ID.nl logo
Voorkom digitale stress met deze 9 tips
© PXimport
Huis

Voorkom digitale stress met deze 9 tips

Iedereen lijkt het de hele tijd maar druk-druk-druk te hebben en onze huidige digitale leefwereld biedt op dat vlak weinig soelaas. We worden getrackt, we zijn voortdurend en overal bereikbaar en dan is er ook nog de eindeloze stroom aan e-mails, de tsunami aan socialmedia-berichten … Voor we er erg in hebben, schiet ons stressniveau de lucht in. Daarom zijn we op zoek gegaan naar tegengewicht. We bekijken een gevarieerd aantal oplossingen waarmee zelfs de grootste stresskip op adem kan komen. Wij geven 9 tips om te ontspannen.

Tip 01: Afleiding

“Onderbreek me niet terwijl ik je stoor.” Een citaat van Winston Churchill. Als je erop begint te letten, maken de voortdurende onderbrekingen tijdens het werk ons knettergek. Al die interrupties zijn stressverhogend en productiviteitsverlagend. Freedom is een alles-in-een afleidingsblokkering voor de computer en je mobiele apparaten. Na de installatie kun je vanuit het dashboard websites en apps blokkeren voor al je apparaten. Bovendien leg je in de app sessies vast hoe lang je je ergens zonder afleiding op wilt kunnen focussen. En vertrouw je jezelf niet, dan kun je de instellingen zelfs vergrendelen, zodat je niet stiekem alsnog ‘even snel’ op internet gaat surfen of je social media gaat checken. Er is zelfs een hardcore lockdown-modus waarmee je de volledige internettoegang tijdelijk blokkeert, zodat je in alle rust en stilte kunt werken.

Tip 02: Rustgevend

Vooral op kantoor, in grote open ruimtes, kan het lastig zijn je te concentreren. Onderzoek heeft aangetoond dat achtergrondgesprekken funest zijn voor de concentratie. Op Noisli mix je verschillende bronnen van zogenaamde ‘white noise’, oftewel rustgevende achtergrondgeluiden, zoals bosgeluiden, een kabbelend beekje, het geruis van de wind enzovoort. Zet vervolgens een koptelefoon op en waan je midden in de bergen of in een bos. Heb je een favoriete mix die je echt helpt concentreren of ontspannen, dan kun je die opslaan. Bovendien beschikt Noisli over een minimalistische ingebouwde tekstverwerker die je helpt te schrijven zonder afleiding. Noisli is gratis te gebruiken als webapp en Chrome-extensie, maar is er ook voor iOS en Android (2,29 euro).

©PXimport

Onderzoek heeft aangetoond dat achtergrondgesprekken funest zijn voor de concentratie

-

Zachtjes tikt de regen…

Het zachte getik van de regen tegen het raam en vogelgeluiden zouden rustgevend zijn. Vind jij dat ook, dan kun je je hart op halen aan Rainyscope. Je hoeft alleen maar aan te geven van welk seizoen jij de natuurgeluiden wilt horen om je even in een andere omgeving te wanen. Bovendien lijkt het alsof je computerscherm het raam is, waardoor je naar de natte buitenwereld kijkt.

Tip 03: Virtueel bureaublad

Nog veel Windows 10-gebruikers negeren de virtuele bureaubladen. Het is niets anders dan een ander bureaublad waarop je andere applicaties kunt laten draaien waardoor het lijkt alsof je een tweede exemplaar van een besturingssysteem op dezelfde pc gebruikt. Wanneer je het werken met virtuele bureaubladen in de vingers hebt, zul je merken dat dit rustgevend werkt, omdat je, zeker wanneer je werkt op een klein scherm, dan niet meer alles naast elkaar hoeft te zetten. Met Windows+Tab kun je deze vernieuwde Taakweergave bekijken en links bovenaan voor Nieuw bureaublad kiezen om een nieuw virtueel bureaublad aan te maken. Schakelen tussen de verschillende bureaubladen doe je eveneens met Windows+Tab of, nog veel sneller, Windows-toets+Ctrl+pijltjestoetsen.

©PXimport

Neem wraak

Ram een paar pinnen in een voodoo-pop. Geef het poppetje de naam van de vervloekte stressbezorger. Heeft die persoon een bril, baard of snor? Voeg dit dan ook toe! Selecteer vervolgens een vloek en stuur de voodoo-mail naar je baas, de vervelende buurman of wie je dan ook de stuipen op het lijf wilt jagen. Baat het niet, schaadt het niet, want de ontvanger komt niet te weten wie hem/haar de voodoo-boodschap gestuurd heeft.

©PXimport

Tip 04: Aardingsmat

We hebben het nog niet getest, maar bij Earthing Nederland gaat men ervan uit dat fysiek contact met de aarde een natuurlijke manier is om stressklachten te vermijden. Onder meer op kantoor bevinden we ons continu in een elektromagnetisch veld. Deze straling zou wisselspanning op ons lichaam veroorzaken, waardoor we elektrostatisch geladen worden, met als resultaat vermoeidheid, stress, hoofdpijn, … Een aardingsmat onder het toetsenbord en de muis zou deze spanning met 95% reduceren. Zo’n aardingsmat kost 45,90 euro, is 25 cm breed en 68 cm lang en bestaat uit kunststof waarin koolstof als geleider is verwerkt. De mat is met een kabel (4,5 m) en een aardingsstekker verbonden met de aarding van het stopcontact. Doordat bij het werken op je pc je polsen contact maken met de mat, sta je voortdurend in verbinding met de aarde.

©PXimport

Fysiek contact met de aarde zou een natuurlijke manier zijn om stressklachten te vermijden

-

Tip 05: Kalmte

In 2017 riep Apple Calm uit tot iPhone-app van het jaar. Dat had vooral te maken met het feit dat het programma meer is dan wat zweverige muziek die je rustig moet maken. Calm is een totaalpakket voor mindfulness: het helpt je beter te slapen, het verhoogt je zelfvertrouwen en vermindert angst en stress. Calm bevat 36 zevendaagse programma’s en je kunt kiezen tussen sessies van 4, 5, 7, 10, 15 of 20 minuten met ademhalingsoefeningen, meditatie, rustgevende muziek en Engelstalige verhaaltjes voor het slapengaan. Bovendien houd je ook zicht op je persoonlijke statistieken. Wat ons vooral stress bezorgt, is de prijs van de app. Je mag de app voor iOS en Android zeven dagen gratis uitproberen, maar een abonnement kost 60 dollar per jaar.

Tip 06: Leren mediteren

De populairste meditatie-app, met meer dan een miljoen gebruikers, is nog altijd Headspace. Deze app komt vooral van pas als je een beginner bent op het gebied van meditatie en als je helemaal niet houdt van zweverige teksten. Aan de hand van korte grappige animaties legt Headspace meditatietechnieken uit. Hoe doe je het, waarom doe je het en welke moeilijkheden moet je overwinnen? Je leert onder meer je gedachten los te laten en je hoofd vrij te maken door te luisteren naar een echte Britse stem. Bovendien heeft Headspace een eigen systeem van gebruikers die elkaar aanmoedigen en inspireren. Tien oefeningen mag je gratis proberen, daarna betaal zo’n 35 euro per jaar. Dan nog één ding: Headspace werkt samen met Spotify. Met één account en tegen een verlaagde combinatieprijs kun je zowel muziek luisteren als leren mediteren.

©CIDimport

Tip 07: Mindfulness

©CIDimport

Een slordige twee miljoen mensen gebruiken Pacifica voor hun dagelijkse mentale gezondheid. Pacifica is echter niet zomaar een meditatie-app. Het leert je te ontspannen door middel van mindfulness-meditaties, waarbij je je ademhaling controleert en bewust je spieren ontspant. De app registreert ook je humeur en tracht patronen in je gemoedstoestand te ontdekken. Bovendien krijg je dagelijks uitdagingen om je langetermijndoelen te bereiken. Er is, net als bij Headspace een actieve gebruikersgemeenschap die elkaar steunt en raad geeft, maar daarvoor moet je geen probleem hebben met de Engelse, Franse of Spaanse taal. Om toegang te krijgen tot alle diensten, betaal je 8,99 dollar per maand of 53,99 dollar per jaar. Wat al met al trouwens nog altijd een stuk goedkoper is dan een wekelijkse sessie bij de psycholoog.

Headspace leert je je gedachten los te laten en je hoofd vrij te maken van de zorgen van alledag

-

Tip 08: Kalmerende games

Bij games denk je eerste instantie waarschijnlijk aan adventures met een hoog gehalte aan opwinding: achtervolgingen met auto’s, even iemand neerschieten, ontsnappen aan achtervolgers, … Er bestaan echter ook vreedzame games die tegenwicht bieden tegen een stressvolle dag en die toch niet saai zijn. Onze drie favorieten: Abzû, Prune en Alto’s Odyssey.

Abzû (PlayStation, Steam en Xbox, 19,99 dollar) is een stressvrije onderwaterervaring waarbij de nadruk ligt op vrijheid en beweging. Je bent een duiker die op verkenning gaat op een aantal adembenemende locaties. Geniet van de prachtige graphics en een rustgevende soundtrack.

Voor iOS, Android en Windows kun je met Prune (4,49 euro) een Bonsai-boom in vorm houden door hem op de juiste manier te snoeien. Prune behoort tot de zogenaamde meditatieve games waarbij je niet kunt winnen of verliezen.

Ook Alto’s Odyssey (iOS en Android, 5,49 euro), de opvolger van Alto’s Adventure, verrast door de prachtig ontworpen landschappen en rustgevende muziek. Je bestuurt het hoofdpersonage dat in een oneindige woestijn aan het zandsurfen is met slechts één klik. Op die manier laat je het figuurtje op het juiste moment over kliffen springen en obstakels vermijden.

Je loopt rustig, heel bewust rond en zwaait traag met je armen, terwijl je je iPhone vast hebt

-

Tip 09: Tai chi

De app Sway (iOS, 3,49 euro) pakt ontspanning op een hele bijzondere manier aan. Je loopt rustig, heel bewust rond en zwaait traag met je armen, terwijl je je iPhone vast hebt (en dat doet dus enigszins aan tai chi denken). Terwijl je rustgevende achtergrondgeluiden hoort via je oortjes, geeft de app je feedback. Hierdoor weet je wanneer een oefening begint en eindigt. Sway gebruikt de bewegingssensor van de smartphone om je bewegingen meten en geeft een geluidssignaal wanneer je de juiste snelheid bereikt. PauseAble, de ontwikkelaar, noemt de app dan ook ‘mindfulness in motion’. Het biedt zes unieke niveaus – van het verplaatsen van je telefoon in je hand tot het zacht wiegen van je lichaam terwijl je bijvoorbeeld in het park of door de kamer loopt.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.