ID.nl logo
Steganografie: bestanden verstoppen in andere bestanden
© PXimport
Huis

Steganografie: bestanden verstoppen in andere bestanden

Versleutelde bestanden wekken sowieso nieuwsgierigheid op. Wie kan de verleiding nou niet weerstaan om ze toch even proberen te openen met het vermoedelijke wachtwoord? Misschien kun je je geheimen beter verstoppen in onschuldige familiefoto’s of in je favoriete liedje. Je kunt namelijk bestanden in andere bestanden verstoppen in andere bestanden, dat heet ook wel steganografie.

Tip 01: Steganografie

Om documenten tegen nieuwsgierige ogen te beschermen, zijn er drie mogelijkheden. Je kunt documenten onzichtbaar maken, een tool gebruiken om de boodschap te versleutelen die alleen gelezen kan worden door iemand met de code of je geheim op een locatie opslaan waar niet-ingewijden klakkeloos aan voorbij gaan. De methode om informatie op een ongewone plaats maar in het volle zicht te verstoppen, heet steganografie. Steganos betekent in oud-Grieks verborgen en ‘graffein’ betekent schrijven.

Geheime tatoeage

Steganografie is zo oud als de weg naar Rome. Al in 440 voor Christus liet koning Horodotus een slaaf kaalscheren om daarna een boodschap op diens schedel te tatoeëren. Toen het haar van de slaaf was aangegroeid, smokkelde die via zijn tattoo informatie over een nakende Perzische invasie dwars door de vijandige linies. Dezelfde slimmigheid vind je bij de tv-serie Prison Break waar de hoofdfiguur de blauwdrukken van en vitale informatie over een gevangenis gecodeerd op zijn lichaam liet tatoeëren om op die manier te kunnen ontsnappen.

Tip 02: Rekenen op ruis

Digitale bestanden zijn uitermate geschikt om in andere digitale bestanden te verbergen. Dat komt omdat de menselijke zintuigen nu eenmaal beperkt zijn. Bepaalde kleine onvolmaaktheden, zeg maar ruis, kunnen we niet waarnemen. In alle bestandsformaten die vatbaar zijn voor ruis, is het daardoor mogelijk om verstekelingen te verstoppen. Mediabestanden zijn ideaal voor steganografische omzetting, omdat het meestal grote bestanden zijn. Geen mens heeft het in de gaten wanneer in een plaatje de blauwwaarde van iedere honderdste pixel overeenkomt met een letter van het alfabet, omdat het menselijk oog geen verschil ziet tussen het blauw met de waarden Rood 0, Groen 23, Blauw 127 en het blauw met de waarden Rood 0, Groen 23, Blauw 128.

©PXimport

Tip 03: Boekwerk verstoppen

Een kind van twaalf kan na een instructie van een kwartier een tekst van vijf pagina’s of een blauwdruk in een digitale foto te verbergen om die afbeelding vervolgens naar een website te uploaden. De bezoeker die weet om welke foto het gaat en die over de kennis en software beschikt om de verstopte informatie uit te foto te distilleren, onthult na enkele seconden het geheime bestand. De te verstoppen informatie kan een compleet boekwerk zijn, het hoeft geen klein bestandje te zijn. We namen de proef op de som en verstopten met SilentEye de complete werken van Shakespeare, een pdf-bestand van 2.191 pagina’s, in een afbeelding van de Engelse meester. We zagen geen enkel verschil in de foto.

©PXimport

Voor veiligheidsinstanties is steganografie een nachtmerrie

-

Tip 04: Terroristenmiddel

Voor veiligheidsinstanties is steganografie een nachtmerrie. Niemand verwacht immers dat er in een foto vitale informatie verstopt zit. In het boek Gideon’s Spies – The Secret History of the Mossad legt de auteur uit hoe terroristische organisaties als Al-Qaeda en ISIS met hun leden over aanslagen communiceren via tekstberichten die verborgen zijn in foto’s van aanbiedingen op eBay, in online zoekertjes of in afbeeldingen op pornosites. Het is erg lastig te achterhalen in welke foto’s berichten zijn verstopt … je moet zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Bovendien moet je weten welke techniek de afzender heeft gebruikt om het bericht te verbergen.

Om te weten of een afbeelding een geheim bestand bevat, moet je beschikken over de oorspronkelijke afbeelding, zodat je de grootte van het bestand kunt vergelijken óf je moet een controlecijfer hebben van het origineel. Pas dan kun je discrepanties ontdekken op het niveau van individuele bits. Met het blote oog is het verschil onmogelijk te zien.

©PXimport

Tip 05: Steganalyse

Heb je een verdachte foto ontdekt, dan moet je het bestand nog altijd zien te openen en ontsleutelen met het juiste wachtwoord. Dit proces heet steganalyse. Ook hiervoor zijn verschillende programma’s die allemaal een andere techniek gebruiken om de gegevens te versleutelen en ontsleutelen. Ze verschillen naargelang het type bestand waarin je iets wilt verstoppen. Zo zijn er programma’s die bedoeld zijn om informatie op te slaan in grafische bestanden en andere programma’s kunnen dat beter in audiobestanden.

©PXimport

De meest gebruikte techniek om bestanden te verstoppen, is die van Least Significant Bit

-

Tip 06: Onbelangrijke bit

De meest gebruikte techniek om bestanden te verstoppen in een drager, is die van Least Significant Bit (LSB). De kleur van iedere pixel uit een rgb-afbeelding wordt gedefinieerd door drie bytes, waarvan iedere byte uit 8 bits bestaat. Toch zijn niet alle bits essentieel voor het bepalen van eindresultaat. Door de minst belangrijke bit van elke byte te wijzigen, kun je drie nieuwe bits verstoppen in één pixel. In plaats van de bits van het nieuwe bestand botweg toe te voegen aan de bestaande bits van de drager, zal de software dus zoeken naar bits die onbelangrijk zijn voor de drager. In de LSB-methode worden hierdoor weinig bits toegevoegd, er worden vooral bits vervangen.

©PXimport

Campina-zaak

Een historisch geval van steganografie in de misdaadgeschiedenis van Nederland is de Campina-zaak. Iemand dreigde via anonieme boodschappen om de yoghurt van dit merk te vergiftigen. De afperser stuurde Campina de instructies en de software waarmee het bedrijf het rekeningnummer en een pincode steganografisch moest verpakken in de afbeelding van een rode tweedehands Volkswagen Golf. Die foto zou de zuivelfabrikant tussen de andere autoadvertenties publiceren op de website van (het destijds bestaande) Autotelegraaf.nl. De dader surfte vrolijk via een anoniem account naar de website waarop de advertentie stond en haalde de bankgegevens uit de foto. Hij werd toch in de kraag gevat. Het bleek om een medewerker van het bedrijf te gaan. Hij kreeg vier jaar.

©PXimport

Tip 07: Xiao Steganography

Genoeg theorie voor nu, we gaan de proef op de som nemen met de oude, vertrouwde stegatool Xiao Steganography. Deze mini-applicatie is gratis en bedoeld om bestanden in bmp-afbeeldingen of wav-geluidsbestanden te verpakken. Dat is meteen ook het grootste nadeel van dit programma, want deze bestandsformaten komen steeds minder voor. Om nu daadwerkelijk een bestand in een ander bestand te verstoppen, hoef je weinig anders te doen dan de wizard te volgen. Met de knop Add files kies je eerst een drager, dat is dus de foto of het geluidsbestand. Vervolgens kies je het bestand dat je daarin wilt verbergen, dat kan alleen een txt-bestand of png-afbeelding zijn.

©PXimport

Waarom bmp?

Een bmp-afbeelding is veel lijviger dan een jpg-afbeelding van dezelfde afmetingen. Dat betekent dat een bmp-bestand veel meer bits bevat waar iets in gewijzigd kan worden zonder dat de visuele kwaliteit erop achteruit gaat. Een jpg-bestand is flink gecomprimeerd en bevat daardoor veel minder bits. Je kunt in jpg’jes wel bestanden verbergen, maar die zijn veel gevoeliger voor kwaliteitsverlies.

©PXimport

Tip 08: Encryptie

Nadat je de beide afbeeldingen toegevoegd hebt, selecteer je het algoritme om het bestand te versleutelen dat je wilt verbergen en geef je het wachtwoord ervoor op. Heb je geen verstand van encryptie-algoritmes, houd het dan rustig bij het standaard algoritme RC2. Xiao Steganography voegt beide bestanden samen tot een nieuw bmp-bestand. Je geeft het nieuwe bestand een naam en selecteert een locatie op de harde schijf. Met de knop See final picture ga je snel na of de aangepaste afbeelding er goed uitziet. In de meeste gevallen is er geen verschil te zien. Klik op Finish en je hebt het ene bestand in een ander bestand verstopt.

©PXimport

Tip 09: Ontsleutelen

Om het samengestelde bestand op te splitsen tot de oorspronkelijke afbeelding en de tekstboodschap open je het programma opnieuw. Je klikt op de knop Extract Files en navigeert naar het samengestelde bestand. Xiao Steganograph vertelt je dat er inderdaad een tekstbestand in verborgen zit. De applicatie verraadt zelfs hoe groot dit bestand is. Geef het wachtwoord op dat je ingesteld had, zodat het programma het tekstbestand uit het samengestelde bestand kan extraheren.

©PXimport

SilentEye is gratis, werkt op Windows, macOS en Linux en ondersteunt bmp, jpg, png, gif en tiff

-

Tip 10: SilentEye

SilentEye, het programmaatje waarmee we het oeuvre van Shakespeare verstopten, is eveneens gratis en werkt op Windows, macOS en Linux. Een ander voordeel is dat deze tool zowel bmp, jpg, png, gif en tiff ondersteunt voor de grafische bestanden en wav voor audio. Bovendien ondersteunt SilentEye drag and drop. Bij de installatie kun je zelf aangeven welke onderdelen SilentEye mee moet installeren. Tenzij je nooit gegevens wilt verstoppen in jpeg-, bmp- of wav-bestanden of geen behoefte hebt aan extra encryptie, kun je beter gewoon alle componenten geselecteerd laten staan.

Het is de bedoeling dat je in het hoofdvenster van SilentEye het beeld- of geluidsbestand sleept waar je een geheime boodschap of een compleet bestand in wilt verstoppen. De knop Properties vertelt je hoeveel octets (bytes) je nog kwijt kunt. Bij het exporteren van afbeeldingen heb je keuze uit bmp en jpg. Je kunt in een bmp veel meer gegevens kwijt dan in een jpg-afbeelding.

©PXimport

Stippen

In de hardware- en softwarewereld doen de fabrikanten zowel aan encryptie als aan steganografie. Laserprinters drukken bijvoorbeeld minuscule gele puntjes af op ieder blad papier dat ze verwerken. Met het blote oog kun je deze puntjes nauwelijks zien, maar onder blauw licht en flink vergroot, worden ze wel duidelijk. Dit is een soort digitale vingerafdruk van laserprinters. De Amerikaanse inlichtingsdienst gebruikt de code om te kunnen achterhalen op welke printer bepaalde documenten werden afgedrukt. De Electronic Frontier Foundation, een Amerikaanse organisatie die zich bekommert om burgerrechten en privacy, legt online uit wat de puntjes betekenen.

©PXimport

OpenStego heeft één interessante eigenschap: het toevoegen van een digitaal watermerk

-

Tip 11: OpenStego

OpenStego is nog zo’n gratis steganografietool om documenten in afbeeldingen in te sluiten. In plaats van over dragers hebben ze het hier over Cover files. De boodschap die je verbergt, heet in het OpenStego-jargon Message file. Daarnaast is er één eigenschap die OpenStego interessant maakt voor wie regelmatig zijn foto’s op het internet publiceert: Digital Watermarking (zie kader ‘Digitaal watermerk’).

Om zelf je eigen watermerk aan je bestanden toe te voegen, maak je eerst een bestandje aan waarin je jouw persoonlijke copyright-informatie zet. Daarvan laat je OpenStego een signatuurbestand maken. Vervolgens selecteer je verschillende foto’s waaraan OpenStego het .sig-bestand moet toevoegen. Ten slotte klik je op de knop Watermark, waarna aan alle bestanden in een keer het watermerk toegevoegd wordt. Met de knop Verify Watermark kun je het toevoegde watermerk laten uitlezen.

©PXimport

Digitaal watermerk

Wat wint de gewone computergebruiker die niet zo nodig de geheime agent hoeft uit te hangen bij steganografie? Net zo veel als de industrie die er al jarenlang van gebruikmaakt, in ieder geval als je veel foto’s maakt en verspreidt (en wie doet dat tegenwoordig nou niet?). Heel wat professionele beeldbanken verkopen hun beelden via het internet en ontvangen er geld voor, afhankelijk van de oplage waarin het beeld verschijnt. Op die manier pikt de fotograaf een graantje mee. Hun afbeeldingen worden namelijk van een onzichtbaar watermerk voorzien om te vermijden dat het beeld zomaar van eigenaar wisselt.

©PXimport

Tip 12: OpenPuff

OpenPuff 4.0 doet weinig anders dan de andere besproken stegatools, met als uitzondering dat je het verborgen bestand kunt opsplitsen over verschillende draagbestanden. Als je merkt dat die ene foto of dat ene audiobestand onvoldoende capaciteit heeft als drager, selecteer je gewoon een tweede of derde drager … Bovendien is voor het paranoïde gebruikers mogelijk om de veiligheid extra op te schroeven door bijvoorbeeld ook nog eens met drie verschillende wachtwoorden te werken.

©PXimport

Monitoring

Met digitale watermerken traceren grote bedrijven hun afbeeldingen, audio en video’s op het internet of bij distributie. Ze doen dit om te volgen of hun duurbetaalde reclame wel degelijk op de afgesproken tijdstippen op internet of op tv komt. Met behulp van een monitoring-tool kan d.m.v. het watermerk worden gezien wanneer de publicatie uitgezonden is.

Tip 13: DeepSound

Wil je een audio-cd maken met muziek die verborgen bestanden draagt? DeepSound is een veelzijdige steganografische tool voor Windows waarmee je meerdere bestanden in audiobestanden kunt verbergen om die daarna te exporteren naar het wav-, flac- of ape-formaat. Interessant aan DeepSound is dat het aangeeft hoeveel ruimte vrij is voor de bestanden die je in de audiobestanden kunt verstoppen. Die ruimte is afhankelijk van de Output audio file quality. Als we bijvoorbeeld een mp3-bestand van 2,4 MB openen en in hoge kwaliteit willen uitvoeren, dan is er slechts 3,3 MB vrij voor geheime bestanden. Kiezen we voor een lage audiokwaliteit, dan rest er 13,4 MB, en houden we het bij een normale kwaliteit, dan houden we 6,7 MB ruimte over.

DeepSound ondersteunt geen wma-output. Wil je toch een wma-bestand met je verborgen gegevens, voeg dan eerst het geluid en het geheim samen in het wav-formaat. Daarna kun je dit bestand met bijvoorbeeld Zamzar omzetten naar wma. Let op! Kies bij het omzetten van wav naar wma dat je voor ‘wma lossless audio’ kiest om te vermijden dat het geheime bestand wordt beschadigd.

©PXimport

Het resultaat: een wav-bestand waar we zelfs met de hoofdtelefoon geen ruis in kunnen ontdekken

-

Tip 14: Verstop van alles

DeepSound is een van de weinige stegatools waar je de drager en de verborgen bestanden in hetzelfde venster te zien krijgt. Het maakt voor DeepSound ook niets uit welk soort bestanden je wilt verbergen. Wij stoppen in één liedje een jpg-bestand, een doc-bestand, een pdf-bestand en een png-afbeelding. Via de knop Encode secret files, kies je een uitvoerformaat en geef je een locatie op de harde schijf aan waar het nieuwe audiobestand terecht moet komen. Eventueel kun je de geheime bestanden nog versleutelen met de AES 256-encryptie. Het resultaat van ons voorbeeld is een wav-bestand van 26,7 MB waar we zelfs met de hoofdtelefoon geen enkele ruis in kunnen ontdekken.

©PXimport

Converter

In plaats van louter bestanden verbergen, kun je DeepSound ook gebruiken om bestanden om te zetten naar een ander audioformaat. Wil je bijvoorbeeld wav-bestanden omzetten naar mp3, klik dan op de knop Audio Converter. Op die manier win je uiteraard veel ruimte, maar je bent dan wel de verborgen informatie kwijt.

©PXimport

Tip 15: Cd uitlezen

Voor wie eraan denkt een cd op te nemen met muziek waarin verborgen foto’s, teksten en kleine filmpjes zitten, let erop dat DeepSound zelf geen functie kent om de schijf te branden. Je moet hiervoor dus een beroep doen op een extern brandprogramma nadat je je lijst met liedjes hebt samengesteld waarin je al je bestanden verstopt hebt. DeepSound kan vervolgens wel de verborgen documenten uit de cd-tracks lezen en ze extraheren.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger