveiligen

Voordat je we écht aan de slag gaan, is het zeer belangrijk om de IP-camera’s goed te beveiligen. Meestal is zo’n camera standaard voorzien van een zeer simpel wachtwoord. Lang niet iedereen neemt de moeite om dit aan te passen, of men is zich er niet eens van bewust. Er zijn websites, zoals www.insecam.org, die de streams van onvoldoende beveiligde camera’s oppikken en op internet beschikbaar maken. Daar wil jij niet tussen staan! Hier kun je een uitzending van Radar over dit onderwerp online terugkijken.

Verander dus altijd de standaard inloggegevens, ook als de camera daar zelf niet om vraagt. Bij producten van Edimax is het wachtwoord bijvoorbeeld 1234 en dat is natuurlijk makkelijk te raden. Kies daarom voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdtellers en cijfers. Je wijzigt het wachtwoord door de instellingen van de meegeleverde monitorsoftware of mobiele app te openen.

Installeer verder altijd de nieuwste firmware-updates van IP-camera’s. Deze updates dichten vaak beveiligingslekken. Bij de meeste merken verschijnt er hierover automatisch een melding in de mobiele app of monitorsoftware.

Privacywet

Bij het aanleggen van een bewakingsnetwerk is het belangrijk om de privacywetgeving in ogenschouw te nemen. Zeker wanneer je buitenshuis opnamen maakt, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo mag je alleen eigen grondgebied filmen, dus zorg ervoor dat de IP-camera op de centimeter nauwkeurig staat afgesteld op je eigen tuin. Ook poorten, schuttingen en ander bezit van je buren mag je niet vastleggen met een bewakingscamera. Verder laat je ook de openbare weg buiten beeld. Een ander punt is dat je volgens de privacywet duidelijk moet laten zien dat je aan het filmen bent. Je regelt dat door de IP-camera’s op een zichtbare plek te hangen of een waarschuwingsbordje te plaatsen.

©PXimport

05 Surveillance Station

Nu we al het voorbereidende werk gedaan hebben, kunnen we echt aan de slag. Synology is in Europa al jarenlang marktleider als het gaat om NAS-apparatuur. Het Taiwanese bedrijf wordt onder meer geprezen om het gebruiksvriendelijke besturingssysteem DiskStation Manager en de bijbehorende applicaties. Synology Surveillance Station is inmiddels aanbeland bij versie 7. Deze bewakingssoftware ondersteunt bijna vijfduizend IP-camera’s. Hier gaan we mee aan de slag in de rest van dit artikel.

Je installeert de applicatie Surveillance Station gratis vanuit het Package Center, waarna de gebruikersinterface op een nieuw tabblad binnen je browser verschijnt. Voor een juiste werking gebruik je het best de browser Internet Explorer, aangezien de liveweergave in de 64bit-versies van Firefox en Chrome niet goed werkt. In Internet Explorer installeer je de uitbreidingen SurveillanceHelper en SurveillancePlugin. Op een Mac werk je met Safari, waarvoor ook een plug-in is.

Ook QNAP heeft Surveillance Station, en biedt hiermee grofweg dezelfde mogelijkheden als de bewakingssoftware van Synology. Een belangrijk verschil is dat deze applicatie minder (zo’n drieduizend) IP-camera’s ondersteunt. Fijn is dat QNAP voor NAS’en met een HDMI-uitgang een functie biedt om de beelden op een grote televisie uit te zenden. We gaan verder aan de slag met Synology, maar weet dus dat je een dergelijk systeem ook kunt inrichten met QNAP.

Licentieperikelen

Helaas is het aantal camera’s dat je in Surveillance Station gratis kunt gebruiken beperkt. Op een Synology-NAS klik je in het hoofdmenu op Licentie om te zien hoeveel bewakingscamera’s je momenteel mag toevoegen. Bij nagenoeg alle NAS’en van Synology zijn dat er standaard twee. Wil je meer IP-camera’s aansluiten, dan schaf je hiervoor extra licenties aan. De kosten hiervoor bedragen ongeveer zestig euro per camera. Voor een bundel met vier licenties betaal je zo’n 185 euro. Bij producten van QNAP gebruik je twee of vier IP-camera’s zonder extra kosten. Je krijgt overigens alleen vier gratis kanalen bij de duurdere NAS-modellen. Ook hier kost een losse licentie pakweg zestig dollar.

06 IP-camera’s toevoegen

Iedere IP-camera die je met Surveillance Station wilt beheren, dien je aan de bewakingssoftware toe te voegen. Via Toevoegen / Camera toevoegen kies je voor Volledige installatie. Met het vergrootglas-pictogram probeer je IP-camera’s automatisch in het netwerk te detecteren, maar helaas lukt dat niet bij ieder model. Je vult in dat geval alle gegevens van de IP-camera handmatig in, zoals het IP-adres, poortnummer, merk en model. Deze gegevens vind je meestal terug in de instellingen van de meegeleverde monitorsoftware of in de mobiele app van de fabrikant. Afhankelijk van het type camera verschijnen er mogelijk ook extra instellingen in beeld. Bij nieuwe types staat het modelnummer soms niet in het overzicht genoemd. Gelukkig voeg je camera’s met ondersteuning voor het onvif-protocol eveneens gemakkelijk toe. Als alternatief kies je bij Cameramodel zo nodig voor Door de gebruiker gedefinieerd en geef je eventueel extra instellingen op, zoals de videocodec en het unieke webadres van de IP-camera (bronpad). Verder vul je de juiste inloggegevens van de betreffende IP-camera in. Klik op Verbinding testen en kijk of er beeld is.

©PXimport

07 Video-instellingen

Voor de liveweergave van de camerabeelden comprimeren IP-camera’s de streams om de hoeveelheid bandbreedte te beperken. Voorheen was mjpeg erg in trek vanwege de hoge beeldkwaliteit, maar helaas vereisen deze streams wel erg veel netwerkcapaciteit en opslagruimte. Tegenwoordig gebruiken de meeste bewakingscamera’s de populaire H.264-codec om de beelden te comprimeren. Daarnaast zijn er ook nog modellen die alleen de mpeg4-codec ondersteunen. Indien het apparaat een ingebouwde microfoon bevat, zend je audio via de pcm- of G.711-codec uit. Bepaal verder in welke resolutie, bitrate en met welk aantal frames per seconde je de beelden wilt streamen. Hoe lager deze waarden, hoe minder belastend voor het netwerk. Probeer een juiste balans tussen beeldkwaliteit, netwerkprestaties en opslagcapaciteit te vinden.

©PXimport

08 Opname-instellingen

Als je besluit om de camerabeelden op te nemen, moet je natuurlijk ook de opname-instellingen even doornemen. Hierbij beslis je na hoeveel minuten Surveillance Station het videobestand moet opslaan. Een wat lagere instelling voorkomt dat je te maken krijgt met logge videobestanden die uren duren. Indien je bewegingsdetectie inschakelt, geef je aan hoeveel seconden je voor (pre-opname) en na (post-opname) de detectie wilt opnemen. Verder beslis je hoeveel dagen je de bestanden wilt bewaren. Je bespaart daarmee opslagruimte door de oudste videobestanden automatisch te laten verwijderen. Bedrijven houden zich op deze manier eenvoudig aan de maximale bewaartermijn van 28 dagen. Je stelt desgewenst een maximaal formaat voor de archiefmap in, zodat Surveillance Station niet alle opslagruimte van je NAS opslokt. Tot slot selecteer je de opslaglocatie binnen je NAS voor de videobestanden. In het volgende scherm geef je aan of je continu of uitsluitend bij bewegingsdetectie wilt opnemen. Je gebruikt het weekschema om te bepalen op welke dagen en tijdstippen de IP-camera’s paraat moeten staan.

©PXimport

09 Live meekijken

Nadat je in het configuratiescherm de poort 9900 of 9901 hebt geactiveerd, maak je vanuit je thuisnetwerk eenvoudig verbinding met Surveillance Station door IP-adres van de NAS, gevolgd door :9900 of :9901 in je browser in te voeren, bijvoorbeeld 192.168.1.101:9900. Op die manier heb je vanuit huis met ieder apparaat toegang tot de camera’s. Via Liveweergave kies je zelf hoe je de livebeelden wilt monitoren. Klik op Beheer en gebruik de pictogrammen bovenaan om te beslissen hoeveel kanalen je tegelijk wilt weergeven. Sleep de IP-camera’s vervolgens uit de cameralijst naar de gewenste positie. Op die manier geef je bijvoorbeeld één camerabeeld vergroot weer en kies je daaromheen voor vijf kleine liveweergaven. In het geval van een pan/tilt-camera gebruik je linksboven de bedieningstoetsen om op afstand de hoek aan te passen.

©PXimport

10 Mobiele bediening

Uiteraard houd je de livebeelden ook op je mobiel nauwlettend in de gaten. Synology heeft voor iOS en Android de app DS cam uitgebracht. Deze applicatie detecteert je NAS automatisch als je smartphone/tablet is verbonden met hetzelfde netwerk. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Synology-NAS in om toegang te krijgen. Voor toegang buitenshuis typ je in het adresveld het publieke IP-adres van je internetverbinding in combinatie met het juiste poortnummer, bijvoorbeeld 77.249.76.169:5000. Via poortnummer 5001 log je eventueel in via een versleutelde https-verbinding.

Voor toegang vanaf buiten het thuisnetwerk is het overigens wel noodzakelijk dat je netwerkpoorten in je router opent of gebruikmaakt van een QuickConnect-account (zie kader). Zodra je eenmaal bent ingelogd, verschijnt er een cameralijst in beeld. Je vraagt de livebeelden van iedere bewakingscamera een voor een op. Je kunt de weergave ook aanpassen, en de live-beelden van tot maximaal zes IP-camera’s tegelijkertijd bekijken. Je gebruikt de mobiele app ook onder meer voor het maken van snapshots, bedienen van pan/tilt-camera’s, terugkijken van opnames en ontvangen van alarmmeldingen.

©PXimport

QuickConnect

Wanneer je vanaf internet verbinding met Surveillance Station wilt maken, heb je te maken met de firewall van je router. Die blokkeert uit veiligheidsoverwegingen standaard de toegang tot je NAS vanaf het web. Wil je evengoed buitenshuis je bewakingsnetwerk benaderen, dan zet je hiervoor de juiste poorten (5000, 5001, 9900, 9901) open via het beheerpaneel van de router. Het openzetten van poorten is ook noodzakelijk wanneer je rechtstreeks de webserver van IP-camera’s wilt benaderen. Bij veel bewakingsproducten is dat standaard poortnummer 80 of 81. Al met al vereist het openzetten van poorten behoorlijk wat instelwerk, maar je kunt deze taak ook uit handen geven. Door het configureren van een QuickConnect-account regelt Synology automatisch dat je buitenshuis toegang krijgt tot je NAS via een uitgaande tunnel. Deze uitgaande verbinding loopt dan via een relayserver van Synology waar het interne en externe IP-adres zijn gekoppeld aan je gebruikersaccount. Vanwege deze omweg is er in de liveweergave wel enige vertraging merkbaar. Wil je QuickConnect eens uitproberen? Maak allereerst een account aan. Je schakelt de functie in door binnen DiskStation Manager naar Configuratiescherm en QuickConnect te navigeren.

©PXimport

Statisch IP-adres

Voor toegang buiten je thuisnetwerk tot je NAS is het belangrijk dat dit netwerkapparaat altijd op hetzelfde interne IP-adres bereikbaar is. Stel om die reden een statisch IP-adres in dat buiten het DHCP-bereik van je router ligt.

11 Alarmmeldingen instellen

Zodra één van de aangesloten camera’s beweging detecteert, wil je waarschijnlijk wel een alarmbericht ontvangen. Klik hiervoor in het hoofdmenu van Surveillance Station op Melding. Je hebt hier gelegenheid om automatisch notificaties van gebeurtenissen via e-mail, sms en pushberichten te versturen. Bij E-mail vul je een of meer e-mailadressen in waarop je meldingen wilt ontvangen. Voer ook de juiste onderwerpregel in, zodat je meteen weet dat het om een bericht van Surveillance Station gaat. Belangrijk is verder dat je een serviceprovider instelt om de e-mails te versturen. Dat kan een Gmail- of Outlook.com-adres zijn, maar je kunt ook zelf een SMTP-server configureren. Fijn is dat je desgewenst direct een snapshot van de gebeurtenis ontvangt. Via Een bericht verzenden controleer je de werking. Alarmmeldingen via sms zijn alleen mogelijk wanneer je jezelf aansluit bij de Amerikaanse provider Clickatell. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Handiger is om via de app DS cam pushberichten te ontvangen. Klik op Pushservice en zet een vinkje voor Meldingen voor mobiele apparaten inschakelen. Via Opslaan kies je voor Gekoppeld DS cam beheren. Controleer of het juiste mobiele apparaat staat geregistreerd en verstuur eventueel een testbericht.

12 Gebeurtenissen

Je bepaalt vervolgens zelf van welke gebeurtenissen je een alarmmelding ontvangt. Open het tabblad Instellingen en bestudeer de lijst met gebeurtenissen. Bij iedere gebeurtenis kun je een vinkje zetten onder E-mail, SMS en/of Mobiel. Het ligt voor de hand om in ieder geval de optie Beweging gedetecteerd en Geluid gedetecteerd aan te vinken, zodat je meteen op de hoogte bent van verdachte activiteiten in en rondom je woning. Je kunt verder ook systeemmeldingen ontvangen, bijvoorbeeld wanneer de cameraverbinding is verbroken of als de opname is mislukt. Via Bewerken / Schema geef je ook aan op welke tijdstippen je wel of geen meldingen wilt ontvangen. Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan.

©PXimport

13 Gebruikers toevoegen

Wellicht wil je het bewakingsnetwerk niet in je eentje beheren. In dat geval geef je andere gezinsleden of medewerkers eenvoudig toegang tot de beelden. Klik in het hoofdmenu van Surveillance Station op Gebruiker om een extra deelnemer toe te voegen. Je stelt hiervoor een gebruikersnaam, wachtwoord en profielfoto in. In de volgende stap selecteer je een rechtenprofiel. Je kunt iemand Toeschouwer maken, zodat de persoon in kwestie alleen toegang heeft tot de livebeelden. Je kunt ook het rechtenprofiel Manager toewijzen, waarna er toegang is tot alle instellingen. Stel je liever zelf de gewenste rechten in? Kies dan voor een nieuw rechtenprofiel en maak een keuze.

I/O-modules

Synology Surveillance Station ondersteunt het gebruik van diverse I/O-modules (input/output). Dit zijn apparaten waarmee je het bewakingsnetwerk kunt uitbreiden. Denk hierbij onder meer aan sloten, lampen, schakelaars, schijnwerpers en bewegings- en rook-detectoren. Door actieregels in te stellen, worden de I/O-modules actief bij specifieke gebeurtenissen. Het is mogelijk om het gedrag van verschillende apparaten op elkaar af te stemmen, zodat je een volwaardig domotica-systeem opbouwt.

14 Opnames

Surveillance Station beschikt over een handig hulpmiddel om opgenomen beelden terug te kijken. Via het onderdeel Opname staan alle video’s netjes onder elkaar, maar voor het opzoeken van een specifiek moment kun je beter uit de voeten met Tijdlijn. Je selecteert in de kalander de juiste dag, waarna je de schuifregelaar gebruikt om het exacte tijdstip te kiezen. Via de zoomknoppen onderaan vergroot je de tijdspanne van de tijdlijn, zodat je nog nauwkeuriger kunt zoeken. Gebruik de mediaknoppen om de beelden frame voor frame te bekijken. Via Beheer kun je gelijktijdig opnames van meerdere IP-camera’s bij een specifiek tijdstip bestuderen. Verken vooral ook de opties bij Slim zoeken. Hiermee spoor je vlot bewegingsmomenten en vreemde objecten op. Na het invoeren van de zoekcriteria laat Surveillance Station alle relevante momenten zien.

©PXimport

Camera als beveiliging

Eén van de gebruiksdoelen van een IP-camera is uiteraard beveiliging. Toch is het goed om je te realiseren dat een camera alleen niet voldoende is om van een gedegen beveiliging te kunnen spreken. Daarvoor zijn zaken zoals sensoren op deuren en ramen, een sirene en rookmelders ook van belang. Het is het samenspel van al deze onderdelen dat ervoor zorgt dat je kunt spreken van een beveiligingssysteem. Met alleen een camera ben je bijvoorbeeld altijd te laat als er ingebroken wordt, terwijl sensoren gekoppeld aan een sirene preventief kunnen werken. Op pagina ## zie je meer producten om je huis te beveiligen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.

▼ Volgende artikel
Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)

Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar zonder de juiste aanpak kan het meer kwaad dan goed doen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe je het apparaat veilig en effectief gebruikt. In dit artikel lees je waar je op moet letten om schade te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

In dit artikel lees je handige tips over het gebruik van een hogedrukreiniger:

  • Doe het veilig
  • Druk en spuitkop goed afstemmen
  • Houd voldoende afstand
  • Werk gestructureerd: van boven naar beneden
  • Kies het juiste reinigingsmiddel
  • Let extra op bij kwetsbare materialen
  • Vergeet de lastige plekken niet

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Doe het veilig

Een hogedrukreiniger is geen speelgoed. De straal is krachtig genoeg om verf weg te blazen of hout te beschadigen – en kunnen dus ook letsel aan mensen veroorzaken. Draag dus altijd stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt zolang je bezig bent. Dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Druk en spuitkop goed afstemmen

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je de druk kunt aanpassen. Stem die altijd af op wat je wilt schoonmaken. Hout vraagt om een lagere druk, terwijl je bij vervuilde terrastegels juist wat meer kracht nodig hebt. Minstens zo belangrijk is de keuze van de spuitkop. Een brede straal werkt goed op grote oppervlakken, een smalle straal is geschikt voor hardnekkig vuil.

Veel modellen worden geleverd met opzetstukken voor verschillende toepassingen. Denk aan terrasreinigers of rioolslangen. Online is het aanbod nog groter, dus je kunt je reiniger makkelijk uitbreiden.

Ook interessant: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!

©kelifamily

Houd voldoende afstand

Dicht op het vuil spuiten lijkt misschien effectief, maar vergroot de kans op schade. Houd daarom altijd zo'n 20 tot 30 centimeter afstand van het oppervlak. Kom je te dichtbij, dan kun je verf losspuiten, hout beschadigen of zelfs glas laten barsten. Begin liever wat verder weg en werk – als het nodig is – langzaam naar het oppervlak toe.

Werk gestructureerd: van boven naar beneden

Voor een gelijkmatig resultaat werk je het best van boven naar beneden. Zo voorkom je dat vuil van boven opnieuw op al schoongemaakte delen terechtkomt. Reinig hout altijd met de nerf mee, dat voorkomt beschadigingen. Neem de tijd en werk in rustige banen, zodat het water en eventuele reiniger hun werk kunnen doen.

©Picunique

Kies het juiste reinigingsmiddel

Alleen water is niet altijd genoeg. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met een hogedrukreiniger. Kies altijd een middel dat past bij het materiaal dat je schoonmaakt én dat veilig is voor de machine. Vermijd agressieve stoffen zoals bleekmiddel: die kunnen schade veroorzaken én zijn slecht voor het milieu. Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Reinigingsmiddelen

Speciaal voor de hogedrukreiniger

Let extra op bij kwetsbare materialen

Niet elk oppervlak is bestand tegen hoge druk. Wees voorzichtig met kwetsbare materialen zoals zacht hout, glas of afgebladderde verflagen. Ook oudere voegen in metselwerk kunnen losraken. Twijfel je? Test dan eerst op een onopvallende plek en pas de druk zo nodig aan. In sommige gevallen is een borstel of spons toch de betere keuze.

Vergeet de lastige plekken niet

Schoonmaken beperkt zich niet tot wat je direct ziet. Vuil hoopt zich vaak op in hoeken, onder tuinmeubels of langs de randen van een terras. Met een geschikte spuitkop en wat extra aandacht maak je ook die plekken goed schoon. Zo blijft het resultaat langer zichtbaar en voorkom je dat vuil snel terugkomt.