Ring Video Doorbell Pro 2- De beste slimme deurbel?
De Ring Video Doorbell Pro 2 is een splinternieuwe videodeurbel die 249 euro kost. Het is hiermee één van de duurste slimme videodeurbellen die je kunt kopen. In deze Ring Video Doorbell Pro 2 review lees je over welke functies de bel beschikt en of hij het kopen waard is.
Ring lanceert de Video Doorbell Pro 2 als de opvolger van de Video Doorbell Pro, die nu via aanbiedingen uit de (web)winkels verdwijnt. De tweede generatie Pro is Rings duurste losse videodeurbel van dit moment. Het bedrijf biedt ook een aantal goedkopere modellen aan, waarvan sommigen draadloos op een accu te gebruiken zijn.
Verkooppakket: stekker of belbedrading?
De Video Doorbell Pro 2 is niet draadloos te gebruiken en werkt alleen als hij continue bedraad stroom krijgt. Dat is een aandachtspunt ten opzichte van alternatieve bellen van Ring en concurrerende merken als Hombli en Eufy. Het voordeel van de verplichte bedrade werking is dat je niet hoeft te denken aan het vervangen of opladen van de accu.
Ring verkoopt de Video Doorbell Pro 2 in twee uitvoeringen, die even duur zijn. De een werkt via je bestaande belbedrading, waardoor je geen aparte kabel hoeft te gebruiken. Let er wel op dat de videodeurbel 16 tot 24 VAC (wisselspanning) of 24 VDC (gelijkspanning) nodig heeft. Niet alle beltransformatoren leveren een geschikte spanning, wat betekent dat je een andere beltransformator moet nemen.
Over dit soort dingen hoef je je niet druk te maken als je de variant met aparte stroomkabel en inbegrepen transformator voor in het stopcontact neemt. Ring stuurde mij dit model op. De kabel is zes meter lang en je steekt de stekkeradapter (binnen) in een stopcontact. In mijn geval in de meterkast, die naast de deur zit. De kabel rijg ik door een bestaand bedradingsgaatje naar buiten, waarna ik de twee pinnen aan de Ring-bel hang. De stroomvoorziening is hiermee geregeld.
©PXimport
Ring levert de deurbel met een hoekplaatje om de bel schuin op te hangen, een privacy-waarschuwingssticker voor voorbijgangers en de benodigde schroeven en schroevendraaier om de bel te monteren.
De bel zelf is relatief compact, oogt onopvallend en komt met een zilveren frontje. Je kunt gratis een frontje in een andere kleur aanvragen via de Ring-website. Netjes. Ik vind de bel er stijlvol uitzien. De ronde drukknop zit duidelijk in het midden, met daarboven de camera en eromheen allerlei sensoren.
Aparte gong nodig
Goed om te weten is dat beide versies van de Video Doorbell Pro 2 niet werken met je eventuele bestaande gong. De fabrikant verklaart op zijn website: "om de installatie makkelijker te maken, moet je voor de Video Doorbell Pro 2 de bestaande deurbelgong omzeilen, dus die gaat niet meer af." Dat is jammer, zeker als je net als ik tevreden bent over je gong.
Een bel-melding op je smartphone is handig, maar geen ideale vervanging van de gong. Als je daarom - logisch - toch overal in huis de bel wilt horen, moet je een speciale gong van Ring kopen voor 35 euro per stuk. Die koppel je aan de videodeurbel en hang je in het stopcontact. Ik heb voor de test geen Ring gong-ontvangen, dus kan je helaas niet vertellen hoe goed dit systeem werkt. Wel kan ik mij voorstellen dat je in een eengezinswoning meerdere gongs wilt ophangen, bijvoorbeeld op elke verdieping een. Dan wordt het systeem prijzig. Overigens kun je ook een Amazon Echo (Dot) als gong gebruiken. Deze slimme speakers starten bij 60 euro.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Installatie en werking
Ik test al een paar jaar regelmatig Ring-domotica en verbaas me telkens weer over het installatiegemak van de producten. Het installeren van een camera, alarmsysteem of bel is eenvoudig en wordt goed uitgelegd in de app. Niet alleen met tekst, maar ook met afbeeldingen en korte video's via stap-voor-stap-begeleiding. Daar kunnen sommige concurrenten iets van leren.
Ook deze Ring-videodeurbel hang je zo op, waarna je 'm binnen een paar minuten instelt via de app. Daarna kun je direct aan de slag.
Ik ben positief verrast over de opnamekwaliteit van de Video Doorbell Pro 2. De reguliere opnamemodus levert scherpe videofragmenten op, wat te danken is aan de hoge 1536p-resolutie. Ook in het donker zien de video's er scherp uit, en zelfs in kleur. Dat is een pluspunt ten opzicht van sommige concurrerende videodeurbellen die zwart-witopnames maken.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Ring laat ook een goede indruk achter met de 3D-bewegingsdetectie en het 'vogelperspectief'. De kijkhoek van de videodeurbel is lekker groot (150 graden horizontaal en verticaal), waardoor mensen volledig in beeld komen . De bewegingsdetectie herkent de afstand van een object of persoon tot je voordeur en combineert deze informatie met detectie van de richting, grootte en snelheid waarmee het object of de persoon nadert. Dat klinkt wat vaag, maar betekent in de praktijk dat ik minder zinloze meldingen krijg van voorbijgangers. En bijna alleen maar van mensen die mijn tuin binnenstappen en vervolgens aanbellen.
Het vogelperspectief betekent dat ik in de app kan zien op welk moment en welke plek de Ring-deurbel als eerste beweging detecteerde. Dat kan bijvoorbeeld leuk zijn als je een grote tuin hebt en wilt weten waar iemand vandaan kwam. Aangezien je mijn voortuin maar op één manier kunt betreden, boeit de functie mij minder.
Omdat de videodeurbel een microfoon en luidspreker heeft, kun je via de app praten met de bezoeker. De kwaliteit van deze tweewegaudio-functie is prima. Het is fijn om tegen de pakketbezorger te kunnen zeggen dat je nog even in de supermarkt bent en dat hij/zij het pakket voor de deur mag zetten. Om maar een voorbeeld te noemen.
©PXimport
©PXimport
Ring-app en Ring Protect
De Ring-app bevalt als gezegd erg goed. De app is overzichtelijk, stuurt direct relevante meldingen en geeft in het menu prioriteit aan functies met betrekking tot je privacy en het terugkijken van beelden. Ik vind de app goed in elkaar zitten, ook omdat je de bel eenvoudig kunt koppelen aan andere Ring-domotica en producten van partners. Zo kun je instellen dat je Philips Hue-lampen fel oplichten zodra er iemand aanbelt. Houd er wel rekening mee dat Ring-apparatuur (van Amazon) praktisch niet samenwerkt met het smart home-platform van Google. Dat is jammer, zeker als je net als ik veel Nest-apparatuur gebruikt.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Ook belangrijk om te weten: om videofragmenten van de Video Doorbell Pro 2 terug te kunnen kijken, heb je een Ring Protect-abonnement nodig. Je kunt de beelden namelijk helaas niet opslaan op een micro-sd-kaartje. Bij aanschaf van de bel krijg je een gratis Ring Protect-proefperiode van dertig dagen. Als je het abonnement aanhoudt, betaal je drie euro per maand (Basic) om de videofragmenten van de bel dertig dagen terug te kijken. Het Plus-abonnement van tien euro per maand maakt de videofragmenten van een onbeperkt aantal camera's en deurbellen op één adres dertig dagen beschikbaar. Dit abonnement verlengt ook de garantie van de apparaten en geeft tien procent korting als je nieuwe apparatuur koopt via Rings webwinkel.
Hartstikke mooi allemaal, maar vraag jezelf vooral af of je een abonnement wilt. Videofragmenten terug kunnen kijken lijkt me vooral handig bij ongenodigd bezoek, een pakketbezorger die later claimt dat hij niet langs is geweest of wanneer iemand tegen je auto aanrijdt. Houd er in ieder geval rekening mee dat zo'n Ring Protect-abonnement je een paar tientjes per jaar kost.
Conclusie: Ring Video Doorbell Pro 2 kopen?
De Ring Video Doorbell Pro 2 is de beste Ring-videodeurbel tot dusver en één de beste slimme videodeurbellen die je op dit moment kunt kopen. De bel is eenvoudig te installeren, biedt uitstekende opnamemogelijkheden en komt met een gebruiksvriendelijke app met veel mogelijkheden.
Toch is hij niet zonder aandachtspunten. Zo werkt de bel alleen via een bedrade stroomvoorziening, kun je je bestaande gong niet meer gebruiken en dien je een maandelijks Ring Protect-abonnement af te sluiten om alle functies van de bel te kunnen gebruiken. Bovendien werkt het Ring-ecosysteem - begrijpelijk - slecht samen met het Google-ecosysteem.
Tot slot de prijs. 249 euro is veel geld voor een slimme deurbel. Minder geavanceerde bellen van Ring en de concurrentie zijn tientallen tot honderd euro goedkoper en daarom interessant als je nog niet zeker weet of een slimme bel iets voor jou is. Ben je (al) overtuigd van het concept en bereid om 249 euro uit te geven? Dan is de Ring Video Doorbell Pro 2 een uitstekende keuze.
**Prijs** € 249,- **Draadloos** 802.11b/g/n/ac (2,4 en 5 GHz) **Video** 1536p **Gezichtsveld** 150 graden **Functies** Tweewegaudio, 3D-bewegingsdetectie, vogelperspectief **Opslagmogelijkheden** Online via optioneel Ring Protect-abonnement **Website** [www.ring.com](https://nl-nl.ring.com/products/video-doorbell-pro-2)
- Installatiegemak
- Werkt met stekker of belbedrading
- Smart home-integratie
- Gebruiksvriendelijke app
- Werkt niet met je bestaande gong
- Niet draadloos te gebruiken
- Abonnement vereist voor video's terugkijken