Netgear R6300
Netgear is – samen met Cisco en Buffalo – de eerste met een router die beschikt over Wifi-ac. De supersnelle opvolger van wifi-n. Maarliefst 1300 mbit staat op de doos van de R6300; het nieuwe topmodel. Dat tegenover 450 mbit die wifi-n maximaal kan leveren. Klinkt als een droom voor wie niet van draadjes houdt, nietwaar?
Netgear is er vroeg bij met de R6300. Het nieuwe topmodel beschikt over een dual band radio – zowel 2,4 GHz als 5 GHz – en is compatible met alle huidige standaarden: a,b,g,n en ac. Kortom: alle mogelijke apparaten met een wifi-radio zijn draadloos te verbinden met de R6300.
Wat is wifi-ac?
Het unicum aan de 6300 is natuurlijk de compatibiliteit met wifi ac. De nieuwe standaard in wifi-land. Het voordeel van de nieuwe standaard is: mee bereik op 5 GHz en een hogere doorvoersnelheid. En door de hogere doorvoersnelheid is streamen van video stabieler. Zelfs met meerdere streams tegelijkertijd.
Meer – of beter - bereik wordt onder meer gerealiseerd door beam forming. Een techniek die herkent waar een client-apparaat is en daar de actieve antennes op aanpast. Voorwaarde is wel dat er gebruik gemaakt wordt van directionele antennes in plaats van omni-directionele antennes. Dit zou het bereik op 5GHz, waar ac op werkt, vergroten en de doorvoersnelheid opvoeren.
Dan de doorvoersnelheid. Deze is 433 mbit per antenne. Aangezien de Netgear R6300 er drie heeft, komt dat neer op 1300 mbit; 1,3 Gbit. Hoe behaalt wifi-ac (IEEE 802.11 ac) deze snelheid? Eigenlijk vrij eenvoudig. Allereerst is de kanaalbandbreedte van 40 MHz (bij wifi-n) naar 80 MHz gegaan. Daarnaast is de modulatie van QAM 64 naar QAM 256 gegaan, waardoor de router meer bits kan ‘laden’. Meer bits per verzending, betekent een hogere doorvoersnelheid.
De helft
Nu klinkt 1,3 Gbit als muziek in de oren natuurlijk. Logisch: het zou sneller moeten zijn dan gigabit-bekabeling. En aangezien niemand graag kabels trekt, is 802.11 ac het beloofde land. Fout. Wifi is allereerst half duplex, wat betekent dat verzenden en ontvangen niet tegelijk kan; het moet om – en – om, wat tijd en dus snelheid kost. Daarbij komt dat bij wifi foutcorrectie en hertransmissie bijna altijd wel nodig is, wat ook snelheid kost. Kortom: de helft van de snelheid is het maximum. Vaak is het minder dan dat.
Netgear heeft de interface van de R6300 gelijk gehouden aan die van bijvoorbeeld de WNDR 3700 en 3800. Prima interfaces, waar zaken op een logische plek zitten. De overzichtelijkheid is zonder meer verbetert sinds de Genie-update waarbij de interface voorzien is van blokken met belangrijke data. Denk aan: actieve internet-connectie, wireless status, aantal aangesloten apparaten en bijvoorbeeld de readyshare-status. In één blik kan je zo zien of alles in orde is. Overigens is de status ook te zien via de genie-app voor Android en iPhone. Met die app is meer te doen. Denk aan streamen, apparaten bedienen en router-instellingen regelen.
Er is te schakelen tussen een basis-interface met alleen de basale opties en een geavanceerde interface waarbij alles in te stellen is. Helaas onthoudt Netgear niet of je de laatste keer geavanceerd hebt gebruikt. Wij hebben ook geen optie gevonden om het vast te zetten.
De R6300 in praktijk
De prestaties van de R6300 zijn zonder twijfel goed. Indrukwekkend zelfs. We hebben twee modellen mee gekregen om zo een ‘bridge’ te kunnen opstellen. Zo is de ac-snelheid beter te testen. Er is namelijk nog geen client-apparatuur voor 802.11 ac. De maximale snelheid die we hebben gemeten op 5 meter in ons lab is 66,6 MB/s, oftewel 533 mbit. Met kleinere bestanden – onze joomla-test – zakt het snel in. De joomla-installatiefolder haalde ongeveer 200 Kb/s. Dat gaat via de kabel toch aanzienlijk sneller!
Natuurlijk heeft de R6300 ook een gigabit wanpoort en vier gigabit ethernetpoorten. Deze behalen tijdens de kopieerslagen gewoon netjes rond de 110 tot 115 MB/s bij grote bestanden. Keurige waarden dus!
Netgear zet met de R6300 een bijzonder rappe router in de markt. De nieuwe 802.11 ac is een factor drie sneller dan wifi-n, wat natuurlijk een behoorlijke stap in de goede richting is. Of het bereik in praktijk beter is, weten we niet. 5 GHz heeft de neiging minder ver te reiken dan 2,4, wat weer een nadeel is. Of het nu al zinvol is om over te gaan naar wifi-ac, hangt af van de thuissituatie. 229 euro blijft veel geld voor een product waar nog nauwelijks ondersteuning voor is. Maar goed: dat komt zonder twijfel over een paar maanden verandering in.
- Erg snel
- Prettige interface
- Genie-app
- Prijzig
- Nog geen clients met wifi-ac