Voorkom digitale stress met deze 9 tips

© PXimport

Voorkom digitale stress met deze 9 tips

Geplaatst: 5 februari 2019 - 04:32

Aangepast: 14 december 2022 - 11:25

Dirk Schoofs

Iedereen lijkt het de hele tijd maar druk-druk-druk te hebben en onze huidige digitale leefwereld biedt op dat vlak weinig soelaas. We worden getrackt, we zijn voortdurend en overal bereikbaar en dan is er ook nog de eindeloze stroom aan e-mails, de tsunami aan socialmedia-berichten … Voor we er erg in hebben, schiet ons stressniveau de lucht in. Daarom zijn we op zoek gegaan naar tegengewicht. We bekijken een gevarieerd aantal oplossingen waarmee zelfs de grootste stresskip op adem kan komen. Wij geven 9 tips om te ontspannen.

Tip 01: Afleiding

“Onderbreek me niet terwijl ik je stoor.” Een citaat van Winston Churchill. Als je erop begint te letten, maken de voortdurende onderbrekingen tijdens het werk ons knettergek. Al die interrupties zijn stressverhogend en productiviteitsverlagend. Freedom is een alles-in-een afleidingsblokkering voor de computer en je mobiele apparaten. Na de installatie kun je vanuit het dashboard websites en apps blokkeren voor al je apparaten. Bovendien leg je in de app sessies vast hoe lang je je ergens zonder afleiding op wilt kunnen focussen. En vertrouw je jezelf niet, dan kun je de instellingen zelfs vergrendelen, zodat je niet stiekem alsnog ‘even snel’ op internet gaat surfen of je social media gaat checken. Er is zelfs een hardcore lockdown-modus waarmee je de volledige internettoegang tijdelijk blokkeert, zodat je in alle rust en stilte kunt werken.

Tip 02: Rustgevend

Vooral op kantoor, in grote open ruimtes, kan het lastig zijn je te concentreren. Onderzoek heeft aangetoond dat achtergrondgesprekken funest zijn voor de concentratie. Op Noisli mix je verschillende bronnen van zogenaamde ‘white noise’, oftewel rustgevende achtergrondgeluiden, zoals bosgeluiden, een kabbelend beekje, het geruis van de wind enzovoort. Zet vervolgens een koptelefoon op en waan je midden in de bergen of in een bos. Heb je een favoriete mix die je echt helpt concentreren of ontspannen, dan kun je die opslaan. Bovendien beschikt Noisli over een minimalistische ingebouwde tekstverwerker die je helpt te schrijven zonder afleiding. Noisli is gratis te gebruiken als webapp en Chrome-extensie, maar is er ook voor iOS en Android (2,29 euro).

© PXimport

Onderzoek heeft aangetoond dat achtergrondgesprekken funest zijn voor de concentratie

-

Zachtjes tikt de regen…

Tip 03: Virtueel bureaublad

Nog veel Windows 10-gebruikers negeren de virtuele bureaubladen. Het is niets anders dan een ander bureaublad waarop je andere applicaties kunt laten draaien waardoor het lijkt alsof je een tweede exemplaar van een besturingssysteem op dezelfde pc gebruikt. Wanneer je het werken met virtuele bureaubladen in de vingers hebt, zul je merken dat dit rustgevend werkt, omdat je, zeker wanneer je werkt op een klein scherm, dan niet meer alles naast elkaar hoeft te zetten. Met Windows+Tab kun je deze vernieuwde Taakweergave bekijken en links bovenaan voor Nieuw bureaublad kiezen om een nieuw virtueel bureaublad aan te maken. Schakelen tussen de verschillende bureaubladen doe je eveneens met Windows+Tab of, nog veel sneller, Windows-toets+Ctrl+pijltjestoetsen.

© PXimport

Neem wraak

© PXimport

Tip 04: Aardingsmat

We hebben het nog niet getest, maar bij Earthing Nederland gaat men ervan uit dat fysiek contact met de aarde een natuurlijke manier is om stressklachten te vermijden. Onder meer op kantoor bevinden we ons continu in een elektromagnetisch veld. Deze straling zou wisselspanning op ons lichaam veroorzaken, waardoor we elektrostatisch geladen worden, met als resultaat vermoeidheid, stress, hoofdpijn, … Een aardingsmat onder het toetsenbord en de muis zou deze spanning met 95% reduceren. Zo’n aardingsmat kost 45,90 euro, is 25 cm breed en 68 cm lang en bestaat uit kunststof waarin koolstof als geleider is verwerkt. De mat is met een kabel (4,5 m) en een aardingsstekker verbonden met de aarding van het stopcontact. Doordat bij het werken op je pc je polsen contact maken met de mat, sta je voortdurend in verbinding met de aarde.

© PXimport

Fysiek contact met de aarde zou een natuurlijke manier zijn om stressklachten te vermijden

-

Tip 05: Kalmte

In 2017 riep Apple Calm uit tot iPhone-app van het jaar. Dat had vooral te maken met het feit dat het programma meer is dan wat zweverige muziek die je rustig moet maken. Calm is een totaalpakket voor mindfulness: het helpt je beter te slapen, het verhoogt je zelfvertrouwen en vermindert angst en stress. Calm bevat 36 zevendaagse programma’s en je kunt kiezen tussen sessies van 4, 5, 7, 10, 15 of 20 minuten met ademhalingsoefeningen, meditatie, rustgevende muziek en Engelstalige verhaaltjes voor het slapengaan. Bovendien houd je ook zicht op je persoonlijke statistieken. Wat ons vooral stress bezorgt, is de prijs van de app. Je mag de app voor iOS en Android zeven dagen gratis uitproberen, maar een abonnement kost 60 dollar per jaar.

Tip 06: Leren mediteren

De populairste meditatie-app, met meer dan een miljoen gebruikers, is nog altijd Headspace. Deze app komt vooral van pas als je een beginner bent op het gebied van meditatie en als je helemaal niet houdt van zweverige teksten. Aan de hand van korte grappige animaties legt Headspace meditatietechnieken uit. Hoe doe je het, waarom doe je het en welke moeilijkheden moet je overwinnen? Je leert onder meer je gedachten los te laten en je hoofd vrij te maken door te luisteren naar een echte Britse stem. Bovendien heeft Headspace een eigen systeem van gebruikers die elkaar aanmoedigen en inspireren. Tien oefeningen mag je gratis proberen, daarna betaal zo’n 35 euro per jaar. Dan nog één ding: Headspace werkt samen met Spotify. Met één account en tegen een verlaagde combinatieprijs kun je zowel muziek luisteren als leren mediteren.

© CIDimport

Tip 07: Mindfulness

© CIDimport

Een slordige twee miljoen mensen gebruiken Pacifica voor hun dagelijkse mentale gezondheid. Pacifica is echter niet zomaar een meditatie-app. Het leert je te ontspannen door middel van mindfulness-meditaties, waarbij je je ademhaling controleert en bewust je spieren ontspant. De app registreert ook je humeur en tracht patronen in je gemoedstoestand te ontdekken. Bovendien krijg je dagelijks uitdagingen om je langetermijndoelen te bereiken. Er is, net als bij Headspace een actieve gebruikersgemeenschap die elkaar steunt en raad geeft, maar daarvoor moet je geen probleem hebben met de Engelse, Franse of Spaanse taal. Om toegang te krijgen tot alle diensten, betaal je 8,99 dollar per maand of 53,99 dollar per jaar. Wat al met al trouwens nog altijd een stuk goedkoper is dan een wekelijkse sessie bij de psycholoog.

Headspace leert je je gedachten los te laten en je hoofd vrij te maken van de zorgen van alledag

-

Tip 08: Kalmerende games

Bij games denk je eerste instantie waarschijnlijk aan adventures met een hoog gehalte aan opwinding: achtervolgingen met auto’s, even iemand neerschieten, ontsnappen aan achtervolgers, … Er bestaan echter ook vreedzame games die tegenwicht bieden tegen een stressvolle dag en die toch niet saai zijn. Onze drie favorieten: Abzû, Prune en Alto’s Odyssey.

Abzû (PlayStation, Steam en Xbox, 19,99 dollar) is een stressvrije onderwaterervaring waarbij de nadruk ligt op vrijheid en beweging. Je bent een duiker die op verkenning gaat op een aantal adembenemende locaties. Geniet van de prachtige graphics en een rustgevende soundtrack.

Voor iOS, Android en Windows kun je met Prune (4,49 euro) een Bonsai-boom in vorm houden door hem op de juiste manier te snoeien. Prune behoort tot de zogenaamde meditatieve games waarbij je niet kunt winnen of verliezen.

Ook Alto’s Odyssey (iOS en Android, 5,49 euro), de opvolger van Alto’s Adventure, verrast door de prachtig ontworpen landschappen en rustgevende muziek. Je bestuurt het hoofdpersonage dat in een oneindige woestijn aan het zandsurfen is met slechts één klik. Op die manier laat je het figuurtje op het juiste moment over kliffen springen en obstakels vermijden.

Je loopt rustig, heel bewust rond en zwaait traag met je armen, terwijl je je iPhone vast hebt

-

Tip 09: Tai chi

De app Sway (iOS, 3,49 euro) pakt ontspanning op een hele bijzondere manier aan. Je loopt rustig, heel bewust rond en zwaait traag met je armen, terwijl je je iPhone vast hebt (en dat doet dus enigszins aan tai chi denken). Terwijl je rustgevende achtergrondgeluiden hoort via je oortjes, geeft de app je feedback. Hierdoor weet je wanneer een oefening begint en eindigt. Sway gebruikt de bewegingssensor van de smartphone om je bewegingen meten en geeft een geluidssignaal wanneer je de juiste snelheid bereikt. PauseAble, de ontwikkelaar, noemt de app dan ook ‘mindfulness in motion’. Het biedt zes unieke niveaus – van het verplaatsen van je telefoon in je hand tot het zacht wiegen van je lichaam terwijl je bijvoorbeeld in het park of door de kamer loopt.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000